Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Φασόλια με χοιρινό κρασάτο στον ταβά       

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1½ κιλό χοιρινό από λαιμό, σε μερίδες

500γρ. φασόλια μέτρια, Πρεσπών ή Νευροκοπίου

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

5-6 κλωνάρια λεπτό σέλινο, χοντροκομμένα

2-3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες

1½ φλιτζάνι ντομάτα ξεφλουδισμένη, ψιλοκομμένη

½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

4-5 κόκκους μπαχάρι

2 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό ή ανάμικτο με λίγο καυτερό (προαιρετικά)

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Μουλιάζετε τα φασόλια αποβραδίς και τα στραγγίζετε. Τα βράζετε σε αρκετό νερό για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα στραγγίζετε και κρατάτε το ζωμό τους. Σοτάρετε σε κατσαρόλα τα κομμάτια του χοιρινού στο λάδι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και σβήνετε το κρέας με το κρασί. Προσθέτετε το σέλινο, την ντομάτα, το μπαχάρι, το αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε όσο από το ζωμό από τα φασόλια χρειάζεται για να σκεπάσει το κρέας με τα φασόλια. Αν δεν φτάνει, προσθέτετε και λίγο νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Μεταφέρετε το φαγητό σε πήλινο ταβά και προσθέτετε τα φασόλια. Σκεπάζετε τον ταβά και ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 1 ώρα με 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και τα φασόλια. Ξεσκεπάζετε τον ταβά τα τελευταία 20 λεπτά, για να πάρει χρώμα και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του. Πριν το σερβίρισμα πασπαλίζετε με το μπούκοβο.

Μαγειρική

Παϊδάκια αρνίσια μαριναρισμένα με σκόρδο και λάιμ                   

Δημοσιεύθηκε

στις

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό παϊδάκια αρνίσια

Για τη μαρινάδα

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

χυμό και ξύσμα από 2 λάιμ

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν

2 κουτ. σούπας λεμονοθύμαρο φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας φύλλα δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα

1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πλένετε και σκουπίζετε καλά τα παϊδάκια. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε το σκόρδο, το χυμό και το ξύσμα λάιμ, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Βάζετε τα παϊδάκια στο μπολ και ανακατεύετε καλά με τα χέρια. Σκεπάζετε το μπολ με το καπάκι του ή με αλουμινόχαρτο και τα αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες. Βγάζετε τα παϊδάκια από το ψυγείο και τα αφήνετε για 1 ώρα μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Για ψήσιμο στη σχάρα: Ψήνετε σε καυτή σχάρα για 10-15 λεπτά γυρίζοντας τα παϊδάκια 1-2 φορές. Για ψήσιμο στο φούρνο: Προθερμαίνετε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 200οC και ψήνετε για 25 λεπτά γυρίζοντας τα παϊδάκια 1-2 φορές.

Περισσότερα

Μαγειρική

Χταπόδι με μπάμιες στο φούρνο         

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 χταπόδι, περίπου 1 κιλό

500γρ. μπάμιες

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 πιπεριές κέρατο, σε ροδέλες

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

2-3 τομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες, χωρίς το φλούδι τους ή 1 συσκευασία κονκασέ

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

½ κουτ. γλυκού κύμινο

1 κουτ. γλυκού ρίγανη

1 κουτ. σούπας κοφτή ζάχαρη

3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζετε το χταπόδι σε κατσαρόλα και το βράζετε σε χαμηλή φωτιά σκέτο στο δικό του ζωμό, προσθέτοντας μόνο λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσει. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνετε λίγο να κρυώσει και μετά το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Σε μια λεκάνη ρίχνετε όλα τα υλικά της συνταγής και τα ανακατεύετε καλά με τα χέρια για να ενωθούν τα αρώματα και οι γεύσεις. Μεταφέρετε το φαγητό σε ταψί ή σε γάστρα και το ψήνετε για 60 λεπτά στο φούρνο, ανακατεύοντας μια – δυο φορές στη διάρκεια του ψησίματος. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό πασπαλίζοντας με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Περισσότερα

Μαγειρική

Πέννες με μελιτζάνες, μπέικον, μπίρα και δεντρολίβανο 

Δημοσιεύθηκε

στις

Υλικά (για 4 άτομα)

½ κιλό πέννες

1 μελιτζάνα φλάσκα μεγαλούτσικη, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο

1 φλιτζάνι μπίρα λάγκερ (lager)

200γρ. μπέικον κομμένο σε κύβους

1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο

1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Βάζετε ένα ευρύχωρο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε με το ελαιόλαδο τα κομμάτια της μελιτζάνας ώσπου να μαλακώσουν. Προσθέτετε το μπέικον, το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για 2 λεπτά επιπλέον. Ρίχνετε την μπίρα και το δεντρολίβανο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε απαλά. Αφήνετε να μειωθεί το υγρό στο μισό της αρχικής ποσότητας. Παράλληλα βράζετε τις πέννες σε ξεχωριστή κατσαρόλα μέσα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαγειρευτούν αλ ντέντε, τις σουρώνετε και τις ρίχνετε μέσα στη σάλτσα. Ανακατεύετε και τις αφήνετε για 30 δευτερόλεπτα. Σερβίρετε αμέσως πασπαλίζοντας με παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα