Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Ποδόσφαιρο

Ελλάδα-Κύπρος 2-1: Χαμόγελα για τους νέους και ευκαιρίες για μεγαλύτερο σκορ

Δημοσιεύθηκε

στις

Πολλές υποσχέσεις άφησε σήμερα (11/11) η Εθνική μας ομάδα, με γνώμονα την εικόνα της στο φιλικό με την Κύπρο.

Όχι μόνο γιατί κέρδισε με 2-1, αλλά κυρίως επειδή ήταν αρκετά καλή, έβγαλε πολλές φάσεις, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, και το τελικό σκορ την αδικεί.

Ο Τζον Φαν’τ Σχιπ παρέταξε τον Μπάρκα κάτω από τα γκολπστ, τους Μαυρία, Κουρμπέλη, Μιχαηλίδη (πρώτη φορά βασικός), Τσιμίκα στην άμυνα από δεξιά προς αριστερά, τον Ζέκα «6άρι», τους Μπακασέτα, Φορτούνη εσωτερικούς, τους Χατζηγιοβάνη (ντεμπούτο), Τζόλη (πρώτη φορά βασικός) στα άκρα και τον Γιακουμάκη (ντεμπούτο) στην κορυφή της επίθεσης.

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ, ΜΕ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥΣ

Η «γαλανόλευκη» λοιπόν με ένα 4-1-4-1 επί της ουσίας ήθελε να ανεβάζει πολλούς παίκτες στα αντίπαλα καρέ και τα κατάφερε. Από το πρώτο κιόλας λεπτό έδωσε το «στίγμα» της, αφού ο Τζόλης γίνονταν συχνά πυκνά δεύτερος φορ και έδινε όλη την αριστερή πλευρά στον Τσιμίκα, οι Φορτούνης, Μπακασέτας τόσο «έφτιαχναν» παιχνίδι από τον χώρο άμυνας όσο και «πατούσαν» στα αντίπαλα καρέ (μάλιστα εναλλάσονταν δεξιά-αριστερά αλλά και «φόρτωναν» την ίδια πλευρά, συνήθως τη δεξιά) και ο Κουρμπέλης που «μετατοπίστηκε» στα στόπερ ανέβαινε ψηλά και «έψαχνε» με 30αρες μπαλιές τους ακραίους ή τον Γιακουμάκη (έπαιζε πολύ στο χώρο) στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, αφού διαθέτει «καλά» πόδια και ήθελε να το εκμεταλλευτεί.

Η ομάδα είχε κίνηση με και χωρίς την μπάλα, ενέργεια και έβγαζε στο χορτάρι συνδιασμούς.

Αυτά με τη γενική εικόνα του πρώτου 45λεπτου, όπου η Ελλάδα ήταν πολύ καλή και το 2-0 υπέρ της που πήγε στα αποδυτήρια ίσως και να την αδικεί. Το σκορ άνοιξε μόλις στο 8′ ο Τζόλης από θέση «9», όταν ο νεαρός στράικερ πήρε το «ριμπάουντ» μετά την απόκρουση του Δημητρίου στο σουτ του Γιακουμάκη, φάση που ξεκίνησε από έξυπνη/ωραία κάθετη του Μπακασέτα στον Φορτούνη και ωραίο «κόψιμο» της μπάλας του δεύτερου στον φορ Φένλο. Λίγο αργότερα (17′) ο Κουρμπέλης βρήκε όμορφα τον Γιακουμάκη στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, ο 26χρονος φορ απέφυγε δύο αντιπάλους του και πλάσαρε εύστοχα. Μάλιστα και οι δύο σκόρερ της «γαλανόλευκης» βρήκαν για πρώτη φορά δίχτυα με την Εθνική μας ομάδα.

Όμως όπως αναφέραμε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αδικείται από το αποτέλεσμα του πρώτου μισού, καθώς απώλεσε αρκετές ευκαιρίες. Ο Φορτούνης μόλις στο 3′ απείλησε με σουτ, ενώ εκείνος με έξυπνη μπαλιά έβγαλε στο 4′ τον Τσιμίκα σε θέση βολής για τη 2η καλή στιγμή της Ελλάδας στο ματς. Ακολούθησε το γκολ του Τζόλη και στο 15′ ο Γιακουμάκης πήρε την κεφαλιά μετά από σέντρα του Τσιμίκα, όμως η μπάλα κόντραρε και αλλοιώθηκε η πορεία της προς το τέρμα.

Στο 17′ έγινε το 2-0, στο 31′ ο Μπακασέτας κινήθηκε έξυπνα και σούταρε άουτ και στο 33′ είδαμε τον Τσιμίκα να κάνει μία πολύ όμορφη κούρσα (ο Τζόλης «τράβηξε» τους αντίπαλους αμυντικούς και του έδωσε χώρο), αλλά το σουτ του πέρασε λίγο άουτ.

Στο 39′ ο Κουρμπέλης «έψαξε» τον Γιακουμάκη σε μία φάση «καρμπόν» του 17′ που όμως δεν είχε ανάλογα αποτελέσματα, ενώ για να μην στεκόμαστε μόνο στο επιθετικό σκέλος, αξίζει να ειπωθεί και το εξής για το ανασταλτικό.

Η Ελλάδα δεν δέχθηκε φάσεις, οι των «μετόπισθεν»… καθάριζαν τα πάντα και η πιο καλή στιγμή των φιλοξενουμένων δεν ήταν τελική, όταν στο 43′ ο Μαυρίας έδιωξε σε κόρνερ την παράλληλη του Πίττα.

5 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΥΛΑ+2 ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ, ΤΟ «ΣΥΝΟΛΟ» 7

Σέντρα στο δεύτερο μισό και ο Ολλανδός κόουτς προχώρησε σε 5 αλλαγές, ενώ εκ των υπόλοιπων 6 μόνο οι Μπάρκας, Μαυρίας, Γιακουμάκης, Μιχαηλίδης έμειναν στην ίδια θέση, καθώς οι Κουρμπέλης, Χατζηγιοβάννης μετατοπίστηκαν.Πιο συγκεκριμένα η Εθνική μας βρέθηκε στη σέντρα με τον Μπάρκα στο τέρμα, τους Μαυρία, Μιχαηλίδη, Λαμπρόπουλο, Λυκογιάννη στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τον Κουρμπέλη στο «6», τους Μπουχαλάκη, Πέλκα δημιουργικούς χαφ. τον Χατζηγιοβάννη αριστερά, τον Λημνιό δεξιά και «9άρι» τον Γιακουμάκη.

Επί της ουσίας η διάταξη της «γαλανόλευκης» μπορεί να θεωρηθεί και 4-2-3-1, καθώς ο Πέλκας πολλές φορές ανέβαινε στο ίδιο ύψος με τον Γιακουμάκη.

Εύλογα με τόσες αλλαγές ήταν λογικό να επηρεαστεί ο ρυθμός που είχε αποκτήσει η Ελλάδα, ενώ πάντα στην «εξίσωση» μίας ομάδας μπαίνει ο παράγοντας «ομοιογένεια». Η Εθνική μας συνέχισε να ελέγχει τον αγώνα, έμενε ψηλά και πρέσαρε, αλλά πλέον με αναπτύσσονταν κυρίως από τα άκρα, αφού και ο Λημνίος έπαιζε στο «φτερό». Τόσο εκείνος, αλλά ιδιαίτερα ο Χατζηγιοβάννης ήταν αρκετά δραστήριοι, όμως στο δεύτερο μισό η ομάδα δεν έβγαλε τόσες πολλές φάσεις όσο στο πρώτο.

Μάλιστα στο 58′ οι Κύπριοι μείωσαν σε 2-1 όταν ο Ηλία έγινε αποδέκτης της μπάλας ύστερα από σουτ του Αντωνίου και πλάσαρε εύστοχα από κοντά, αν και το γκολ του δεν έπρεπε να μετρήσει καθώς ήταν σε θέση οφ σάιντ, ενώ στο 65′ «φλέρτραραν» με την ισοφάριση σε φάση διαρκείας και σουτ του Κάστανου, που όμως κόντραρε πάνω στα σώματα.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΕ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Ωστόσο η Ελλάδα παρέμενε η καλύτερη ομάδα μέσα στο γήπεδο και είχε εκ’ νέου ευκαιρίες για να διευρύνει το προβάδισμά της. Κυριότερη όλων ήταν το δοκάρι σε κεφαλιά του Κουρμπέλη στο 67′, ενώ και ο Λυκογιάννης «φλέρταρε» με το γκολ στο 74′, όταν ο Δημητρίου απέκρουσε σε κόρνερ την εκτέλεση φάουλ του.

Την ίδια στιγμή ο Λημνιός πλαγικόπησε έξυπνα στο 48′ αλλά ο Πέλκας δεν κατάφερε να φανεί απειλητικός, ενώ ο ίδιος είχε ένα καλό σουτ στο 74′. Αυτά από τα δεξιά, καθώς από τα αριστερά ο Χατζηγιοβάννης είχε μία ωραία κούρσα στο 76′ που τελείωσε ο ίδιος αφού συνέκλινε αλλά η μπάλα πέρασε άουτ, ενώ ο νεαρός ακραίος έγινε δις αποδέκτης όμορφων και έξυπνων κάθετων μεταβιβάσεων του Μπουχαλάκη, στο 66′ και το 86′.

Στην πρώτη περίπτωση «έκοψε» αμέσως για τον Γιακουμάκη που ήταν σε θέση βολής αλλά ο Σιελής πρόλαβε και απομάκρυνε με υπερένταση, ενώ στη δεύτερη απώλεσε το κοντρόλ απέναντι στον γκολκίπερ των φιλοξενουμένων. Γενικότερα ο 23χρονος «έψαξε» αρκετές φορές τον Γιακουμάκη και στις λεπτομέρειες δεν βγήκε «καθαρή» φάση.

Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο τέλος, όπου η «γαλανόλευκη» πιστώνεται μία πολύ καλή εμφάνιση που μπορεί να αποτελέσει «οδηγό» ενόψει των κρίσιμων αγώνων της με Μολδαβία και Σλοβενία, που θα κρίνουν την τύχη του ομίλου της στο Nations League.

ΕΛΛΑΔΑ: Μπάρκας, Μαυρίας (69′ Ρότα), Κουρμπέλης, Μιχαηλίδης, Τσιμίκας (46′ Λυκογιάννης), Ζέκα (46′ Μπουχαλάκης), Μπακασέτας (46′ Λαμπρόπουλος), Φορτούνης (46′ Πέλκας), Χατζηγιοβάνης, Τζόλης (46′ Λημνιός), Γιακουμάκης.

ΚΥΠΡΟΣ: Δημητρίου, Χ.Κυριάκου, Χ.Σιέλης, Ιωάννου, Κατελάρης, Χάμπος, Αντωνίου, Γκόγκιτς, Αρτυματάς, Πίττας, Ηλία

Πηγή:www.gazzetta.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement