Κυριακή 1 Αυγούστου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Σπιτική & Αυθεντική Σπανακόπιτα

Δημοσιεύθηκε

στις

ΥΛΙΚΑ
Για την πίτα

1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
γέμιση
100 γρ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση

110 γρ. ελαιόλαδο
230 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, σε φέτες
600 γρ. πράσο, σε φέτες
900 γρ. σπανάκι, πλυμένο και καθαρισμένο
150 γρ. τυρί φέτα, σε μικρά κομμάτια
6 γρ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
25 γρ. άνηθος, ψιλοκομμένος
120 γρ. αυγά, 2 αυγά περίπου
10 γρ. αλάτι

Για την πίτα

Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους, φροντίζοντας να προεξέχει από την επιφάνειά του. Το λαδώνουμε και τοποθετούμε από πάνω άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο λαδώνοντας τα ένα-ένα. Στην επιφάνεια του τρίτου φύλλου στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και διπλώνουμε μέσα τις άκρες των φύλλων. Απλώνουμε από πάνω 3 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο λαδώνοντας τα κι αυτά ένα-ένα και σπρώχνουμε τις άκρες να μπουν μέσα.

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα και αλείφουμε με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C μέχρι να πάρει ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, για 120 λεπτά περίπου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για την πίτα έχουμε χρησιμοποιήσει χειροποίητο χωριάτικο φύλλο. Μπορεί να χρειαστείτε διαφορετική ποσότητα ανάλογα με το φύλλο που θα χρησιμοποιήσετε.

Για τη γέμιση

Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το φρέσκο κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει, δυναμώνουμε τη φωτιά και βάζουμε στην κατσαρόλα όσο σπανάκι χωράει. Αλατίζουμε ελαφρώς και ανακατεύουμε μέχρι να χάσει τον όγκο του το σπανάκι. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το σπανάκι. Βγάζουμε το σπανάκι σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά και να κρυώσει. Μόλις κρυώσει βάζουμε σε ένα μπολ και αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

https://www.yiannislucacos.gr/

Περισσότερα

Μαγειρική

Κοκκινιστές φουρνιστές μπάμιες         

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό μπάμιες φρέσκες, καθαρισμένες

60ml ελαιόλαδο

1 φλιτζανάκι του καφέ μηλόξιδο

Για τη σάλτσα

70ml ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια μέτρια ξερά, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

400γρ. τομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες

½ φλιτζάνι λιαστές τομάτες σε βάζο, με ελαιόλαδο, καλά στραγγισμένες, σε λεπτές λωρίδες

1 κουτ. γλυκού πελτέ τομάτας

1 φύλλο δάφνης

100ml Μαυροδάφνη ή 100ml νερό

½ κουτ. γλυκού κοφτό ζάχαρη άσπρη

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Βάζετε σε μεγάλο τηγάνι ή σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε τις μπάμιες και τις σοτάρετε για 5 λεπτά. Ανακατεύετε απαλά με ξύλινη κουτάλα ή κουνάτε το σκεύος να μην διαλυθούν οι μπάμιες. Ρίχνετε το ξίδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα 4 λεπτά να εξατμιστεί για να περιορίσετε τη βλέννα από τις μπάμιες. Μόλις ροδίσουν, αποσύρετε από τη φωτιά και τις ρίχνετε σε μεσαίου μεγέθους ταψί. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο, σοτάρετε για μισό λεπτό και ρίχνετε αμέσως τη Μαυροδάφνη ή το νερό, τις πολτοποιημένες φρέσκες τομάτες, τις λιαστές και τον πελτέ. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και σιγομαγειρεύετε για 15 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Αδειάζετε τη σάλτσα στο ταψί με τις μπάμιες, ανακατεύετε και σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο για ψήσιμο στο φούρνο ή λαδόκολλα. Ψήνετε για 30 λεπτά, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για άλλα 30 λεπτά μέχρι να μείνουν με το κοκκινιστό λάδι, σχεδόν χωρίς υγρά. Σερβίρετε τις μπάμιες χλιαρές ή ζεστές, μαζί με λευκό πιλάφι ή σκέτες.

 

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Λιβανέζικος μουσακάς λαχανικών      

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

2 μελιτζάνες, κομμένες σε χοντρά καρέ

2 κολοκυθάκια, κομμένες σε χοντρά καρέ

2 πράσινες πιπεριές, κομμένες σε μεγάλα καρέ

1 κρεμμύδι, σε φέτες

1 ποτήρι ρεβίθια βρασμένα

2 ώριμες τομάτες ψιλοκομμένες

1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας

1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού κύμινο

2 φύλλα δάφνης

1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

1 κλωναράκι θυμάρι φρέσκο

½ φλιτζάνι μαύρη σταφίδα

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια, το κρεμμύδι και τις πιπεριές με τα μπαχαρικά, τη δάφνη και το θυμάρι. Αλατίζετε. Ρίχνετε την τομάτα και τον πελτέ, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Περίπου 2-3 λεπτά πριν το τέλος, ρίχνετε τη σταφίδα και τα ρεβίθια. Αποσύρετε από τη φωτιά και σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κουσκούς με γαρίδες      

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

24 γαρίδες μεγάλες

ξύσμα και χυμό από 1 λάιμ

μερικά φυλλαράκια λουΐζας ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο

1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι σε φέτες

1 καρότο σε ροδέλες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

½ φινόκιο ψιλοκομμένο

500γρ. κουσκούς ζυμαρικό

1 νεροπότηρο λευκό κρασί ξηρό

1 τομάτα τριμμένη

50γρ. βούτυρο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τις γαρίδες από κεφάλια και κελύφη κρατώντας μόνο τις ουρές. Αφαιρείτε το εντόσθιο της ράχης και αραδιάζετε τις γαρίδες σε ταψί. Πασπαλίζετε με το ξύσμα του λάιμ, τα φυλλαράκια της λουΐζας, το σκόρδο και ραντίζετε με το χυμό του λάιμ και λίγο από το ελαιόλαδο. Αλατίζετε και ανακατεύετε. Αφήνετε τις γαρίδες στο ψυγείο να μαριναριστούν. Βάζετε τα κεφάλια και τα κελύφη της γαρίδας σε μια κατσαρόλα και μόλις κάψει, προσθέτετε λίγο από το λάδι, το κρεμμύδι σε φέτες, το καρότο και σοτάρετε να αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες. Προσθέτετε ένα λίτρο καυτό νερό και βράζετε για 30 λεπτά τουλάχιστον. Σουρώνετε και κρατάτε το ζωμό στην άκρη ζεστό. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το φινόκιο να γυαλίσουν. Προσθέτετε το κουσκούς και ανακατεύετε να σκεπαστεί με το λάδι και να γυαλίσει. Σβήνετε με το κρασί και περιμένετε να απορροφηθεί. Προσθέτετε την τριμμένη τομάτα και ανακατεύετε. Ρίχνετε σταδιακά το ζωμό, όσο χρειαστεί μέχρι να μαγειρευτεί και να χυλώσει το κουσκούς και να μείνει μελωμένο, χωρίς να λασπώσει. Στο τέλος ανακατεύετε μέσα το βούτυρο. Στο μεταξύ ψήνετε και τις γαρίδες σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για 1 λεπτό περίπου από την κάθε μεριά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Σερβίρετε το κουσκούς σε μπολ συνοδεύοντας με τις γαρίδες από πάνω.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα