Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020
Connect with us

Μαγειρική

Σπιτική & Αυθεντική Σπανακόπιτα

Δημοσιεύθηκε

στις

ΥΛΙΚΑ
Για την πίτα

1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
γέμιση
100 γρ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση

110 γρ. ελαιόλαδο
230 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, σε φέτες
600 γρ. πράσο, σε φέτες
900 γρ. σπανάκι, πλυμένο και καθαρισμένο
150 γρ. τυρί φέτα, σε μικρά κομμάτια
6 γρ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
25 γρ. άνηθος, ψιλοκομμένος
120 γρ. αυγά, 2 αυγά περίπου
10 γρ. αλάτι

Για την πίτα

Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους, φροντίζοντας να προεξέχει από την επιφάνειά του. Το λαδώνουμε και τοποθετούμε από πάνω άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο λαδώνοντας τα ένα-ένα. Στην επιφάνεια του τρίτου φύλλου στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και διπλώνουμε μέσα τις άκρες των φύλλων. Απλώνουμε από πάνω 3 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο λαδώνοντας τα κι αυτά ένα-ένα και σπρώχνουμε τις άκρες να μπουν μέσα.

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα και αλείφουμε με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C μέχρι να πάρει ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, για 120 λεπτά περίπου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για την πίτα έχουμε χρησιμοποιήσει χειροποίητο χωριάτικο φύλλο. Μπορεί να χρειαστείτε διαφορετική ποσότητα ανάλογα με το φύλλο που θα χρησιμοποιήσετε.

Για τη γέμιση

Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το φρέσκο κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει, δυναμώνουμε τη φωτιά και βάζουμε στην κατσαρόλα όσο σπανάκι χωράει. Αλατίζουμε ελαφρώς και ανακατεύουμε μέχρι να χάσει τον όγκο του το σπανάκι. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το σπανάκι. Βγάζουμε το σπανάκι σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά και να κρυώσει. Μόλις κρυώσει βάζουμε σε ένα μπολ και αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

https://www.yiannislucacos.gr/

Περισσότερα
Advertisement

Μαγειρική

   Κοτόπουλο με λαχανικά, πορτοκάλι και μέλι           

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

800γρ. φιλέτο κοτόπουλο, σε μπουκιές

250γρ. κολοκύθα κίτρινη, σε κύβους

250γρ. σελινόριζα, σε κύβους

150γρ. μπρόκολο, σε μπουκετάκια

1 ξινόμηλο, σε κύβους

2 καρότα, σε ροδέλες

2 κρεμμύδια, κομμένα στα 4

1 κουτ. σούπας μέλι ρευστό

40ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 πορτοκάλι

1 μοσχολέμονο (λάιμ)

1/2 κουτ. γλυκού κουρμουμά

1 κουτ. γλυκού εστραγκόν

1 κουτ. γλυκού θυμάρι, φρέσκο ή ξερό

λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα ταψί στρώνετε διπλή λαδόκολλα, βάζετε μέσα το κοτόπουλο, όλα τα λαχανικά, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Σε ένα βάζο αναμειγνύετε το μέλι, το ελαιόλαδο, λίγο ξύσμα και τους χυμούς από το πορτοκάλι και το μοσχολέμονο, τον κουρκουμά, το εστραγκόν, το θυμάρι και χτυπάτε δυνατά. Περιχύνετε τα λαχανικά και το κοτόπουλο, κλείνετε καλά τη λαδόκολλα και ψήνετε για περίπου 50-60 λεπτά. Ανοίγετε τη λαδόκολλα και ψήνετε για άλλα 10 λεπτά να πάρει χρώμα. Σερβίρετε το κοτόπουλο με τα λαχανικά ζεστά γαρνίροντας με λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι. Αν έχετε χρόνο, αφήστε το κοτόπουλο και τα λαχανικά στο ψυγείο να μαριναριστούν για μερικές ώρες. Θα αποκτήσουν ακόμα περισσότερη γεύση.

Περισσότερα

Μαγειρική

 Γλύκισμα ψυγείου με μαντολάτο και φρυγανιές

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Υλικά (για 1 πυρέξ 32×22εκ.)

1 πακέτο φρυγανιές

Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα φρέσκο (τα 100ml είναι για το μαντολάτο)

6 κουτ. σούπας κορνφλάουρ

2 κρόκους αβγών

½ φλιτζάνι ζάχαρη

1 λοβό βανίλιας

1 κουτ. σούπας μαργαρίνη

100γρ. μαντολάτο με γκοφρέτα μαλακό, σε κύβους (αφαιρείτε την γκοφρέτα)

Για το σιρόπι

3 φλιτζάνια νερό

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλας

Για τη διακόσμηση

500γρ. φυτική κρέμα παγωμένη, χτυπημένη

κανέλα σε σκόνη

50γρ. μαντολάτο με γκοφρέτα καλά παγωμένο, σε μικρούς κύβους

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε 100ml από το γάλα και το ρίχνετε σε ένα μπολ μαζί με τους κύβους μαντολάτο και μία κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη. Ανακατεύετε μέχρι να αποκτήσετε ένα πηχτό μίγμα. Σε ένα μπολ ενώνετε το κορνφλάουρ, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα σποράκια βανίλιας και τους κρόκους των αβγών. Ανακατεύετε καλά. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο γάλα, το αποσύρετε για λίγο από τη φωτιά και προσθέτετε το παραπάνω μίγμα. Ανακατεύετε καλά με αβγοδάρτη. Ξαναβάζετε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς να πήξει η κρέμα. Μόλις πήξει προσθέτετε το μίγμα με το μαντολάτο και συνεχίζετε το ανακάτεμα πάντα πάνω σε χαμηλή φωτιά για 3 λεπτά ακόμη. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη μαργαρίνη. Ανακατεύετε. Σε μικρό σκεύος ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά. Σε πυρέξ στρώνετε μια στρώση φρυγανιές και τις σιροπιάζετε. Ξαναστρώνετε φρυγανιές και ξανασιροπιάζετε. Απλώνετε την κρέμα. Βάζετε στο ψυγείο για μισή ώρα. Βγάζετε το γλυκό και επάνω στρώνετε τη σαντιγί. Πασπαλίζετε με κανέλα και τους κύβους μαντολάτου. Το αφήνετε 2-3 ώρες στο ψυγείο να σφίξει πριν το σερβίρετε.

Περισσότερα

Μαγειρική

Νουντλς ρυζιού με τηγανιά γαλοπούλας       

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1.200γρ. γαλοπούλα στήθος ή μπούτι, σε κύβους

1 κουτ. σούπας τζίντζερ ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο

1 κόκκινη πιπεριά κομμένη ζουλιέν (σε μπαστουνάκια)

1 κίτρινη πιπεριά κομμένη ζουλιέν

2 κοτσάνια σέλερι καθαρισμένα, σε λεπτές φέτες

150γρ. baby καλαμπόκι, κομμένο στη μέση

250γρ. καρότο κομμένο ζουλιέν

100γρ. νουντλς ρυζιού ή φιδέ

3 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε λεπτές φέτες

3 κουτ. σούπας σάκε

3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας

1 κουτ. σούπας γλυκιά σάλτσα σόγιας

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. μέλι διαλυμένο στο σάκε

1 κουτ. σούπας σησαμέλαιο

200γρ. κάσιους

½ ματσάκι δυόσμο χοντροκομμένο

Εκτέλεση:

Βράζετε νερό σε μια κατσαρόλα, απομακρύνετε από τη φωτιά, ρίχνετε και κρατάτε τα νουντλς στο ζεστό νερό για 4 λεπτά. Σουρώνετε και κρυώνετε με μπόλικο κρύο νερό. Αν έχετε φιδέ, τον βράζετε για 2-3 λεπτά και τον σουρώνετε. Τον κρυώνετε με τον ίδιο τρόπο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή σε ένα πολύ μεγάλο τηγάνι ή σε ένα γουόκ, θα μαγειρέψετε το φαγητό σε δύο φάσεις (όχι όλο μαζί), για να γίνει σωστά. Αφού ζεστάνετε το τηγάνι πάρα πολύ καλά, ρίχνετε το λάδι και αμέσως μετά τη γαλοπούλα. Σοτάρετε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα (stir-fry). Προσθέτετε το τζίντζερ και το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό. Ρίχνετε όλα τα λαχανικά και σοτάρετε για μισό λεπτό επιπλέον. Συνεχίζετε ρίχνοντας τα νουντλς, τη σάλτσα σόγιας, το σάκε με το μέλι και τη γλυκιά σάλτσα σόγιας και ανακατεύετε μέχρι όλα τα υλικά ζεσταθούν σωστά. Απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε το σησαμέλαιο, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το δυόσμο. Σερβίρετε σε μια πιατέλα και πασπαλίζετε από πάνω με τα κάσιους.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Advertisement

Αυτή την εβδομάδα