Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τέσσερις κρίσιμες αλλαγές-Υπόμνημα στον Υπουργό Υποδομών απέστειλε ο Δήμαρχος Δυτ. Αχαΐας για την Πατρών- Πύργου

Δημοσιεύθηκε

στις

Προς τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή απευθύνθηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς με αναλυτικό υπόμνημα σχετικά με τον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου.

Ο Δήμαρχος αναφέρεται στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου που διέρχεται από τα όρια του Δήμου και θέτει τα τέσσερα κρίσιμα σημεία που θα πρέπει να ενσωματωθούν στη μελέτη κατασκευής του έργου.

Τα τέσσερα αυτά σημεία αφορούν στην σύνδεση της Αχαγιάς με τον αυτοκινητόδρομο, τα προβλήματα που θα προκύψουν στο ύψος του Αλισσού, στη μη πρόβλεψη σύνδεσης του αυτοκινητόδρομου με το αεροδρόμιο του Αράξου και στο σταθμό των διοδίων.
Σημειώνεται ότι στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος δεν περιορίζεται στη διατύπωση των αιτημάτων αλλά τεκμηριώνει τεχνικοοικονομικά τις προτάσεις με στόχο αφενός μεν την αρτιότερη κατασκευή του έργου αλλά και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του συνόλου των δημοτών.

Ο Δήμαρχος υπενθυμίζει στον Υπουργό ότι μέχρι σήμερα και παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα του Δήμου δεν έγινε καμία παρέμβαση στην υπάρχουσα εγκεκριμένη μελέτη κατασκευής του αυτοκινητόδρομου παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζονται τα προβλήματα κυκλοφοριακών συνδέσεων που δημιουργούνται στα όρια του Δήμου.
Αναλυτικά:

Α) Σύνδεση Κάτω Αχαΐας
Σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη η μοναδική κυκλοφοριακή σύνδεση του νέου αυτοκινητόδρομου με την ευρύτερη περιοχή και την έδρα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας πραγματοποιείται μέσω του ανισόπεδου κόμβου Κάτω Αχαΐας, στην Χ.Θ. 17+735. Χιλιομέτρηση νέου αυτοκινητόδρομου.

Η χωροθέτηση του κόμβου Κάτω Αχαΐας στο σημείο που προ αναφέρθηκε, αποτελεί για την Κάτω Αχαΐα και την ευρύτερη περιοχή της δυτικής παράλιας ζώνης του οικείου Δήμου, μέγα πρόβλημα, καθώς εκτός των άλλων αυξάνεται το μεταφορικό κόστος, απομονώνεται η περιοχή, κ.α.
Ο Δήμος προτείνει, την κατασκευή ράμπας εξόδου από Πάτρα προς Κάτω Αχαΐα σε περιοχή προ του ποταμού Πείρου και μία ράμπα εισόδου στην ίδια περιοχή, με κατεύθυνση προς Πάτρα. Οι παρεμβάσεις αυτές θα οδηγήσουν στην κατασκευή ενός ημικόμβου για τις κατευθύνσεις, από και προς, Πάτρα οι οποίες θα συνδεθούν με το τμήμα της υφιστάμενης Ν.Ε.Ο. Πατρών-Πύργου που παραμένει στην περιοχή λόγω της εκτροπής του νέου αυτοκινητόδρομου προς νέα χάραξη, πριν τον ποταμό Πείρο.

Β) Σύνδεση Δ.Δ. Αλισσού, Δ.Δ. Κάτω Αλισσού, Δ.Δ. Λουσικών , Δ.Δ. Αχαϊκού καθώς και των παρακείμενων σε αυτά οικισμών.
Σύμφωνα λοιπόν, με την μελέτη κατασκευής η σύνδεση με τον νέο αυτοκινητόδρομο διακόπτεται εντελώς καθώς πρόκειται για κλειστό αυτοκινητόδρομο και η πρόσβαση σε αυτόν επιτρέπεται μόνο από κόμβους, ενώ το Δημ. Διαμέρισμα Άνω Αλισσού και τα γειτονικά αυτού Δημ. Διαμερίσματα αποκόπτονται τελείως και από την Π.Ε.Ο. Πατρών – Πύργου.

Προτείνεται, η κατασκευή κάθετης οδού, με διάβαση του αυτοκινητόδρομου και σύνδεση αυτής με την Π.Ε.Ο. Πατρών – Πύργου, σύνδεση με την Π.Ε.Ο. Πατρών – Πύργου, μέσω αναβάθμισης μικρού μήκους τοπικού οδικού δικτύου, αναβάθμιση της υφιστάμενης Νότιας παράπλευρης οδού που θα επιτρέψει στους κατοίκους της περιοχής να προσεγγίζουν τον προτεινόμενο ημικόμβο που προαναφέρθηκε ώστε να εισέρχονται-εξέρχονται, στον αυτοκινητόδρομο, στην κατεύθυνση προς και από Πάτρα.

Γ) Αεροδρόμιο Αράξου – Δυτική παράλια ζώνη.
Από την μελέτη δεν προβλέπεται σύνδεση του αεροδρομίου Αράξου και της ευρύτερης Δυτικής παράλιας ζώνης του Δήμου μας με τον νέο αυτοκινητόδρομο. Το αεροδρόμιο Αράξου αποτελεί σοβαρό έργο υποδομής της περιοχής.

Δ) Θέση σταθμού διοδίων
Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία και λειτουργία του σταθμού διοδίων, ο Δήμαρχος επισημαίνει ότι η θέση του θα πρέπει να είναι στα όρια των Νομών Αχαΐας και Ηλείας για να αποφεύγεται η οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων του Δήμου που μετακινούνται καθημερινά εντός του Δήμου μας και προς Πάτρα ενώ θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό και τη μεταφορά των προϊόντων που φθάνουν η φεύγουν από την περιοχή μας.

«Πιστεύουμε ότι, οι βελτιώσεις αυτές είναι απαραίτητες για το μέλλον των κατοίκων της περιοχής, εφ’ όσον ο νέος αυτοκινητόδρομος διέρχεται κατά περίπτωση από κατοικημένες περιοχές και θα τις χαρακτηρίσει για τις επόμενες δεκαετίες. Πιστεύουμε επίσης ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα δώσουν την απαραίτητη αναπτυξιακή διέξοδο που χρειάζεται η περιοχή.

Θεωρούμε ότι είναι λογικές, δεν δημιουργούν πρόβλημα στην εξέλιξη κατασκευής του αυτοκινητόδρομου, καθότι συμπληρωματικές και δεν ξεφεύγουν από τα πεπραγμένα σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις κατασκευής αυτοκινητοδρόμων. Θεωρούμε σημαντική επίσης την άμεση ενσωμάτωση αυτών των παρατηρήσεων στην μελέτη του έργου, ώστε να κατασκευαστούν παράλληλα με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.

Με το παρόν έγγραφό μας επικεντρώνουμε στα ζητήματα ζωτικής σημασίας για τον Δήμο μας», καταλήγει ο Δήμαρχος.
Να σημειωθεί πως το υπόμνημα κοινοποιήθηκε επίσης στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη καθώς και σε όλους τους βουλευτές του νομού.

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο «Πείρος» δώρισε μάσκες στην ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Σύλλογος Αλισσαίων Πείρος προχθές δώρισε μάσκες στο αστυνομικό τμήμα Κάτω Αχαΐας τις οποίες παρέλαβε ο Χρήστος Λαμπρόπουλος(Αστυνόμος Α’) για την πολύτιμη συμβολή τους στην καταπολέμηση του Covid-19.

Ο Σύλλογος τις επόμενες μέρες ενόψει Χριστουγέννων θα δωρίσει τρόφιμα σε οικογένειες που έχουν ανάγκη στις κοινότητες Άνω και Κάτω Αλισσού.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Χαράλαμπος Γώγος: Δύσκολο να ανοίξει κάτι πριν τις 14 Δεκεμβρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Για τις «κόκκινες» περιοχές, τα μέτρα και την άρση του απαγορευτικού λόγω κορωνοϊού μίλησε χθες στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως εξήγησε, «το lockdown έγινε οριζόντια για να μη μεταφερθεί το κλίμα της Θεσσαλονίκης και στις άλλες πόλεις». Επίσης, «το πρόβλημα των κλειστών δομών είναι πολύ σημαντικό και το βλέπουμε τώρα». Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι καλά, όπως είπε ο κ. Γώγος, καθώς «η καμπύλη έχει επιπεδωθεί και πάει και λίγο προς τα κάτω.

Τα δεδομένα από τα λύματα δίνουν καλές προβλέψεις για το μέλλον». Ο καθηγητής μιλώντας για τις προϋποθέσεις για άρση του απαγορευτικού είπε ότι το κακό δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα. Είναι πάνω από 20.000 διαγνωσμένα, ενώ μη διαγνωσμένα υπολογίζονται γύρω στα 100.000.

Ο κ. Γώγος είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συζήτηση για το τι θα ανοίξει, όμως πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι. «Αρχίζουμε να έχουμε κάποια επάρκεια στις κλίνες, δυστυχώς όμως στις ΜΕΘ δεν είναι έτσι.»

Για το αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέτρα και μετά τη λήξη του lockdown, ο κ. Γώγος είπε ότι τα μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια, ωστόσο σε κάποιες «κόκκινες» περιοχές μπορεί να είναι επαυξημένα. «Υπάρχουν προβλεπτικά μοντέλα. Όσο πιο αργά ανοίξουμε τόσο πιο καλές είναι οι προβλέψεις. Υπάρχει όμως και το πρόβλημα στην οικονομία. Αυτή τη στιγμή προηγείται η υγειονομική κατάσταση», τόνισε.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Άνοιγε» τα οχήματα στο πάρκινγκ του Ρίου-Στη «φάκα» της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη «φάκα» των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έπεσε ο άνδρας που φέρεται να βρίσκεται πίσω από το μπαράζ διαρρήξεων και φθορών το τελευταίο δίμηνο σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στο πάρκινγκ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας.

Ο άνδρας εντοπίστηκε προχθές το βράδυ μετά από έρευνα και παρακολούθηση των ανδρών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στην περιοχή της Λεύκας, σε εγκαταλελειμμένο κτίριο.

Η αρχή του τέλους για τη δράση του, ξεκίνησε όταν “χτύπησε” σε περίπου 10 αυτοκίνητα στο Νοσοκομείο του Ρίου προκαλώντας φθορές.

Στη συνέχεια, έφυγε από το Ρίο και ερχόμενος προς την Πάτρα έβαλε στο στόχαστρό του και άλλα αυτοκίνητα τα οποία προσπάθησε να διαρρήξει προκαλώντας τους υλικές ζημιές.

Στην Αστυνομία είχε σημάνει ήδη συναγερμός, με άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ να τον παρακολουθούν μέχρι να τους δοθεί η κατάλληλη ευκαρία να τον συλλάβουν.
Όταν σταμάτησε στην περιοχή της Λεύκας, δίπλα στο ποτάμι, οι άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. τον συνέλαβαν μεταφέροντάς τον στο κρατητήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για άνδρα γνωστό στις Διωκτικές Αρχές από την προηγούμενη δράση του, τον οποίο και αναζητούσαν τους τελευταίους δύο μήνες.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Advertisement

Αυτή την εβδομάδα