Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021
Connect with us

Οικονομία

Σε καραντίνα και το «Εξοικονομώ»-Προβληματισμός στον τεχνικό κόσμο της Δυτικής Ελλάδας 

Δημοσιεύθηκε

στις

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον τεχνικό κόσμο και της Αχαΐας για την εξέλιξη της προετοιμασίας των αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» εξαιτίας της καραντίνας.

Οι υπηρεσίες λειτουργούν με περιορισμούς, ενώ αντίστοιχα και οι ίδιοι μηχανικοί λόγω του lockdown δεν έχουν ευελιξία κινήσεων λόγω των απαγορευτικών μέτρων στην κυκλοφορία.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται σημαντικά η συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών που πρέπει να συμπεριληφθούν στους φακέλους των αιτήσεων των ενδιαφερομένων.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, Βασίλη Αϊβαλή, ο οποίος όπως επισημαίνει περιμένει να υπάρξει σχετική παρέμβαση από το κεντρικό Τεχνικό Επιμελητήριο για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως αναφέρει «δεν θα ήθελα να τοποθετηθούμε σαν ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας για ένα θέμα -που απασχολεί Πολίτες και Μηχανικούς- εθνικής εμβέλειας, και αναμένω το Κεντρικό ΤΕΕ.

Σε κάθε όμως περίπτωση θεωρώ ότι με περιορισμούς κυκλοφορίας και λειτουργίας των αρμοδίων υπηρεσιών δεν γίνεται να γίνει έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» εν μέσω καραντίνας και θα ήταν σώφρων να δοθεί νέα μεταγενέστερη ημερομηνία για την έναρξη του».

Άλλωστε, το ΤΕΕ από τις αρχές Οκτωβρίου είχε ζητήσει να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος για να υπάρξει η δυνατότητα καλύτερης προετοιμασίας, οπότε μετά και την καραντίνα το αίτημα αυτό γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό.

Θυμίζουμε ότι όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», θα ξεκινήσει επίσημα στις 30 Νοεμβρίου με συνολικό προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη λειτουργεί helpdesk με γραμμές τηλεφωνικής εξυπηρέτησης για την καλύτερη προετοιμασία του κοινού.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου η έναρξη υποβολής των αιτήσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου με συνολικό διαθέσιμο προϋπολογισμό 57 εκατ. ευρώ.

 

 

Ελλάδα

Οι αργίες του νέου εργασιακού νόμου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Ίσως δεν το γνωρίζουν πολλοί, αλλά η Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια ήσαν μέχρι τώρα αργίες κατ’ έθιμο και όχι υποχρεωτικές αργίες (που σημαίνει ότι απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών με ορισμένες εξαιρέσεις). Αυτό όμως αλλάζει με το νέο εργασιακό νόμο, ο οποίος εντάσσει και τις δύο προαναφερόμενες στις υποχρεωτικές αργίες. Έτσι, οι υποχρεωτικές αργίες στην Ελλάδα είναι πλέον οι εξής: α) 1η Ιανουαρίου, β) 6η Ιανουαρίου (Θεοφάνια), γ) 25η Μαρτίου, δ) Δευτέρα του Πάσχα, ε) 1η Μαΐου, στ) 15η Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου), ζ) 28η Οκτωβρίου, η) 25η Δεκεμβρίου (Χριστούγεννα) και θ) 26η Δεκεμβρίου (δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων). Οι υπόλοιπες, κατ’ έθιμο αργίες, είναι η Καθαρά Δευτέρα, η Μεγάλη Παρασκευή, του Αγίου Πνεύματος, οι εορτές τοπικής σημασίας του Πολιούχου Αγίου της πόλης και η Ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης.

 

Περισσότερα

Οικονομία

ΕΝΦΙΑ 2021 – Πληρωμή πρώτης δόσης τέλος Σεπτεμβρίου ή δύο δόσεις τον Οκτώβριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Toν νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ στέλνει η ΑΑΔΕ σε 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του φόρου ακινήτων αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου και το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) μέχρι το τέλος Οκτωβρίου χωρίς να επιβαρυνθούν με το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής της δόσης του Σεπτεμβρίου.

Βέβαια, όσοι θέλουν να εξοφλήσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου κερδίζοντας έτσι τις 6 μηνιαίες δόσεις, μπορούν να το πράξουν.

Δύο δυνατότητες στους πολίτες
Όπως δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ3 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «η δική μου προσέγγιση είναι ότι πρέπει να δώσουμε στους πολίτες και τις δύο δυνατότητες. Είναι κάτι που θα αξιολογήσουμε την κατάλληλη στιγμή».

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τις υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες (οι νέες αντικειμενικές αξίες θα εφαρμοστούν από το 2022), ενώ δεν υπάρχουν μεταβολές στις εκπτώσεις και τις απαλλαγές που ισχύουν για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων που εφαρμόστηκαν το 2020.

Εξι μηνιαίες δόσεις
Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί και φέτος σε έξι μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Περισσότερα

Τοπική αγορά

Μετατίθεται για Αρχές Δεκεμβρίου η έκθεση Patras IQ

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Οργανωτική Επιτροπή της Patras IQ, στην από 9/9/2021 Συνεδρίασή της αποφάσισε την μετάθεση διεξαγωγής της έκθεσης για τις ημερομηνίες
4 έως και 6 Δεκεμβρίου 2021, 7 έως και 12 Δεκεμβρίου 2021 (παραμένει επισκέψιμη).

Με την μετάθεση των ημερομηνιών, η Οργανωτική Επιτροπή στοχεύει:
στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους εκθέτες (εγγεγραμμένους και δυνητικούς),
στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα η διατήρηση των ψηφιακών τους αναρτήσεων στο διαδίκτυο,
στη διευκόλυνση των συμμετεχόντων για την κατάλληλη προετοιμασία του προς ανάρτηση ψηφιακού υλικού τους,
στην περαιτέρω παρουσίαση των ώριμων και καινοτόμων ιδεών και προϊόντων τους &
στην αναβάθμιση των υπηρεσιών δικτύωσης.
Επιπρόσθετα, η Οργανωτική Επιτροπή της Patras IQ αποφάσισε:
την επιμήκυνση των ημερομηνιών εγγραφής ως εξής:

1η περίοδος εγγραφών (early registration) έως 31/10/2021, κόστος εγγραφής 50€ (πλέον ΦΠΑ)

2η περίοδος εγγραφών (late registration) 1/11/2021 έως 10/11/2021, κόστος εγγραφής 100€ (πλέον ΦΠΑ)

καθώς και την ανανέωση του κόστους δέσμευσης των ψηφιακών περιπτέρων ως εξής:
για την 1η περίοδο εγγραφών (early registration)

Basic & Comfort Booth (Type 1 & 2): 150€ (πλέον ΦΠΑ)
Premium Booth Type 3: 350€ (πλέον ΦΠΑ)
για την 2η περίοδο εγγραφών (late registration)

Basic & Comfort Booth (Type 1 & 2): 200€ (πλέον ΦΠΑ)
Premium Booth (Type 3): 400€ (πλέον ΦΠΑ)

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα