Πέμπτη 13 Μαΐου 2021
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

O Tράμπ φεύγει αλλά ο ταμπισμός έμεινε- Του Ερμή Παπουτσή

Δημοσιεύθηκε

στις

Με διαφορά ακριβώς ενός μήνα το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης θύμισε κάτι από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στην Αθήνα. Με διαφορά ακριβώς ενός μήνα το πλήθος που συγκεντρώθηκε έξωθεν του Εφετείου Αθηνών τηλεμεταφέρθηκε, με διαφορετική ανθρώπινη υπόσταση αλλά με την ίδια ψυχή, μπροστά στον Λευκό Οίκο. Με διαφορά ακριβώς ενός μήνα η απαγγελία μιας δικαστικής απόφασης  και η τηλεοπτική αναγγελία μιας είδησης  προκάλεσαν ακριβώς τα ίδια συναισθήματα. Στις 7 Οκτωβρίου άνοιξε ο δρόμος για να υποστούν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής της συνέπειες των, εκπορευόμενων από την ανατριχιαστική ιδεολογία του, πράξεών τους. Στις  7 του Νοέμβρη συνέβη ακριβώς το ίδιο και για τον Ντόναλντ Τραμπ, αν και για αυτόν τώρα αρχίζει η δικαστική περιπέτεια.

Οι εκλογές των ΗΠΑ πάντοτε προκαλούσαν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης και αυτές του ’20 προσέφεραν την κάθαρση που όλοι εναγωνίως προσμέναμε. Από το 2016 μάλιστα γίναμε μάρτυρες όλων των σταδίων στης αρχαιοελληνικής συμπαντικής νομοτέλειας. Από την ύβρη των εκλογών του ’16 στην «άτην», την Προεδρία ενός θολωμένου ανθρώπου, στη νέμεση που προκάλεσε ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας με τους χειρισμούς του από την έναρξη της πανδημίας και τα οι οποίοι επέφεραν την «τείσιν» με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Μακριά όμως από τους λυρισμούς , η ήττα του Ντόναλντ Τράμπ ήταν μια νίκη για τον κάθε υγιώς σκεπτόμενο πολίτη, αμερικανό και όχι μόνο, ο οποίος αντιμάχεται όλα αυτά που ο απερχόμενος αμερικανός Πρόεδρος αντιπροσωπεύει. Τον λαϊκισμό, τη μισαλλοδοξία, την αντισυστημικότητα και τον επικίνδυνο εθνοκεντρισμό. Μάλιστα όλες αυτές οι «αρετές» απέκτησαν τον δικό τους ορισμό, ο νέος αντίπαλος λέγεται «τραμπισμός» και ήρθε για να μείνει.

Μόνο που για εμάς εδώ στην Ελλάδα ο αντίπαλος δεν είναι και τόσο νέος. Έχουμε κληθεί να τον αντιμετωπίσουμε συστηματικά ήδη από το 2010 και μετά από 9 χρόνια μετρήσαμε την πρώτη μας νίκη, την οποία επισφράγισε η Δικαιοσύνη έναν χρόνο αργότερα. Ο «τραμπισμός» όμως είναι σύγχρονη Λερναία Ύδρα, το κενό που αφήνει ο κάθε ηττημένος εκφραστής του γεμίζει πολύ γρήγορα από τον επόμενο. Το παρατηρούμε στη χώρα μας με τους διάφορους επίδοξους μνηστήρες του εκλογικού ποσοστού που άφησε ορφανό η Χρυσή Αυγή, αλλά το παρατηρούμε και στην Ευρώπη γενικότερα. Διάφοροι «μινι» Τραμπ έχουν ξεπεταχτεί και γεννούν φρικαλεότητες, στην Ουγγαρία, στην Πολωνία και αλλού.

Η μάχη είναι συνεχόμενη γιατί η γοητεία του αντιπάλου είναι μεγάλη. Ο  οργισμένος ή και ο φοβισμένος που θα βρει μια πρόθυμη αγκαλιά, ένα χτύπημα στον ώμο και μια διαβεβαίωση ότι για όλα φταίνε οι άλλοι και πάνω απ’όλα το σύστημα, έχει παραδοθεί στη γοητεία αυτή.  Χρέος κάθε υγιώς σκεπτόμενου πολίτη είναι ξεσκεπάσει αυτό το πέπλο και να φανερώσει το πραγματικό πρόσωπο του κάθε αντισυστημικού.

Γιατί όπως συνειδητοποιήσαμε και στις 7 του Οκτώβρη, καμιά φορά νικάνε και οι καλοί.

 

 

(*) Ο Ερμής Παπουτσής είναι δικηγόρος της Πάτρας

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Το… κυβερνητικό καλοκαίρι

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Αν κοιτάξουμε περίπου έναν χρόνο πίσω, στην περασμένη άνοιξη, θα δούμε ότι η συσπείρωση που προκάλεσε η αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης απειλής του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος, προσέφερε στην κυβέρνηση πολλούς πόντους. Πόντους, που πολλαπλασιάστηκαν μάλιστα, καθώς η ίδια κυβέρνηση πιστώθηκε την επιτυχημένη αντιμετώπιση τριών μεγάλων προκλήσεων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα: 1. Το μεταναστευτικό και την «πολιορκία» στον Έβρο, 2. την προσπάθεια της Άγκυρας να διαμορφώσει αρνητικά δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο και 3. την πανδημία.

Ήταν εξίσου βέβαιο όμως πως η «γραμμή» δεν θα ήταν ευθεία, ούτε όλα πάνε πάντοτε κατ’ ευχήν. Έτσι, από το περασμένο φθινόπωρο και μετά, αλλά ιδιαίτερα στο διάστημα λίγο πριν και λίγο μετά τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση εμφάνισε φθορά. Λάθη στη διαχείριση της κρίσης και επικοινωνιακές αστοχίες, ενίσχυσαν την αίσθηση μίας κυβέρνησης που «έχει χάσει την μπάλα». Η παράταση του lockdown σε συνδυασμό με την κόπωση της κοινωνίας, μεγάλωνε την απόσταση. Εδώ και μερικές μέρες, ωστόσο, η εικόνα φθοράς δείχνει να έχει ανακοπεί. Μπήκαμε στην καλή εποχή του χρόνου, άρχισαν να επιστρέφουν οι βαθμοί ελευθερίας και η πανδημία – πλην απροόπτου – δείχνει να αποκλιμακώνεται. Παράλληλα, η κυβέρνηση με την «αντεπίθεση» των εμβολιασμών δείχνει να ανέκτησε τον έλεγχο και να δημιουργεί ένα νέο θετικό «κύμα» στην κοινωνία και μάλιστα, έχοντας ως πιο ισχυρούς συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια, τις πιο νέες και παραγωγικές ηλικίες. Η δυσφορία κάμπτεται, η αισιοδοξία αρχίζει να ανεβαίνει. Και πάλι όμως θα επαναλάβουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ευθύγραμμη πορεία. Οι αβεβαιότητες είναι ακόμα πολλές. Ούτε με την πανδημία τελειώσαμε, ούτε ξέρουμε πόσο καλή ή άσχημη θα είναι η φετινή τουριστική περίοδος, ούτε και έχουν εξαφανιστεί άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα, το εργασιακό, στο οποίο η αντιπολίτευση «επενδύει» πολλά, είναι κρίσιμο μέγεθος. Ασφαλώς και τα εθνικά θέματα. Επιπλέον, ακόμα και αν επιτευχθεί να χτιστεί «τείχος ανοσίας» μέσα στο καλοκαίρι, το φθινόπωρο θα φέρει τους πάντες απέναντι με τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που συσσώρευσε η πανδημία και επ’ αυτού, η ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης, θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο. Κατά συνέπεια, αυτό το καλοκαίρι δεν προσφέρεται για…τη ραστώνη των κυβερνητικών στελεχών. Αποτελεί ένα κρίσιμο και σημαντικό χρονικό «παράθυρο» προετοιμασίας των επομένων κινήσεων…

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

«Η κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με την ασφάλεια των πολιτών

Δημοσιεύθηκε

στις

Μαρίνος Σκανδάμης

Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής

Mε ανακοίνωσή του ο Τομέας Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής, στον οποίο Τομεάρχης είναι ο Μαρίνος Σκανδάμης, καταγγέλλει την κυβέρνηση για την εγκατάλειψη των πολιτών στο έλεος στυγνών εγκληματιών.

Η δεικτική ανακοίνωση του Τομέα του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει τα εξής : «Η βάρβαρη δολοφονία της νεαρής μητέρας στα Γλυκά Νερά και οι ακολουθήσασες αμήχανες ανακοινώσεις και διαρροές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναδεικνύουν αυτό που με επιμονή, επικοινωνία και πλείστη χειραγώγηση μεθοδεύει η κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια. Δηλαδή την κατασκευή μια εικόνας δήθεν επιτυχούς λειτουργίας της αστυνόμευσης, που εξαντλείται στην καταστολή διαδηλώσεων και διαμαρτυριών, παραμελώντας την ουσιαστική ασφάλεια των πολιτών. Οι έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων της Αττικής και άλλων κυρίως, αστικών περιοχών της χώρας για την γιγάντωση πολλών εστιών παραβατικότητας και ανομίας που δεν ενοχλούνται από την Αστυνομία, είναι η πραγματικότητα της ασφάλειας στη χώρα μας. Οι πολίτες που δεν μπορούν να έχουν αστυνομική φρουρά, όπως κάποιοι άλλοι παράνομα ή νόμιμα έχουν εξασφαλίσει, γίνονται έρμαιο του οργανωμένου εγκλήματος και των κοινών εγκληματιών, χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο μιας οργανωμένης, μεθοδικής και σταθερής στο χρόνο προστασίας τους. Η κυβέρνηση οφείλει να λογοδοτήσει γι’ αυτό και να ασχοληθεί -έστω και τώρα- με την ασφάλεια του κάθε πολίτη αυτής της χώρας».

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Υποχρεωτικός εμβολιασμός; Όχι ακόμα…

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Νομοθετική πρόβλεψη για υποχρεωτικό εμβολιασμό υπάρχει.

 

Και αναφέρει τα εξής: «Σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη της ΕΕΔΥ, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου. Με την ανωτέρω απόφαση ορίζονται η ομάδα του πληθυσμού ως προς την οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με καθορισμένο εμβόλιο, η τυχόν καθορισμένη περιοχή υπαγωγής στην υποχρεωτικότητα, το χρονικό διάστημα ισχύος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, το οποίο πρέπει πάντοτε να αποφασίζεται ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας για συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού, η ρύθμιση της διαδικασίας του εμβολιασμού και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια». Όσοι ακόμα ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα στην Πολιτεία, καλό είναι να πάψουν να το κάνουν και να διαδίδουν ανακρίβειες. Η Πολιτεία διαθέτει το θεσμικό «οπλοστάσιο» για να επιβάλλει τους εμβολιασμούς αλλά και να επιβάλλει κυρώσεις στους αρνητές. Προς το παρόν, πάντως, προτάσσεται η πειθώ και η δύναμη της λογικής. Και ο σεβασμός στον πολίτη που είναι ακόμα επιφυλακτικός έναντι του εμβολίου. Ενδεχομένως να ακολουθήσει και μία ακόμα προσπάθεια, μέσω θετικών κινήτρων για τους εμβολιασμένους. Απέχουμε ακόμα από την επιβολή της υποχρεωτικότητας. Όμως, ανάλογα της εξέλιξης της πανδημίας και των συνθηκών που θα επικρατήσουν, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον. Η δημόσια υγεία είναι ένα από τα υπέρτατα αγαθά. Και κανένας δεν μπορεί να την ακυρώσει επειδή φοβάται αυτό που οι περισσότεροι θα έχουν ήδη κάνει και μάλιστα, με χαρά και θετική διάθεση…

Περισσότερα
EKO
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Super market arapis
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα