Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

Η κρίση να γίνει ευκαιρία-Πρόταση για την συνύπαρξη του Πατρινού Καρναβαλιού και του κορωνοϊού κατέθεσε το «σπιράλ»

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρόταση για να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία μέσω της συνύπαρξης του Πατρινού Καρναβαλιού με τον κορωνοϊό κατέθεσε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Καρναβαλικού Οργανισμού, η δημοτική παράταξη «σπιράλ» στο πλαίσιο και της δημόσιας διαβούλευσης που ξεκινά.

Όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα της πρότασης «ο πλανήτης μας βρίσκεται ακόμα αντιμέτωπος με την πανδημία. Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες ξεκινά το Πατρινό Καρναβάλι 2021.

Το Πατρινό Καρναβάλι 2020 δεν ολοκληρώθηκε, λόγω έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκαν μόλις τρεις μέρες πριν την λήξη του.

Για το Πατρινό Καρναβάλι 2021 υπάρχει ακόμα χρόνος για να ληφθούν αποφάσεις σε δημοτικό επίπεδο, προκειμένου «να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται» και να κρατήσουμε «εν ζωή» την πόλη και τον θεσμό της.

Το σπιράλ αποφάσισε να πάρει μία πρωτοβουλία και καταθέτει μία ολοκληρωμένη πρόταση, ως βάση δημόσιας διαβούλευσης.

Η πρόταση βασίζεται στην παραδοχή πως τα μέτρα πρόληψης έχουν την απόλυτη προτεραιότητα, το Πατρινό Καρναβάλι πρέπει να έχει συνέχεια και τα δυο φαινομενικά αντικρουόμενα στοιχεία (COVID-19 και Πατρινό Καρναβάλι 2021) υπάρχει τρόπος να συνυπάρξουν.

Η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία!

Η Πάτρα μπορεί να πρωτοτυπήσει, αποδεικνύοντας τη διαφορετικότητά

της. Η πρόταση αφορά τις εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού των οποίων

την ευθύνη έχει ο Δήμος Πατρέων. Η φιλοσοφία της πρότασης στηρίζεται στα στοιχεία της φιλοσοφίας του σπιράλ: νομιμότητα, λογική, προτεραιότητα η Πάτρα.

Η πρόταση κατατίθεται στην Πρόεδρο της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης «Πατρινό Καρναβάλι» με την επιθυμία να τη μοιραστεί με τη σειρά της με το αρμόδιο Διοικητικό Συμβούλιο, τον Δήμαρχο Πατρέων, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων και ολόκληρη την πόλη».

Το «σπιράλ» αφού επισημαίνει πως το Πατρινό Καρναβάλι 2021 θα είναι ένα

«μεγάλο» Καρναβάλι, από 17 Ιανουαρίου έως 14 Μαρτίου 2021, εκτιμά πως μπορούν οι εκδηλώσεις να συμβιβαστούν με τον κορωνοϊό, αρκεί να υπάρξει σχέδιο και δουλειά.

ΘΕΜΑ Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Σύμφωνα με την πρόταση του «σπιράλ» «ερέθισμα για το θέμα του Καρναβαλιού μπορεί να είναι ο ίδιος ο COVID-19 ή ακόμα και η ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού.

Η χρονιά προβάλλει ως η ιδανική ευκαιρία για την προβολή του Πατρινού Καρναβαλιού (με εικαστικά, μέσω social media, με video κλπ), ειδικά κατά

τις τελετές Έναρξης και Λήξης (όπως προτείνονται παρακάτω).

Το μήνυμα και ο θεσμός του Πατρινού Καρναβαλιού θα ταξιδέψει σε όλο

τον κόσμο θα πρωταγωνιστήσει δεδομένης της αναβολής ήδη εκδηλώσεων

και διοργανώσεων πολλών καρναβαλιών σε παγκόσμια βάση.

Η πρόταση αφορά βιντεοσκοπημένες τηλεοπτικές υπερ-παραγωγές με στόχο την καλύτερη δυνατή ανάδειξη του θεσμού και της ιστορίας του, με υψηλής αισθητικής θέαμα.

Παράδειγμα: Ιδανική ευκαιρία για μία εντυπωσιακή καλλιτεχνική παρουσίαση της ιστορίας του Πατρινού Καρναβαλιού (κατά τα πρότυπα της Τελετής Έναρξης του «Αθήνα 2004»)».

ΤΟΠΟΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Τόποι διεξαγωγής θα μπορούσε να είναι το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, όπως επίσης η Γέφυρα, ο Φάρος, το λιμάνι ή άλλα τοπόσημα της Πάτρας (σκάλες Αγίου Νικολάου, Κάστρο, Πλατεία Γεωργίου κλπ).

Προτείνεται παράλληλη τηλεοπτική η διαδικτυακή μετάδοση σε κανάλια και ιστότοπους ολόκληρης της χώρας. Όσο περισσότεροι οι περιορισμοί κυκλοφορίας, τόσο μεγαλύτερη η θέαση.

Ευκαιρία αξιοποίησης του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού.

ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

«Το παιχνίδι αποτελεί την παγκόσμια πρωτοτυπία του Πατρινού Καρναβαλιού. Η εποχή παρέχει την ευκαιρία να ταυτιστεί με την Πάτρα ακόμα περισσότερο, να αποδείξει την προσαρμοστικότητά του, να εξελιχθεί εναλλακτικά και να διεξαχθεί τόσο στην Πάτρα για τα πληρώματα, όσο και διαδικτυακά με κοινό και εκτός συνόρων Αχαΐας».

Μάλιστα, το «σπιράλ» εξειδικεύει την πρότασή του, όσον αφορά στον Κρυμμένο Θησαυρό για τα πληρώματα, αναφέροντας πως «από την φύση του το παιχνίδι είναι COVID –free και μπορεί να διοργανωθεί με μικρές τροποποιήσεις.

Τα θέματα μπορούν δοθούν κανονικά, οι καρναβαλικές ομάδες να αναζητήσουν τις απαντήσεις όπως πάντα, τα σακούλια να γεμίσουν, να παραδοθούν και να βαθμολογηθούν. Τα «θεάματα» μπορούν να γίνουν διαδικτυακά (ζωντανά ή

βιντεοσκοπημένα, από τον χώρο των συμμετεχόντων με προβολή) είτε στον ιστότοπο του Καρναβαλικού Οργανισμού είτε σε άλλη πλατφόρμα, με αποφυγή συνωστισμού και μέσα στο πλαίσιο των περιορισμών COVID-19.

Οι υπόλοιπες Φάσεις του παιχνιδιού μπορούν επίσης να διεξαχθούν κανονικά, προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα των συνθηκών COVID-19 και πάντα με αυστηρή τήρηση των κανόνων, των μέτρων και των περιορισμών που θα ισχύουν κατά τον χρόνο τέλεσης της κάθε εκδήλωσης».

ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ

Για τις παρελάσεις αναφέρει «με δεδομένο πως στην Πάτρα υπάρχουν έτοιμες στολές και άρματα (που δε φορέθηκαν και δεν παρήλασαν κατά το Πατρινό Καρναβάλι 2020), θα μπορούσαν να βιντεοσκοπηθούν (και τώρα!) δύο εναλλακτικές παρελάσεις

και να προβληθούν το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021.

Η κύρια πρότασή μας, όμως, αναφέρεται στη διεξαγωγή παρελάσεων εκείνες τις μέρες:

Διεξαγωγή έξι ταυτόχρονων διαφορετικών παρελάσεων από πληρώματα με αυστηρά καθορισμένο μέγιστο πλήθος ατόμων, με αφετηρίες σε διαφορετικά σημεία και κοινό τερματισμό στην Πλατεία Γεωργίου.

Στις παρελάσεις θα τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, ενώ θα «επιβάλλεται» η χρήση των προβλεπόμενων «νέων απαραίτητων αξεσουάρ στολής» (μάσκα και γάντια).

Κατά τις παρελάσεις ΔΕΝ θα υπάρχουν στο δρόμο θεατές ούτε κερκίδες.

Η Πλατεία Γεωργίου -όπου θα καταλήξουν οι έξι παρελάσεις- θα υποδεχθεί μόνο τους διαπιστευμένους καρναβαλιστές.

Τελικός προορισμός για τους συμμετέχοντες θα είναι οι δύο μοναδικές εμπειρίες που θα βιώσουν (Σάββατο και Κυριακή) ενός πολυθεάματος με dj, προβολές, πυροτεχνήματα κλπ.

Θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος, οριοθετημένος με ειδικά διαχωριστικά, για κάθε καρναβαλική ομάδα ξεχωριστά, με απόλυτη αποφυγή συνωστισμού.

Η καρδιά του Πατρινού Καρναβαλιού θα χτυπάει στην Πλατεία Γεωργίου και θα εκπέμπει πανελλαδικά, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια, μια τεράστια προβολή για το Πατρινό Καρναβάλι, ειδικά για την περίπτωση που την ίδια περίοδο δεν θα διεξαχθούν (λόγω COVID-19) άλλα καρναβάλια.

Η εικόνα, ο ήχος, το υπερθέαμα του Πατρινού Καρναβαλιού, που το καθιστούν μοναδικό και ιδιαίτερο, θα «ταξιδέψει» σε όλο τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης και του ίντερνετ, διαφημίζοντάς το τη δύσκολη αυτή χρονιά».

Καταλήγοντας η παράταξη διευκρινίζει πως «την πρόταση επεξεργάστηκε ειδική ομάδα εργασίας της δημοτικής παράταξης σπιράλ και τα καταθέτουμε σήμερα ως βάση συζήτησης. Παραμένουμε στη διάθεση σας για όποιες περαιτέρω διευκρινίσεις, καθώς οι ιδέες είναι σε βάθος δουλεμένες.

Θα χαρούμε αν η πρότασή μας αντιμετωπιστεί ως μία βάση συζήτησης και είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε δημόσια διαδικασία και να καταθέσουμε με λεπτομέρεια τις ιδέες μας».

Ροή ειδήσεων

Advertisement