Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Συνεργασίες

Κορωνοϊός: τελευταία δοκιμασία πριν το ξέφωτο»-Του Ιάσονα Φωτήλα*

Δημοσιεύθηκε

στις

Είχα διατυπώσει σε προ ημερών άρθρο μου στη «ΓΝΩΜΗ» ότι οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη στάση της πλειοψηφίας των πολιτών όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας.

Γιατί οι περισσότεροι εξ αυτών φοράνε μάσκα και τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Φαίνεται όμως ότι εκ του αποτελέσματος δεν αρκούσε αυτό. Δυστυχώς, μία μικρή μειοψηφία συμπολιτών μας συνειδητά αρνήθηκε να δεχθεί την αναγκαιότητα των μέτρων. Θεώρησαν είτε ότι προέχει το στενό οικονομικό τους συμφέρον είτε ότι τα μέτρα περιορίζουν την ελευθερία τους σε υπερβολικό βαθμό.

Υπό αυτές τις συνθήκες οδηγηθήκαμε σε έξαρση κρουσμάτων ειδικά στη Θεσσαλονίκη και στους νομούς πέριξ αυτής αλλά και στην Αττική. Η οριζόντια αναστολή οικονομικής δραστηριότητας ήταν αναπόφευκτη για 3 εβδομάδες. Δεν θέλω να κουνήσω το δάχτυλο σε καμία κοινωνική ομάδα, όμως καθίσταται και πάλι σαφές ότι με τον κορωνοϊό δεν μπορούμε να παίζουμε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων επιστημόνων, συνειδητοποίησε τον πραγματικό κίνδυνο, να μη μπορέσει το σύστημα υγείας να καταφέρει να περιθάλψει τον γεωμετρικά αυξανόμενο αριθμό νοσηλευόμενων.

Παρά την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας με κλίνες ΜΕΘ και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θα ήταν αδύνατο να τα καταφέρει. Σε όσους δεν πείθονται και ζητούν – χωρίς να συνειδητοποιούν – αμέτρητα κρεββάτια και ιατρούς, ας δουν σε ποιο αδιέξοδο έφτασαν χώρες με ανάλογο πληθυσμό όπως το Βέλγιο που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το σύστημα υγείας του τις δεκάδες χιλιάδες κρουσμάτων ή την Τσεχία και την Πορτογαλία.

Σε κάθε περίπτωση, με την υγεία των πολιτών δεν μπορούμε να παίζουμε. Όποιος μάλιστα έχει αμφιβολίες για το πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός μια επίσκεψη σε ένα νοσοκομείο θα του έδειχνε με σαφή τρόπο τον πραγματικό κίνδυνο.

Παρ’ όλα αυτά, τα δημοτικά σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά σε αντίθεση με το πρώτο κύμα. Και επίσης η οικονομική υποστήριξη που θα λάβουν όσοι εργαζόμενοι πληγούν από τα μέτρα θα είναι ακόμα μεγαλύτερη από το πρώτο κύμα.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι θα λάβουν επίδομα 800 ευρώ αντί 534, ενώ θα υπάρξει εφάπαξ ενίσχυση για τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους με 400 ευρώ καθώς και παράταση 2 μηνών για τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Για τις επιχειρήσεις θα υπάρξουν επίσης ευεργετικές προβλέψεις για την ρευστότητά τους.

Ας μείνουμε αισιόδοξοι. Να είναι αυτή η τελευταία φορά που θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ελπίζουμε γρήγορα να έχουμε θετικά νέα από τα εμβόλια που ετοιμάζονται. Σε κάθε περίπτωση, είναι ζωτικής σημασίας να τηρηθούν τα μέτρα ώστε να τα καταφέρουμε!

* Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας

Ροή ειδήσεων

Advertisement