Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μηνύματα φορέων για τα 47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Published

on

Στη σκιά του κορωνοϊού τιμάται σήμερα η φετινή επέτειος εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Με αφορμή την 47η επέτειο εκπρόσωποι φορέων, παρατάξεων και συλλόγων εξέδωσαν μηνύματα.

-Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Πατρέων, πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων πως «κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού, η χώρα μας και ο λαός μας τιμούν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Το Πολυτεχνείο δεν είναι γιορτή.

Είναι ημέρα υπενθύμισης της πάλης ενάντια σε κάθε ολοκληρωτισμό. Είναι μια διαρκής αντίσταση σε ό,τι μας θίγει. Είναι προφανές ότι οι σημερινές συνθήκες δεν επιτρέπουν τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο εύρος που θα θέλαμε και που αρμόζει σε μια τέτοια εμβληματική ημέρα μνήμης.

Όμως, το Πολυτεχνείο είναι στην καρδιά και στο μυαλό μας. Είναι ο τρόπος ζωής μας. Είναι μια διαρκής υπενθύμιση για το πώς πρέπει να πορευόμαστε και να αγωνιζόμαστε.
Το Πολυτεχνείο είναι εδώ. Είναι μέσα μας. Και του χρόνου θα είμαστε και πάλι όλοι μαζί στην πορεία για να το βροντοφωνάξουμε».
-Ο επικεφαλής της «Ώρα Πατρών», Γιώργος Ρώρος επισημαίνει πως «το Πολυτεχνείο δεν είναι ο εορτασμός, το γεγονός κάθε 17 Νοέμβρη, αλλά τα γεγονότα που ακολουθούν, διαπλάθουν και θέτουν σε εγρήγορση όσους πρεσβεύουν τα ιδανικά της ελευθερίας, της ισότητας και πάνω από όλα την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών. Αίτημα και διεκδίκηση της Ώρας Πατρών είναι να δοθεί γενναία οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες να στηρίξει τις κοινωνικές δομές, την καθαριότητα, τα σχολεία κ.α. Το Πολυτεχνείο συμβολίζει τους καθημερινούς αγώνες για μία κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης».
Να σημειωθεί πως η παράταξη θα οργανώσει διαδικτυακές συζητήσεις αναλύοντας τα γεγονότα και σήμερα στις 11:30 θα καταθέσει στεφάνι στην Παλαιά Ασφάλεια παίρνοντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης και προστασίας.
-Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας αναφέρει «το Πολυτεχνείο συνεχίζει και ζει στους σημερινούς αγώνες μας. Σμίγει σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες έξαρσης της πανδημίας με τα σύγχρονα συνθήματα και τις διεκδικήσεις για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. Οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές, τους γονείς και όλους τους εργαζόμενους θα συνεχίσουμε να είμαστε μπροστάρηδες στον αγώνα για τη μόρφωση, την υγεία, τη ζωή και τη δουλειά που μας αξίζουν». Ολιγομελής αντιπροσωπεία του Δ.Σ. θα συμμετέχει στις συμβολικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.
-Ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών τιμά το Πολυτεχνείο επισημαίνοντας πως «λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που διαμορφώνει η έξαρση του 2ου κύματος της πανδημιίας στην χώρα μας και της ανάγκης τήρησης αυστηρών υγειονομικών κανόνων φέτος θα τιμήσουμε την επέτειο χωρίς συμμετοχή σε μαζικές εκδηλώσεις. Παράλληλα όμως δεν μπορεί αυτό να αποτελέσει αφορμή, όπως και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει επισημάνει, αυταρχικών μέτρων περιορισμού και απαγόρευσης των Συνταγματικών και Δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του λαού».
-Το Εργατικό Κέντρο Αιγίου σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «η 47η επέτειος, μας βρίσκει σε βαριά ατμόσφαιρα. Η κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο συγκλονίζεται από την φονική πανδημία του κορονοϊού. Όμως το Πολυτεχνείο ζει παρά τις απαγορεύσεις και τις διαταγές. Το πνεύμα και το μήνυμα του Πολυτεχνείου δεν μπαίνει σε καραντίνα. Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αιγίου αποτίει φόρο τιμής στη μνήμη των νεκρών ηρώων και των αγωνιστών της εξέγερσης».
-Ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς τονίζει πως «η μνήμη του Πολυτεχνείου δεν είναι μουσειακό απολίθωμα αλλά ζώσα παρακαταθήκη και με αυτόν ακριβώς τον τρόπο την προσεγγίζουμε και σήμερα. Με σοβαρότητα, δημοκρατική προσήλωση και υπευθυνότητα αλλά και με αδιάκοπο αγώνα για να πάνε η χώρα και ο τόπος μας μπροστά».

Ροή ειδήσεων

Advertisement