Σάββατο 24 Ιουλίου 2021
Connect with us

Υγεία

Ζαλάδα μετά το φαγητό: Γιατί συμβαίνει – Πώς αντιμετωπίζεται άμεσα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα αίσθημα ζάλης μετά την κατανάλωση κυρίως γευμάτων είναι σύνηθες στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο των ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών.

Δεν είναι τόσο κοινή σε νεότερους ανθρώπους.
Αυτή η ζαλάδα, γνωστή επίσης και ως “μεταγευματική υπόταση”, μπορεί να προκαλέσει αδυναμία ισορροπίας, το οποίο μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε λιποθυμία ή πτώση.

Τι συμβαίνει

Η μεταγευματική υπόταση είναι μια πτώση της αρτηριακής πίεσης (υπόταση), μετά από ένα γεύμα (μεταγευματική). Το αίμα κυκλοφορεί σε όλο το σώμα, αλλά υπάρχει συνήθως μια αύξηση της ροής του αίματος σε μια περιοχή του σώματος όπου υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα.

Η ζαλάδα οφείλεται σε κάτι που ονομάζεται και “φαινόμενο της πεταλούδας”, όπου μια μικρή αλλαγή σε μια περιοχή έχει μεγάλη επίδραση στην άλλη περιοχή. Η πέψη είναι μια περίπλοκη διαδικασία, η οποία απαιτεί μεγάλη ροή αίματος προς τα όργανα για να ολοκληρωθεί.

Για να γίνει αυτό η καρδιά πρέπει να αντλέι το αίμα γρηγορότερα και να το “στερεί” από άλλα μέρη του σώματος. Καθώς συμβαίνει αυτό, τα αιμοφόρα αγγεία σε άλλα μέρη του σώματος συστέλλονται για να μειώσουν τη ροής του αίματος, το οποίο ανακατευθύνεται προς τα έντερα. Έτσι το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει μια κανονική πίεση του αίματος.

Σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά τους ηλικιωμένους, η καρδιά δεν είναι σε θέση να αυξήσει τους παλμούς της κατά την πέψη. Μερικές φορές τα αιμοφόρα αγγεία σε άλλα μέρη του σώματος αποτυγχάνουν να συσταλλούν επαρκώς ώστε η ροή του αίματος να εκτραπεί προς τα κοιλιακά όργανα.

Αυτό προκαλεί πτώση της πίεσης του αίματος μετά από την κατανάλωση των γευμάτων, η οποία είναι γνωστή ως μεταγευματική υπόταση. Η ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης γίνεται αισθητή ως ζαλάδα μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των αισθήσεων σε σοβαρές περιπτώσεις.

Αυτή η κατάσταση συνήθως συνδέεται με άλλες ιατρικές καταστάσεις που επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να διατηρήσει τη φυσιολογική αρτηριακή πίεση, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, ή η νόσος του Πάρκινσον.

Τι να κάνετε

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά ή αν σας προκαλούν προβλήματα, όπως λιποθυμία, πτώση, ή σύγχυση. Μαζί με την κατάλληλη ιατρική θεραπεία, μπορείτε να ακολουθήσετε και κάποια απλά καθημερινά μέτρα, όπως

Αποφύγετε να παραλείπετε γεύματα, ειδικά το πρωινό.

Φάτε τα γεύματα στην ώρα τους.
Τρώτε δείπνο τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο.
Αποφεύγετε να τρώτε μεγάλα γεύματα. Καλό θα είναι να τρώτε μικρά, τακτικά γεύματα.
Αποφύγετε να πίνετε αναψυκτικά και άλλα ανθρακούχα ποτά με τα γεύματα. Πιείτε νερό ή άλλα υγιεινά ποτά.
Μείνετε καλά ενυδατωμένοι με άφθονο νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Εάν πάσχετε από γαστρίτιδα, αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα και τρώτε μόνο φρούτα και λαχανικά για λίγες ημέρες.
Αποφύγετε τις έντονες δραστηριότητες μετά το φαγητό.
Ορισμένα μπαχαρικά συμβάλλουν στο να μειώσετε τα αισθήματα της ζάλης μετά το φαγητό, όπως το πιπέρι καγιέν και το τζίντζερ. Ετοιμάστε τσάι από βότανα για να πιείτε μετά το φαγητό.

Πηγή:iatropedia.gr

 

Υγεία

Ο άγνωστος κίνδυνος για το δέρμα όταν στύβετε λεμόνια στον ήλιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ποια φυτικής προέλευσης τρόφιμα μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο. Τι είναι και πως εκδηλώνεται η φυτοφωτοδερματίτιδα. Πώς να προστατευθούμε.

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να πιείτε ένα κοκτέιλ δίπλα στην πισίνα ή να κάνετε πικνίκ στη θάλασσα, δεν πρέπει να προσέξετε μόνο να μην μπείτε για αρκετές ώρες στο νερό. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας δεν εκτέθηκε σε συστατικά που μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία του στον ήλιο. Ειδάλλως κινδυνεύετε να εκδηλώσετε φυτοφωτοδερματίτιδα.

Η φυτοφωτοδερματίτιδα αναπτύσσεται όταν ορισμένες ουσίες των φυτικών τροφίμων αλληλεπιδρούν με την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Η αλληλεπίδραση αυτή προκαλεί φλεγμονή και χαρακτηριστικές βλάβες στο δέρμα. Κλασικό παράδειγμα φυτοφωτοδερματίτιδας είναι το εξάνθημα που μπορεί να παρατηρηθεί π.χ. σε άτομα που ψήνουν κρέας στα κάρβουνα και στύβουν πάνω του λεμόνια.

«Κάθε δραστηριότητα που εμπεριέχει στύψιμο εσπεριδοειδών και ύστερα έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει δερματικές αλλοιώσεις στα άτομα που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία», λέει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης, από τον ΕΔΟΕΑΠ. «Ωστόσο η φυτοφωτοδερματίτιδα δεν εκδηλώνεται μόνο μετά από έκθεση σε λεμόνια, κίτρα, μοσχολέμονα (λάιμ) ή πορτοκάλια. Είναι πολλά τα φυτά και τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα με ουσίες που προκαλούν ευαισθησία στον ήλιο (φωτοευαισθητοποιητές)».

Το ψωραλένιο
Μία από αυτές τις ουσίες είναι το ψωραλένιο, το οποίο περιέχουν:

Τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, κίτρα, μοσχολέμονα, πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ κ.λπ.)
Το παστινάκι
Ο μαϊντανός
Τα καρότα
Το σέλερι (αμερικάνικο σέλινο)
Τα σύκα
Ο απήγανος (είναι αρωματικό φυτό)
Το γρασίδι
Διάφορα χορτάρια στα λιβάδια (πόες) κ.λπ.
Ψωραλένιο μπορεί να περιέχουν και ορισμένα αρώματα, αλλά και φυτικά έλαια όπως το έλαιο περγαμόντου.

«Όταν το ψωραλένιο εκτεθεί στην υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVA) μπορεί να προκαλέσει φυτοχημικές αντιδράσεις στο δέρμα. Οι αντιδράσεις αυτές βλάπτουν τα δερματικά κύτταρα και τα οδηγούν στην καταστροφή, με συνέπεια την εμφάνιση χαρακτηριστικών συμπτωμάτων», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης.

Φουσκάλες και φαγούρα
Η φυτοφωτοδερματίτιδα από ψωραλένιο ή άλλες ουσίες συνήθως προκαλεί συμπτώματα μέσα σε 24 ώρες από την έκθεση, που κορυφώνονται στις 48-72 ώρες.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρά. Ο πάσχων μπορεί:

Να αναπτύξει φλύκταινες (φουσκάλες) στο δέρμα
Να παραπονιέται για κνησμό και αίσθημα καύσου (κάψιμο)
Να παρουσιάζει φλεγμονή, ερυθρότητα, πόνο και ευαισθησία στο άγγιγμα.
«Οι φλύκταινες συνήθως έχουν ακανόνιστο σχήμα, αναλόγως με την ποσότητα του φωτοευαισθητοποιητή στην οποία εκτέθηκε το δέρμα», διευκρινίζει ο ειδικός. «Αν λ.χ. έσταξε λεμόνι σε μερικά σημεία στο χέρι, μπορεί να παρατηρηθούν φλύκταινες σαν σταγόνες. Αν όμως έπεσε όλος ο χυμός ενός λάιμ, μπορεί να εμφανιστεί μια μεγάλη φλύκταινα. Κι αν το δέρμα τρίφτηκε σε ένα φυτό, μπορεί να εμφανιστούν φλύκταινες σε μορφή ραβδώσεων».

Οι φλύκταινες κάποια στιγμή υφίστανται ρήξη. Μετά από αυτήν, μπορεί να δημιουργήσουν κρούστα.

Σκούρο δέρμα
Όταν υποχωρήσουν όλα τα αρχικά συμπτώματα (συνήθως χρειάζονται 7-14 ημέρες), το δέρμα μπορεί να μοιάζει πιο σκούρο. Αυτό οφείλεται στην υπερμελάγχρωση που παρατηρείται μετά την φυτοφωτοδερματίτιδα. Η υπερμελάγχρωση μπορεί να διαρκέσει για πολλές εβδομάδες ή μήνες.

Υπάρχουν όμως άνθρωποι που παρουσιάζουν πολύ ήπια φλεγμονή, χωρίς φλύκταινες ή άλλη εμφανή δερματική βλάβη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η υπερμελάγχρωση μπορεί να αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι υπέστησαν φυτοφωτοδερματίτιδα.

Η εφίδρωση, η ζέστη και η παραμονή νερού πάνω στο δέρμα κατά κανόνα επιδεινώνουν τα αρχικά συμπτώματα. Η συνέχιση της έκθεσης στον ήλιο μπορεί να εντείνει την υπερμελάγχρωση και να κάνει το δέρμα να δείχνει ακόμα πιο σκούρο.

Παράγοντες κινδύνου
Η φυτοφωτοδερματίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, φύλου και φυλής. Υπάρχουν όμως ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξής της. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

Η εγγενής (έμφυτη) ευαισθησία του ατόμου
Η χρήση αρωμάτων ή ελαίων που περιέχουν ορισμένα φυτικά συστατικά
Η έκθεση στον έντονο ήλιο του μεσημεριού
Η ενασχόληση με ορισμένες δραστηριότητες. Παραδείγματα δραστηριοτήτων υψηλού κινδύνου είναι το κάμπινγκ, το μαγείρεμα σε υπαίθριους χώρους, το ψάρεμα, η πεζοπορία, η κηπουρική, τα υπαίθρια παιχνίδια και αγώνες κ.λπ.
Υπάρχουν επίσης ορισμένοι επαγγελματίες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για φυτοφωτοδερματίτιδα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται:

Οι αγρότες
Οι κηπουροί
Οι γεωπόνοι
Οι δασοφύλακες
Οι απασχολούμενοι στις κουζίνες (π.χ. ψήστες, μάγειρες, σερβιτόροι, βοηθητικό προσωπικό) κυρίως όταν εργάζονται και σε υπαίθριους χώρους
Οι μπάρμαν κ.λπ.
Διάγνωση και θεραπεία
Η διάγνωση της φυτοφωτοδερματίτιδας βασίζεται στη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και στις χαρακτηριστικές βλάβες της. Ωστόσο συχνά έχει παρόμοια κλινική εικόνα με άλλες δερματοπάθειες, όπως:

Η ατοπική δερματίτιδα
Η κυτταρίτιδα (φλεγμονή των κυττάρων)
Η μυκητίαση
Το βαρύ ηλιακό έγκαυμα
Το χημικό έγκαυμα κ.λπ.
Έτσι, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει πρόσθετες εξετάσεις, όπως ειδικά δερματικά τεστ ή ακόμα και βιοψία δέρματος.

Οι βλάβες της φυτοφωτοδερματίτιδας χρειάζονται προσοχή και φροντίδα για να θεραπευτούν. Απαραίτητη είναι η προστασία από τον ήλιο και από κάθε ουσία που μπορεί να εντείνει την ευαισθησία στο δέρμα. Μπορεί ακόμα να χρειασθούν πρόσθετα μέτρα, όπως ψυχρά επιθέματα (κρύες κομπρέσες) που μπορεί να καταπραΰνουν πολλά συμπτώματα των ασθενών.

Ο δερματολόγος ιατρός μπορεί επίσης να συστήσει καταπραϋντικές αλοιφές, λοσιόν ή κρέμες. Μπορεί ακόμα να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή (π.χ. τοπικά ή συστηματικά κορτικοστεροειδή, παυσίπονα, αντισταμινικά).

Οι σοβαρές περιπτώσεις
Αν και η φυτοφωτοδερματίτιδα συνήθως είναι ήπιας έως μέτριας βαρύτητας, μπορεί να υπάρξουν και σοβαρά περιστατικά. Μπορεί επίσης να αφορά σημαντικό τμήμα του δέρματος. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις και σε εκτεταμένες δερματικές βλάβες ενδέχεται να χρειασθεί ακόμα και νοσηλεία στο νοσοκομείο.

«Η σωστή αντιμετώπιση είναι σημαντική διότι υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών, όπως μολύνσεις στο δέρμα όταν διαρραγούν οι φλύκταινες», τονίζει ο κ. Μιχελάκης. «Επειδή, όμως, πάντοτε η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, ας φροντίσουν όλοι να σαπουνίζουν καλά τα χέρια τους όταν χειρίζονται οποιοδήποτε φυτικής προέλευσης τρόφιμο ή φυτό. Ειδάλλως, ας κάνουν τις δουλειές τους με γάντια, αν στη συνέχεια έχουν πρόγραμμα να εκτεθούν στον ήλιο».

www.iatropedia.gr

 

Περισσότερα

Υγεία

Οι 7 πιο υγιεινές τροφές του πλανήτη-Πόσο συχνά τις καταναλώνετε;

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντί να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες, αρκεί να κάνουμε κάνουμε κάποιες μικρές αλλαγές στο καθημερινό μας διαιτολόγιο και να εντάξουμε τροφές που κάνουν καλό τόσο στη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία.

Δεν χρειάζεται να καταναλώσουμε πολλά χρήματα ούτε να πάμε σε ειδικά μαγαζιά για να τις αγοράσουμε καθώς υπάρχουν κάποιες υγιεινές τροφές που τις βρίσκουμε πολύ εύκολα στα σουπερμάρκετ και τα μανάβικα.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Καρύδια
Τα καρύδια είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και είναι από τους καλύτερους ξηρούς καρπούς που θα μπορούσατε να καταναλώσετε. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, μια χούφτα καρύδια περιέχουν τη διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό.
Προσοχή: τα καρύδια αλλοιώνονται από τον ήλιο ενώ αν εκτεθούν στον αέρα είναι πιθανό να πικρίσουν, καθώς τα έλαια που περιέχουν οξειδώνονται και δημιουργούν αυτήν την πικρή γεύση. Αν θέλετε να τα συντηρήσετε παραπάνω, βάλτε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο και τοποθετήστε τα στο ψυγείο.

Ντομάτες
Οι ντομάτες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που έχει την ιδιότητα να αυξάνεται με το μαγείρεμα, εν αντιθέσει με τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες που μειώνονται. Υπάρχουν πολλές έρευνες που διατείνονται ότι η μακροχρόνια κατανάλωση ντομάτας συνδέεται με μικρότερο ρίσκο καρδιαγγειακών νοσημάτων, κάποιων μορφών καρκίνου αλλά και την προστασία του δέρματος από αλλοιώσεις του χρόνου.

Μήλο
Όλοι έχουμε ακούσει το παλιό ρητό «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα». Ωστόσο, ο ιδανικός τρόπος να το καταναλώσουμε για να επωφεληθούμε από όλες τις βιταμίνες του, είναι να μην το καθαρίσουμε. Όλη η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες (4,5 γρ.) βρίσκεται στις φλούδες του, οπότε αν τις αφαιρέσουμε, χάνουμε το μεγαλύτερο ποσοστό από τα θρεπτικά συστατικά του. Παράλληλα, στις φλούδες του μήλου εμπεριέχονται πολυφαινόλες, οι οποίες μειώνουν τη χοληστερίνη ενώ ευνοούν τα καλά βακτήρια του εντέρου, βελτιώνοντας το πεπτικό μας σύστημα. Προσοχή όμως: επειδή στις φλούδες του μήλου κατακάθονται φυτοφάρμακα, επιλέξτε μόνο μήλα βιολογικής καλλιέργειας για να καταναλώσετε με τις φλούδες.

Νεροκάρδαμο
Το νεροκάρδαμο είναι ένα φρέσκο μυρωδικό που βρίσκουμε σε μανάβικα και σουπερμάρκετ, ενώ έχει απίστευτες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ελάχιστες θερμίδες. Έχει πικάντικη γεύση και καταναλώνεται κυρίως μέσα σε σαλάτες. Φυτρώνει κυρίως σε άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς δεν ανήκει στην ελλαδική χλωρίδα και είναι ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό φυτό.
Περιέχει 4 φορές παραπάνω Β-Καροτίνη από το μήλο ενώ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, θρεπτικές ουσίες που βοηθούν στην ομορφιά και τη νεότητα. Επίσης, λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης του και προλαμβάνει τον καρκίνο αλλά και δρα θεραπευτικά στα κύτταρα που έχουν διαβρωθεί από τον καρκίνο.
Προσοχή: Μην το μπερδέψετε με το καρδάμωμο ή αλλιώς κακουλέ. Εκείνο είναι μπαχαρικό ανατολίτικης προέλευσης.

Βρώμη
Η βρώμη είναι το superfood που θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε στην καθημερινή σας διατροφή αλλά και σε εκείνη των παιδιών σας. Περιέχει δυο σημαντικές διαλυτές φυτικές ίνες, τη Β-γλυκάνη και το αβενοανθραμίδιο, που βοηθούν μαζί στην καταπολέμηση καρδιαγγειακών νοσημάτων που συνδέονται με την παχυσαρκία, όπως το έμφραγμα και ο διαβήτης τύπου Β. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή ή η συχνή κατανάλωση βρώμης ρίχνει την πίεση καθώς και την «κακή» χοληστερίνη (LDL). Παράλληλα, η βρώμη αποτελεί το ιδανικό πρωινό καθώς δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και γεμίζει ενέργεια τον οργανισμό, ώστε να ξεκινήσει σωστά την ημέρα του.

Φακές
Οι φακές αποτελούν μέρος της διατροφής του ανθρώπου παγκοσμίως εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αποτελούν μια χαμηλού κόστους πηγή φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών ενώ μειώνουν τη χοληστερίνη, συντελούν στον μεταβολισμό του λίπους, καταπολεμούν τη φλεγμονή και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού.

Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι ο… υγρός θεός της μεσογειακής διατροφής. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σύμφωνα με έρευνες, συνδέεται με λιγότερα εμφράγματα και άλλες παθήσεις σχετικές με την παχυσαρκία καθώς και χαμηλό ρίσκο εμφάνισης καρκίνου. Έρευνες δείχνουν ότι οι φαινόλες, που εμπεριέχονται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καταπολεμούν τα γονίδια που συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο.

 olivemagazine.gr

Περισσότερα

Υγεία

Ζαλάδα μετά το φαγητό: Γιατί συμβαίνει – Πώς αντιμετωπίζεται άμεσα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα αίσθημα ζάλης μετά την κατανάλωση κυρίως γευμάτων είναι σύνηθες στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο των ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών.

Δεν είναι τόσο κοινή σε νεότερους ανθρώπους.
Αυτή η ζαλάδα, γνωστή επίσης και ως “μεταγευματική υπόταση”, μπορεί να προκαλέσει αδυναμία ισορροπίας, το οποίο μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε λιποθυμία ή πτώση.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Τι συμβαίνει

Η μεταγευματική υπόταση είναι μια πτώση της αρτηριακής πίεσης (υπόταση), μετά από ένα γεύμα (μεταγευματική). Το αίμα κυκλοφορεί σε όλο το σώμα, αλλά υπάρχει συνήθως μια αύξηση της ροής του αίματος σε μια περιοχή του σώματος όπου υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα. Η ζαλάδα οφείλεται σε κάτι που ονομάζεται και “φαινόμενο της πεταλούδας”, όπου μια μικρή αλλαγή σε μια περιοχή έχει μεγάλη επίδραση στην άλλη περιοχή. Η πέψη είναι μια περίπλοκη διαδικασία, η οποία απαιτεί μεγάλη ροή αίματος προς τα όργανα για να ολοκληρωθεί. Για να γίνει αυτό η καρδιά πρέπει να αντλέι το αίμα γρηγορότερα και να το “στερεί” από άλλα μέρη του σώματος. Καθώς συμβαίνει αυτό, τα αιμοφόρα αγγεία σε άλλα μέρη του σώματος συστέλλονται για να μειώσουν τη ροής του αίματος, το οποίο ανακατευθύνεται προς τα έντερα. Έτσι το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει μια κανονική πίεση του αίματος.

Σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά τους ηλικιωμένους, η καρδιά δεν είναι σε θέση να αυξήσει τους παλμούς της κατά την πέψη. Μερικές φορές τα αιμοφόρα αγγεία σε άλλα μέρη του σώματος αποτυγχάνουν να συσταλλούν επαρκώς ώστε η ροή του αίματος να εκτραπεί προς τα κοιλιακά όργανα. Αυτό προκαλεί πτώση της πίεσης του αίματος μετά από την κατανάλωση των γευμάτων, η οποία είναι γνωστή ως μεταγευματική υπόταση. Η ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης γίνεται αισθητή ως ζαλάδα μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των αισθήσεων σε σοβαρές περιπτώσεις. Αυτή η κατάσταση συνήθως συνδέεται με άλλες ιατρικές καταστάσεις που επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να διατηρήσει τη φυσιολογική αρτηριακή πίεση, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, ή η νόσος του Πάρκινσον.

Τι να κάνετε

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά ή αν σας προκαλούν προβλήματα, όπως λιποθυμία, πτώση, ή σύγχυση. Μαζί με την κατάλληλη ιατρική θεραπεία, μπορείτε να ακολουθήσετε και κάποια απλά καθημερινά μέτρα, όπως:

Αποφύγετε να παραλείπετε γεύματα, ειδικά το πρωινό.

Φάτε τα γεύματα στην ώρα τους.
Τρώτε δείπνο τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο.
Αποφεύγετε να τρώτε μεγάλα γεύματα. Καλό θα είναι να τρώτε μικρά, τακτικά γεύματα.
Αποφύγετε να πίνετε αναψυκτικά και άλλα ανθρακούχα ποτά με τα γεύματα. Πιείτε νερό ή άλλα υγιεινά ποτά.
Μείνετε καλά ενυδατωμένοι με άφθονο νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Εάν πάσχετε από γαστρίτιδα, αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα και τρώτε μόνο φρούτα και λαχανικά για λίγες ημέρες.
Αποφύγετε τις έντονες δραστηριότητες μετά το φαγητό.
Ορισμένα μπαχαρικά συμβάλλουν στο να μειώσετε τα αισθήματα της ζάλης μετά το φαγητό, όπως το πιπέρι καγιέν και το τζίντζερ. Ετοιμάστε τσάι από βότανα για να πιείτε μετά το φαγητό.

Πηγή:iatropedia.gr

Περισσότερα
GOODYS
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα