Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Σκόνταψαν» στα χαλίκια!

Εξελίξεις στην Δυτική Αχαΐα από την παραπομπή στο Εφετείο Κακουργημάτων των 16 πρώην και νυν αιρετών για την πολύκροτη υπόθεση

Δημοσιεύθηκε

στις

Από την σημερινή έντυπη έκδοση της Γνώμης

Εξελίξεις για τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας σηματοδοτεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πάτρας το οποίο σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Γνώμης», όπως έγραψε ήδη από χθες η εφημερίδα, αποφάσισε να παραπέμψει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους 16 κατηγορούμενους –πρώην και νυν αιρετούς- για την πολύκροτη υπόθεση των χαλικιών το 2012.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το βούλευμα δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, συνεπώς και δεν έχει επιδοθεί στους κατηγορούμενους, οι οποίοι ωστόσο φαίνεται πως έχουν λάβει γνώση της απόφασης, η οποία φαίνεται πως δεν έλαβε υπόψη την πρόταση της Εισαγγελέως για να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.

Θυμίζουμε ότι οι κατηγορούμενοι στους οποίους έχουν επιβληθεί ήδη περιοριστικοί όροι, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απόπειρας απιστίας (σε βαθμό κακουργήματος) μετά την απόφαση που είχαν ψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2012 επί Δημαρχίας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου για τον συμψηφισμό οφειλών των λατομείων προς τον Δήμο με την προμήθεια χαλικιών. Μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε λάβει την συγκεκριμένη απόφαση βάσει συγκεκριμένου νόμου περί συμψηφισμού αμοιβαίων απαιτήσεων που ίσχυε εκείνη την περίοδο, στο πλαίσιο διακοπής λειτουργίας των λατομείων. Ωστόσο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε την απόφαση με αποτέλεσμα αυτή να μην υλοποιηθεί.

Πλέον και οι 16 κατηγορούμενοι περιμένουν να τους επιδοθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ώστε να καθορίσουν τις περαιτέρω νομικές τους ενέργειες για να «αποκρούσουν» την κατηγορία, η οποία -όπως επισημαίνουν-είναι ανυπόστατη από την στιγμή που η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν υλοποιήθηκε. Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για μία απόφαση που προκαλεί αναστάτωση, από τη στιγμή που είναι ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο οι νυν αιρετοί να εκπέσουν του αξιώματός τους μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Η «Γ» επικοινώνησε με τρεις εκ των αιρετών που είχαν υπογράψει την επίμαχη απόφαση.

Σπ. Μυλωνάς: Ουδεμία βλάβη προέκυψε για τον Δήμο

Ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς που τότε ήταν δημοτικός σύμβουλος, δήλωσε πως «δεν έχω λάβει γνώση της απόφασης του Συμβουλίου, καθώς δεν μου έχει επί του παρόντος επιδοθεί. Απ’ όσο γνωρίζω η εισαγγελική πρόταση ήταν να τεθεί στο αρχείο. Πολύ περισσότερο που η επίδικη απόφαση ουδέποτε υλοποιήθηκε και ουδεμία βλάβη προέκυψε για τα συμφέροντα του Δήμου. Σε κάθε περίπτωση αναμένω την απόφαση του Συμβουλίου προκειμένου να καθορίσω τα περαιτέρω βήματά μου και να ασκήσω όλα τα ένδικα μέσα που έχω στη διάθεσή μου».

Αν. Παναγιωτόπουλος: Υπήρχε νόμος και κανένας δόλος

Από την πλευρά του, ο τότε Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως «περιμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου και να μας επιδοθεί. Η κατηγορία είναι απόπειρα απιστίας. Όμως σε κάθε περίπτωση δεν υπήρχε δόλος, ούτε υπέστη ζημία ο Δήμος, αφού η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ελήφθη βάσει συγκεκριμένου Νόμου και εν τέλει δεν υλοποιήθηκε αφού απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη. Είναι απαράδεκτο συλλογικά όργανα να παραπέμπονται στη δικαιοσύνη από τη στιγμή που ο έλεγχος νομιμότητας ακύρωσε την απόφαση. Διαφορετικά δεν θα πρέπει να εκλέγονται άνθρωποι ενεργοί, αλλά άνεργοι, συνταξιούχοι και δικηγόροι. Αν δεν αναγνωρίζεται ότι είμαστε πολιτικό όργανο και λαμβάνουμε αποφάσεις σύμφωνα με το συμφέρον του δήμου και οι έλεγχοι νομιμότητας δεν είναι αλυσίδα της δημόσιας διοίκησης του ελέγχου τους τότε δεν πρέπει να αποφασίζουμε για τίποτε. Διαφορετικά γιατί δεν πάνε αυτοδικαίως στα δικαστήρια και οι κυβερνήσεις για όλες τις αποφάσεις τους που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές;» αναρωτήθηκε ο πρώην Δήμαρχος

Χρ. Νικολάου: Είναι θεσμικά άδικο για την αυτοδιοίκηση

Τέλος, ο επίσης πρώην Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Χρήστος Νικολάου τόνισε πως «η υπόθεση αφορά μία απόφαση που έλαβε το 2012 το Δημοτικό Συμβούλιο σε μια δύσκολη περίοδο και μέσα σ’ ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Με αφορμή ότι θα έκλειναν τα λατομεία του Αράξου υπήρχε ένας ειδικός νόμος για αμοιβαίο συμψηφισμοί. Λαμβάνοντας υπόψη τον συγκεκριμένο Νόμο λάβαμε και στην σχετική απόφαση, η οποία ωστόσο ουδέποτε εφαρμόστηκε, καθώς απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη. Είναι άδικο λοιπόν θεσμικά και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να παραπέμπονται στο εδώλιο αιρετοί. Λειτουργήσαμε σύννομα και δεν υπήρξε δόλος, αλλά ούτε προκλήθηκε ζημία για τον Δήμο»

 

 

 

 

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το μήνυμα του Περικλή Νταβλούρου για την Καρδιοθωρακοχειρουργική

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Καθηγητής Καρδιολογίας Περικλής Νταβλούρος αναφέρθηκε σε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της Καρδιοθωρακοχειρουγικής Κλινικής, στην οποία την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η πρώτη επέμβαση.

Αναλυτικά αναφέρει:

“Πριν λίγο έλαβα το μήνυμα από τον καρδιοχειρουργό κ. Ν. Χαροκόπο: Ο ασθενής ξύπνησε και είναι καλά…

Αυτό το μήνυμα σφράγισε το τέλος μιας προσπάθειας που διήρκεσε περίπου 1.5 χρόνο και την αρχή μιας νέας περιόδου για το ΠΓΝΠ: Η Καρδιοχειρουργική επέστρεψε -στην ουσία ιδρύθηκε- στο νοσοκομείο.
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου όσοι δε γνωρίζουν τι απαιτείται για τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης και πολύ απαιτητικής κλινικής, εξάντλησαν την κριτική τους στις “καθυστερήσεις”. Σήμερα οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν. Πάμε λοιπόν να δούμε τι χρειάστηκε…
1. Ισχυρή πολιτική βούληση που ποτέ ως σήμερα δεν υπήρξε. Χίλια μύρια ας καταλογίζουν στην ηγεσία του ΥΥΠ, αλλά αυτό το είπε, το υποστήριξε, το έκανε! Στα θετικά λοιπόν της παρούσας διακυβέρνησης.
2. Λεφτά! (όπως είχε πει ο ΓΑΠ, υπάρχουν). Εκεί μπήκε γενναία στη μέση η περιφέρεια (Χαράλαμπος Μπονάνος, και Φαρμάκης), αλλά και η 6η ΥΠΕ (Γιάννης Καρβέλης). Και μπράβο τους.
3. Ταχύτητα στις απίστευτα γραφειοκρατικές διαδικασίες προκήρυξης θέσεων και στους διορισμούς, τρέξιμο στους διαγωνισμούς, αναμόρφωση χώρων (μεγάλο εγχείρημα με πολλές “αντιστάσεις”…, κτλ. Ίσως αυτό να ήταν το δυσκολότερο κομμάτι… Εδώ “έβαλε πλάτη” ο Γιάννης Καρβέλης με ξενύχτια και άπειρες ώρες εργασίας, η διοίκηση του νοσοκομείου (άρχισε επί Γιουλη Μαμμη και κυριολεκτικά εκτοξέυτηκε με Δ. Μπάκο) και το ΔΣ, η επιτροπή χώρων (Δημήτρης Γούμενος), το επιστημονικό συμβούλιο (Μάρκος Μαραγκός), οι διευθυντές της ιατρικής υπηρεσίας (Lambis Gogos και Ε. Λιάτσικος, ειδικά ο δεύτερος έκανε απίστευτη δουλειά), η τεχνική υπηρεσία, οι διοικητικοί υπάλληλοι, η νοσηλευτική υπηρεσία, η αναισθησιολογική και η καρδιολογική κλινική (με προκήρυξη δικών μας θέσεων για να βοηθήσουν στην ΚΧ) και βέβαια το απίστευτο “σπρώξιμο” από το υπουργείο. Από τους τοπικούς βουλευτές -προσωπική εκτίμηση- μεγαλύτερο ενδιαφέρον έδειξε ο Ιάσων Φωτήλας ίσως και λόγω ιδιότητας (τομεάρχης υγείας).
4. Διεύθυνση κλινικής. Εδώ καταλυτική ήταν η προκήρυξη θέσης απο το παν/μιο επί προεδρείας Δημήτρης Γούμενος.
5. Και ίσως το σημαντικότερο… Τεράστια μάχη με “κεκτημένα”, κατεστημένες νοσηρές και ιδιοκτησιακές νοοτροπίες, αντιζηλίες, γκρίνια, πολιτικές έριδες, γραφειοκρατία, νοοτροπίες μικρομάγαζου και εμπάθειες.
Και όμως η διαδρομή ολοκληρώθηκε! Και μάλιστα (πολύ σημαντικό), εν μέσω πανδημίας…
Για εμάς που το ζήσαμε, το είδαμε και βιώσαμε αγωνίες, απογοητεύσεις, αντιξοότητες, η ολοκλήρωση του εγχειρήματος μοιάζει με θαύμα!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ, ένα μεγάλο μπράβο σε όλους. Προχωράμε μπροστά, αφήνουμε πίσω το παρελθόν και τη μιζέρια”.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Αναστάτωση στην Εγλυκάδα-Πυρκαγιά σε Ι.Χ(ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύθηκε

στις

Αναστάτωση επικράτησε το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή της Εγλυκάδας.

Ένα Ι.Χ το οποίο ήταν σταθμευμένο στην οδό Πέλοπος τυλίχθηκε στις φλόγες, με τους κατοίκους να καλούν άμεσα την Π.Υ που έφτασε στο σημείο με δύο οχήματα και έξι άνδρες.

Η φωτιά πιθανότατα ξέσπασε εξαιτίας βραχυκυκλώματος, με το όχημα να υφίσταται σοβαρές υλικές ζημιές.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

1630 νέα κρούσματα κορωνοϊού-64 στην Αχαΐα-Αυξάνονται οι ασθενείς στις ΜΕΘ

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα νέα κρούσματα, οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι. Αναλυτικά πώς «κινήθηκε» ο κορονοϊός τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα. Όλη η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.630, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 189.831 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 52 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.550 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.468 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 379 (71.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.338 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 346 (ημερήσια μεταβολή +28.15%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 285 ασθενείς.

Hλικιακή κατανομή: Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).

 Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα