Πέμπτη 15 Απριλίου 2021
Connect with us

Οικονομία

Σε καραντίνα και το «Εξοικονομώ»-Προβληματισμός στον τεχνικό κόσμο της Δυτικής Ελλάδας 

Δημοσιεύθηκε

στις

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον τεχνικό κόσμο και της Αχαΐας για την εξέλιξη της προετοιμασίας των αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» εξαιτίας της καραντίνας.

Οι υπηρεσίες λειτουργούν με περιορισμούς, ενώ αντίστοιχα και οι ίδιοι μηχανικοί λόγω του lockdown δεν έχουν ευελιξία κινήσεων λόγω των απαγορευτικών μέτρων στην κυκλοφορία.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται σημαντικά η συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών που πρέπει να συμπεριληφθούν στους φακέλους των αιτήσεων των ενδιαφερομένων.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, Βασίλη Αϊβαλή, ο οποίος όπως επισημαίνει περιμένει να υπάρξει σχετική παρέμβαση από το κεντρικό Τεχνικό Επιμελητήριο για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως αναφέρει «δεν θα ήθελα να τοποθετηθούμε σαν ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας για ένα θέμα -που απασχολεί Πολίτες και Μηχανικούς- εθνικής εμβέλειας, και αναμένω το Κεντρικό ΤΕΕ.

Σε κάθε όμως περίπτωση θεωρώ ότι με περιορισμούς κυκλοφορίας και λειτουργίας των αρμοδίων υπηρεσιών δεν γίνεται να γίνει έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» εν μέσω καραντίνας και θα ήταν σώφρων να δοθεί νέα μεταγενέστερη ημερομηνία για την έναρξη του».

Άλλωστε, το ΤΕΕ από τις αρχές Οκτωβρίου είχε ζητήσει να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος για να υπάρξει η δυνατότητα καλύτερης προετοιμασίας, οπότε μετά και την καραντίνα το αίτημα αυτό γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό.

Θυμίζουμε ότι όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», θα ξεκινήσει επίσημα στις 30 Νοεμβρίου με συνολικό προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη λειτουργεί helpdesk με γραμμές τηλεφωνικής εξυπηρέτησης για την καλύτερη προετοιμασία του κοινού.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου η έναρξη υποβολής των αιτήσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου με συνολικό διαθέσιμο προϋπολογισμό 57 εκατ. ευρώ.

 

 

Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με οριακή άνοδο το σημερινό άνοιγμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω ήπιας ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 904,86 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,31%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 6,85 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,30%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,43%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (+1,33%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,12%) και της ΕΥΔΑΠ (+1,08%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (-0,63%), της Σαράντης (-0,55%) και της Fourlis (-0,53%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ασφαλειών (+1,15%) και της Τεχνολογίας (+0,71%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Εμπορίου (-0,35%) και των Πρώτων Υλών (-0,32%)

Ανοδικά κινούνται 44 μετοχές, 19 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Τζιρακιάν +8,06% και Εκτέρ +3,57%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Νάκας -6,03% και Κλωστήρια Ναυπάκτου -4,46%.

Περισσότερα

Τοπική αγορά

Πάτρα: Τι θα γίνει με τα νυχτερινά καταστήματα το καλοκαίρι

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία οι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων της Πάτρας, προκειμένου να προχωρήσουν στον σχεδιασμό τους για τη θερινή περίοδο.

Πλεονέκτημα φυσικά έχουν οι ανοικτοί χώροι, ωστόσο τα δεδομένα αναμένεται να είναι διαφορετικά σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας. Οι πρώτες διαρροές από την πρωτεύουσα κάνουν λόγο πως θα ισχύσουν στην αρχή όσα ίσχυαν πριν από το οριστικό λουκέτο στην εστίαση τον Νοέμβριο. Δηλαδή τα καταστήματα να κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα του Πάσχα αλλά και η πορεία του εμβολιασμού ενδέχεται να αλλάξουν κάπως τον σχεδιασμό προς το καλύτερο.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΑΙΧΜΗΡΑ ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Περισσότερα

Τοπική αγορά

Χρήστος Σολωμός: «Μετά το άνοιγμα, ζητούνται μέτρα»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χρήστος Σολωμός, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αχαΐας, μιλά για την πρώτη νίκη του κλάδου την οποία και αποδίδει στις άμεσες ενέργειες του Εμπορικού Συλλόγου και στη σημαντική στήριξη των φορέων.

Η δήλωση του κ. Χρήστου Σολωμού έχει ως εξής: «Στην Πάτρα το λιανεμπόριο κέρδισε την πρώτη μάχη επειδή ο Εμπορικός Σύλλογος κινήθηκε δυναμικά αλλά και με ευπρέπεια για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του.

Με το ίδιο σθένος πρέπει να τηρήσουμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας σε όλα τα καταστήματά μας ώστε να μονιμοποιήσουμε το άνοιγμά μας και να αποφύγουμε την επέκταση της πανδημίας.
Προσωπικά, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φορείς της πόλης που ενδυνάμωσαν τους αγώνες μας. Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω στο Δήμο Πατρέων, στον Περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη αλλά και στους βουλευτές του νομού μας που τόσο θερμά μας στήριξαν.
Ιδιαίτερα για τον κ. Φαρμάκη πρέπει να τονίσω ότι μας κάλεσε ως Εμπορικό Σύλλογο σε διαβούλευση για το νέο πρόγραμμα στήριξης ύψους 20 εκατ. ευρώ που θα εξαγγείλει σύντομα η Περιφέρεια, δείχνοντας το σεβασμό του προς τον Σύλλογο μας, που απαρτίζεται κυρίως από πολύ μικρές επιχειρήσεις».
Ο κ. Σολωμός ολοκλήρωσε την παρέμβαση του, ζητώντας από την κυβέρνηση διακανονισμό των επιχειρήσεων για τα χρέη προς ΕΦΚΑ, Εφορία και Τράπεζες, αλλά και μέριμνα για την μεταχρονολογημένη εξόφληση των επιταγών.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα