Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020
Connect with us

Οικονομία

Αερομεταφορές: Ποιο είναι το σχέδιο για την επόμενη μέρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η καταβολή αποζημίωσης στις εταιρείες διαχείρισης αεροδρομίων αποτελεί μονόδρομο για την απορρόφηση τμήματος έστω των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η καθίζηση της επιβατικής κίνησης λόγω της πανδημικής κρίσης.

Για τον σκοπό αυτό, φαίνεται να βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Παράσχης, ανέφερε, κατά την πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωσης της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA), ότι απαιτείται να αποζημιωθούν οι εταιρείες αεροδρομίων για τη ζημιά που έχουν υποστεί.

Όχι άδικα, καθώς μόνο τον περασμένο Οκτώβριο η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου μειώθηκε, σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019, κατά 68,8%, στους 719.000 επιβάτες, με την κίνηση εσωτερικού και εξωτερικού να καταγράφει μείωση της τάξης του 60,2% και 72,2% αντίστοιχα.

Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 7,6 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 66% σε σχέση την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ η διεθνής κίνηση μειώθηκε κατά 69,3% και οι επιβάτες εσωτερικού υποχώρησαν κατά 58,4%.

Η επόμενη μέρα
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ΙΑΤΑ, προτού ξεσπάσει η πανδημία οι αερομεταφορές συνεισέφεραν στο 10,2% του εγχώριου ΑΕΠ, αντιπροσωπεύοντας 457.000 θέσεις εργασίας. Τι κρίνει, όμως, την επόμενη μέρα; Η καθιέρωση ενιαίων υγειονομικών πρωτοκόλλων, η υποχρέωση για διενέργεια τεστ πριν από την πτήση και οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών αεροναυτιλίας είναι οι τρεις παράμετροι που κρίνουν το παρόν και το μέλλον των αερομεταφορών, όπως ανέφεραν στελέχη του κλάδου κατά την πρόσφατη εκδήλωση της ΙΑΤΑ.

Ως εκ τούτου, κατά την επόμενη θερινή σεζόν το στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί είναι η υιοθέτηση ενιαίων υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις πτήσεις. Η δημιουργία ενιαίων διαδικασιών πριν από το αεροπορικό ταξίδι υπήρξε ζητούμενο και κατά το περασμένο καλοκαίρι, αλλά το εγχείρημα παγιδεύτηκε στον αργό μηχανισμό λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Ωστόσο, δεδομένου ότι, παρά τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της δημιουργίας του κατάλληλου εμβολίου, η απειλή της πανδημίας θα αργήσει να απομακρυνθεί από τις αερομεταφορές, απαιτείται για το 2021 η υιοθέτηση ενιαίου υγειονομικού πρωτοκόλλου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης.

Ευρύτερος στόχος, όπως σημείωσε ο ίδιος, θα πρέπει να είναι να καταστεί σαφές στο επιβατικό κοινό ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού είναι περιορισμένος εν πτήσει, ενώ το αεροπορικό ταξίδι είναι ασφαλές όταν τηρούνται απαρέγκλιτα τα μέτρα.

Απαραίτητο, ακόμα, μέτρο είναι η υποχρεωτική υποβολή σε τεστ ελέγχου πριν από την πτήση. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε η IATA, ένα τεστ αντιγόνων αποτελεί ένα πολύ μικρό μόνο τμήμα του κόστους ενός αεροπορικού εισιτηρίου. Αντίθετα, το τεστ ανίχνευσης PCR έχει υψηλότερο κόστος αναλογικά με τη συνολική αξία του εισιτηρίου.

Κατά την ΙΑΤΑ, το τεστ πριν από την πτήση, μέθοδος πρόληψης που είχαν εισηγηθεί αρχικά να εφαρμοστεί οριζόντια κατά την πρώτη φάση του lockdown οι επικεφαλής των εγχώριων αερομεταφορών, συμβάλλει στην προσαρμογή των αερομεταφορών στα νέα δεδομένα της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, αναγκαίες είναι οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και του ρυθμιστικού πλαισίου. Όπως έχει αναφέρει ο διευθυντής ασφάλειας και υπηρεσιών πτήσεων της ΙΑΤΑ, Giancarlo Buono, το 2019 η Ελλάδα δεν κατάφερε να αξιοποιήσει κεφάλαια της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ που έχουν προέλθει από πόρους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol).

Πηγή: Capital.gr

 

Περισσότερα
Advertisement

Οικονομία

Επίδομα 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους – Ποιοι και πότε θα το λάβουν

Δημοσιεύθηκε

στις

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη χορήγηση της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, εγκρίθηκε η χορήγηση από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, σε κάθε μη επιδοτούμενο μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, που αποκτά την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου από την 1η-3-2020 έως και τη δημοσίευση της παρούσας ΚΥΑ, εξαιρουμένων όσων έλαβαν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση της υπ’ αρ. οικ. 5687/282/16-4-2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β’ 1468).

Διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης

1. Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης πραγματοποιείται από τον ΟΑΕΔ, κατόπιν έγκρισης από το ΔΣ του Οργανισμού, μετά από οίκοθεν έλεγχο στο μητρώο ανέργων και σχετική εισήγηση των αρμόδιων Διευθύνσεων.

2. Από τον οίκοθεν έλεγχο του ΟΑΕΔ διαπιστώνονται για κάθε δικαιούχο τα παρακάτω στοιχεία:

α) Η διατήρηση της ιδιότητας του μακροχρόνια ανέργου κατά τη δημοσίευση της παρούσας,

β) το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο,

γ) ο αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου,

δ) ο αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑMΚΑ),

ε) ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ),

στ) ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

3. Οι δικαιούχοι οφείλουν να επικαιροποιήσουν τα ως άνω στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ εντός χρονικού διαστήματος που θα ορίσει ο ΟΑΕΔ.

5. Η καταβολή της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ολοκληρώνεται την 31η-12-2020.

Αχρεωστήτως καταβληθέντα

Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Περισσότερα

Οικονομία

Εξοικονομώ -Αυτονομώ: Στο ΦΕΚ η προκήρυξη του προγράμματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση για την προκήρυξη του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», που έχει στόχο – όπως επισημαίνεται – την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα, τη μείωση των εκπομπών ρύπων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος.

Με την απόφαση, που υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης θεσπίζεται ο Οδηγός του Προγράμματος που περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις υπαγωγής, τον προϋπολογισμό, τη διαδικασία κλπ.

Το χρονοδιάγραμμα υποβολής των αιτήσεων όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ανά Περιφέρεια έχει ως εξής:

Θεσσαλίας: 20.01.2021
Ηπείρου και Ιονίων Νήσων 11.12.2020
Αττικής 14.12.2020
Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου 16.12.2020
Δυτικής Ελλάδας 18.12.2020
Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου 21.12.2020
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 11.01.2021
Δυτικής Μακεδονίας 13.01.2021
Κεντρικής Μακεδονίας 15.01.2021
Πολυκατοικίες 18.01.2021 σε όλη την επικράτεια.

Περισσότερα

Οικονομία

Ανύπαρκτα e-shop αποκάλυψε το ΣΔΟΕ -Το κόλπο του εξαφανισμένου εμπόρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι ελεγκτές της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής έχουν εντείνει τους ελέγχους κατά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε (lockdown) σε ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops) και εντόπισαν ανύπαρκτα καταστήματα.

Οι ελεγκτές συνεχίζουν τη μάχη κατά της καταπολέμησης της απάτης και της προστασίας των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε., προκειμένου να προστατέψουν το καταναλωτικό κοινό από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και μετά από καταγγελίες καταναλωτών.

Αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες, η Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής διενήργησε ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αγοραπωλησίες κινητών τηλεφώνων, κονσολών παιχνιδιών, ταμπλετών Η/Υ και φορητών Η/Υ και ιδιαίτερα στο εμπόριο παροχής αγαθών και υπηρεσιών που πραγματοποιείται εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα.

Στις περιπτώσεις αυτές διαπιστώθηκε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, με χρήση εικονικών τιμολογίων, εξετάστηκε δε η νομιμότητα εφαρμογής του άρθρου 67 του Ν.4484/2017, όπως προστέθηκε στο άρθρο 39 Α του Ν.2859/2000 (Κώδικας Φ.Π.Α.), και κατ’ επέκταση η υποτιμολόγηση στις πωλήσεις.

Το κόλπο του εξαφανισμένου εμπόρου

Διενεργήθηκε έλεγχος σε τρία νομικά πρόσωπα τα οποία πωλούσαν εμπορεύματα μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shops), καθώς και στις επιχειρήσεις που προμήθευαν τα ανωτέρω καταστήματα.

Από την έρευνα της Υπηρεσίας μας προκύπτει το συμπέρασμα ότι το παραπάνω κύκλωμα των επιχειρήσεων (carousel) λειτουργούσε μεθοδευμένα και διαχρονικά, με την ίδρυση νομικών προσώπων με διαχειριστές ή νομίμους εκπροσώπους φυσικά πρόσωπα ημεδαπής ή αλλοδαπής που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και φέρουν τα χαρακτηριστικά του «εξαφανισμένου εμπόρου».

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Σκοπός του ανωτέρω κυκλώματος ήταν να πραγματοποιεί πωλήσεις μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων, οι δε φόροι που οφείλονταν να συμψηφίζονται, και, στην ουσία, να μην αποδίδονται, με το τέχνασμα λήψης εικονικών τιμολογίων εξόδων ανύπαρκτων προμηθευτών.

Επιπλέον, με τη δράση τους οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις επέφεραν στρέβλωση και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι λοιπών νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας και διάθεσης κινητών τηλεφώνων και λοιπών ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς παρατηρήθηκε ότι οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα πώλησης των εμπορευμάτων σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή (κάτω του κόστους).

Ζημιά 15.000.000 ευρώ για το Δημόσιο

Από τη δράση των ανωτέρω επιχειρήσεων προέκυψε ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο ποσού άνω των 8.500.000 ευρώ μόνο από μη απόδοση ΦΠΑ για τα έτη 2018 και 2019, ενώ εκτιμάται ότι η συνολική ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε ποσό άνω των 15.000.000 ευρώ.

Η έρευνα συνεχίζεται, σχετικά με τη συμμετοχή και λοιπών επιχειρήσεων που έλαβαν τιμολόγια από τις ανύπαρκτες επιχειρήσεις οι οποίες εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια.

Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής θα ενημερώσει τις Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για τον καταλογισμό των φόρων που διέφυγαν της καταβολής.

Ερευνάται η συμμετοχή τριών ημεδαπών προσώπων ως πρόσωπα υποκρυπτόμενα της δράσης των ανωτέρω επιχειρήσεων, πλέον των διαχειριστών-εκπροσώπων των ελεγχόμενων επιχειρήσεων.

Η έρευνα επεκτείνεται και στη δράση νομικών και φυσικών προσώπων σε άλλα κράτη-μέλη, με σκοπό τη συλλογή ικανών στοιχείων για την εξάρθρωση του δικτύου.
Σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής απευθύνει έκκληση προς τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μέσω του Διαδικτύου στην πώληση προϊόντων και, σε κάθε περίπτωση, να ζητούν τα απαραίτητα φορολογικά στοιχεία.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/anyparkta-e-shop-apokalypse-sdoe-kolpo-exafanismenoy-emporoy

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Advertisement

Αυτή την εβδομάδα