Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Μαγιορκίνης: Αν η Αθήνα ήταν στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης θα είχε 2.200 ημερήσια κρούσματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Για το πώς “κινείται” ο κορονοϊός ενημερώνουν οι αρμόδιες Αρχές στην τακτική ενημέρωση και σήμερα, Δευτέρα 16.11.2020, την ώρα που τα νέα κρούσματα του 24ώρου είναι 2.198, οι νεκροί 59 και οι διασωληνωμένοι 400!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, πάντως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν παρίσταται στην σημερινή ενημέρωση λόγω ανωτέρας βίας και για τα δεδομένα γύρω από τον εφιάλτη που ακούει στο όνομα κορονοϊός ενημερώνουν η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα για την Ελλάδα και τονίζοντας πως από τα 2.198 νέα κρούσματα, τα 492 είναι στην Αττική και τα 491 στην Θεσσαλονίκη.

Τριψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στην Δράμα με 147 και στην Πέλλα με 122.

“Μάσκα για πολλούς μήνες”
Η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας τόνισε επίσης πως ο μέσος όρος ηλικίας των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (σ.σ. και σήμερα είναι 400) είναι τα 64 έτη, ενώ επεσήμανε για ακόμα μια φορά το πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τα μέτρα για να ανακοπεί η πορεία του ιού.

“Θα μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα, μέσα κι έξω από το σπίτι, για πολλούς μήνες” τόνισε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ χαρακτήρισε “μονόδρομο” το κλείσιμο των σχολείων, λόγω της κινητικότητας που επιφέρει η λειτουργία τους (σ.σ. αναφέρθηκε όχι μόνο στην κινητικότητα των παιδιών, αλλά και των γονέων, των εκπαιδευτικών, των διοικητικών κλπ) διαμηνύοντας -επικαλούμενη μελέτες- ότι τα σχολεία δεν είναι εστίες διασποράς του ιού.

«Μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο μάχιμους συναδέλφους μας γιατρούς. Αυτό δείχνει πόσο ευάλωτοι είμαστε. Μετά από μια κρίσιμη εβδομάδα που πέρασε, μας περιμένει ακόμη μια δύσκολη εβδομάδα.

Είδαμε μια εκθετική αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ. Έπεσε ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων. Αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε το τελευταίο 15ημερο», ανέφερε επιπλέον η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Δυστυχώς το 2ο κύμα καλπάζει σε όλο τον κόσμο και στη χώρα», σημείωσε η λοιμωξιολόγος η οποία επισήμανε ότι η διασπορά στη χώρα μας είναι μεγάλη αλλά είναι στο χέρι μας να ανακόψουμε την μετάδοση.

Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κάποιου είδους lockdown, είπε, αναφέροντας παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία που υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα.

Δείτε όσα είπε η λοιμωξιολόγος

Μαγιορκίνης: Αν η Αθήνα ήταν στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης θα είχε 2.200 ημερήσια κρούσματα
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ξεκίνησε αναφέροντας επιδημιολογικά δεδομένα από όλο τον κόσμο.

“Στην Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για παρέκκλιση από τα μέτρα”, τόνισε συγκεκριμένα ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης στην συμπρωτεύουσα, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο έχει πενταπλάσιο ιικό φορτίο σε σχέση με την Αττική!

www.newsit.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement