Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020
Connect with us

Ελλάδα

Lockdown και επαναλειτουργία: Οι πιθανές ημερομηνίες

Δημοσιεύθηκε

στις

Εφόσον η πανδημία στην χώρα αρχίζει να παρουσιάζει την κάμψη που όλοι περιμένουν από την προσεχή εβδομάδα, το πλέον λογικό είναι να δοθεί παράταση μίας εβδομάδας στο γενικό lockdown και έτσι, η σταδιακή επαναφορά στην «κανονικότητα» να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου με σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων και των σχολείων.

Η εστίαση μάλλον θα καθυστερήσει άλλη μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα να ανοίξει – εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες – γύρω στις 20 Δεκεμβρίου, δηλαδή τις παραμονές των Χριστουγέννων.

Μάλιστα, από την εξέλιξη της πανδημίας μέχρι τότε, θα εξαρτηθεί και ο τρόπος με τον οποίο θα κληθεί να λειτουργήσει η εστίαση, ενδεχομένως με ακόμα πιο αυστηρούς όρους. Γιατί, σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται πως πρέπει να αποφευχθούν, όχι απλά οι όρθιοι, αλλά και κάθε είδους συνωστισμός.

Να σημειωθεί ότι φυσικά, δεν θα πραγματοποιηθούν οποιουδήποτε είδους εκδηλώσεις και μαζικές συναθροίσεις κατά τη διάρκεια των γιορτών. Τέλος, μάλλον αξίζει να αναφερθεί ότι στόχος της κυβέρνησης είναι, η νέα επιστροφή να γίνει κατά τρόπο ώστε να μην υπάρχει κίδυνος και για τρίτο lockdown μέσα στον χειμώνα. Ωστόσο, κανένας δεν μπορεί και να… βάλει το χέρι του στη φωτιά για κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό και εξάλλου, έχει ακουστεί και ήδη το ενδεχόμενο του «ακορντεόν»…

 

Ελλάδα

Τα λύματα «μίλησαν»-Σε ποιες περιοχές δεν υπάρχει μείωση κρουσμάτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Οδηγός για τους επιστήμονες στην πανδημία είναι εδώ και καιρό τα λύματα των μεγάλων πόλεων. Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μίλησε για τα αποτελέσματα από την μελέτη των λυμάτων τόσο στο ΕΚΠΑ όσο και στο ΑΠΘ για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Τα νέα όπως είπε είναι ευχάριστα.

Μιλώντας στο MEGA ο πρύτανης ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος είπε ότι έρχονται κάποια πρώτα θετικά μηνύματα από τις μετρήσεις στα λύματα για την συγκέντρωση κορονοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Δημόπουλος αναφερόμενος στα στοιχεία από τις καθημερινές μετρήσεις του ιού στα λύματα, όπου υπάρχει συγκροτημένη προσπάθεια τόσο από το ΕΚΠΑ όσο και το ΑΠΘ, τόνισε ότι οι ειδικοί επιστήμονες έχουν αναφέρει ότι εδώ και μια εβδομάδα υπάρχει μια μείωση στον αριθμό του ιικού φορτίου.

Εκτός από αυτό, όπως είπε διαφαίνεται μια αναστολή αύξησης των κρουσμάτων που καταγράφονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς όμως, τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, δεν διαπιστώνεται μείωση κρουσμάτων στον ίδιο βαθμό σε περιφέρειες στην επαρχία, τονίζοντας ότι ίσως εκεί τα μέτρα να μην εφαρμόζονται τόσο σχολαστικά.

Προσέθεσε δε πως οποιαδήποτε μείωση των κρουσμάτων θα έχει «αντανάκλαση» στους νοσηλευόμενους ασθενείς μετά από αρκετές ημέρες ενώ ακόμη περισσότερες μέρες θα χρειαστούν για να φανεί μείωση στον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε ΜΕΘ.

‘Ίσως μάλιστα για μερικές μέρες να παρατηρηθεί το παράδοξο φαινόμενο ενώ μειώνονται τα κρούσματα να αυξάνουν οι νοσηλευόμενοι.

Τρία εμβόλια

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα από τα εμβόλια, σημείωσε, και πλέον καλούμαστε να εφαρμόσουμε μέτρα με την προοπτική ότι σε ένα σύντομο και εύλογο χρονικό διάστημα θα έχουμε στη διάθεσή μας όχι μόνο ένα αλλά πιθανώς και τρία εμβόλια.

Όταν έρθει το εμβόλιο, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει για το υγειονομικό προσωπικό και παράλληλα για τις ευπαθείς, ευάλωτες ομάδες, αναφερόμενος για παράδειγμα στους οίκους ευγηρίας.

Ως προς τις εκτιμήσεις του για την χαλάρωση των μέτρων και την άρση της καραντίνας σημείωσε πως θα είναι απίθανο να επανέλθουμε στις 30 Νοεμβρίου στην προτέρα κατάσταση. Θα αξιολογηθεί πάντως αν θα υπάρξουν κάποια στοιχεία που θα επιτρέψουν μια μικρή και σταδιακή άρση κάποιων εκ των περιοριστικών μέτρων. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν πότε θα χαλαρώσει η καραντίνα», σημείωσε.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμια επισήμανε ότι επιδίωξη είναι να υπάρξει ρύθμιση για ομάδες τελειόφοιτων φοιτητών προκειμένου να επανέλθουν – πάντα με μέτρα προστασίας – και να μπορέσουν να ολοκληρώσουν κλινικές, πρακτική άσκηση, εργαστήρια.

www.protothema.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Κόμμα το «ΠΡΑΤΤΩ»

Δημοσιεύθηκε

στις

Να λοιπόν που ακόμα και εν μέσω πανδημίας και lockdown δεν λείπουν οι πολιτικές εξελίξεις.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ανακοίνωσε την μεταξέλιξη του «ΠΡΑΤΤΩ» σε πολιτικό φορέα, δίνοντας στη δημοσιότητα διακήρυξη στην οποία προσδιορίζει το νέο κόμμα ως «πατριωτική δημοκρατική οργάνωση της Αριστεράς. Φορέας ιδεών του σοσιαλισμού με δημοκρατία (που) παλεύει για την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».  Επίσης, η διακήρυξη αναφέρει πως «το ΠΡΑΤΤΩ πιστεύει στη συμμαχία της Αριστεράς και της προόδου, των δημοκρατικών δυνάμεων».  Μένει να δούμε την πορεία του νέου κόμματος, αλλά και ένα θα συνεργαστεί με κάποιο άλλο κόμμα ή κόμματα μέχρι τις επόμενες εκλογές.

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Παιδικοί σταθμοί – Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών: Τι ισχύει με τις αναστολές προσωπικού

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι αιτήσεις για την αναστολή προσωπικού σε φορείς/δομές παιδικών σταθμών, που θα ολοκληρωθούν εντός της σημερινής καταληκτικής ημερομηνίας θα διεκπεραιωθούν, καθώς πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες πληρωμής των δικαιούχων του ειδικού επιδόματος, έπειτα από συνεννόηση του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Εργασίας.

 

Κατ΄ εξαίρεση, το σύστημα θα παραμείνει ανοικτό για τις δομές που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής 2020-2021», προκειμένου να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις έως και την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου του 2020.

Διαβάστε ό,τι σας αφορά ΕΔΩ

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Advertisement

Αυτή την εβδομάδα