Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος: «Μη λιποψυχείτε και μη δειλιάζετε…»

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ιερά κατάνυξη εορτάσθη στην Πάτρα η ιερά μνήμη του Αγίου Νεκταρίου του Θαυματουργού, με επίκεντρο τον εορτασμό στον Ενοριακό Ναό στην Πάτρα.

Στον εσπερινό της εορτής χοροστάτησε και μίλησε όπως επίσης και στον μεθέορτο εσπερινό μετά το πέρας του οπου εψάλη ιερά παράκληση και τα εγκώμια του Αγίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος όλα τα έτη τής ιερατικής του διακονίας, υπηρέτησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, προσφέροντας μεγάλο έργο πνευματικό και κοινωνικό προς δόξα Θεού και σωτηρία των ανθρωπων.

Αν και η ενορία είναι μικρή, αποτελείται από ανθρώπους τους οποίους διακατέχει ζήλος θερμουργός για την Ορθόδοξη πίστη μας.

Ανήμερα της εορτής τέλεσε την Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος απηύθυνε λόγο διδακτικό και παρακλητικό προς το πλήθος των ευσεβών Χριστιανών, οι οποίοι συμμετείχαν προσευχητικά από το σπίτι τους στη Θεία Λειτουργία, μέσω τού τηλεοπτικού διαύλου τής Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών «ΛΥΧΝΟΣ» και τού ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιότατος ανεφέρθη στα στοιχεία της ζωής των Αγίων, βάσει της διδασκαλίας του Αγίου Συμεών του νέου Θεολόγου Άγιοι είναι: « οι όλον τον Χριστόν εν εαυτοίς ολοτελώς κτησάμενοι έργω και πείρα και αισθήσει και γνώσει και θεωρία…».
Τελειώνοντας ο Σεβασμιότατος ανεφέρθη στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων και κατέληξε με τον παρακλητικό λόγο του Αγίου Νεκταρίου: «Ο Κύριος ενισχύει όλους όσοι απομένουν τίς δοκιμασίες και τίς θλίψεις για το όνομά Του και την αγάπη Του. Μη λιποψυχείτε, λοιπόν και μη δειλιάζετε…

Η υπερβολική θλίψη είναι έργο τού πειρασμού… Μία είναι η αληθινή θλίψη. Αυτή πού προέρχεται όταν γνωρίσομε το άθλιο βάθος τής ψυχής μας…» και κάλεσε σε προσευχή και σε μετάνοια τους ανθρώπους.

ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

Στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου λειτούργησε ανήμερα της εορτής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ο Μητροπολίτης Πατρών, κ. Χρυσόστομος.

Ο Μητροπολίτης απηύθυνε λόγους πνευματικούς προς τους ευσεβείς Χριστιανούς και εξήγησε τη διδασκαλία της Εκκλησίας περί των Αγίων Αγγέλων, οι οποίοι είναι «λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα».

«Ας μη λυπούμε», τόνισε ο κ. Χρυσόστομος τον φύλακα Άγγελο μας και ας μάθωμε να επικοινωνούμε με τους Αγίους Αγγέλους με την γλώσσα της προσευχής και της εναρέτου ζωής.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος χοροστάτησε και μίλησε στον Εσπερινό της εορτής στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αλεξιωτίσσης Πατρών, όπου τιμώνται οι Άγιοι Ταξιάρχαι και λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ι.Ν. των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Αγίων Αγγέλων) του Α’ Κοιμητηρίου Πατρών.

 

Εκκλησιαστικά

Ο,τι αποστρέφεσαι μην το κάνεις στον άλλον

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποστρέφεσαι το να πει κάποιος λόγο εναντίον σου; Μην πεις κι εσύ λόγο κακό για κανέναν.

Αποστρέφεσαι την γκρίνια; Μην γκρινιάζει κι εσύ με το παραμικρό.

Πολλές φορές όμως ενώ αποστρεφόμαστε (και καλά κάνουμε) πολλές εμπαθείς καταστάσεις που βλέπουμε στους άλλους, συγχρόνως τα πράττουμε κι εμείς ίσως σε κάποια άλλη μορφή και σε διαφορετικό χρόνο στους άλλους δικαιολογώντας τον εαυτούλη μας.

Ο κακός λόγος είναι πάντα κακός κι ας έχει την δικαιολογία του. Η γκρίνια είναι πάντα γκρίνια κι ας έχει φταίξει ο άλλος. Μην ζούμε μέσα στην πλάνη ότι ο άλλος ό,τι κάνει ή λέει δεν έχει δικαιολογία ενώ εμείς έχουμε. Εάν ρωτήσεις έναν άνθρωπο που μιλά με κακία για κάποιον θα σου εξηγήσει ότι δικαιολογημένα το κάνει για τον τάδε λόγο ή λόγους· το ίδιο εάν ρωτήσεις κάποιον άνθρωπο που κάνει παράπονα και γκρινιάζει θα σου εξηγήσει τους λόγους της γκρίνιας του και των παραπόνων του. Όπως δηλαδή έχουμε εμείς τους λόγους μας έχουνε και οι άλλοι.

Το θέμα όμως αδελφοί μου είναι να πάψουμε να δικαιολογούμε τον εγωισμό μας που νιώθει προσβεβλημένος. Όντως μπορεί ο άλλος άνθρωπος να μας αδίκησε ή να έκανε κάποιο λάθος, όμως η λύση δεν είναι ούτε να τον κακολογήσουμε σε άλλους, ούτε η γκρίνια μας προς αυτόν. Αντί για λύση στο «θέμα» που ίσως προέκυψε ρίχνουμε λάδι στην φωτιά με αυτήν την συμπεριφορά μας. Όταν ο άλλος κάνει κάτι «κακό» προς εμάς καλούμαστε να το εκμεταλλευτούμε πνευματικά. Να το δούμε ως ευκαιρία ταπείνωσης, καλλιέργειας της υπομονής, της σιωπής, της προσευχής, της συγχωρετικότητας, της συγκατάβασης.

Στο κάτω κάτω ό,τι κι αν μας έχει κάνει ο άλλος -που το θεωρούμε τόσο μεγάλο κακό- σίγουρα δεν μας έχει σταυρώσει· όπως εμείς σταυρώσαμε (και σταυρώνουμε) τον Χριστό μας.

Και τί έκανε ο Χριστός -ο μόνος Αθώος της ιστορίας- όταν τον σταυρώσαμε;
Και τι κάνει ο Αναμάρτητος Χριστός όταν τον σταυρώνουμε με τις αμαρτίες μας, με την βλάσφημη και αμετανόητη ζωή μας; Δεν μας κατακρίνει, δεν μας κακολογεί, δεν μας γκρινιάζει. Η καρδιά του παραμένει ανοιχτή προς εμάς. Μας συγχωρεί, μας αγαπά, μας αποδέχετε…

Αυτό καλούμαστε να κάνουμε στα μέτρα του δυνατού: να ζήσουμε με πρότυπο τον Χριστό και τους Αγίους μας, όχι τους φίλους μας, όχι τους συγγενείς μας, όχι τους διάσημους αστέρες, όχι τους φιλοσόφους, όχι τους πανεπιστήμονες, όχι τους αθλητές, όχι τους πετυχημένους κοινωνικά και οικονομικά.

Ας μάθουμε επιτέλους ότι το να αναγνωρίζουμε το κακό στους άλλους δεν μας κάνει εμάς καλούς και ενάρετους. Το θέμα είναι να ζούμε εμείς ενάρετα, δηλαδή Χριστομίμητα, διότι ενώ μπορεί να αναγνωρίζουμε το κακό στους άλλους να το έχουμε κι εμείς στην ζωή μας. Δηλαδή π.χ. το να αναγνωρίζω και να καταδικάζω την κλεψιά του άλλου, αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ γίνομαι αυτομάτως δίκαιος κι ελεήμων!

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εάν δούμε κάτι λάθος στον άλλον άνθρωπο (διότι είμαστε όντα με κρίση) καλούμαστε να μαθητεύσουμε από το λάθος του άλλου ώστε να διορθώσουμε τα δικά μας λάθη και να θεραπεύσουμε την δική μας αμαρτία.

Το λάθος του άλλου ας γίνει η αφορμή για την δική μας πνευματική αφύπνιση και όχι αφορμή κατάκρισης και πρόκλησης μεγαλύτερων προβλημάτων με την κακία μας και την γκρίνια μας που αποδεικνύουν την έλλειψη ταπείνωσης και μετάνοιας, δηλαδή την απουσία αναγνώρισης των δικών μας λαθών, ατελειών, παραλείψεων κι αμαρτιών.

Διαβάζουμε στο Μέγα Γεροντικό: Πήγε κάποτε ο αββάς Ισαάκ ο Θηβαίος σε κάποιο κοινόβιο και είδε έναν αδελφό να σφάλλει και τον κατέκρινε. Όταν επέστρεψε στην έρημο, ήλθε άγγελος Κυρίου και στάθηκε μπροστά στην πόρτα του κελιού του και του είπε: Δεν σου επιτρέπω να μπεις! Κι εκείνος παρακαλούσε κι έλεγε: Τι συμβαίνει; τι έκανα; Αποκρίθηκε τότε ο Άγγελος: Ο Θεός με έστειλε λέγοντας: Πες του να δώσει εντολή, που να βάλω τον αδελφό που έσφαλε και τον καταδίκασε; στον παράδεισο ή στην κόλαση;

Ο αββάς όταν άκουσε από τον άγγγελο αυτόν τον λόγο έπεσε χάμο, έκλαψε και είπε: Αμάρτησα, συγχώρεσέ με!

Κι ο άγγελος του είπε: Σήκω, σε συγχώρεσε ο Θεός, μα στο εξής να προσέχεις να μην κρίνεις κανέναν γιατί αυτό το δικαίωμα το έχει μόνον ο Θεός!

Αρχιμ.Παύλος Παπαδόπουλος

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Αγιασμός υδάτων στην προβλήτα του Ρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην ανατολική προβλήτα του Ρίου, συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού της Ευαγγελίστριας Πατρών π. Αμβρόσιο Γκουρβέλο έκανε τη ρίψη του Τιμίου Σταυρου ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

 

Φέτος, λόγῳ των ειδικών μέτρων, δεν έγινε η παραδοσιακή λιτανεία και κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον προβλήτα της Αγίου Νικολάου. Ωστόσο, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Πατρών «προς ικανοποίηση όμως του βαθυτάτου αισθήματος ευλαβείας του Πατραϊκού Λαού, ο οποίος παρεκάλεσε τον Σεβασμιώτατο δια την ευλογίαν των θαλασσίων υδάτων, ο Ποιμενάρχης των Πατρῶν, μετέβη και έριξε μόνος του τον Τίμιο Σταυρό, κάποια στιγμή μετά το μεσημέρι, χωρίς παρουσία πιστών, στα νερά του Πατραϊκού κόλπου, ψάλλοντας το « Εν Ἰορδάνη» και δεηθείς για τον Πατραϊκό Λαό και τους απανταχού της γης αδελφούς μας και βεβαίως για εκείνους τους αδελφούς μας που υπηρετούν στο Εμπορικό και Πολεμικό Ναυτικό της Πατρίδος μας».

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Πώς θα γιορταστεί η εορτή των Θεοφανείων στην Μητρόπολη Αιγιαλείας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας για τον αυριανό εορτασμό των Θεοφανείων, σύμφωνα με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: “Πληροφορούμε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεώς
μας ότι κατά την εορτή των Θεοφανείων και συμφώνως με την υπ’ αριθ. πρωτ. 10/5/4ης Ιανουαρίου 2021 Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα «Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
της 4.1.2021 ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την εορτή των Θεοφανείων», θα τελεσθούν οι Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού, συμφώνως με το ήδη ανακοινωθέν
πρόγραμμα υπό της Ιεράς Μητροπόλεως, σε όλους τους Ιερούς Ναούς της  Επαρχίας μας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος θα τελέσει τη  Θεία Λειτουργία και την Ιερά Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού εις το Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου παραλίας Αλυκής Αιγίου.
Καλούμε τους ευσεβείς Χριστιανούς να εορτάσουν τη μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων, την φανέρωση της Αγίας Τριάδος στον κόσμο, που σηματοδοτεί”.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα