Connect with us

Ελλάδα

Πολυτεχνείο: Δύο τραυματίες από την ένταση στο κέντρο της Αθήνας

Published

on

Δύο άτομα τραυματίστηκαν την ώρα της έντασης στο κέντρο της Αθήνας. Τα δυο αυτά άτομα μεταφέρονται στο νοσοκομείο αυτή την ώρα με οχήματα μελών του ΚΚΕ.

Νωρίτερα έγινε χρήση κρότου-λάμψης και δακρυγόνων, ενώ έγιναν και πέντε προσαγωγές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ομάδα ατόμων που ήθελαν να κάνουν πορεία συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις στην Πανεπιστημίου, που έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

Κλειστή είναι αυτή την ώ ρα η Πανεπιστημίου από οδό Αμερικής και η Σταδίου λόγω της έντασης. Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με την ΕΛΑΣ προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες.

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατήγγειλε προπηλακισμό βουλευτών και ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες. Ο κ. Κουτσούμπας ζήτησε συγκεκριμένα να φέρουν τους προσαχθέντες και να δουν ότι είναι καλά και αφού συμβεί αυτό τότε θα αποχωρήσουν.

Σημειώνεται πως σήμερα συμπληρώνονται 47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και ο εορτασμός γίνεται με έναν διαφορετικό τρόπο λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Πολυτεχνείο 2020: Μια διαφορετική 17η Νοεμβρίου σε εικόνες – Οι πορείες Βαρουφάκη και ΚΚΕ και η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ

Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου είναι σίγουρα διαφορετική λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Στο κέντρο της Αθήνας τα μέτρα είναι δρακόντεια με περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, τους γνωστούς «Αίαντες», ελικόπτερα και drones.

Παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν και παρά την απαγόρευση, το ΚΚΕ έκανε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, το ίδιο και ο Γιάννης Βαρουφάκης με άλλους 6 του ΜέΡΑ25. Γαρύφαλλα, μάσκες και… αποστάσεις είχε η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή επέτειο. Ακολουθούν όσα έγιναν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο

Στεφάνι στο Πολυτεχνείο κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την 47η επέτειο από την εξέγερση. «Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα που όλοι πρέπει να δείξουμε» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού:

«Κάθε σημαντική επέτειος αποκτά νέο νόημα μέσα στις περιστάσεις στις οποίες γιορτάζεται. Σήμερα οι προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, ειδικά τους νέους, οι οποίοι δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση. Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα την οποία όλοι πρέπει να δείξουμε για να βγούμε πιο ισχυροί αλλά και πιο ενωμένοι από αυτή την πρωτοφανή περιπέτεια».

Στεφάνι και από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Τους νεκρούς του Πολυτεχνείου τίμησε με ένα στεφάνι, λίγο μετά τις 9:00, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες που επιβάλλει φέτος η πανδημία.

Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι η «η δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας, αλλά και ευθύνης» επισημαίνοντας ότι το μήνυμα που εκπέμπει είναι καθολικό.

Συγκεκριμένα είπε:

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η αφετηρία της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας. Μία κορυφαία πράξη αντίστασης, ένα σύμβολο πολιτικής ελευθερίας και αυτοκαθορισμού, που δεν καθόρισε μόνο μία γενιά και τους αγωνιστές της, στους οποίους σήμερα οφείλουμε την πιο υψηλή τιμή, αλλά την πιο προοδευτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας.

Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει ότι η δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες. Μας υπενθυμίζει ότι οι νέοι είναι το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας. Η φετινή επέτειος γιορτάζεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω της πανδημίας. Το μήνυμα που εκπέμπει, όμως, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι καθολικό: η δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας, αλλά και ευθύνης. Η υπέρβαση της ατομικότητάς μας για το κοινό καλό, τη δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη, είναι, σήμερα, ο δικός μας αγώνας».

Η πορεία του ΚΚΕ προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία παρά την απαγόρευση

Συγκέντρωση και πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία, για να τιμήσει τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, έκανε το ΚΚΕ, παρά την απαγόρευση των συναθροίσεων που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν μάσκες και τηρούσαν τις αποστάσεις. Το πανό στην κεφαλή της πορείας γράφει: «Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σε ζωή, υγεία, δουλειά, τιμάμε τον Νοέμβρη, στον αγώνα» όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Κουτσούμπας κατέθεσε στεφάνι στο κτίριο του πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ.

Κλειστοί είναι αυτή τη στιγμή οι εξής δρόμοι:

  • Η Βασιλίσσης Σοφίας και στα δύο ρεύματα από το ύψος της Αλεξάνδρας έως το Χίλτον
  • Η Πατησίων και στα δύο ρεύματα από το ύψος της Αλεξάνδρας έως την Ομόνοια

Δείτε τις φωτογραφίες:

Δείτε το βίντεο:

Έτσι τίμησε ο ΣΥΡΙΖΑ την επέτειο του Πολυτεχνείου: Γαρύφαλλα, μάσκες και αποστάσεις

Στον χώρο μπροστά από τα πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ και νυν γραφεία του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών στο πάρκο Ελευθερίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής για την επέτειο του Πολυτεχνείου από την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το πρωί της Τρίτης.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κρατούσαν στο χέρι ένα κόκκινο γαρύφαλλο, φορούσαν μάσκες ενώ κρατούσαν και αποστάσεις στον προαύλιο χώρο όπου συγκεντρώθηκαν.

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Σπύρου Μουστακλή, στη μνήμη των βασανισθέντων του ΕΑΤ – ΕΣΑ. Στεφάνι κατέθεσαν και η γραμματέας της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και ο γραμματέας της Νεολαίας του κόμματος Σωτήρης Αλεξίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμούς αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ανάμεσα τους οι Παύλος Κλαυδιανός, Δώρα Καλλιπολίτη, τα μέλη της συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Στέφανος Τζουμάκας.

Πορεία Βαρουφάκη και άλλων 6 από το Πολυτεχνείο στην αμερικανική πρεσβεία

Από τον χώρο του Πολυτεχνείου, όπου έφτασαν λίγη ώρα νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 και ακόμη έξι άτομα που τον συνόδευαν, ξεκίνησαν για πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης έφτασε νωρίτερα στο Πολυτεχνείο, συνοδευόμενος μεταξύ άλλων, από τους Κρίτων Αρσένη, Σοφία Σακοράφα και Κλέων Γρηγοριάδη.

Τον πλησίασε αστυνομικός ο οποίος του είπε ότι πρέπει να τηρούμε τους κανόνες, με τον κ. Βαρουφάκη να του απαντά πως σέβεται τους νόμους και το Σύνταγμα και ότι θα φτάσει μέχρι την πύλη.

«Είμαστε εδώ στηρίζοντας τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που φιμώνονται αυτήν την στιγμή από μία κυβέρνηση που δεν τους ενισχύει, τους δάσκαλους και τους μαθητές που είναι παρατημένοι στα σχολειά από μια κυβέρνηση που δεν έχει πάρει τα μέτρα εναντίον της πανδημίας. Για όλους αυτούς που είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους σήμερα και το μόνο που έχουν να περιμένουν, μετά το τέλος της πανδημίας, που ευχόμαστε όλοι να έρθει γρήγορα, είναι ο πλειστηριασμός του σπιτιού και του μαγαζιού τους. Για εργαζόμενους, άνεργους, ανθρώπους που αυτήν την στιγμή υποφέρουν, την ώρα που η ολιγαρχία ακονίζει τα μαχαίρια και τα πιρούνια της», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης.

«Είμαστε εδώ για τη νεολαία μας, τη νεολαία του ΜέΡα25, τα μέλη μας, και τους ευχαριστούμε που δέχτηκαν την πρότρυνση της Πολιτικής μας Γραμματείας να μην έρθουν σήμερα στην πορεία για να τηρήσουμε τα υγειονομικά μέτρα. Είμαστε επτά βουλευτές με αποστάσεις, που συμβολίζουν ότι η πορεία του Πολυτεχνείου έχει καταξιωθεί, πλέον, μέσα από την ιστορία ως μία κορυφαία στιγμή που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να διαμαρτυρηθούν εναντίον ενός κατεστημένου που υπονομεύει την υγεία, την παιδεία, τη δημοκρατία, την ελευθερία και εντέλει την αξιοπρέπεια», πρόσθεσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

«Η ΕΡΤ σήμερα αποφάσισε να γίνει ΥΕΝΕΔ, αναμασώντας την κυβερνητική προπαγάνδα εναντίον του ΜέΡΑ25. Σαν να θέλουν να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση μας για διολίσθηση στον Ορμπανισμό. Και την επιλογή μας: τα μέλη μας σπίτι τους, 7 βουλευτές πορεία!», είχε γράψει νωρίτερα στο Twitter ο Γιάννης Βαρουφάκης.

 

Πολυτεχνείο: Οκτώ προσαγωγές – Βρέθηκαν κοντάρια και αντισφυξιογόνες μάσκες

Μπλόκα και ελέγχους κάνει από πολύ νωρίς η Αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας στη διάρκεια των εορτασμών της 47ης επετείου του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής έχουν γίνει 8 προσαγωγές, με την Αστυνομία να έχει βρει και κατασχέσει κοντάρια, κράνη και αντισφυξιογόνες μάσκες. Πηγές της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν ότι ένας εκ των προσαχθέντων είναι και ο οδηγός του Ι.Χ., που ελέγχθηκε στην οδό Σταδίου, και βρέθηκε γεμάτο με τα «πολεμοφόδια».

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ στους προσαχθέντες υπάρχει άτομο που έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

Το λουλούδι που άφησε στο Πολυτεχνείο τής κόστισε 300 ευρώ

Πρόστιμο ύψους 300 ευρώ καλείται να πληρώσει μια γυναίκα που πήγε να αφήσει ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο για τη σημερινή 47η επέτειο της εξέγερσης.

Με ένα λουλούδι στο χέρι, η γυναίκα έφτασε μπροστά από τον πύλη του Πολυτεχνείου στην Πατησίων. Η ίδια εξήγησε σε δημοσιογράφους πως δουλεύει δίπλα και ότι βγήκε για περίπατο και άφησε ένα λουλούδι.

Οι αστυνομικοί την πλησίασαν, με την ίδια να τους εξηγεί ότι έχει στείλει μήνυμα (στον κωδικό 6), πως φορούσε μάσκα και πως ήταν μόνη.

Οι αστυνομικοί της έλεγξαν τα στοιχεία, στο σημείο έφτασε περιπολικό και της έκοψαν πρόστιμο 300 ευρώ.

Ο Παύλος Πολάκης έφτασε στο Πολυτεχνείο με τη μηχανή

Οδηγώντας τη μηχανή του έφτασε στο Πολυτεχνείο ο Παύλος Πολάκης για τη σημερινή 47η επέτειο από την ηρωική εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στους αστυνομικούς στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Πατησίων και έπειτα από συνεννόηση μαζί τους, πήγε με τη μηχανή για να μπει από την πύλη της Τοσίτσα.

Ο κ. Πολάκης μπήκε στη συνέχεια στον χώρο του Πολυτεχνείου.

Το ηχείο σε μπαλκόνι δίπλα στο Πολυτεχνείο, η εμφάνιση του Σπύρου Μπιμπίλα και το μήνυμα για την επέτειο

Τραγούδια άρχισαν να ακούγονται ξαφνικά από το μπαλκόνι διαμερίσματος δεύτερου ορόφου σε πολυκατοικία στην οδό Στουρνάρη 45, δίπλα στο Πολυτεχνείο.

Στο μπαλκόνι είχε βγει ένα ηχείο και είχε στηθεί μικροφωνική εγκατάσταση. Μάλιστα, κάποια στιγμή στο μπαλκόνι βγήκε ο ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας. Ακολούθησε η ανάγνωση μιας ανακοίνωσης για τα 47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Το μήνυμά τους ανέφερε τα εξής: «“ΕΔΩ ΣΕΗ, ΕΔΩ ΣΕΗ,

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΚΠΕΜΠΟΥΜΕ ΜΑΖΙ”

Μετά από 47 χρόνια για πρώτη φορά οι δυνάμεις καταστολής θα είναι μέσα στο Πολυτεχνείο και όλοι εμείς απέξω.

Μετά από 47 χρόνια κανένα τραγούδι, κανένα σύνθημα, κανένα γέλιο δεν θα ακουστεί.

Μετά από 47 χρόνια θέλουν να επικρατήσει η σιωπή.

Απέναντι σ’ αυτήν την προκλητική ιστορική απόφαση του αστυνομικού μας κράτους και σπάζοντας την επιβεβλημένη ησυχία, αποφασίζουμε να γίνουμε ΕΜΕΙΣ η φωνή του Πολυτεχνείου και να ταξιδέψουμε παντού.

Το Σ.Ε.Η., Τρίτη 17/11/2020, θα είναι στα γραφεία του, στην ιστορική του θέση, απέναντι από την πλαϊνή πόρτα του Πολυτεχνείου και θα εκπέμπει δυνατά για να σπάσει την σιωπή, αλλά και να ταξιδέψει σε κάθε σπίτι .

Επιλέγουμε τραγούδια, ηχητικά ντοκουμέντα και την ζωντανή αναμετάδοση μιας συλλογικής ανάγνωσης ενός από τα κορυφαία ντοκουμέντα της Χούντας και των βασανιστηρίων της.

Επιλέγουμε τους «Ανθρωποφύλακες» του ηθοποιού και συγγραφέα, συλληφθέντα και βασανισθέντα από την Χούντα, Περικλή Κοροβέση.

Επιλέγουμε εν μέσω πρωτοφανών απαγορεύσεων, ηθοποιοί από τα σπίτια τους σε όλη την Ελλάδα, να διαβάζουν και η φωνή τους να αναμεταδίδεται ζωντανά από τα μπαλκόνια του Σ.Ε.Η.

Σας καλούμε όλους και όλες να συμμετέχετε. Να συμμετέχετε ενεργά από το σπίτι σας.

Σας καλούμε όλους και όλες να στηρίξετε παρακολουθώντας την live αναμετάδοση από την επίσημη σελίδα του Σ.Ε.Η. στο Facebook».

Ακολουθούν εικόνες από το Πολυτεχνείο σήμερα…

Βίντεο – Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος

Ροή ειδήσεων

Advertisement