Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Στην ΜΕΘ δοκιμάζονται τα ανθρώπινα όρια-Γράφει ο Τάκης Γεωργακόπουλος (*)

Published

on

* Όποιος έχει ανάγκη διασωλήνωσης, διασωληνώνεται ακόμη κι αν δεν υπάρχει εκείνη την στιγμή, ελεύθερη κλίνη στην ΜΕΘ, διότι προέχει η προστασία της ζωής του ασθενή.

ΌΠΟΙΟΣ διαδίδει πώς οι γιατροί κάνουν επιλογή σε αυτή την δύσκολη περίοδο, ποιόν θα διασωληνώσουν και ποιόν όχι, χωρίς να αναφέρει σε ποιά ΜΕΘ συγκεκριμένα έγινε αυτό (αν το πούν οι ίδιοι οι γιατροί της ΜΕΘ), διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και χρήζουν παρέμβασης των θεσμικών οργάνων του κράτους.

Δεν μπορεί η συνδικαλιστική ελευθερία να μην υπόκειται στην υποχρέωση αποδείξεων…
Στα Νοσοκομεία, ακόμη και πριν την πανδημία αλλά και αυτή την περίοδο, οι γιατροί στα Επείγοντα Εξωτερικά Ιατρεία (ΤΕΠ) αλλά και στις ΜΕΘ, δεν κάνουν επιλογή ζωής ή θανάτου.

Με βάση την βαρύτητα της νόσου καθενός, αποφασίζουν ιατρικά, και διασωληνώνουν όποιον έχει ανάγκη διασωλήνωσης προκειμένου να τεθεί σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής, με στόχο να αναστραφεί η βαρύτητα της νόσου του και να αποκατασταθεί η υγεία του.

Αλλοίμονο αν οι γιατροί κάναμε επιλογή διασωλήνωσης, με κριτήριο την επάρκεια κλινών ΜΕΘ.
Είναι γνωστό σε όλους πως, ακόμη και πριν την πανδημία είχαμε ”πλεόνασμα” διασωληνωμένων ασθενών, σε σχέση με τις διαθέσιμες κλίνες του νοσοκομείου μας εκείνη την στιγμή και ωστόσο, όταν υπήρχε ανάγκη διασωλήνωσης, διασωληνώναμε τον ασθενή, φροντίζαμε όλοι μαζί, ώστε να νοσηλευτεί με ασφαλεια σε κάποιον χώρο όπου μπορούσε να συνδεθεί ο

Αναπνευστήρας για να οξυγονώνεται με επάρκεια και στην συνέχεια ψάχναμε μέσω ΕΚΑΒ να βρούμε κενή κλίνη σε ΜΕΘ απανταχού της Ελλάδας.

Σήμερα, πολύ περισσότερο, η ευαισθητοποίηση των γιατρών υπαγορεύει να αξιολογούν με ιατρικά κριτήρια όποιον ασθενή έχει ανάγκη διασωλήνωσης και να τον θέτουν σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής, ενέργεια πρωταρχική στην προσπάθεια να δώσουμε την μάχη για την διάσωση του ασθενή και την αποκατάσταση της υγείας του.

Στην ΜΕΘ όσοι εισάγονται για νοσηλεία, ασφαλώς και έχουν φτάσει στα όρια του θανάτου. Η προσπάθεια γίνεται από την ομάδα των γιατρών και τα αποτελέσματα εξαρτώνται κυρίως από την απάντηση του οργανισμού του ασθενή, στην συνολικά, εφαρμοζόμενη θεραπεία.

Δεν είμαστε υπεράνθρωποι, κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό για όλους, αλλά δεν μπορεί κάποιοι να μας παρουσιάζουν και ως ανάλγητους που αποφασίζουμε, κάποιοι να μην διασωληνωθούν όταν το έχουν ανάγκη και η νόσος τους δείχνει στοιχεία αναστρεψιμότητας, επειδή δεν υπάρχουν κενές κλίνες.

Η ιατρική αξιολόγηση είναι αυστηρή, όπως είναι και η αξιολόγηση του λεγόμενου εγκεφαλικού θανάτου, δηλαδή η νέκρωση του εγκεφαλικού στελέχους που και τοτε, ουδέποτε διακόπτεται η μηχανική αναπνοή σε κάποιον ασθενή που είναι διασωληνωμένος, αν δεν δείξει ισοηλεκτρική γραμμή στο ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Αυτά, για να γνωρίζουν και οι μη ειδικοί σε τι πιεστικό περιβάλλον δουλεύουν οι γιατροί στις ΜΕΘ, εκεί όπου ”δοκιμάζεται” κάθε στιγμή, η επιβίωση του ασθενή αλλά και οι ανθρώπινες αντοχές όλων μας….

• * Ο Τ. Γεωργακόπουλος είναι Πνευμονολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ/ΜΕΘ, Γ. Ν. Πατρών ”Ο Άγιος Ανδρέας”

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement