Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Μέτρα στήριξης: Τι ισχύει για ενοίκια, επιταγές, επιδόματα, κρατικά δάνεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Οικονομικές ανάσες σε νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις δίνει η κυβέρνηση με το νέο πακέτο στήριξης, το οποίο ενεργοποιείται από αυτή την εβδομάδα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε ετοιμότητα για επέκταση των μέτρων και τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπονται τα ακόλουθα:

Ενοίκια

Η προαιρετική μείωση ενοικίων κατά τουλάχιστον 30% σταματάει τον Οκτώβριο και από τον Νοέμβριο επανέρχεται το υποχρεωτικό κούρεμα 40%. Υποχρεωτική μείωση 40% στα ενοίκια για τον Οκτώβριο δικαιούνται μόνο επιχειρήσεις της Κοζάνης και οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή για την πρώτη κατοικία τους ή τη φοιτητική στέγη. Για τον μήνα Νοέμβριο 2020 υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40% δικαιούνται:

  • Επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε περιφερειακή ενότητα που εντάσσεται σε επιδημιολογικό επίπεδο τουλάχιστον αυξημένου κινδύνου ή σε περιφερειακή ενότητα για την οποία έχουν εκδοθεί έκτακτα μέτρα προστασίας δημόσιας υγείας.
  • Εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους, ανεξαρτήτως του επιδημιολογικού επιπέδου της περιφερειακής ενότητας στην οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα η επιχείρηση.
  • Γονείς (τουλάχιστον o ένας) που είναι σε αναστολή εργασίας και πληρώνουν ενοίκιο για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη.
  • Ναυτικοί των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή, καθώς και σύζυγοι ή έτερα μέρη συμφώνου συμβίωσης και για όσο χρόνο η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή.

Ιδιοκτήτες ακινήτων

Από τον Νοέμβριο οι ιδιοκτήτες που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια θα αποζημιώνονται για το 50% της ζημιάς και το ποσό θα πιστώνεται στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Ροή ειδήσεων

Advertisement