Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πρώτη αχτίδα φωτός για σταθεροποίηση των κρουσμάτων-Πότε θα αρθεί το lockdown

Δημοσιεύθηκε

στις

Επιμένει η διάδοση του κορωνοϊού στην κοινότητα, παρά το lockdown στη χώρα, την ώρα που μια πρώτη αχτίδα φωτός αρχίζει να διαφαίνεται στην άκρη του τούνελ, με την επιδημιολογική εικόνα να παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης.

Έπειτα από ένα εφιαλτικό Σαββατοκύριακο, όπου η χώρα μας είδε για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας εκατόμβη νεκρών σε ένα εικοσιτετράωρο από τον κορωνοϊό, η όποια συζήτηση για άρση του lockdown θα πρέπει να μετατεθεί χρονικά.

Τόσο οι ειδικοί όσο όμως και η κυβέρνηση τονίζουν σε κάθε ευκαιρία πως μια συζήτηση για άρση των μέτρων είναι πρόωρη, όσο τα κρούσματα παραμένουν υψηλά.

Την ίδια ώρα, η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας δεν προβλέπεται να εκτονωθεί σύντομα, αφού η επίδραση των μέτρων στον αριθμό των διασωληνωμένων αλλά και των νεκρών από τον κορωνοϊό έπεται χρονικά της μείωσης της διασποράς του ιού και των νέων κρουσμάτων.
Σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 549 διασωληνωμένους, αλλά και επιπλέον 84 θανάτους από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο.

Υπό αυτό το πρίσμα, τόσο ο Νίκος Χαρδαλιάς, όσο όμως και η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου παρατήρησαν μεν μια σταθεροποίηση, έσπευσαν όμως να τονίσουν πως χρειάζεται μεγαλύτερη προσήλωση στην τήρηση των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.

Βάσει της επιδημιολογικής εικόνας η συζήτηση για άρση του lockdown

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως είναι λογικό οι πολίτες να σκέφτονται την περίοδο των Χριστουγέννων, ωστόσο η όποια συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει με γνώμονα την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Κατέστησε δε σαφές πως μοναδική προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει η διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής και σημείωσε πως η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί για τον καθένα από εμάς το απόλυτο καθημερινό στοίχημα ζωής.

Και ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση, όμως τόνισε πως δεν είναι η στιγμή, παρά την κόπωση, για τις όποιες δικαιολογίες, για τις όποιες εκπτώσεις στην τήρηση των μέτρων.

Ανεδαφική η συζήτηση για άρση του Lockdown, λέει ο Βασίλης Κικίλιας

«Με βάση τα δεδομένα και τους δείκτες, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν θα γίνει το άνοιγμα στο τέλος του μήνα. Όλα θα προσμετρηθούν», τόνισε από την πλευρά του λίγο πριν από την ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Η κουβέντα για άνοιγμα είναι ανεδαφική αυτή τη στιγμή. Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα και να πάρει ανάσα το σύστημα υγείας. Αυτές είναι οι παράμετροι για να αρχίσουμε σταδιακά να επανερχόμαστε σε μία μερική κανονικότητα», ανέφερε στην τηλεόραση του Mega ο υπουργός.

Μέσα στα σπίτια συνεχίζεται η διασπορά του κορωνοϊού

«Η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι μεγάλη», υπογράμμισε από την πλευρά της η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου. «Η συνάθροιση σε σπίτια εν μέσω lockdown θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειές μας. Ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό του lockdown μέσα στην καθημερινότητά του, θα πρέπει να επιλέξει τη φούσκα του», σημείωσε. Αντίστοιχη παρατήρηση, για διάδοση του ιού από το εσωτερικό των νοικοκυριών, είχε κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Θα πρέπει [ο πολίτης] να επιλέξει μια μικρή αλλά και σταθερή ομάδα από τους στενούς συγγενείς και φίλους με τους οποίους θα συναναστρέφεται», υπογράμμισε η καθηγήτρια της Ιατρικής, συμπληρώνοντας: «Προσοχή όμως στα ευάλωτα άτομα του περιβάλλοντος, στα άτομα υψηλού κινδύνου».

Αβέβαιο και το άνοιγμα των σχολείων στο τέλος Νοεμβρίου

Αντίστοιχη η εικόνα και στην Παιδεία, καθώς η επιδημιολογική εικόνα δεν επιτρέπει προβλέψεις για άμεσο άνοιγμα των σχολείων. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσίασε μια νέα εκπαιδευτική βαθμίδα, το Επίπεδο 3 των Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε για το ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων:

«Ο,τι έχει να κάνει με τις δομές εκπαίδευσης και την επαναλειτουργία τους παρακολουθείται καθημερινά από την επιτροπή των ειδικών. Αναμένουμε τις εισηγήσεις τους και την απόφαση του πρωθυπουργού».

Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, μέχρι στιγμής «δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση για την επαναλειτουργία των σχολείων», παρά τα σενάρια για διαδοχικό άνοιγμα με προτεραιότητα στα δημοτικά.

«Αισθητή η μείωση των κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη»

Για αισθητή μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα έκανε λόγο από την πλευρά του και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως είπε, το γεγονός αυτό «υποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση στα μέτρα στην υπόλοιπη Ελλάδα».

«Το φορτίο παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη», αλλά και σε αρκετές περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας, καθώς και στη Θεσσαλία, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε γίνει αυτό», δήλωσε εμφατικά το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-statheropoiisi-neon-kroysmaton-lockdown


Ροή ειδήσεων

Advertisement