Σάββατο 8 Μαΐου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Δώρο Χριστουγέννων επί του κανονικού μισθού-Τι εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπολογιστεί εν τέλει το Δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων που έχουν μπει ή θα μπουν σε αναστολή επί του ονομαστικού τους μισθού και όχι επί του ποσού της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ αφήνει η κυβέρνηση, αν και όλα θα εξαρτηθούν από τις δημοσιονομικές αντοχές.

Το θέμα βρίσκεται στα «χέρια» του υπουργείου Οικονομικών, σε μια περίοδο που ο προϋπολογισμός δέχεται ισχυρές πιέσεις, με υστέρηση εσόδων και αύξηση των δαπανών.

Στόχος είναι οι μισθωτοί που τέθηκαν ή θα τεθούν σε αναστολή να μην έχουν μειώσεις στο Δώρο Χριστουγέννων και στο πλαίσιο αυτό στο τραπέζι βρίσκεται εισήγηση για υπολογισμό του τμήματος του Δώρου που αφορά τη χρονική διάρκεια αναστολής της σύμβασης εργασίας -το οποίο θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον κρατικό προϋπολογισμό- επί του ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου όπως ακριβώς συνέβη και με το Δώρο Πάσχα και όχι επί του ποσού της ειδικής αποζημίωσης, όπως έχει νομοθετηθεί από τον Σεπτέμβριο, κάτι που όμως αναμένεται να αποφασιστεί μετά την αναλυτική κοστολόγηση του μέτρου, ενώ σημαντικός παράγοντας στη δημοσιονομική εξίσωση είναι και το πλήθος των εργαζομένων που θα τεθεί τον Νοέμβριο σε αναστολή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε χθες πως «αυτή τη στιγμή η τοποθέτηση που έχουμε είναι ότι το Δώρο των Χριστουγέννων θα υπολογιστεί αναλογικά επί των 534 ευρώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας.

Αλλά είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί πριν πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις και πριν τις τελικές ανακοινώσεις. Είναι άλλο πράγμα να υπολογιστεί το Δώρο των Χριστουγέννων στη βάση του εισοδήματος που πραγματικά εισπράττουμε και άλλο πράγμα στη βάση ενός ονομαστικού μισθού που θα καταβαλλόταν αν δεν υπήρχε το lockdown».

Το Δώρο Χριστουγέννων θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες στους εργαζόμενους, όπως παγίως προβλέπεται, στις 21 Δεκεμβρίου.

με τη νομοθετική διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι επιχειρήσεις των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά από την πανδημία, καταβάλλουν το επίδομα εορτών Χριστουγέννων κατά τον χρόνο που ορίζεται στη σχετική ΚΥΑ του 1981.

Υπενθυμίζεται πως η σχετική ΚΥΑ του 1981 προβλέπει πως το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται την 21η Δεκεμβρίου, ενώ «ο εργοδότης μπορεί να παρακρατήσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου το ποσό που αναλογεί στο επίδομα, χωρίς να μπορεί να το καταβάλει αργότερα».

 

Ελλάδα

Tζένη Μπαλατσινού: Έκανε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού–Η φωτογραφία που δημοσίευσε ο Βασίλης Κικίλιας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Τζένη Μπαλατσινού, το μεσημέρι του Σαββάτου βρέθηκε σε ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα που έχουν ανοίξει εδώ και λίγο καιρό προκειμένου να κάνει και εκείνη την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Η γνωστή παρουσιάστρια και σύζυγος του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, φορώντας ένα t-shirt που πάνω έγραφε “Ελευθερία”, σχημάτισε το σήμα της νίκης με το χέρι της, την ώρα που η νοσηλεύτρια της έκανε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Περισσότερα

Ελλάδα

Πέθανε ο Θεόδωρος Κατσανέβας

Δημοσιεύθηκε

στις

Περισσότερα

Ελλάδα

Ταλαιπωρία για όλους

Δημοσιεύθηκε

στις

Ταλαιπωρία για τα φαρμακεία, ταλαιπωρία και για τον κόσμο… Στα self tests αναφερόμαστε, για τα οποία φαίνεται πως υπήρξε πρόβλημα με τη διαθεσιμότητά τους από το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς όπως μας ανέφεραν αρκετοί πολίτες, επισκέφθηκαν φαρμακεία αλλά δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν καθώς τους αναφέρθηκε πως είχαν τελειώσει. Πάντως, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, αναφέρθηκε πως υπήρχε πρόβλημα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Όπως και να έχει, αρκετοί είναι οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς μαθητών που αναγκάστηκαν να επισκεφθούν δύο και τρεις φορές τα φαρμακεία ή να… γυρίζουν στα φαρμακεία αναζητώντας τα (απαραίτητα για τη Δευτέρα) τεστ.

Περισσότερα
EKO
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Super market arapis
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα