Τετάρτη 12 Μαΐου 2021
Connect with us

Οικονομία

Αερομεταφορές: Ποιο είναι το σχέδιο για την επόμενη μέρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η καταβολή αποζημίωσης στις εταιρείες διαχείρισης αεροδρομίων αποτελεί μονόδρομο για την απορρόφηση τμήματος έστω των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η καθίζηση της επιβατικής κίνησης λόγω της πανδημικής κρίσης.

Για τον σκοπό αυτό, φαίνεται να βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Παράσχης, ανέφερε, κατά την πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωσης της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA), ότι απαιτείται να αποζημιωθούν οι εταιρείες αεροδρομίων για τη ζημιά που έχουν υποστεί.

Όχι άδικα, καθώς μόνο τον περασμένο Οκτώβριο η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου μειώθηκε, σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019, κατά 68,8%, στους 719.000 επιβάτες, με την κίνηση εσωτερικού και εξωτερικού να καταγράφει μείωση της τάξης του 60,2% και 72,2% αντίστοιχα.

Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 7,6 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 66% σε σχέση την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ η διεθνής κίνηση μειώθηκε κατά 69,3% και οι επιβάτες εσωτερικού υποχώρησαν κατά 58,4%.

Η επόμενη μέρα
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ΙΑΤΑ, προτού ξεσπάσει η πανδημία οι αερομεταφορές συνεισέφεραν στο 10,2% του εγχώριου ΑΕΠ, αντιπροσωπεύοντας 457.000 θέσεις εργασίας. Τι κρίνει, όμως, την επόμενη μέρα; Η καθιέρωση ενιαίων υγειονομικών πρωτοκόλλων, η υποχρέωση για διενέργεια τεστ πριν από την πτήση και οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών αεροναυτιλίας είναι οι τρεις παράμετροι που κρίνουν το παρόν και το μέλλον των αερομεταφορών, όπως ανέφεραν στελέχη του κλάδου κατά την πρόσφατη εκδήλωση της ΙΑΤΑ.

Ως εκ τούτου, κατά την επόμενη θερινή σεζόν το στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί είναι η υιοθέτηση ενιαίων υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις πτήσεις. Η δημιουργία ενιαίων διαδικασιών πριν από το αεροπορικό ταξίδι υπήρξε ζητούμενο και κατά το περασμένο καλοκαίρι, αλλά το εγχείρημα παγιδεύτηκε στον αργό μηχανισμό λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Ωστόσο, δεδομένου ότι, παρά τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της δημιουργίας του κατάλληλου εμβολίου, η απειλή της πανδημίας θα αργήσει να απομακρυνθεί από τις αερομεταφορές, απαιτείται για το 2021 η υιοθέτηση ενιαίου υγειονομικού πρωτοκόλλου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης.

Ευρύτερος στόχος, όπως σημείωσε ο ίδιος, θα πρέπει να είναι να καταστεί σαφές στο επιβατικό κοινό ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού είναι περιορισμένος εν πτήσει, ενώ το αεροπορικό ταξίδι είναι ασφαλές όταν τηρούνται απαρέγκλιτα τα μέτρα.

Απαραίτητο, ακόμα, μέτρο είναι η υποχρεωτική υποβολή σε τεστ ελέγχου πριν από την πτήση. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε η IATA, ένα τεστ αντιγόνων αποτελεί ένα πολύ μικρό μόνο τμήμα του κόστους ενός αεροπορικού εισιτηρίου. Αντίθετα, το τεστ ανίχνευσης PCR έχει υψηλότερο κόστος αναλογικά με τη συνολική αξία του εισιτηρίου.

Κατά την ΙΑΤΑ, το τεστ πριν από την πτήση, μέθοδος πρόληψης που είχαν εισηγηθεί αρχικά να εφαρμοστεί οριζόντια κατά την πρώτη φάση του lockdown οι επικεφαλής των εγχώριων αερομεταφορών, συμβάλλει στην προσαρμογή των αερομεταφορών στα νέα δεδομένα της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, αναγκαίες είναι οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και του ρυθμιστικού πλαισίου. Όπως έχει αναφέρει ο διευθυντής ασφάλειας και υπηρεσιών πτήσεων της ΙΑΤΑ, Giancarlo Buono, το 2019 η Ελλάδα δεν κατάφερε να αξιοποιήσει κεφάλαια της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ που έχουν προέλθει από πόρους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol).

Πηγή: Capital.gr

 

Περισσότερα
Advertisement

Τοπική αγορά

Ανοικτή επιστολή «33» πρώην εργαζομένων της Κοινωφελούς Εργασίας στο Δήμαρχο Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Κραυγή αγωνίας από 33 πρώην εργαζόμενους στο Δήμο της Κοινωφελούς, οι οποίοι εξαιρέθηκαν από την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να υποστηριχθεί το αίτημα για την επιστροφή στην εργασία τους.

Όπως αναφέρουν σε ανοικτή επιστολή τους «ήμασταν εργαζόμενοι με τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας στο Δήμο Πατρέων και εξυπηρετούσαμε πάγιες και διαρκές ανάγκες του Δήμου. Παρ’ όλες τις υποσχέσεις της Δημοτικής Αρχής πριν τις εκλογές ότι θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε στο Δήμο, δυστυχώς αυτό μετά τις εκλογές το ξέχασε. Έτσι ενώ κάποιοι εργαζόμενοι από το Κοινωφελές Πρόγραμμα κέρδισαν τα ασφαλιστικά και παραμένουν με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ήρθε το θέμα με πρόταση της αντιπολίτευσης, εμάς μας αντιμετωπίζει λες και είμαστε παιδιά κατώτερου Θεού. Καταθέτουμε άλλη μια φορά το αίτημά μας στην Οικονομική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο και καλούμε το Δήμαρχο Πατρέων Κ.Πελετίδη να ακούσει τη φωνή τη δική μας και των οικογενειών μας και να καταθέσει το έγγραφο, όπως το έχει ζητήσει ο δικηγόρος προκειμένου να έχουμε μεροκάματα για τις οικογένειές μας. Δε θέλουμε να νιώθουμε παρείσακτοι και εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Κάνουμε έκκληση και στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να υπερασπιστούν το αίτημά μας και καλούμε το Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Π. Μελά να φέρει το θέμα προς ψήφιση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο».
ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Γκοτσόπουλος Χρήστος του Ανδρέα
Αραβαντινός Χρήστος του Φωτίου
Κραβαριώτη Ουρανία του Προκόπη
Σολωμός Αθανάσιος του Ιωάννη
Νικολόπουλος Ανδρέας του Ιωάννη
Ζάρα Μελπομένη του Χρήστου
Ανδριανοπούλου Δέσποινα του Ανδρέα
Σχαλέκης Ματθαίος του Χρήστου
Μπιτούνη Μαρία του Ιωάννη
Ανδρικοπούλου Αγγελικήτου Γεωργίου
Αλεξανδροπούλου Μαρία του Πέτρου
Κοκκόση Κυριακή του Λεάνδρου
Μάρτη Αγγελική του Στέφανου
Μαρμαράς Κωνσταντίνος του Γεωργίου
Μαντάς Δημήτριοςτου Περικλή
Τσουμπρής Παναγιώτης του Χαράλαμπου
Κοψιδάς Ιάκωβος του Ευάγγελου
Μαρούδα Στυλιανή του Γεωργίου
Γκότζης Ανδρέας του Ζώη
Γκότσης Νεκτάριος του Ζώη
Μαυρίδης Νικόλαος του Αιμιλίου
Αλεξόπουλος Παναγιώτης του Γεωργίου
Βουλουξή Αγγελική του Ανδρέα
Λάγκη Αλμπίνα τουΝεσίπ
Καυκαλιάς Γεράσιμος του Νικολάου
Χαρίτος Χρήστος του Ιωάννη
Πετροπούλου Χριστίνα του Παναγιώτη
Βουκελάτου Χριστίνα του Δημητρίου
Σωτηρόπουλος Ανδρέας του Νικολάου
Γεωργοπούλου Χριστίνα του Νικολάου
Κούκος Δημήτριος του Αθανασίου
Τάσση Χρυσοβαλάντω του Βασιλείου
Κόττης Γεώργιος του Κωνσταντίνου

Περισσότερα

Οικονομία

Κρίσιμη εκπτωτική περίοδος για το εμπόριο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων η αυριανή και τα καταστήματα θα μπορούν να ανοίξουν, ελπίζοντας στο ενδιαφέρον των καταναλωτών. Η πασχαλινή τόνωση της τοπικής αγοράς υπήρξε… μετρίου μεγέθους και πλέον, οι εμπορικές επιχειρήσεις της Πάτρας θα επιχειρήσουν να έλξουν καταναλωτές με εκπτώσεις και προσφορές, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, ιδιαίτερα καθώς χάθηκε η περσινή ανοιξιάτικη περίοδος και αρκετά καταστήματα έχουν στοκάρει, ενώ παράλληλα καλούνται πλέον να αγοράσουν και προμήθειες για την επόμενη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο…

Περισσότερα

Τοπική αγορά

Πενήντα προσλήψεις συμβασιούχων στο Δήμο Πατρέων

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην έγκριση πρόσληψης χιλιάδων συμβασιούχων σε Δήμους προχώρησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Συγκεκριμένα, με την αριθμ. 34431/5.5.2021 Απόφασή του, που δημοσιεύθηκε την 6η Μαΐου, ενέκρινε την πρόσληψη 2.044 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), διάρκειας έως οκτώ μήνες, σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των Δήμων.
Ανάμεσα σ’ αυτούς και ο Δήμος Πατρέων για τον οποίο η απόφαση αφορά 50 συμβασιούχους.
Προκαλείται δαπάνη 19.168.632,00 ευρώ περίπου σε βάρος των προϋπολογισμών των εν λόγω Δήμων, η οποία θα αντιμετωπισθεί αποκλειστικά από ίδια έσοδα ανταποδοτικού χαρακτήρα που εισπράττουν οι συγκεκριμένοι Δήμοι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για τις αντίστοιχες με την πρόσληψη παρεχόμενες υπηρεσίες.
Επισημαίνουμε ότι, δεδομένης της έγκρισης του Υπουργού, για την εξέλιξη των διαδικασιών προσλήψεων στο εξής ( π.χ. υποβολή αιτήσεων κλπ), οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρακολουθούν και να ενημερώνονται από τους Δήμους για τους οποίους εγκρίθηκαν οι συγκεκριμένες προσλήψεις.

Περισσότερα
EKO
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Super market arapis
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα