Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Πιο ευέλικτο με τρεις ομίλους

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ Κ. ΓΑΛΑΡΙΩΤΗ

Ένα πρωτάθλημα όπως αυτό της Β’ Κατηγορίας, στο οποίο δυστυχώς δεν επικράτησε η λογική, διεξάγεται σε δύο ομίλους των δεκαέξι ομάδων.

Να θυμίσουμε ότι ο Νίκος Σταυρόπουλος από τον ΠΑΟΚ Πατρών και ο Κώστας Καλπουζάνης από τον Ολυμπιακό Πατρών πρότειναν να διεξαχθεί σε τρεις ομίλους μειώνοντας τόσο τα έξοδα όσο και τις αγωνιστικές, κάτι που έκανε ως πρόταση και ο πρόεδρος της επιτροπής πρωταθλημάτων της ΕΠΣ Αχαΐας Δημήτρης Σαρρής. Όλοι γνώριζαν ότι και τη φετινή αγωνιστική περίοδο με την πανδημία να μην έχει κοπάσει θα γινόταν αυτό το λοκντάουν και θα είχαμε τη διακοπή των πρωταθλημάτων.

Το καλύτερο λοιπόν ήταν το πρωτάθλημα στη Β’ Κατηγορία να διεξαγόταν σε τρεις ομίλους με λιγότερα παιχνίδια, περισσότερο ενδιαφέρον και μεγαλύτερη ευελιξία σε τυχόν διακοπή (όπως και έγινε). Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ψηφίστηκε απ’ όλα τα σωματεία και ερχόμαστε τώρα να περιμένουμε αν θ’ αρχίσουν τα πρωταθλήματα και πότε θα προλάβουν να ολοκληρωθούν.

Αν εν τέλει δεν επιστρέψουμε στην ενεργό δράση, μια πρόταση προς τη διοίκηση της ΕΠΣ Αχαΐας είναι την επόμενη αγωνιστική περίοδο το πρωτάθλημα της Α’ αλλά και της Β’ Κατηγορίας να ξεκινήσει απ’ όπου και σταμάτησε. Δηλαδή να αρχίσουμε από την 6η αγωνιστική με την υπάρχουσα βαθμολογία.

Φυσικά όλα αυτά είναι νωρίς να τ’ αναφέρουμε, ωστόσο καλό θα ήταν να υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση κάπου στην άκρη και όταν έρθει η ώρα, να εκτιμηθεί από τους αρμόδιους.

 

Άρθρα-Συνεργασίες

Σενάρια που θα φέρουν και αντιδράσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

 

ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ Κ. ΓΑΛΑΡΙΩΤΗ

Αυτά που βιώνουμε γενικότερα στη χώρα μας είναι πρωτόγνωρα και κανείς ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει πώς επιβιώνει κάτω από αυτές τις δύσκολες και δυσμενείς συνθήκες.

Σε δεύτερη μοίρα έρχεται ο αθλητισμός και ιδίως ο ερασιτεχνικός, όμως και αυτός έχει δεχτεί μια δυνατή «γροθιά» στο στομάχι.

Η αλήθεια είναι ότι το δεύτερο lockdown γονάτισε τα ερασιτεχνικά σωματεία φέρνοντάς τα σε πλήρη αδράνεια.

Τα σενάρια είναι πολλά με το τελευταίο να αναφέρει ότι ενδεχομένως στο τέλος Δεκεμβρίου σιγά σιγά και κυρίως στις περιοχές που είναι πιο «καθαρές» από κρούσματα να ανοίξουν τα γήπεδα και αργότερα να επιστρέψουμε στην αγωνιστική δράση.

Φυσικά όλα αυτά είναι σενάρια και μόνο εφόσον οι λοιμωξιολόγοι δώσουν το «οκ» μπορεί να παρθεί μια τέτοια απόφαση, σε διαφορετική περίπτωση ο «λάκκος» θα είναι πολύ βαθύς για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Το θέμα είναι ότι αναμένεται να υπάρχουν κάποιες τροποποιήσεις στις υπάρχουσες προκηρύξεις έτσι ώστε αν επιστρέψουμε στην ενεργό δράση, να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα.

Μία από αυτές τις τροποποιήσεις φημολογείται ότι θα είναι να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα με έναν γύρο.

Μια τέτοια απόφαση φυσικά έχει και τις συνέπειές της. Ποιες είναι αυτές; Ποια ομάδα θα δεχτεί να παίξει ένα μόλις γύρο, κυρίως της Γ’ Εθνικής, όπου οι έδρες, όπως και να το κάνουμε, μετράνε περισσότερο;

Μια τέτοια απόφαση δεν θα είναι άδικη, όταν στο αγωνιστικό πρόγραμμα η εκάστοτε ομάδα έχει πολλά εκτός έδρας ματς αναλόγως φυσικά και της δυναμικής του αντίπαλου;

Παρακινδυνευμένα σενάρια τα οποία αναμένεται να δούμε αν τελικά θα ισχύσουν.

Όσον αφορά στο τοπικό πρωτάθλημα, όπως είχε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ της «Γ» ο πρόεδρος της επιτροπής των πρωταθλημάτων της ΕΠΣ Αχαΐας, Δημήτρης Σαρρής, αν ξεκινήσουμε στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου με αρκετές εμβόλιμες αγωνιστικές θα καταφέρει να ολοκληρωθεί.

Όπως και να έχει, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έχει πληγεί αφάνταστα και πολύ δύσκολα θα «σηκώσει» κεφάλι…

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Ο κόσμος μετά τον Τραμπ- Άρθρο του Νίκου Ανδρουλάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Η εκλογή Μπάιντεν με 306 εκλέκτορες έναντι 232 του Τραμπ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο μετά την οδυνηρή εμπειρία της Προεδρίας του δεύτερου. Είναι μία ευκαιρία για την μεταβολή της γενικευμένης ατμόσφαιρας ανασφάλειας και αστάθειας που κυριάρχησε επί μακρόν τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και στο διεθνές περιβάλλον.

Ήδη πριν από τις εκλογές, ήταν διάχυτη η παραδοχή ότι αυτές οι προεδρικές εκλογές ήταν ιδιαίτερα σημαντικές, το αποτέλεσμα των οποίων θα καθόριζε τον κόσμο όχι μόνο για τα επόμενα 4 χρόνια αλλά και αρκετά περισσότερο. Το εξώφυλλο του περιοδικού ΤΙΜΕ που άλλαξε για πρώτη φορά το λογότυπό του σε VOTE, τονίζοντας την σημασία των εκλογών αλλά και η πολύ αυξημένη συμμετοχή, η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία αποτελούν κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα της ελπίδας που είχε δημιουργηθεί.

Σήμερα, με την εκλογή του Μπάιντεν να αποτελεί γεγονός, τίθεται το ερώτημα. Μπορεί ο ερχομός του να εισαγάγει ένα νέο ύφος και ήθος στη διεθνή πολιτική σκηνή; Μπορεί δηλαδή σε μία οδυνηρή συγκυρία για την ανθρωπότητα να σηματοδοτήσει μία προοδευτική στροφή, σβήνοντας το διχαστικό εθνικιστικό αποτύπωμα του Τραμπ;

Το δημόσιο ύφος του Τραμπ χαρακτηρίστηκε από ναρκισιστικό κυνισμό και διχαστικό λόγο. Συχνά, εξέπεμψε σκεπτικισμό απέναντι στην επιστήμη φλερτάροντας με τη συνωμοσιολογία, κάτι που έγινε ορατό στην καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, αλλά και στην άρνηση του να αποδεχθεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Πρόκρινε την όξυνση των αντιπαραθέσεων μετά τις διαμαρτυρίες κατά της αστυνομικής βίας από το κίνημα Black Lives Matter, προσπαθώντας αντί να ενώσει τη χώρα, να εκμεταλλευθεί τη σύγκρουση για το μικροπολιτικό του συμφέρον.

Τελικά, οι Αμερικανοί εξέλεξαν το ακριβώς αντίθετό του, τον ορθολογικό και μετριοπαθή Δημοκρατικό Μπάιντεν πιστεύοντας ότι μπορεί να ενώσει τη χώρα ξανά, επιλέγοντας πολιτικές κοινωνικής συνοχής και άμβλυνσης των ανισοτήτων. Στο εσωτερικό της χώρας, προτίθεται να ενισχύσει την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας, ώστε η κάλυψή του να φτάσει στο 97% των πολιτών, χωρίς όμως να υιοθετεί την πρόταση του Γερουσιαστή Σάντερς για τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος ασφάλισης. Ταυτόχρονα έχει προαναγγείλει ότι θα καταργήσει τις φορολογικές περικοπές που πέρασε ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος, ώστε ακόμα και «οι πλουσιότεροι Αμερικανοί να πληρώσουν το μερίδιο που δίκαια τους αναλογεί».

Αν και πάντα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι σχετικά με τις προσδοκίες που μπορεί να έχει κάποιος από την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, η εκλογή του πρώην Αντιπροέδρου, είναι ένα σημάδι επιστροφής σε μία κανονικότητα στις διεθνείς σχέσεις.  Ενώ μέχρι τώρα μείζονες αποφάσεις λαμβάνονταν βάσει των προσωπικών συμφερόντων του Προέδρου Τραμπ και ανακοινώνονταν από το Twitter, ο Μπάιντεν αναμένεται να ακολουθήσει μία πιο παραδοσιακή τακτική, ακολουθώντας το δρόμο της διαλεκτικής και της συνεννόησης.

Ένα αρκετά ελπιδοφόρο μήνυμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις της νέας κυβέρνησής θα είναι η επαναφορά των ΗΠΑ  στη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Ενδιαφέρεται ακόμα να αποκαταστήσει τη σχέση των ΗΠΑ με διεθνής οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, και επιθυμεί την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους συμμάχους της Αμερικής.  Παράλληλα, επικρίνει το Brexit πιστεύοντας στη δύναμη της Ενωμένης Ευρώπης και φαίνεται να ασκεί οξεία κριτική στους χειρισμούς της βρετανικής κυβέρνησης και την πρόθεσή της να παραβιάσει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που έφερε την ειρήνευση στο νησί της Ιρλανδίας. Παράλληλα, υιοθετεί νέα τακτική όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, χωρίς να τής δίνει άφεση αμαρτιών, αλλά επιδιώκοντας να επενδύσει στη νομιμότητα.

Όσον αφορά την περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο, διαφαίνεται μία προοπτική αλλαγής πολιτικής των ΗΠΑ στην ελληνοτουρκική διένεξη, που μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της εκτόνωσης της έντασης. Μέχρι στιγμής ο Τραμπ είχε επιλέξει το ρόλο αμέτοχου παρατηρητή, ενώ δεν έχει κρύψει το θαυμασμό του για το πρόσωπο του Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τον «ηγέτη παγκοσμίου εμβέλειας» και προσωπικό του φίλο. Άλλωστε αν αληθεύουν όσα είχε πει ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του, ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε απευθείας πρόσβαση στον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο όποτε επιθυμούσε. Αντιθέτως, ο Μπάιντεν έχει αναπτύξει διαύλους επικοινωνίας με την ελληνική ομογένεια και σε παρέμβασή του, μέσω της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση Τραμπ να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, ώστε να σταματήσει τις παράνομες προκλήσεις της έναντι της Ελλάδας. Κατέκρινε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ πολλές φορές σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο δίκαιο της θάλασσας, υποστηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις.

Βέβαια δεν θα πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι ξαφνικά η πολιτική των ΗΠΑ θα αλλάξει άρδην, ή ότι ο Λευκός Οίκος θα παρέμβει δυναμικά για την υποστήριξη των Ελληνικών θέσεων. Σίγουρα θα υπάρχουν αλλαγές και αυτές φαίνεται να είναι θετικές. Όμως ο Μπάιντεν, όπως και κάθε άλλος Αμερικανός Πρόεδρος θα προτάξει τα αμερικανικά συμφέροντα. Άλλωστε, μπορεί ο Τραμπ να φεύγει σε περίπου δύο μήνες, αλλά όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των εκλογών, ο λαϊκισμός και ο απομονωτισμός που εξέφραζε παραμένουν ισχυροί εντός των ΗΠΑ. Ένα πρώτο τεστ για την ανθεκτικότητα του «τραμπισμού» θα αποτελέσουν και οι επαναληπτικές εκλογικές αναμετρήσεις στις 5 Ιανουαρίου στη Τζόρτζια για τον έλεγχο της Γερουσίας στο Κογκρέσο. Σήμερα, όμως, ας σταθούμε στο μεγάλο γεγονός: Η νίκη του Μπάιντεν συνοδεύεται και από την ελπίδα επικράτησης ενός νέου κλίματος στις διεθνείς σχέσεις που τέσσερα χρόνια είχαμε ξεχάσει. Είναι η ευκαιρία μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο των δύο παιχτών που βρίσκονται στις δύο όχθες του Ατλαντικού να ενισχυθεί η πολυμερής συνεργασία και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου που τόσο έχει ανάγκη η ανθρωπότητα και ιδιαίτερα οι πιο αδύνατοι, σε μία εποχή τεκτονικών αλλαγών.

 

(*Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα “Το Καρφί”)

 

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Η Ελλάδα μπροστά σε νέα δοκιμασία!- Του Νίκου Γ. Σουγλέρη

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Η Ελλάδα όπως και όλες οι χώρες της( Ε. Ε) μπαίνει σε μια κρίσιμη φάση αφού το δεύτερο κύμα της πανδημιας είναι πιο εφιαλτικό από το πρώτο. Στο διάβα της δε παρασύρει όχι μόνο την δημόσια υγεία αλλά αρχίζουν και να προβληματιζουν την Κυβέρνηση οι επιδόσεις στην οικονομία.

Το οικονομικό επιτελείο με εντολή του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη ξαναγράφει τον προϋπολογισμό αλλά σχεδιάζει και τα νέα οικονομικά μεγέθη για το πρώτο 6μηνο του 2021, αφού μέχρι τότε αντέχουν τα οικονομικά της.

Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι μικρότερες σε σχέση με όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές χώρες. Την καλή μας συγκριτική αυτή θέση την αντισταθμιζει το γεγονός ότι λειτουργεί σε ένα πιο δύσκολο Ευρωπαϊκή πλαίσιο που είναι πιο ισχυρές οικονομικά από . Γι αυτό χρειαζόμαστε λοιπόν νέες δράσεις – πρωτοβουλίες αφού η κατάσταση εξαιτίας της Πανδημιας είναι δύσκολη όχι….όμως απελπιστική. Υπάρχουν δε αρκετά καλά νέα που οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι θα αντεξουμε στην μεγάλη αυτη πίεση που δεχόμαστε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει συμπεριλάβει και την Ελλάδα( σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Γ”) στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικης χαλάρωσης που εφαρμόζει για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρίστιαν Λαγκαρντ έχει είδει προετοιμάσει το έδαφος για οικονομική αύξηση του προγράμματος και την επέκταση του μέχρι το 2021.

Αυτή η εξέλιξη δείχνει το δρόμο ότι με μια καλή διαχείριση η χώρα μας θα μπορέσει να τα καταφέρει. Μελανό σημείο όμως για την χώρα μας για την επόμενη μέρα είναι η αρνητική στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευση που προσπαθούν να εκμετάλλευθουν την επιδείνωση της πανδημιας και της οικονομίας.

Για να αναδείξουν τις οποίες αστοχίες και παραλήψεις της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση όμως όλο αυτό το διάστημα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και την εξάπλωση της πανδημίας αλλά το μυαλό της όμως είναι στραμμένο και στην παρασκευή – κυκλοφορία του εμβολίου, από δύο μεγάλες φαρμακευτικες εταιρείες για να αλλάξει στρατηγική.

Αφού από το τέλος του Γενάρη 2021 το εμβόλιο θα δοθεί σε χρήση πρώτα στους υγειονομικους στις ευπαθείς ομάδες και τους γέρους και αμέσως μετά σε όλο τον πληθυσμό.Μέχρι το καλοκαίρι λοιπόν θα υπάρχει η δυνατότητα για μαζικό, ασφαλή, και αποτελεσματικό εμβολιασμό όλων.Με ορίζοντα το τέλος του 2021 η πανδημία και η άσχημη οικονομία ας ελπίσουμε ότι θα είναι παρελθόν.

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Advertisement

Αυτή την εβδομάδα