Κυριακή 20 Ιουνίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μηνύματα φορέων για τα 47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη σκιά του κορωνοϊού τιμάται σήμερα η φετινή επέτειος εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Με αφορμή την 47η επέτειο εκπρόσωποι φορέων, παρατάξεων και συλλόγων εξέδωσαν μηνύματα.

-Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Πατρέων, πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων πως «κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού, η χώρα μας και ο λαός μας τιμούν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Το Πολυτεχνείο δεν είναι γιορτή.

Είναι ημέρα υπενθύμισης της πάλης ενάντια σε κάθε ολοκληρωτισμό. Είναι μια διαρκής αντίσταση σε ό,τι μας θίγει. Είναι προφανές ότι οι σημερινές συνθήκες δεν επιτρέπουν τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο εύρος που θα θέλαμε και που αρμόζει σε μια τέτοια εμβληματική ημέρα μνήμης.

Όμως, το Πολυτεχνείο είναι στην καρδιά και στο μυαλό μας. Είναι ο τρόπος ζωής μας. Είναι μια διαρκής υπενθύμιση για το πώς πρέπει να πορευόμαστε και να αγωνιζόμαστε.
Το Πολυτεχνείο είναι εδώ. Είναι μέσα μας. Και του χρόνου θα είμαστε και πάλι όλοι μαζί στην πορεία για να το βροντοφωνάξουμε».
-Ο επικεφαλής της «Ώρα Πατρών», Γιώργος Ρώρος επισημαίνει πως «το Πολυτεχνείο δεν είναι ο εορτασμός, το γεγονός κάθε 17 Νοέμβρη, αλλά τα γεγονότα που ακολουθούν, διαπλάθουν και θέτουν σε εγρήγορση όσους πρεσβεύουν τα ιδανικά της ελευθερίας, της ισότητας και πάνω από όλα την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών. Αίτημα και διεκδίκηση της Ώρας Πατρών είναι να δοθεί γενναία οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες να στηρίξει τις κοινωνικές δομές, την καθαριότητα, τα σχολεία κ.α. Το Πολυτεχνείο συμβολίζει τους καθημερινούς αγώνες για μία κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης».
Να σημειωθεί πως η παράταξη θα οργανώσει διαδικτυακές συζητήσεις αναλύοντας τα γεγονότα και σήμερα στις 11:30 θα καταθέσει στεφάνι στην Παλαιά Ασφάλεια παίρνοντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης και προστασίας.
-Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας αναφέρει «το Πολυτεχνείο συνεχίζει και ζει στους σημερινούς αγώνες μας. Σμίγει σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες έξαρσης της πανδημίας με τα σύγχρονα συνθήματα και τις διεκδικήσεις για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. Οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές, τους γονείς και όλους τους εργαζόμενους θα συνεχίσουμε να είμαστε μπροστάρηδες στον αγώνα για τη μόρφωση, την υγεία, τη ζωή και τη δουλειά που μας αξίζουν». Ολιγομελής αντιπροσωπεία του Δ.Σ. θα συμμετέχει στις συμβολικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.
-Ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών τιμά το Πολυτεχνείο επισημαίνοντας πως «λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που διαμορφώνει η έξαρση του 2ου κύματος της πανδημιίας στην χώρα μας και της ανάγκης τήρησης αυστηρών υγειονομικών κανόνων φέτος θα τιμήσουμε την επέτειο χωρίς συμμετοχή σε μαζικές εκδηλώσεις. Παράλληλα όμως δεν μπορεί αυτό να αποτελέσει αφορμή, όπως και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει επισημάνει, αυταρχικών μέτρων περιορισμού και απαγόρευσης των Συνταγματικών και Δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του λαού».
-Το Εργατικό Κέντρο Αιγίου σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «η 47η επέτειος, μας βρίσκει σε βαριά ατμόσφαιρα. Η κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο συγκλονίζεται από την φονική πανδημία του κορονοϊού. Όμως το Πολυτεχνείο ζει παρά τις απαγορεύσεις και τις διαταγές. Το πνεύμα και το μήνυμα του Πολυτεχνείου δεν μπαίνει σε καραντίνα. Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αιγίου αποτίει φόρο τιμής στη μνήμη των νεκρών ηρώων και των αγωνιστών της εξέγερσης».
-Ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς τονίζει πως «η μνήμη του Πολυτεχνείου δεν είναι μουσειακό απολίθωμα αλλά ζώσα παρακαταθήκη και με αυτόν ακριβώς τον τρόπο την προσεγγίζουμε και σήμερα. Με σοβαρότητα, δημοκρατική προσήλωση και υπευθυνότητα αλλά και με αδιάκοπο αγώνα για να πάνε η χώρα και ο τόπος μας μπροστά».

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τιμούν τον ήρωα Γιαννιά-Σήμερα στις 11 το πρωί η εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μύλων Πατρών σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφορμή τα 200χρόνια από την Επανάσταση και σε ένδειξη φόρου τιμής στην μνήμη και την προσφορά του στο έθνος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μύλων Πατρών και η Χορευτική Ομάδα «Οι Αετοί του Μοριά» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος τιμούν σήμερα έναν μεγάλο αγωνιστή, τον Καπετάν Γιαννιά.

Στις 11 το πρωί, θα λάβει χώρα η εκδήλωση για τον Γιαννιά, στην ομώνυμη πλατεία (Άγιος Αθανάσιος, Μαρούδα), εκεί άφησε την τελευταία του πνοή και που σήμερα δεσπόζει το άγαλμά του.
Πρόκειται για μια εκδήλωση με έντονο χαρακτήρα καθώς σύμφωνα με τους διοργανωτές, «θα αποτελέσει όχι μόνο υποχρέωση μνήμης αλλά και συνειδησιακό ανάχωμα απέναντι στην ισοπεδωτική λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης».

«Σε όποιο μέρος της πατρίδας μας κι αν γυρίσεις τη μνήμη σε πληγώνει. Ο τόπος είναι διάσπαρτος από συντριμμένα μέλη ναών, αγαλμάτων και από οστά αγωνιστών. Ο αποκεφαλισμένος Ελληνικός Λαός, σπρωγμένος από το αλάθητο ένστικτό του με αφάνταστη υπομονή και επιμονή δούλευε σιωπηλά για τη μέρα που θα συνέτριβε τις αλυσίδες του. Τα θαρραλέα βλαστάρια του σκλαβωμένου γένους συνεχίζουν ακατάπαυστα το σκάλωμα τους προς τα βουνά της Ελλάδας.

Ένας ολιγάριθμος στρατός που οργανώνει, γυμνάζει και διευθύνει το λαϊκό ένστικτο, με πενιχρά μέσα, προετοιμάζει τη λευτεριά. Η κλεφτουριά διαμορφώνει την ιστορία και η αποφασιστική συμβολή σ’ αυτήν την προετοιμασία για το μεγάλο ξεσηκωμό, ξεκινά από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα», προσθέτουν, δίνοντας το στίγμα τους για την σημερινή εκδήλωση.

ΔΕΗΣΗ, ΟΜΙΛΙΕΣ, ΧΟΡΟΙ

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τα εξής:
-Επιμνημόσυνη δέηση
-Κατάθεση στεφάνων
-Χαιρετισμοί
-Ομιλία κ. Βασίλη Κυριαζή
-Ομιλία κ. Ηλία Τουτούνη
-Παραδοσιακοί χοροί από την χορευτική ομάδα «Οι Αετοί του Μοριά» του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων Πατρών (Μπεγουλάκι) -υπεύθυνη Κωνσταντίνα Ζάγκλα, θεατρικό δρώμενο (υπεύθυνος Γιώργος Λογαράς)
Συμμετέχουν, ο Σκοπευτικός Όμιλος Πάτρας και οι μουσικοί, Λύσανδρος Παναγόπουλος (τραγούδι- λαούτο), Κωνσταντίνος Τζανέτος (κλαρίνο), Βίκτωρ Τζανέτος (κρουστό)
-Απονομές
-Λήξη εκδήλωσης.
ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΟΠΛΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ
Να σημειωθεί πως παράλληλα, λειτουργεί έκθεση όπλων του αγώνα στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Μύλων (Μπεγουλάκι) από τον Σκοπευτικό Όμιλο Πάτρας.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Υπό διερεύνηση η αιτία θανάτου»-Τι δήλωσε ο ιατροδικαστής για τον αιφνίδιο θάνατο της 56χρονης στα Καλάβρυτα

Δημοσιεύθηκε

στις

Δεν σχετίζεται –με τα πρώτα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης- με τη δεύτερη δόση του εμβολίου ο ξαφνικός θάνατος της 56χρονης γυναίκας, που συγκλονίζει από προχθές την περιοχή των Καλαβρύτων.

Αυτή είναι η εκτίμηση μετά από την νεκροψία – νεκροτομή που διενεργήθηκε χθες στη σορό της άτυχης γυναίκας στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Πάτρας.

Ο ιατροδικαστής Πατρών Ανδρέας Γκότσης ερωτηθείς από την «Γ» ανέφερε πως «από τα πρώτα ευρήματα δεν προέκυψε πνευμονική εμβολή. Ωστόσο, η ιατροδικαστική εξέταση είναι σε εξέλιξη και παραμένει υπό διερεύνηση η αιτία θανάτου».

Γ. ΚΑΡΒΕΛΗΣ: «ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΕΜΒΟΛΗ»

«Από την ιατροδικαστική εξέταση δεν προέκυψε κανενός είδους εμβολή, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα από τον ιατροδικαστή Πατρών», δήλωσε στην «Γ» ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ερωτηθείς σχετικά.

Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από όλους, καθώς το προχθεσινό περιστατικό του θανάτου της 56χρονης λίγα λεπτά μετά τον εμβολιασμό της προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στον πληθυσμό.

Από τα πρώτα ευρήματα η αιτία θανάτου της 56χρονης είναι απροσδιόριστη και αναμένεται με ενδιαφέρον το πόρισμα του ιατροδικαστή εφόσον υπάρξουν όλες οι απαντήσεις από τα εργαστήρια.

 

 

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Εορτή της Πεντηκοστής-Πανηγυρίζουν οι Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Πατρών, Ζαρουχλεϊκων και Αλισσού

Δημοσιεύθηκε

στις

Την μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας μας, την Πεντηκοστή ή της Αγίας Τριάδο τιμά σήμερα η Εκκλησία μας, αφού με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος μαθαίνουμε ότι ο Θεός είναι Τριαδικός.

Στην Πάτρα επίκεντρο του εορτασμού θα είναι ο πανηγυρίζων Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Πατρών όπου σήμερα το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία και ο εσπερινός της γονυκλισίας, το απόγευμα ο Επίσκοπος Κερνίτσης θα τελέσει εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, θα ακολουθήσει αγρυπνία από τις 10 μ.μ. έως τη μία μετά τα μεσάνυχτα. Αύριο το πρωί την αρχιερατική θεία λειτουργία θα τελέσει ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ενώ στις 7 το απόγευμα στον μεθεόρτιο εσπερινό θα βρίσκεται και πάλι ο κ. Χρύσανθος.

ΣΤΑ ΖΑΡΟΥΧΛΕΪΚΑ

Επίσης με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάζει ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Ζαρουχλεΐκων Πατρών. Σήμερα το πρωί, την θεία λειτουργία και την ακολουθία της γονυκλισίας θα τελέσει ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος. Στις 7: 30 μ.μ. τον εσπερινό θα τελέσει ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Πατρών π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος. Αύριο το πρωί τη θεία λειτουργία και το κήρυγμα θα τελέσει ο Αρχιμανδρίτης π. Προκόπιος Κόρδας, ενώ τον εσπερινό θα τελέσει ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Γηροκομειού, αρχιμανδρίτης π. Συμεών Χατζής. Παράλληλα, η ενορία σήμερα από τις 8 το πρωί έως τις 12:30 το μεσημέρι θα προχωρήσει σε εθελοντική αιμοδοσία για την συγκέντρωση φιαλών αίματος που είναι τόσο πολύτιμες για τις ζωές συνανθρώπων μας που υποφέρουν.

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΛΙΣΣΟ

Παράλληλα εορτάζει ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Αλισσού και το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία μετά του εσπερινού της γονικλισίας και το απόγευμα στον εσπερινό θα παραστεί ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος και θα ομιλήσει. Αύριο το πρωί, την πανηγυρική θεία λειτουργία θα τελέσει ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος και θα ομιλήσει.

Περισσότερα
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα