Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Υγεία

Με διαφορετική προσέγγιση-ΕΙΝΑ και ΑΚΙ ΔΗΚΙ εκφράζουν τις θέσεις τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Αχαΐα

Δημοσιεύθηκε

στις

«Τις επόμενες μέρες το ΕΣΥ και στην περιοχή μας θα δοκιμαστεί σκληρά και θα φτάσει στα όριά του.

Οι δραματικές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη και η μεταφορά ασθενών από τα νοσοκομεία της Ηπείρου στα υπολειτουργούντα νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας δεν είναι μακρινές.

Ήδη οι ελάχιστες ΜΕΘ- Covid στην Πάτρα, έχουν πληρότητα 70% ( 4 στις 6 κατειλημμένες στο ΠΓΝΠ, 2 στις 3 στον Άγιο Ανδρέα)».

Αυτό υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, η οποία ζητά να εφαρμοστεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ενίσχυση του ΕΣΥ στην περιοχή μας για να μην χαθούν άλλες ζωές.
Μεταξύ άλλων ζητάει:
•Κάλυψη των γνωστών οργανικών κενών σε Κ.Υ-ΕΚΑΒ-Νοσοκομεία με μαζικές προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών με κατεπείγουσες διαδικασίες – Όχι στις εμβαλωματικές λύσεις με μετακινήσεις προσωπικού , επικουρική ομηρία και παράταση των συνταξιοδοτούμενων σ.
•Επαναλειτουργία -πλήρη στελέχωση-εξοπλισμό του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος για νοσηλεία Covid ασθενών – Αντίστοιχη προετοιμασία για το πρώην 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
•Τριπλασιασμό των διαθέσιμων ΜΕΘ Covid στην Αχαΐα – όχι εις βάρος των κοινών κλινών ΜΕΘ- και στελέχωση με μόνιμο-εξειδικευμένο προσωπικό, επίταξη χωρίς αποζημίωση των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων, κλινικών και εργαστηρίων του νομού
•Επείγουσα ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό των περιφερειακών νοσοκομείων Αγρινίου, Μεσολογγίου, Πύργου και Αιγίου
•Προστασία των υγειονομικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους υγειονομικούς
•Ενίσχυση και αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ
Δημιουργία αποκεντρωμένου περιφερειακού επιδημιολογικού κέντρου του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία, το Πανεπιστήμιο, τον Δήμο και την Περιφέρεια για την πλήρη καταγραφή και αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση, την εκτεταμένη ιχνηλάτηση και καραντίνα
Τέλος, αναφέρουν πως έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων για την προσεχή Πέμπτη 12/11, στο ΠΓΝΠ στις 8:30 πμ.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΑΚΙ-ΔΗΚΙ

Αντίθετη άποψη στα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της ΕΙΝΑ, εκφράζει η παράταξη ΑΚΙ-ΔΗΚΙ, που είναι η δεύτερη δύναμη στις τάξεις των νοσοκομειακών γιατρών.
Όπως σημειώνει, στην Αχαΐα αναμφισβήτητα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και σταθεροποιημένη μετά τις ιδιαίτερες ανησυχίες που υπήρχαν τον προηγούμενο μήνα.
Η ΑΚΙ-ΔΗΚΙ επαναλαμβάνει τη θέση της, για επιτάχυνση και ολοκλήρωση των κρίσεων των γιατρών καθώς και μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών, προτείνει αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα υγείας είτε με την ενσωμάτωση ιατρών στο ΕΣΥ για την περίοδο της πανδημίας είτε στην κατ΄ οίκον παρακολούθηση ασθενών με covid.
Ακόμη υποστηρίζει ότι μπορεί να επαναλειτουργήσει με 28 κλίνες το πρώην Νοσοκομείο Θώρακος, όπως πρότεινε ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας, αλλά σημειώνει ότι το ζητούμενο είναι αν το κτίριο μπορεί να ξαναγίνει Νοσοκομείο, αν μπορούν να νοσηλευτούν ασθενείς ιδιαίτερων απαιτήσεων (όπως είναι αυτοί με covid) με ασφάλεια δίχως να αυξηθεί την κίνηση στον οδικό άξονα Νοσημάτων Θώρακος – «Αγ Ανδρέας» ή ΠΓΝΠ, εξαιτίας των ασθενοφόρων που θα πηγαινοέρχονται και τέλος πόσες ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτών και παραιατρικού προσωπικού χρειάζονται».
Τέλος όσο αφορά τη πρόταση της πλειοψηφίας της ΕΙΝΑ για περιφερειακό επιδημιολογικό κέντρο του ΕΟΔΥ, η ΚΑΙ-ΔΗΚΙ σημειώνει ότι ήδη υπάρχει κεντρική οργάνωση των μονάδων ελέγχου του ΕΟΔΥ από την περιφέρεια που αναλαμβάνει τη διενέργεια τεστ, την ιχνηλάτηση και τα περαιτέρω.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement