Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Νέος εργασιακός χάρτης!- Του Νίκου Γ. Σουγλέρη

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά από πολλά χρόνια η κυβέρνηση ετοιμάζει έναν νέο εργασιακό χάρτη, ο οποίος θα είναι προσαρμοσμενος στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, αφού οι συνθήκες έχουν αλλάξει προς το χειρότερο.

Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα φέρει μέσα στον Νοέμβριο ένα νέο νόμο για την ” ρυθμίση θεμάτων της αγοράς εργασίας”.

Ο νόμος αυτός θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση προς όλους και αμέσως θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση για να γίνει νόμος του κράτους. Το νέο σχέδιο νόμου θα προβλέπει κατ’ αρχήν εργασία έως και 10 ώρες (χωρίς να επηρεάζεται) ο συνολικός ετησίως χρόνος εργασίας.

Κατά την γνώμη μας η κυβέρνηση τολμά αφού κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο γιατί εδώ και μια δεκαετία μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία οι συνθήκες έχουν αλλάξει προς το χειρότερο και ο κύκλος εργασίας στο παλιό 8ωρο πλέον έχει αλλάξει.

Ο νέος νόμος θα κινηθεί σε πέντε άξονες και θα προσαρμοστούν όλα ανάλογα στις υποχρεώσεις της αγοράς εργασίας.

Θα έχουμε λοιπόν ένα ευέλικτο 8ωρο, αύξηση των νόμιμων υπερωριών, ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη της απεργίας, γονικές άδειες και για τους δύο γονείς, αλλά και ψηφιακή κάρτα ανεργίας για να σταματήσει η ταλαιπωρία και οι ουρές των ανέργων στα γραφεία του ΟΑΕΔ.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι :”οι νέες αλλαγές – παρεμβάσεις θα συμβάλουν στην άλλαγη νοοτροπίας στη προσέλκυση επενδύσεων και ακόμη στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας”.

Όλα αλλάζουν, λοιπόν, προς το καλύτερο σύμφωνα και με τα συνδικάτα αφού όλες οι αλλαγές θα συζητηθούν θα μελετηθούν και αμέσως μετά θα πάνε στην Βουλή προς ψήφιση αφού θα έχουν ενημερωθεί και όλα τα κόμματα.

Στην κυβέρνηση περιμένουν να στηρίξουν αυτές τις αλλαγές. Αλλαγές που συμφέρουν τους εργαζόμενους, επιχειρήσεις και την πολιτεία.

Αφού ο σχεδιασμός του νέου νόμου είναι προσαρμοσμενος στο νέο εργασιακό καθεστώς που έχει αλλάξει μορφή.

Να η ευκαιρία λοιπόν να δουν όλοι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αυτές τις αλλαγές που αφορούν όλους και δίνει την δυνατότητα να στηρίξουν για κάτι καλύτερο. Και αυτό γιατί οι συνθήκες έχουν αλλάξει η ανεργία αυξάνεται οι νέοι πρέπει να βρουν δουλειά και να σταματήσουν να “περνουν” το δρόμο για την ξενιτιά.

Το κράτος είναι ευκαιρία να στηρίξει για την επόμενη ημέρα και το μέλλον της εργασίας και της οικονομίας.


Ροή ειδήσεων

Advertisement