Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Σοκολατένιες πάστες με καρύδια πεκάν και χουρμάδες   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 10-12 πάστες)

Για τη βάση

1 φλιτζάνι καρύδια πεκάν, τριμμένα

4-5 χουρμάδες, χωρίς πυρήνα

½ φλιτζάνι κακάο, σε σκόνη

1 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή

1 πρέζα αλάτι θαλασσινό

Για την κρέμα σοκολάτας

2 φλιτζάνια κάσιους ωμά

½ φλιτζάνι μέλι

2 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή

½ φλιτζάνι νερό

¾ φλιτζανιού κακάο

½ φλιτζάνι λάδι καρύδας (στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα)

Για το σερβίρισμα

1 φλιτζάνι κακάο

¼ φλιτζανιού λάδι καρύδας

¼ φλιτζανιού νερό

10-12 καρύδια πεκάν, ολόκληρα, για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Πολτοποιείτε όλα τα υλικά μέχρι να ενωθούν και να δημιουργηθεί μια πάστα. Βάζετε χάρτινες θήκες σε ένα ταψί για muffins και μοιράζετε το μίγμα της βάσης. Πιέζετε με τον πάτο ενός ποτηριού για να ισιώσει η βάση και αφήνετε στην άκρη μέχρι να φτιάξετε την κρέμα. Πολτοποιείτε για 10 λεπτά τα κάσιους, το μέλι, τη βανίλια και το νερό, μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μίγμα. Ανά διαστήματα σταματάτε και με μια σπάτουλα σπρώχνετε τα υλικά που έχουν κολλήσει στα πλαϊνά του σκεύους, ώστε να πολτοποιηθούν και αυτά. Με το μπλέντερ σε λειτουργία προσθέτετε το κακάο και το λάδι καρύδας, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνουν μια απαλή κρέμα. Μοιράζετε την κρέμα σοκολάτας στις θήκες με τη βάση και βάζετε στο ψυγείο για 3-4 ώρες μέχρι να παγώσουν. Για το σερβίρισμα, χτυπάτε στον πολτοποιητή όλα τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ωραίο γλάσο. Περιχύνετε τα παστάκια και γαρνίρετε με 1 καρύδι πεκάν από πάνω.

Μαγειρική

Ζεστά ρεβίθια με ψιλοκομμένη ντομάτα και καρότο           

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

300γρ. ρεβίθια

1 τομάτα μεγάλη

2 καρότα

1 φλιτζάνι αρακά

2 κουτ. σούπας φυλλαράκια δεντρολίβανου

λίγο αλάτι

Για το dressing

1 φλιτζάνι χυμό σταφυλιού

χυμό από 1 λεμόνι

1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο κοφτό

λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Αποβραδίς μουλιάζετε τα ρεβίθια σε άφθονο δροσερό νερό. Την επομένη το πρωί τα ξεπλένετε καλά να φύγουν τα περισσότερα φλούδια και τα βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν τρυφερά, χωρίς να λιώσουν. Τα σουρώνετε, αφήνετε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα βάζετε σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Βουτάτε την ντομάτα σε καυτό νερό για να την ξεφλουδίσετε εύκολα και, αφού την ξεφλουδίσετε, της αφαιρείτε τα σπόρια και την ψιλοκόβετε. Ρίχνετε τα κομμάτια μέσα στα ρεβίθια. Στο ίδιο νερό ζεματάτε για 2 λεπτά τον αρακά. Τον σουρώνετε και τον ρίχνετε στα ρεβίθια. Καθαρίζετε τα καρότα, τα τρίβετε στον τρίφτη και τα ρίχνετε κι αυτά μέσα στα ρεβίθια. Ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου και ανακατεύετε ξανά. Αφήνετε τα υλικά της σαλάτας να ξεκουραστούν και φτιάχνετε το dressing. Ρίχνετε το χυμό σταφυλιού, το λεμόνι, το ελαιόλαδο και το γλυκάνισο μαζί με λίγο αλάτι στο μπλέντερ. Τα χτυπάτε να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα και περιχύνετε τη σαλάτα. Ανακατεύετε και σερβίρετε αμέσως.

Περισσότερα

Μαγειρική

Φιλέτο ψαριού στο φούρνο με πουρέ γλυκοπατάτας, σπανάκι και κοπανιστή Τήνου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

4 φιλέτα φρέσκο ψάρι της αρεσκείας σας (σφυρίδα, συναγρίδα, σολομός κ.λπ.), 250-300 γρ. το καθένα

1 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ, ψιλοτριμμένο

1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη

φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη, σχοινόπρασο, εστραγκόν)

3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

μαύρο πιπέρι

αλάτι

Για τον πουρέ

500 γρ. γλυκοπατάτες Νάξου, με τη φλούδα

120 γρ. αβοκάντο ώριμο

60 γρ. φύλλα από φρέσκο σπανάκι

  1. γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο

30 γρ. κοπανιστή Τήνου

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά

4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

4 κουτ. γλυκού μηλόξιδο

20 γρ. φιστίκια Αιγίνης (για το σερβίρισμα)

Αλάτι

Εκτέλεση:

Πλένετε καλά τις γλυκοπατάτες και τις τοποθετείτε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτετε 50 ml νερό, κλείνετε με το καπάκι και αφήνετε να σιγοψηθούν σε χαμηλή θερμοκρασία. Τις τρυπάτε με ένα μικρό μαχαίρι για να δείτε αν έχουν μαλακώσει. Θα πρέπει το μαχαίρι να βυθίζεται πολύ εύκολα. Τις αφήνετε να κρυώσουν λίγο και αφαιρείτε τη φλούδα. Τις ρίχνετε μέσα στο μπλέντερ κομμένες σε κομμάτια μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα πολτοποιείτε όλα σε σφιχτό πουρέ. Στο σερβίρισμα τον πασπαλίζετε με το φιστίκι Αιγίνης. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις. Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε 1,5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Ανάβετε τη φωτιά και προσθέτετε λίγο αλάτι σε όλο το σκεύος. Όταν ζεσταθεί το τηγάνι, σοτάρετε τα φιλέτα και από τις δύο πλευρές για 3′. Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Το αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετείτε τα φιλέτα του ψαριού, αφού πρώτα τα πασπαλίσετε με πιπέρι, τριμμένο τζίντζερ και σκόρδο και από τις δύο πλευρές και τα ραντίσετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Από πάνω ακουμπάτε μερικά φυλλαράκια από τα φρέσκα μυρωδικά. Καλύπτετε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο, έτσι ώστε να εγκλωβίσετε την υγρασία και να μην ξεραθούν τα φιλέτα κατά το ψήσιμο. Τα ψήνετε για 20′. Κατόπιν αφαιρείτε το αντικολλητικό χαρτί και το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για άλλα 10′ επιπλέον στους 160οC. Σερβίρετε αμέσως με τον πουρέ.

Περισσότερα

Μαγειρική

Σουφλέ με πέννες, σολομό και γραβιέρα Κρήτης   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

350γρ. πέννες

250γρ. καπνιστό σολομό ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο

1 μάτσο κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

ξύσμα από 2 λεμόνια

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ

750ml γάλα

4 κουτ. σούπας αλεύρι

4 κουτ. σούπας βούτυρο

3 αβγά

μοσχοκάρυδο τριμμένο

75γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη

αλάτι, πιπέρι λευκό

Εκτέλεση:

Βράζετε τις πέννες για πολύ λίγο σε αλατισμένο νερό να μαγειρευτούν ελαφρά και να κρατάνε. Βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε μικρή κατσαρόλα, ρίχνετε το αλεύρι και το ψήνετε ανακατεύοντας μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Ρίχνετε τότε το γάλα και ανακατεύετε με σύρμα να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ενσωματώνετε ένα ένα τα αβγά ανακατεύοντας με σύρμα. Κρατάτε λίγο τριμμένη γραβιέρα στην άκρη και ανακατεύετε την υπόλοιπη στην μπεσαμέλ. Αλατοπιπερώνετε και αρωματίζετε με το μοσχοκάρυδο και το μισό άνηθο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο να μαλακώσουν και, αφού στραγγίξετε τις πέννες, τις ρίχνετε στο τηγάνι και ανακατεύετε. Προσθέτετε το ξύσμα του λεμονιού, τον υπόλοιπο άνηθο και τον ψιλοκομμένο σολομό. Ρίχνετε το περιεχόμενο του τηγανιού στην κατσαρόλα με την μπεσαμέλ και ανακατεύετε καλά. Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος και αδειάζετε μέσα τα ζυμαρικά. Πασπαλίζετε με την τριμμένη γραβιέρα που κρατήσατε στην άκρη και ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του σουφλέ.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα