Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Νέος εργασιακός χάρτης!- Του Νίκου Γ. Σουγλέρη

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά από πολλά χρόνια η κυβέρνηση ετοιμάζει έναν νέο εργασιακό χάρτη, ο οποίος θα είναι προσαρμοσμενος στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, αφού οι συνθήκες έχουν αλλάξει προς το χειρότερο.

Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα φέρει μέσα στον Νοέμβριο ένα νέο νόμο για την ” ρυθμίση θεμάτων της αγοράς εργασίας”.

Ο νόμος αυτός θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση προς όλους και αμέσως θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση για να γίνει νόμος του κράτους. Το νέο σχέδιο νόμου θα προβλέπει κατ’ αρχήν εργασία έως και 10 ώρες (χωρίς να επηρεάζεται) ο συνολικός ετησίως χρόνος εργασίας.

Κατά την γνώμη μας η κυβέρνηση τολμά αφού κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο γιατί εδώ και μια δεκαετία μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία οι συνθήκες έχουν αλλάξει προς το χειρότερο και ο κύκλος εργασίας στο παλιό 8ωρο πλέον έχει αλλάξει.

Ο νέος νόμος θα κινηθεί σε πέντε άξονες και θα προσαρμοστούν όλα ανάλογα στις υποχρεώσεις της αγοράς εργασίας.

Θα έχουμε λοιπόν ένα ευέλικτο 8ωρο, αύξηση των νόμιμων υπερωριών, ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη της απεργίας, γονικές άδειες και για τους δύο γονείς, αλλά και ψηφιακή κάρτα ανεργίας για να σταματήσει η ταλαιπωρία και οι ουρές των ανέργων στα γραφεία του ΟΑΕΔ.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι :”οι νέες αλλαγές – παρεμβάσεις θα συμβάλουν στην άλλαγη νοοτροπίας στη προσέλκυση επενδύσεων και ακόμη στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας”.

Όλα αλλάζουν, λοιπόν, προς το καλύτερο σύμφωνα και με τα συνδικάτα αφού όλες οι αλλαγές θα συζητηθούν θα μελετηθούν και αμέσως μετά θα πάνε στην Βουλή προς ψήφιση αφού θα έχουν ενημερωθεί και όλα τα κόμματα.

Στην κυβέρνηση περιμένουν να στηρίξουν αυτές τις αλλαγές. Αλλαγές που συμφέρουν τους εργαζόμενους, επιχειρήσεις και την πολιτεία.

Αφού ο σχεδιασμός του νέου νόμου είναι προσαρμοσμενος στο νέο εργασιακό καθεστώς που έχει αλλάξει μορφή.

Να η ευκαιρία λοιπόν να δουν όλοι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αυτές τις αλλαγές που αφορούν όλους και δίνει την δυνατότητα να στηρίξουν για κάτι καλύτερο. Και αυτό γιατί οι συνθήκες έχουν αλλάξει η ανεργία αυξάνεται οι νέοι πρέπει να βρουν δουλειά και να σταματήσουν να “περνουν” το δρόμο για την ξενιτιά.

Το κράτος είναι ευκαιρία να στηρίξει για την επόμενη ημέρα και το μέλλον της εργασίας και της οικονομίας.

Άρθρα-Συνεργασίες

Κατερίνα Γρ. Σολωμού: «Βιαστική και αδικαιολόγητη η διατίμηση των τεστ κορωνοϊού»

Δημοσιεύθηκε

στις

Μόνο ως βιαστική, αδικαιολόγητη και παιδαριώδης μπορεί να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη διατίμηση των τεστ διάγνωσης για τον Covid -19 (Rapid test -PCR test), εφόσον καταδεικνύεται ότι δεν έχει βασισθεί σε αναλυτική κοστολόγηση.

Τα περί αισχροκέρδειας που επικαλείται το Υπουργείο Ανάπτυξης δημιουργούν μεν εντυπώσεις η πραγματικότητα δε είναι εντελώς διαφορετική.  Και τα στοιχεία δίνουν τις απαντήσεις!

Σε ότι αφορά στα rapid test, το κόστος αγοράς σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 10 ευρώ κατά μέσον όρο ανά τεστ, για ένα μέσου βεληνεκούς εργαστήριο, με εύρος τιμών αγοράς 9,5-12 ευρώ. Προσθέτοντας το κόστος λήψης μέτρων υγειονομικής προφύλαξης, την ιατρική αμοιβή και τέλος την επιμεριζόμενη αναλογία λοιπών δαπανών εργαστηρίου πιστεύετε ότι είναι δυνατή η τιμολογιακή διατίμηση που ανακοινώθηκε και που έρχεται τις επόμενες ημέρες προς ψήφιση στην Βουλή;

Ανάλογη είναι και η εικόνα όσον αφορά το PCR test, όπου το κόστος αγοράς κυμαίνεται από 45-65 ευρώ το καθένα.

Με βάση τα παραπάνω, μέσο κόστος αγοράς και αμοιβή ιατρικής πράξης υπερβαίνουν κατά πολύ το πλαφόν τιμών που θέτει το Υπουργείο!

Κύριοι της κυβέρνησης, δυστυχώς, με την απόφασή σας αυτή και την βιασύνη σας, διαμορφώνεται ένα κλίμα δυσπιστίας ιατρού – πολίτη και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Οφείλατε, να αξιολογήσετε τα δεδομένα, να συνομιλήσετε με τους φορείς εργαστηριακών ιατρών και να υπάρξει συμφωνία σε μια τιμή κοινά αποδεκτή, αφού πρωτίστως το κράτος διατιμήσει το κόστος του αντιδραστηρίου και υποχρεώσει τις εταιρείες να μειώσουν την τιμή στη λογική της μείωσης λόγω όγκου (rebate).

Πολύ φοβάμαι πως θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των διενεργούμενων στον ιδιωτικό τομέα rapid test, γεγονός που θα δυσχεράνει την ανάδειξη και την ιχνηλάτηση στην κοινότητα του ιού.

Οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι ο ιδιωτικός τομέας συμβάλλει και αυτός στην μάχη κατά του κορωνοϊού και αποφορτίζει σημαντικά στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας φροντίδας τις ήδη υπερφορτωμένες δημόσιες δομές υγείας.

Πρέπει, λοιπόν, τα Υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης σε συνεννόηση με τα επίσημα όργανα των ιατρών και με ταχύτατες διαδικασίες να δουν με την ανάλογη σοβαρότητα το θέμα προτού λάβουν οριστικές αποφάσεις.

Στον αγώνα κατά του κορωνοϊού πρέπει να είναι όλοι παρόντες!

 

(*) Η Κατερίνα Γρ. Σολωμού είναι υποψήφια βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Αχαΐας, αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, καθηγήτρια Ιατρικής του Παν/μίου Πατρών 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Η Πάτρα στην μοναξιά του Covid-19-Του Διονύση Γράψα

Δημοσιεύθηκε

στις

Φίλοι, παρέες και συνεργάτες στο πλαίσιο αυτής της δεύτερης(όχι και σαν την πρώτη) καραντίνας δουλεύουν, συνομιλούν, ανταλλάσσουν απόψεις επιχειρώντας να «αναγνώσουν» το μέλλον.

Το μέλλον σε μια πόλη με τα δικά της χρόνια προβλήματα και τις δικές της χρόνιες αδυναμίες. Και παραμένουν «συγκρατημένα απαισιόδοξοι. Και δεν έχουν άδικο. Μετά απο μια δεκαετία πρωτοφανούς κρίσης και την τεράστια δοκιμασία της πανδημίας που «τεστάρει» τις αντοχές όλων, πολύ λίγα πράγματα δείχνουν να έχουν αλλάξει.

Δεν έχει αλλάξει κυρίως η νοοτροπία και η αντίληψη των ανθρώπων που συνωστίζονται γύρω από τα δημόσια πράγματα της πόλης. Με λύπη διαπιστώνει κανείς, την πεπερασμένη δυναμικότητα των «αρχόντων» της, με τις αναχρονιστικές λογικές και το πλαίσιο πολιτικής δράσης που δείχνουν να έχουν επιλέξει. . Το «καινούργιο» μοιάζει ολοένα και πιο πολύ με το παλιό και το πραγματικά «νέο» δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η πανδημία απέδειξε περίτρανα για ακόμη μια φορά τις φοβικότητες της τοπικής πολιτικής τάξης που αναλογίζεται τις μελλοντικές πολιτικές της κινήσεις, πάντα με υστεροβουλία και αίσθηση κλειστού πολιτικού συμφέροντος. Και μιας αδιανόητης άτυπης «επετηρίδας».

Όμως η «λογική της επόμενης μέρας» επιχρυσωμένων θεσιθήρων, δεν αρμόζει σε μια πάλαι ποτέ κοσμοπολίτισσα πόλη σαν την Πάτρα, με το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Μια τέτοια λογική, εγκλωβίζει δυνάμεις και δεν λειτουργεί απελευθερωτικά. Με το πρόσχημα πως «ο κόσμος δεν ασχολείται και δεν ακούει» απλώς κάποιοι «αγοράζουν χρόνο». Όχι όμως για να σχεδιάσουν πολιτικές, αλλά για να χαράξουν το δικό τους πολιτικό μέλλον.

Μεσσίες δεν υπάρχουν. Ούτε και κάθε κρίση απαραιτήτως θα «γεννάει» ηγέτες σαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Η κοινωνία των πολιτών που «και ασχολείται και ακούει» είναι καιρός να πάρει πρωτοβουλίες. Ο ενεργός τρόπος παρέμβασης στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, έχει έρθει η ώρα να αναπτυχθεί πέρα από κάθε είδους στρεβλή σκοπιμότητα. Σε μια αισιόδοξη προοπτική, οι ενεργοί πολίτες παραμένουν η ελπίδα για τις επιθυμητές αλλαγές γύρω μας.

(*) Ιστορικός που εργάζεται στην δευτεροβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση.

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Οι Άγιοι από την Ιεραποστολή του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου-Γράφει ο Δημήτριος Τσερεγκούνης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην Εκκλησία του Χριστού οι πιστοί καλούμεθα να συνειδητοποιούμε τις ευλογίες της αγάπης του Θεού.

Οι Άγιοι της Εκκλησίας ζούσαν τις αλήθειες αυτές και με τα θεάρεστα έργα τους τις μετέδιδαν παντού ,ξεχώριζαν γιατί είχαν «οσμή ζωής εις ζωήν» 1.Κορ.2,16. [μυρωδιά ζωηφόρο που παρέχει ζωή ].
Ο Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος Μαθητής του Κυρίους υπήρξε μια μαρτυρία αγάπης, μια «ευωδία Χριστού». Με την πνοή του Αγίου Πνεύματος μετά την Πεντηκοστή κατά τις Αποστολικές –Ιεραποστολικές του περιοδείες έφθασε με τις μεγάλες δυσκολίες της εποχής του σε «Εθνη τα μη ειδότα Θεόν» και δίδαξε την αγάπη του Χριστού μέχρι Σταυρού και θανάτού, την νίκη Του κατά του θανάτου δια της Αναστάσεως. Με υπομονή Κατηχούσε – Βάπτιζε πιστούς, στις Εκκλησιαστικές κοινότητες χειροτονούσε Κληρικούς, Επισκόπους. Με επαγρύπνηση επιτελούσε το δύσκλο έργο, όπως επισημαίνει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος «πτερώσαι ψυχή, αρπάσαι κόσμου και δούναι Θεώ» [να δώσουμε φτερά στην ψυχή, να την αρπάξουμε από τον κόσμο και να τη δώσουμε στο Θεό].
Ο Άγιος Ανδρέας με αυταπάρνηση «ευαγγελίζετο Χριστόν». Για την Αποστολική του προσφορά σεμνύνονται πολλές περιοχές. Υπενθυμίζονται το Βυζάντιο,η Πάτρα όπου και μαρτύρησε.
Θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου
«Η Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως έχει καθιερώσει την ημέρα της μνήμης του Αποστόλου [30 Νοεμβρίου] ως Θρονική Εορτήν, εορταζομένην μετά λαμπρότητος».
«Μυρίπνοα άνθη του παραδείσου» οι Άγιοι από τις Αποστολικές του περιοδείες.
Ο Άγιος Ανδρέας είχε πολλές ευλογίες των αγώνων του. Δοξολογεί ακατάπαυστα τον Θεό και παρακαλεί για τους συνανθρώπους του. Ευφραίνεται μαζί με Αγίους από τις Αποστολικές του περιοδείες.
Θα παρουσιασθούν με συντομία από το Αγιολόγιο της Εκκλησίας Άγιοι Επίσκοποι και Αγίες Μαθήτριες του.
Ι. Άγιοι Επίσκοποι.
Άγιος Στάχυς, επίσκοπος Βυζαντίου .
Στο Βυζάντιο το Αποστολικό έργο του Αγίου Ανδρέου είχε ξεχωριστή απήχηση. Δημιούργησε μεγάλη Εκκλησιαστική κοινότητα με ιεραποστολική δράση. Ο Άγιος Ανδρέας χειροτόνησε τον Στάχυ πρώτον Επίσκοπο Βυζαντίου, διάδοχό του. Ο επίσκοπος Στάχυς εργάστηκε ιεραποστολικά με ζήλο. Ανήγειρε Ιερό Ναό στην Αργυρούπολη, που συναθροίζονταν πιστοί άνω των δύο χιλιάδων. Εορτάζει την 31 Οκτωβρίου .
Άγιος Αμπλίας, επίσκοπος Οδυσσουπόλεως .
Από τον Απόστολο Ανδρέα εγκαταστάθηκε Επίσκοπος στην Οδυσσούπολη. Ο Άγιος Αμπλίας αγωνίστηκε εναντίων των ειδώλων και μαρτυρικά ετελειώθη. Εορτάζει την 31 Οκτωβρίου .
Άγιος Ουρβανός επίσκοπος Μακεδονίας.
Συνεορτάζει με τους Αγίους Στάχυ και Αμπίλα 31 Οκτωβρίου. Και για τον Άγιο Ουρβανό αναφέρεται ότι έγινε Επίσκοπος και εγκαταστάθηκε στη Μακεδονία από τον Απόστολο Ανδρέα. Ο Άγιος Ουρβανός εξυμνείται για την διάδοση των αληθειών του Ευαγγελίου.
Άγιος Φιλόλογος επίσκοπος Σινώπης του Πόντου.
Σε στίχο της εορτής του με ποιητική χάρι τονίζεται η αγάπη του για τον Θεόν.«Φιλόλογος φιλών σε τον Θεόν Λόγον».
Ο Άγιος Φιλόλογος χειροτονήθη και ορίστηκε Επίσκοπος στη Σιώπης του Πόντου από τον Απόστολο Άγιο Ανδρέα.
Η μνήμη τιμάται από την Εκκλησία μας στις 5 Νοεμβρίου.
Για τους Αγίους Στάχυ, Αμπλία, Ουρβανός, Φιλόλογο αναφέρεται ιδιαίτερα και ο Απόστολος Παύλος, τους απευθύνει αδελφικούς χαιρετισμούς στην Προς Ρωμαίους Επιστολή τους [Ρωμ.16,9], [Ρωμ.16,15.]
Απόστολοι εκ των Εβδομήκοντα .
Οι Άγιοι Στάχυς,Αμπλίας, Ουρβανός, Φιλόλογος συγκαταλέγονται στους Αγίους Αποστόλους εκ των Εβδομήκοντα. Εορτάζουν και την 4 Ιανουαρίου.
ΙΙ. Μαθήτριες του Αγίου Ανδρέου.
Αγία Ωραιοζήλη .

Όταν ο Άγιος Ανδρέας δρούσε στο Βυζάντιο η Ωραιοζήλη κατοικούσε εκεί από Έλληνες ειδωλολάτρες γονείς.
Ο Άγιος Νικόδημαος Αγιορείτης επισημαίνει «από τότε εσαγηνεύθη δια των λογικών δικτύων του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλητου και η σεμνοτάτη αύτη Ωραιοζήλη και ελυτρήθη από τον βυθόν της ειδωλολατρείας… Από τον Απόστολο γαρ Ανδρέα εβαπτίσθη αύτη και εφωτίσθη…Σπούδαζε δια των καλών έργων να γίνεται κήρυξ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. καλουμένη ισαπόστολος…συνέτρεχον εις αυτήν πλήθος Ελλήνων πολύ,και ωφελούντο με τις καθημερινές της διδασκαλίες ,την μεν προτέραν κακήν ζωήν τους αλησμονούντες,επιστρέφοντες δε εις τον Χριστόν και με μεν την χάρν αυτού οικειούμενοι» Εορτάζει 26 Ιουλίου.
Αγία Πολυξένη.

Η Πολυξένη με την αδελφή της Ξανθίππη ζούσαν στα μέσα του 1 μ.Χ. αιώνα στην Ιβηρική χερσόνησο, στην Ισπανία.
Οι ευγενείς αυτές υπάρξεις αναζητούσαν τις αλήθειες του χριστιανισμού. Η Πολυξένη με τη φλόγα της πίστεως μετέβη στα μέρη του Βυζαντίου που δρούσε ο Άγιος Ανδρέας. Γνώρισε τον «αυτόπτην του Λόγου και θείον κήρυκα, και εθνών πνευματικόν σαγηνευτήν αληθώς». Μαθήτευσε κοντά του. Κατηχήθηκε. Βαπτίστηκε από το Άγιο Απόστολο. Με τα εφόδια της πίστεως επέστρεψε στην πατρίδα της και εργάστηκε ιεραποστολικά. Συνεορτάζει με την αδελφής της Αγία Ξανθίππη στις 23 Σεπτεμβρίου.
Οι Άγιοι Επίσκοποι και οι Μαθήτριες του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου διακρίθηκαν για τους ωραίους αγώνες δια την διάδοση των αληθείων της πίστεως στο Ιησού Χριστό. Μεταλαμπάδευαν το ανέσπερο Φως του Χριστού, της Αναστάσεως.
Αυτό ας αποτελεί ένα διαχρονικό μήνυμα.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Advertisement

Αυτή την εβδομάδα