Παρασκευή 14 Μαΐου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Σκόνταψαν» στα χαλίκια!

Εξελίξεις στην Δυτική Αχαΐα από την παραπομπή στο Εφετείο Κακουργημάτων των 16 πρώην και νυν αιρετών για την πολύκροτη υπόθεση

Δημοσιεύθηκε

στις

Από την σημερινή έντυπη έκδοση της Γνώμης

Εξελίξεις για τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας σηματοδοτεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πάτρας το οποίο σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Γνώμης», όπως έγραψε ήδη από χθες η εφημερίδα, αποφάσισε να παραπέμψει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους 16 κατηγορούμενους –πρώην και νυν αιρετούς- για την πολύκροτη υπόθεση των χαλικιών το 2012.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το βούλευμα δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, συνεπώς και δεν έχει επιδοθεί στους κατηγορούμενους, οι οποίοι ωστόσο φαίνεται πως έχουν λάβει γνώση της απόφασης, η οποία φαίνεται πως δεν έλαβε υπόψη την πρόταση της Εισαγγελέως για να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.

Θυμίζουμε ότι οι κατηγορούμενοι στους οποίους έχουν επιβληθεί ήδη περιοριστικοί όροι, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απόπειρας απιστίας (σε βαθμό κακουργήματος) μετά την απόφαση που είχαν ψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2012 επί Δημαρχίας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου για τον συμψηφισμό οφειλών των λατομείων προς τον Δήμο με την προμήθεια χαλικιών. Μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε λάβει την συγκεκριμένη απόφαση βάσει συγκεκριμένου νόμου περί συμψηφισμού αμοιβαίων απαιτήσεων που ίσχυε εκείνη την περίοδο, στο πλαίσιο διακοπής λειτουργίας των λατομείων. Ωστόσο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε την απόφαση με αποτέλεσμα αυτή να μην υλοποιηθεί.

Πλέον και οι 16 κατηγορούμενοι περιμένουν να τους επιδοθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ώστε να καθορίσουν τις περαιτέρω νομικές τους ενέργειες για να «αποκρούσουν» την κατηγορία, η οποία -όπως επισημαίνουν-είναι ανυπόστατη από την στιγμή που η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν υλοποιήθηκε. Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για μία απόφαση που προκαλεί αναστάτωση, από τη στιγμή που είναι ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο οι νυν αιρετοί να εκπέσουν του αξιώματός τους μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Η «Γ» επικοινώνησε με τρεις εκ των αιρετών που είχαν υπογράψει την επίμαχη απόφαση.

Σπ. Μυλωνάς: Ουδεμία βλάβη προέκυψε για τον Δήμο

Ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς που τότε ήταν δημοτικός σύμβουλος, δήλωσε πως «δεν έχω λάβει γνώση της απόφασης του Συμβουλίου, καθώς δεν μου έχει επί του παρόντος επιδοθεί. Απ’ όσο γνωρίζω η εισαγγελική πρόταση ήταν να τεθεί στο αρχείο. Πολύ περισσότερο που η επίδικη απόφαση ουδέποτε υλοποιήθηκε και ουδεμία βλάβη προέκυψε για τα συμφέροντα του Δήμου. Σε κάθε περίπτωση αναμένω την απόφαση του Συμβουλίου προκειμένου να καθορίσω τα περαιτέρω βήματά μου και να ασκήσω όλα τα ένδικα μέσα που έχω στη διάθεσή μου».

Αν. Παναγιωτόπουλος: Υπήρχε νόμος και κανένας δόλος

Από την πλευρά του, ο τότε Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως «περιμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου και να μας επιδοθεί. Η κατηγορία είναι απόπειρα απιστίας. Όμως σε κάθε περίπτωση δεν υπήρχε δόλος, ούτε υπέστη ζημία ο Δήμος, αφού η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ελήφθη βάσει συγκεκριμένου Νόμου και εν τέλει δεν υλοποιήθηκε αφού απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη. Είναι απαράδεκτο συλλογικά όργανα να παραπέμπονται στη δικαιοσύνη από τη στιγμή που ο έλεγχος νομιμότητας ακύρωσε την απόφαση. Διαφορετικά δεν θα πρέπει να εκλέγονται άνθρωποι ενεργοί, αλλά άνεργοι, συνταξιούχοι και δικηγόροι. Αν δεν αναγνωρίζεται ότι είμαστε πολιτικό όργανο και λαμβάνουμε αποφάσεις σύμφωνα με το συμφέρον του δήμου και οι έλεγχοι νομιμότητας δεν είναι αλυσίδα της δημόσιας διοίκησης του ελέγχου τους τότε δεν πρέπει να αποφασίζουμε για τίποτε. Διαφορετικά γιατί δεν πάνε αυτοδικαίως στα δικαστήρια και οι κυβερνήσεις για όλες τις αποφάσεις τους που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές;» αναρωτήθηκε ο πρώην Δήμαρχος

Χρ. Νικολάου: Είναι θεσμικά άδικο για την αυτοδιοίκηση

Τέλος, ο επίσης πρώην Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Χρήστος Νικολάου τόνισε πως «η υπόθεση αφορά μία απόφαση που έλαβε το 2012 το Δημοτικό Συμβούλιο σε μια δύσκολη περίοδο και μέσα σ’ ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Με αφορμή ότι θα έκλειναν τα λατομεία του Αράξου υπήρχε ένας ειδικός νόμος για αμοιβαίο συμψηφισμοί. Λαμβάνοντας υπόψη τον συγκεκριμένο Νόμο λάβαμε και στην σχετική απόφαση, η οποία ωστόσο ουδέποτε εφαρμόστηκε, καθώς απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη. Είναι άδικο λοιπόν θεσμικά και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να παραπέμπονται στο εδώλιο αιρετοί. Λειτουργήσαμε σύννομα και δεν υπήρξε δόλος, αλλά ούτε προκλήθηκε ζημία για τον Δήμο»

 

 

 

 

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πολιτιστικές διαδρομές-Πάτρα και Ναύπακτος «προορισμοί» στους γεωγραφικούς άξονες που παρουσίασε το ΥΠ.ΠΟ.

Δημοσιεύθηκε

στις

Το έργο των πολιτιστικών διαδρομών που συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις του ΥΠΠΟΑ προς το Ταμείο Ανάκαμψης, παρουσίασε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Πρόκειται για πέντε εμβληματικές πολιτιστικές διαδρομές, με θεματικές αφηγήσεις που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας και με γεωγραφική εξάπλωση που καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Οι διαδρομές αυτές είναι:
-«Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου»
-«Η πολιτιστική Εγνατία Οδός»
-«Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες».
-«Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή (2η χιλιετία π.Χ.)»
-«Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία»
Η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ότι τα συγκεκριμένα έργα που προτείνει το ΥΠΠΟΑ συμπληρώνουν υποδομές και παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία τα οποία έχουν ήδη γίνει στο παρελθόν ή εκτελούνται σήμερα ή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν. «Ο βασικός στόχος του έργου είναι να αναπτυχθεί ο πολιτιστικός τουρισμός με ισόρροπο τρόπο σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Για τον λόγο αυτό έχει εν πολλοίς εξαιρεθεί η Αττική, η οποία συγκεντρώνει το 44,7% των επισκεπτών αρχαιολογικών χώρων και το 46,5% των επισκεπτών μουσείων», εξήγησε.
Οι πέντε διαδρομές αναπτύσσονται σε δυο γεωγραφικούς άξονες. Ο πρώτος διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα και συνδέει αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Ηπείρου. Στο κέντρο βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, που αποτελεί πρωτεύοντα κόμβο του δικτύου με σημαίνοντα ρόλο στο όλο εγχείρημα. Ο δεύτερος ξεκινά από την Ήπειρο και κινείται προς νότο καλύπτοντας τις Περιφέρειες των Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας. Ιδιαίτερο ρόλο, ανάλογο της Θεσσαλονίκης, αλλά με πιο σύνθετο τρόπο διαδραματίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία συμμετέχει στις τέσσερις από τις πέντε διαδρομές.
Από τη μεριά του ο Γ.Γ. Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, μίλησε για τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου προγράμματος, τονίζοντας ότι το ΥΠΠΟΑ, μέσα από το έργο αυτό των Πολιτιστικών Διαδρομών, βρίσκεται σε μια διαδικασία να εκτελέσει περισσότερα από 33 έργα σε 18 νομούς σε όλη τη χώρα.
ΕΡΓΑ ΕΠΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Σε κάθε πολιτιστική διαδρομή θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από έργα συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης στα εξής μνημεία:
1. Στην Πολιτιστική Διαδρομή «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου»
Αμφίπολη: Συντήρηση Ξύλινης Γέφυρας
Θεσσαλονίκη: Αγία Σοφία (ενεργειακή αναβάθμιση και ανάδειξη περιβάλλοντος χώρου)
Θεσσαλονίκη: Παναγία Χαλκέων (αποκατάσταση Ι.Ν. και περιβάλλοντος χώρου, συντήρηση ζωγραφικού και γλυπτού διακόσμου)
Θεσσαλονίκη: Αχειροποίητος (αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης και των μέτρων ασφάλειας, βελτίωση της πρόσβασης και διαμόρφωση – ανάδειξη του άμεσου περιβάλλοντος χώρου)
Βέροια: Στερέωση, αποκατάσταση, ανάδειξη Ι.Ν. Αγίας Άννας, Ι.Ν. Χριστού Παντοκράτορα, Μπέη Χαμάμ
Νικόπολη: Συντήρηση Ψηφιδωτών της Βασιλικής Α ́ Δουμετίου, και της Βασιλικής
Νικόπολη: Αποκατάσταση Πύλης Βασιλικής Β ́ Αλκίσωνος
2. Στην Πολιτιστική Διαδρομή «Πολιτιστική Εγνατία Οδός»
Ροδόπη: Συντήρηση και αποκατάσταση περίκεντρου ναού Μαξιμιανούπολης
Θεσσαλονίκη: Αποκατάσταση του λουτρού Μπέη Χαμάμ («Λουτρά Παράδεισος»)
Θεσσαλονίκη: Συντήρηση Παλαιολόγειων τοιχογραφιών μνημείων UNESCO (Αγία Αικατερίνη, Άγιος Νικόλαος Ορφανός, Προφήτης Ηλίας)
Θεσσαλονίκη: Εργασίες ανάδειξης περιβάλλοντος χώρου στη Ροτόντα (Μνημείο UNESCO)
Καστοριά: Αποκατάσταση Ι. Ν. Ταξιαρχών Μητροπόλεως και συντήρηση των τοιχογραφιών του
Καστοριά: Συντήρηση τοιχογραφιών Ιεράς Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας
Καστοριά: Στερέωση, αποκατάσταση και συντήρηση Κουρσούμ τζαμί
Αλμωπία Πέλλας: Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του βυζαντινού κάστρου των Μογλενών (Χρυσής)
Ιωάννινα: Στερέωση, αποκατάσταση και συντήρηση Τζαμιού Καλούτσιανης
3. Στην Πολιτιστική Διαδρομή «Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες»
Ολυμπία: Αποκατάσταση – στερέωση Θερμών Λεωνιδαίου
Ολυμπία: Αποκατάσταση και Συντήρηση συγκροτήματος Νότιων Θερμών
Ολυμπία: Αποκατάσταση και συντήρησης παλαιοχριστιανικής Βασιλικής (εργαστήριο Φειδία)
Νικόπολη: Εργασίες αποκατάστασης Παλατίου (οίκου Γεωργίου Εκδίκου) και άμεσου περιβάλλοντος χώρου του
Ναύπακτος: Στερέωση και αποκατάσταση κεντρικού τμήματος του Ενετικού Λιμένα
Κέρκυρα: Στερέωση και αποκατάσταση του Προμαχώνα Martinengo στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας
4. Στην Πολιτιστική Διαδρομή «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή εποχή (2η χιλιετία π.Χ.)»
Βοιωτία: Αποκατάσταση νότιας πύλης και τμήματος τείχους εκατέρωθεν αυτής στη μυκηναϊκή ακρόπολη του Γλα
Αργολίδα: Εργασίες ανάδειξης θολωτού τάφου Ατρέως στις Μυκήνες
Αργολίδα: Μυκηναϊκό οδικό δίκτυο – μυκηναϊκές γέφυρες στο Ν. Αργολίδας (Καζάρμα, Αρκαδικό, Γαλούσι, Μυκήνες)
Μεσσηνία – Ηλεία: Θολωτοί τάφοι στο βασίλειο του Νέστορος
Μεσσηνία: Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Περιστεριάς
5. Στην Πολιτιστική Διαδρομή «Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία»
Μεσσηνία: Στερέωση βραχωδών πρανών και αποκατάσταση προμαχώνα στο Κάστρο Κορώνης
Μεσσηνία: Στερέωση και αποκατάσταση του Κάστρου Μεθώνης
Άστρος Κυνουρίας: Στερέωση και αποκατάσταση Κάστρου Παράλιου Άστρους
Πάτρα: Στερέωση και Αποκατάσταση του ΝΔ ενετικού κυκλικού προμαχώνα του κάστρου Πάτρας
Ζάκυνθος: Αποκατάσταση και ανάδειξη κτηρίων στο εσωτερικό του κάστρου της Ζακύνθου

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ταλαιπωρία μετά θάνατον για γνωστό Πατρινό

Δημοσιεύθηκε

στις

Χρειάστηκε να ευαισθητοποιηθούν οι φίλοι του…

Συνταξιούχος έμπορος παρέμεινε 48 ώρες στο ψυγείο του Νοσοκομείου, αφού η σύζυγος δεν είχε τα χρήματα να πληρώσει στην Υπηρεσία Κοιμητηρίων για τα οφειλόμενα δικαιώματα του τάφου.

Οι φίλοι που ρωτούσαν για την ημέρα ταφής, ενημερώθηκαν για το πρόβλημα και μέσα σε λίγες ώρες βρήκαν την λύση συγκεντρώνοντας τα χρήματα.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΑΙΧΜΗΡΑ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αχαιός πολιτικός μπαίνει στο χώρο της εστίασης

Δημοσιεύθηκε

στις

-Πολιτικός της Αχαΐας μπαίνει και στον χώρο της εστίασης.

Με αφανή εταιρεία η σύζυγός του συμμετέχει ως εταίρος σε παραλιακό εστιατόριο.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΑΙΧΜΗΡΑ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Περισσότερα
EKO
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Super market arapis
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα