Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ευκαιρία για διάκοσμο και καθαριότητα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η περιορισμένη κίνηση στους δρόμους της Πάτρας λόγω της καραντίνας που είναι σε ισχύ, αποτέλεσε μία καλή ευκαιρία για τα συνεργεία του Δήμου, προκειμένου να τοποθετηθεί ο φωτεινός χριστουγεννιάτικος διάκοσμος, αλλά και να γίνει καθαριότητα στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου.

 

Μάλιστα, στον πεζόδρομο συνεργεία έπλυναν ακόμη και τα πεζοδρόμια, από τα οποία είχαν απομακρυνθεί τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων εστίασης. Άλλωστε ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει, αφού ο πεζόδρομος δεν είχε καθαριστεί εδώ και αρκετό καιρό. Την ίδια ώρα, τα συνεργεία ηλεκτροφωτισμού συνεχίζουν την εγκατάσταση των χριστουγεννιάτικων στοιχείων, προκειμένου εγκαίρως η πόλη να διακοσμηθεί εν όψει των εορτών, ασχέτως πώς αυτές θα εορταστούν φέτος λόγω της πανδημίας.

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κεντώντας την ιστορία μας!

Το Δ.Σ. του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών παρουσιάζει το συλλεκτικό χειροποίητο ενθύμιο για την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Μέλη του Δ.Σ. και οι φίλες του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών επιστράτευσαν τις ικανότητές τους στην κεντητική τέχνη και φιλοτέχνησαν ένα ξεχωριστό ενθύμιο για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 κεντώντας θέματα ελληνικής κεντητικής εμπνευσμένα από την εξαιρετική έκδοση των Εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη, της συγγραφέως Αμαλίας Μεγαπάνου, με τίτλο «Σχέδια από ελληνικά κεντήματα».

Ένα πολύτιμο αναμνηστικό δώρο, εξαιρετικής αισθητικής, που δημιουργήθηκε με έμπνευση, μεράκι και αγάπη για την ελληνική παράδοση και την ελληνική ιστορία.

Ένα πλοίο με ανοιχτά πανιά που ανοίγεται στα πελάγη, διαχρονικό σύμβολο της οικονομικής και γεωγραφικής ισχύος που προσδίδεται στο “Μέγα το της θαλάσσης κράτος”. Εμπορικός και πολεμικός στόλος, καπετάνιοι και ναύαρχοι, ταξίδια και εκστρατείες, ανάπτυξη και καταστροφές, αποικίες και ξεριζωμοί, μετανάστες και πρόσφυγες, τορπιλισμοί και ναυάγια, κινήματα και ανταρσίες, μύθος και ιστορία, πόλεμος και ειρήνη, παρελθόν και μέλλον.

Στα ανοιχτά πανιά και στο σκαρί του πλοίου, κεντημένη η Ελλάδα, όπως τη συνέλαβε η νόηση και η ψυχή της ελληνίδας κεντήστρας! Η ελληνίδα κεντήστρα, επιθυμώντας να εκφραστεί και να εργαστεί, με εκφραστικό μέσο τις πολύχρωμες και αριστοτεχνικές βελονιές και εργαλείο τα υφάσματα και τις κλωστές, διαμορφώνει δημιουργικό ύφος, δημιουργεί παράδοση, παράγει τέχνη, αποφέρει πλούτο, προσφέρει εμπνευσμένες εικόνες που κοσμούν τον ιδιωτικό βίο, αποτελεί σύμβολο δημιουργικής γυναίκας και γίνεται τραγούδι.

Όπως χαρακτηριστικά έχει επισημάνει η συγγραφέας Αμαλία Μεγαπάνου στο βιβλίο της «Σχέδια από ελληνικά κεντήματα», Εκδόσεις Μουσείου Μπενάκη, Δεκέμβριος 1981)», που και η ίδια διέθετε τη νόηση και την ψυχή της ελληνίδας κεντήστρας: «Τα παλιά χρόνια ξεδιάλεγαν οι γυναίκες σχέδια για να κεντήσουν με κριτήρια τοπικιστικά, υποκειμενικά και πρακτικά …Εκείνο που φανερωνόταν ολοένα και πιο ξεκάθαρα, καθώς μετρούσα τις βελονιές, ήταν ο χαρακτήρας της καθεμιάς….. Αν αξιωθεί κάποιος να τα προσέξει όλα αυτά, τότε διακρίνει την περιγραφή ενός ανθρώπου και από τις πολλές περιγραφές διαφαίνεται η ιδιότυπη συμπεριφορά ενός λαού… Όταν καθαρίσεις την εικόνα από τα περιττά και δεις ότι τελικά, ενώ θρηνούσαν με τα λόγια, ποτέ δε μοιρολόγησαν με το βελόνι και ότι τίποτα δεν αναχαίτισε την πεισματική τους αισιοδοξία – που είναι εμπιστοσύνη στα χέρια και το μυαλό τους και όχι εξορκισμός της μοίρας, τότε καταλαβαίνεις πώς έγινε και, παρ ‘ όλες τις αντιξοότητες, φτάσαμε μέχρις εδώ. Τότε σου έρχεται να ευχηθείς με δέος: Ας κεντήσουμε με αξιοπρέπεια τη συνέχεια της ιστορίας μας.»

Τα μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρώv καταλήγουν: «Ας ευχηθούμε όλοι οι Έλληνες, άνδρες και γυναίκες, με ενότητα, ισότητα, αλληλεγγύη, αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση, δημιουργία, επινοητικότητα, συνέπεια και εντιμότητα, δραστηριοποιούμενοι στις τέχνες, στις επιστήμες, στο εμπόριο και σε κάθε μορφή δημιουργίας, να αξιωθούμε να ταξιδέψουμε επάξια την Ελλάδα και τα επόμενα 100 χρόνια! «Ας κεντήσουμε με αξιοπρέπεια τη συνέχεια της ιστορίας μας!».

 

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τεταμένο το κλίμα στη Δραματική

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Τη λέξη «Ντροπή σας» έγραψαν άγνωστοι με σπρέι στην είσοδο του κτιρίου της Δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στις παλιές σταφιδαποθήκες Μπάρυ επί της Όθωνος Αμαλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα το κλίμα στη Δραματική σχολή είναι τεταμένο, καθώς δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις έξι καθηγητών. Προφανώς και θα έχουν βρεθεί οι αντικαταστάτες τους, ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός των αποχωρήσεων δεν μπορεί να είναι τυχαίος…

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην γέφυρα “Χαρίλαος Τρικούπης”

Δημοσιεύθηκε

στις

Σας ενημερώνουμε ότι ισχύει ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ  δικύκλων, φορτηγών οχημάτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων κενών φορτίου, καθώς και τροχόσπιτων, που κινούνται στην Γέφυρα Ρίου-  Αντιρρίου “ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ”.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα