Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Σκόνταψαν» στα χαλίκια!

Εξελίξεις στην Δυτική Αχαΐα από την παραπομπή στο Εφετείο Κακουργημάτων των 16 πρώην και νυν αιρετών για την πολύκροτη υπόθεση

Δημοσιεύθηκε

στις

Από την σημερινή έντυπη έκδοση της Γνώμης

Εξελίξεις για τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας σηματοδοτεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πάτρας το οποίο σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Γνώμης», όπως έγραψε ήδη από χθες η εφημερίδα, αποφάσισε να παραπέμψει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους 16 κατηγορούμενους –πρώην και νυν αιρετούς- για την πολύκροτη υπόθεση των χαλικιών το 2012.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το βούλευμα δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, συνεπώς και δεν έχει επιδοθεί στους κατηγορούμενους, οι οποίοι ωστόσο φαίνεται πως έχουν λάβει γνώση της απόφασης, η οποία φαίνεται πως δεν έλαβε υπόψη την πρόταση της Εισαγγελέως για να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.

Θυμίζουμε ότι οι κατηγορούμενοι στους οποίους έχουν επιβληθεί ήδη περιοριστικοί όροι, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απόπειρας απιστίας (σε βαθμό κακουργήματος) μετά την απόφαση που είχαν ψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2012 επί Δημαρχίας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου για τον συμψηφισμό οφειλών των λατομείων προς τον Δήμο με την προμήθεια χαλικιών. Μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε λάβει την συγκεκριμένη απόφαση βάσει συγκεκριμένου νόμου περί συμψηφισμού αμοιβαίων απαιτήσεων που ίσχυε εκείνη την περίοδο, στο πλαίσιο διακοπής λειτουργίας των λατομείων. Ωστόσο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε την απόφαση με αποτέλεσμα αυτή να μην υλοποιηθεί.

Πλέον και οι 16 κατηγορούμενοι περιμένουν να τους επιδοθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ώστε να καθορίσουν τις περαιτέρω νομικές τους ενέργειες για να «αποκρούσουν» την κατηγορία, η οποία -όπως επισημαίνουν-είναι ανυπόστατη από την στιγμή που η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν υλοποιήθηκε. Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για μία απόφαση που προκαλεί αναστάτωση, από τη στιγμή που είναι ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο οι νυν αιρετοί να εκπέσουν του αξιώματός τους μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Η «Γ» επικοινώνησε με τρεις εκ των αιρετών που είχαν υπογράψει την επίμαχη απόφαση.

Σπ. Μυλωνάς: Ουδεμία βλάβη προέκυψε για τον Δήμο

Ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς που τότε ήταν δημοτικός σύμβουλος, δήλωσε πως «δεν έχω λάβει γνώση της απόφασης του Συμβουλίου, καθώς δεν μου έχει επί του παρόντος επιδοθεί. Απ’ όσο γνωρίζω η εισαγγελική πρόταση ήταν να τεθεί στο αρχείο. Πολύ περισσότερο που η επίδικη απόφαση ουδέποτε υλοποιήθηκε και ουδεμία βλάβη προέκυψε για τα συμφέροντα του Δήμου. Σε κάθε περίπτωση αναμένω την απόφαση του Συμβουλίου προκειμένου να καθορίσω τα περαιτέρω βήματά μου και να ασκήσω όλα τα ένδικα μέσα που έχω στη διάθεσή μου».

Αν. Παναγιωτόπουλος: Υπήρχε νόμος και κανένας δόλος

Από την πλευρά του, ο τότε Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως «περιμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου και να μας επιδοθεί. Η κατηγορία είναι απόπειρα απιστίας. Όμως σε κάθε περίπτωση δεν υπήρχε δόλος, ούτε υπέστη ζημία ο Δήμος, αφού η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ελήφθη βάσει συγκεκριμένου Νόμου και εν τέλει δεν υλοποιήθηκε αφού απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη. Είναι απαράδεκτο συλλογικά όργανα να παραπέμπονται στη δικαιοσύνη από τη στιγμή που ο έλεγχος νομιμότητας ακύρωσε την απόφαση. Διαφορετικά δεν θα πρέπει να εκλέγονται άνθρωποι ενεργοί, αλλά άνεργοι, συνταξιούχοι και δικηγόροι. Αν δεν αναγνωρίζεται ότι είμαστε πολιτικό όργανο και λαμβάνουμε αποφάσεις σύμφωνα με το συμφέρον του δήμου και οι έλεγχοι νομιμότητας δεν είναι αλυσίδα της δημόσιας διοίκησης του ελέγχου τους τότε δεν πρέπει να αποφασίζουμε για τίποτε. Διαφορετικά γιατί δεν πάνε αυτοδικαίως στα δικαστήρια και οι κυβερνήσεις για όλες τις αποφάσεις τους που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές;» αναρωτήθηκε ο πρώην Δήμαρχος

Χρ. Νικολάου: Είναι θεσμικά άδικο για την αυτοδιοίκηση

Τέλος, ο επίσης πρώην Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Χρήστος Νικολάου τόνισε πως «η υπόθεση αφορά μία απόφαση που έλαβε το 2012 το Δημοτικό Συμβούλιο σε μια δύσκολη περίοδο και μέσα σ’ ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Με αφορμή ότι θα έκλειναν τα λατομεία του Αράξου υπήρχε ένας ειδικός νόμος για αμοιβαίο συμψηφισμοί. Λαμβάνοντας υπόψη τον συγκεκριμένο Νόμο λάβαμε και στην σχετική απόφαση, η οποία ωστόσο ουδέποτε εφαρμόστηκε, καθώς απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη. Είναι άδικο λοιπόν θεσμικά και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να παραπέμπονται στο εδώλιο αιρετοί. Λειτουργήσαμε σύννομα και δεν υπήρξε δόλος, αλλά ούτε προκλήθηκε ζημία για τον Δήμο»

 

 

 

 

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Πού γίνονται σήμερα rapid tests

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Συνεχίζονται τα τεστ στην Αχαΐα από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Χθες στο Επιμελητήριο έγιναν 216 τεστ και βρέθηκαν 3 θετικά, στην πλατεία Αγίας Σοφίας από τα 107 βρέθηκε ένα θετικό, ενώ στο ΚΥ Βορείου Τομέα από τα 26 τα 3 ήταν θετικά.

Σήμερα, προγραμματίζονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Επιμελητήριο Αχαΐας (8:30 με 20:30) και στο πολυκατάστημα (στην περιοχή του Γλαύκου) (09:00 με 14:30) για το ευρύ κοινό.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τοπωνύμια της Πάτρας: Εγλυκάδα-Μάθετε τι σημαίνει

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ΕΓΛΥΚΑΔΑ είναι παραφθορά της λέξης γλυκάδα. Η περιοχή ονομάστηκε έτσι γιατί ήταν -και είναι ακόμα και σήμερα- γεμάτη από εσπεριδοειδή δέντρα, των οποίων οι καρποί είχαν πολύ γλυκιά γεύση.
Αναφέρεται πρώτη φορά με το όνομα Γλυκάδα από τους περιηγητές Σπον και Ουέλερ που περνώντας από εκεί το 1676 την αποκαλούν “κήποι των Πατρών” και γράφουν για τα νόστιμα πορτοκάλια της, ενώ μαρτυρούν ότι ο βασιλιάς της Σικελίας είχε αγοράσει όλη την παραγωγή κίτρων, λεμονιών και πορτοκαλιών της περιοχής.

Κατά τον Μεσαίωνα υπήρχε και Σανατόριο (=θεραπευτήριο για φυματικούς ασθενείς) λόγω του καλού κλίματος που δημιουργούσαν τα τριγύρω πολλά πυκνά δάση.

Στη θέση Κούτσα Εγλυκάδας (εκεί περίπου όπου σήμερα συναντάμε το Tennis Club) διέθετε εξοχική κατοικία ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, η οποία είχε καταστεί σε τόπο συνάντησης σπουδαίων προσωπικοτήτων και συζητήσεων για την οργάνωση του Αγώνα του 1821.

* Στη φωτογραφία το ηρώο των 21 Εγλυκαδιωτών πεσόντων στους εθνικούς αγώνες, το οποίο στέκεται από το 1948 στην κεντρική πλατεία της συνοικίας.

ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

(Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Γνώμη”)

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Τροχαίο ατύχημα στην οδό Αλκαίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στην οδό Αλκαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του gnomip δύο ΙΧ συγκρούστηκαν μεταξύ τους χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν τραυματίες ή μόνο υλικές ζημιές.

Στο σημείο βρέθηκε η Αστυνομία για τα περαιτέρω.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα