Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

SOS Λογιστών: Θρηνούμε νεκρούς, κάνοντας τους «νοσηλευτές της οικονομίας» -Τι ζητούν

Δημοσιεύθηκε

στις

Δραματική έκκληση στον πρωθυπουργό απευθύνει με επιστολή της στον Πρωθυπουργό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.).

«Γιατί πρέπει να φθάσει «ο κόμπος στο χτένι» και πρέπει να θρηνούμε συνεχώς συναδέλφους από τον θανατηφόρο κορωνοιό, που γίνονται θύματα του καθήκοντος προκειμένου να μην προδώσουν το ρόλο του οιονεί «νοσηλευτή της οικονομίας» και του δημόσιου συμφέροντος, μένοντας μέρα νύχτα στα γραφεία τους ανάμεσα στις πλατφόρμες για να φθάσει και το τελευταίο ευρώ των μέτρων σας στην κοινωνία για να επουλωθούν όσο το δυνατόν οι κοινωνικές και οικονομίες συνέπειες από την πανδημία;», θέτει το ερώτημα η ΠΟΦΕΕ. Και προσθέτει: «Γιατί πρέπει να είναι θυμωμένος και έτοιμος να ξεσηκωθεί ασκώντας το νόμιμο δικαίωμα της απεργίας ο κλάδος των Λογιστών – Φοροτεχνικών και η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. που δικαίως διαμαρτύρεται;

Γιατί αγνοούνται τα αλλεπάλληλα έγγραφά μας, με τα οποία έχουμε θέσει στην πολιτική και φορολογική ηγεσία, το σοβαρό ζήτημα της κάλυψης (λόγω ανωτέρα βίας) των Λογιστών – Φοροτεχνικών, σε περίπτωση, που αποδεδειγμένα ασθενούν από οιαδήποτε νόσο και πολύ περισσότερο τώρα με τον COVID-19, και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις των πελατών τους, όταν είναι εξουσιοδοτημένοι για αυτό;».

Ζητά, δε, «νομοθετική διάταξη «που να προβλέπει ως «ανωτέρα βία» γεγονότα ασθένειας ή εγκυμοσύνης αλλά και απευκταίες περιπτώσεις θανάτου Λογιστών – Φοροτεχνικών. Στις περιπτώσεις ασθένειας του Λογιστή – Φοροτεχνικού να προβλεφθεί παράταση υποβολής όλων των δηλώσεων των εντολέων – πελατών του, που εξυπηρετεί νόμιμα μέσω της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος που έχει λάβει από το ΟΕΕ και των εξουσιοδοτήσεων του TaxisNet, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ασθένειας του Λογιστή – Φοροτεχνικού ή μέχρι νέας εξουσιοδότησης σε περίπτωση θανάτου.»

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:
Προς

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Τον Πρωθυπουργό

κο Κυριάκο Μητσοτάκη

Κοινοποίηση:

01:08 / 01:11

Τον Υπουργό Οικονομικών

κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

κ. Ιωάννη Βρούτση

Τον Υφυπουργό Οικονομικών

κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη

Τον Υφυπουργό Οικονομικών

κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο

Τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.

κ. Γιώργο Πιτσιλή

Τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

κ. Κωνσταντίνο Κόλλια

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2020

Αρ. Πρωτ. Εξερχομένου 146

Θέμα: κε Πρωθυπουργέ μας ακούτε;
Κάντε πράξη το «μεγάλο ευχαριστώ» πολλών Υπουργών σας στους Λογιστές – Φοροτεχνικούς, με λύση του ζητήματος της ασθένειας
Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,

Γιατί πρέπει να φθάσει «ο κόμπος στο χτένι» και πρέπει να θρηνούμε συνεχώς συναδέλφους από τον θανατηφόρο κορωνοιό, που γίνονται θύματα του καθήκοντος προκειμένου να μην προδώσουν το ρόλο του οιονεί «νοσηλευτή της οικονομίας» και του δημόσιου συμφέροντος, μένοντας μέρα νύχτα στα γραφεία τους ανάμεσα στις πλατφόρμες για να φθάσει και το τελευταίο ευρώ των μέτρων σας στην κοινωνία για να επουλωθούν όσο το δυνατόν οι κοινωνικές και οικονομίες συνέπειες από την πανδημία;

Γιατί πρέπει να είναι θυμωμένος και έτοιμος να ξεσηκωθεί ασκώντας το νόμιμο δικαίωμα της απεργίας ο κλάδος των Λογιστών – Φοροτεχνικών και η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. που δικαίως διαμαρτύρεται;

Γιατί αγνοούνται τα αλλεπάλληλα έγγραφά μας, με τα οποία έχουμε θέσει στην πολιτική και φορολογική ηγεσία, το σοβαρό ζήτημα της κάλυψης (λόγω ανωτέρα βίας) των Λογιστών – Φοροτεχνικών, σε περίπτωση, που αποδεδειγμένα ασθενούν από οιαδήποτε νόσο και πολύ περισσότερο τώρα με τον COVID-19, και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις των πελατών τους, όταν είναι εξουσιοδοτημένοι για αυτό;

Γιατί πρέπει να αγνοούνται συνεχώς οι επικαλούμενες σχετικές και συναφείς διατάξεις με τις οποίες η πολιτεία και ο νομοθέτης έχει διαχρονικά καθορίσει το ρόλο του Λογιστή – Φοροτεχνικού και τις υποχρεώσεις με τα κυρίαρχα και ρητά κείμενα των αιτιολογικών εκθέσεων, ότι θεματοφύλακας και καθ΄ ύλην αρμόδιος για την ορθή εφαρμογή των εκάστοτε φορολογικών διατάξεων είναι ο Λογιστής – Φοροτεχνικός;

Για του λόγου το αληθές, παραπέμπουμε στο σχετικό ψήφισμα της ολομέλειας των Προέδρων των Ενώσεών μας (Δελτίο Τύπου 19.06.2020) που κοινοποιήσαμε, αλλά κυρίως στις δύο εκκλήσεις προφορικά και με υπομνήματα στη Βουλή κατά τις συζητήσεις σημαντικών νομοσχεδίων (Αρ. Πρωτ. Εξερχομένου 106/02.07.2020 και 111/22.07.2020).

Και τι ζητάμε αγωνιωδώς κε Πρωθυπουργέ με όλα τα παραπάνω;
Σας το επαναλαμβάνουμε: Ζητάμε νομοθετική διάταξη «που να προβλέπει ως «ανωτέρα βία» γεγονότα ασθένειας ή εγκυμοσύνης αλλά και απευκταίες περιπτώσεις θανάτου Λογιστών – Φοροτεχνικών. Στις περιπτώσεις ασθένειας του Λογιστή – Φοροτεχνικού να προβλεφθεί παράταση υποβολής όλων των δηλώσεων των εντολέων – πελατών του, που εξυπηρετεί νόμιμα μέσω της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος που έχει λάβει από το ΟΕΕ και των εξουσιοδοτήσεων του TaxisNet, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ασθένειας του Λογιστή – Φοροτεχνικού ή μέχρι νέας εξουσιοδότησης σε περίπτωση θανάτου.»

Σε κάθε περίπτωση η ζητούμενη ρύθμιση δεν πρέπει να καλύπτει μόνο περιπτώσεις ασθένειας λόγω κορωνοϊού, αλλά όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις που θα προκύψουν.

Τόσο απλά. Όπως επίσης για το ίδιο ζήτημα:

1ον Πρόσφατα έχει υποβάλει ερώτηση στη Βουλή ο Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος κ. Βασίλης Σπανάκης, αναφέροντας μεταξύ άλλων για τους λόγους άμεσης ανάγκης συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης ότι: «Τα λογιστικά γραφεία σήμερα επιτελούν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Οι αυξημένες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί δεν αποκλείουν τον κίνδυνο οι ίδιοι οι λογιστές ή οι εργαζόμενοι τους να γίνουν θύματα του Covid-19. Κάτι τέτοιο σημαίνει την αδυναμία λειτουργίας του λογιστικού γραφείου».

Παρόμοιες ερωτήσεις για το ίδιο ζήτημα και με το ίδιο περιεχόμενο έχουν καταθέσει επίσης τόσο στη βουλή όσο και προς τους αρμόδιους Υπουργούς οι ακόλουθοι βουλευτές:

ο Βουλευτής Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με Αριθ. Πρωτ. Ερωτήσεων 5616/8-4-2020.
ο Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος κ. Γιογιάκας Βασίλειος με την από 8-4-2020 διαβίβαση της επιστολής της Ένωσης Φοροτεχνικών Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Θεσπρωτίας.
ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΜεΡΑ 25 κ. Γιώργος Λογιάδης προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στις 17-7-2020.
ο Βουλευτής Φθιώτιδας του κυβερνώντος κόμματος κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας ομοίως στους παραπάνω υπουργούς στις 6-7-2020, μεταφέροντας συγκεκριμένα το αίτημα της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Φθιώτιδας Ευρυτανίας.
2ον Παράλληλα το ζήτημα αυτό ακουμπάει πρωτίστως στις υποχρεώσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), το οποίο ως θεσμικός φορέας εγγυάται την προστασία και θωράκιση της άδειας που χορηγεί στον Λογιστή – Φοροτεχνικό, ασκώντας παράλληλα εποπτεία, με όλες τις ισχύουσες διατάξεις στο επάγγελμά του.

Έτσι το ΟΕΕ στην κεντρική Διοίκηση του οποίου μάλιστα έχουν εκλεγεί και ενεργοί συνάδελφοι Λογιστές – Φοροτεχνικοί, προερχόμενοι από τα θεσμικά όργανα του Κλάδου και της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., αλλά και στο ανώτατο όργανό του τη Συνέλευση των Αντιπροσώπων βρίσκονται (εκλεγμένοι) πάνω από πενήντα άξιοι και έγκριτοι συνάδελφοι, από το σύνολο των διακοσίων μελών, που την απαρτίζουν, άκουσε τη φωνή αγωνίας όλων μας και πρόσφατα με το από 19.11.2020 έγγραφό του (αρ. πρωτ. Φ/1/6621) προς τους Υπουργούς σας (Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και Διοικητή ΑΑΔΕ κ. Γεώργιο Πιτσιλή), υπέβαλε αντίστοιχη «Πρόταση νομοθετικής διάταξης, για παράταση προθεσμιών σε περίπτωση ασθενείας του λογιστή – φοροτεχνικού»:

«Σε περίπτωση που λογιστής – φοροτεχνικός βεβαιωμένα πάσχει από COVID – 19, μετατίθενται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσεως δηλώσεών του και των εντολέων – πελατών του, για τις οποίες έχει εξουσιοδοτηθεί μέσω των αντίστοιχων πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου, καθώς και η εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του γραφείου του και των πελατών του.

Ειδικά για την περίπτωση θανάτου λογιστή – φοροτεχνικού, η παραπάνω παράταση ισχύει μέχρι την εξουσιοδότηση του πελάτη του σε άλλο λογιστή – φοροτεχνικό».

Κε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,

Σχετικά με τα παραπάνω και τη θεμελίωση του καθολικού αιτήματος του κλάδου, χωρίς βεβαίως να χαρακτηριστεί ως συντεχνιακό ζήτημα, παρακαλούμε σημειώστε και τα ακόλουθα:

Η πρωτόγνωρη κατάσταση που πλήττει την κοινωνία, την υγεία και την οικονομία παγκόσμια λόγω του κορωνοϊού (τον οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε ως πανδημία), είναι ένα γεγονός που μπορεί να χαρακτηριστεί στα πλαίσια των δηλωτικών φορολογικών και εργασιο-ασφαλιστικών υποχρεώσεων «ως ανωτέρα βία».

Όπως είναι φυσικό, δεν είναι δυνατόν να μείνει ανεπηρέαστη η νομική πραγματικότητα, τόσο σε ιδιωτικό επίπεδο όσο και σε δημόσιο. Οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται, άλλες έχοντας αναστείλει την λειτουργία τους με κυβερνητικές πράξεις, άλλες πλήττονται σοβαρά στην δραστηριότητά τους.

Οι νομικοί του Ν.Σ.Κ. σε μία από τις σημαντικές γνωμοδοτήσεις τους (αριθ. 252/2017) αναφέρονται και εξετάζουν την νομική έννοια της «ανωτέρας βίας», στα πλαίσια της γενικής αρχής του διοικητικού δικαίου σύμφωνα με την οποία, κατά κανόνα, οι προθεσμίες που τάσσονται από τη νομοθεσία αφορούν ενέργειες του διοικουμένου προς τη Διοίκηση.

Προς τούτο επικαλούμενοι τα οριζόμενα στην παράγραφο 6 του άρθρου 10 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999), υπογραμμίζουν πότε επιτρέπεται η επίκληση ανωτέρας βίας: «Υπέρβαση των προθεσμιών συγχωρείται σε περίπτωση ανώτερης βίας, καθώς και όταν ο ενδιαφερόμενος επικαλείται τη συνδρομή γεγονότων γνωστών στην υπηρεσία».

Καταλήγοντας κε Πρωθυπουργέ, θα θέλαμε να επικαλεστούμε την ευαρέσκεια και την δημόσια εκθείαση και συμπόνια του Λογιστή – Φοροτεχνικών από πολλούς Υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της φορολογικής και εργασιακής Διοίκησης για την επαγγελματική και κοινωνική στάση του, να σταθεί υπεύθυνα στις περιστάσεις και να σηκώσει στους ώμους το μεγάλο βάρος εφαρμογής όλων των μέτρων. Εσείς μπορείτε και αφήνουμε αυτό σε εσάς, να δικαιώσετε την θέση των Υπουργών σας όσο και των Βουλευτών, με το να ικανοποιήσετε το εν λόγω αίτημά μας, με δεδομένο ότι πρέπει να βρεθεί η λύση χωρίς να προκύπτουν ζητήματα απώλειας δημοσίων εσόδων από τις κατά περίπτωση παρατάσεις.

Με εκτίμηση,

το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

 

Ελλάδα

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Νίκος Ανδρουλάκης: Με χειροκροτήματα έγινε δεκτός στο γραφείο του – «Όλα καλά», η πρώτη αντίδραση

Δημοσιεύθηκε

στις

Με χειροκροτήματα έγινε δεχτός στο γραφείο του στην οδό Ιπποκράτους, λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο νικητής, μετά μέχρι τώρα ενσωματωμένα αποτελέσματα των εκλογών,  ανέβηκε στο γραφείο του όπου τον περίμεναν συνεργάτες και υποστηρικτές του.

Αρκετός κόσμος που είχε συγκεντρωθεί εκεί τον αποθέωσε, με τον ίδιο να σηκώνει τη γροθιά του και να λέει μόνο «όλα καλά».Σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφώνησε στους γονείς του και στη συνέχεια επικοινώνησε με συνεργάτες του ανά την Ελλάδα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα περιμένει να κάνει δήλωση, μετά τους συνυποψηφίους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή θα τονίζει την ανάγκη για ενότητα στο Κίνημα την επόμενη ημέρα.

Περισσότερα

Ελλάδα

Εκλογές ΚΙΝ.ΑΛ.: Προηγείται ο Ανδρουλάκης με 39,47% στο 41,69% – Μάχη Παπανδρέου-Λοβέρδου για τη 2η θέση

Δημοσιεύθηκε

στις

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, για την ανάδειξη του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Η προσέλευση στα εκλογικά κέντρα ήταν εξαιρετικά υψηλή με τον αριθμό των ψηφοφόρων να σπάει ρεκόρ.

Στο 41,69% της ενσωμάτωσης, πρώτος εμφανίζεται ο Ανδρουλάκης με 39,47%, δεύτερος ο Παπανδρέου με 26,34%, τρίτος ο Λοβέρδος με 24,76%, ακολουθούν Χρηστίδης με  3,1%, Καστανίδης με 3,66% και Γερουλάνος με 2,6%.
Ωστόσο, δεν έχουν ενσωματωθεί πολλά εκλογική τμήματα από την Αττική, όπου καταγράφεται το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων, γεγονός που θα μπορούσε να ανατρέψει τα ποσοστά των υποψηφίων.

Περισσότερα

Ελλάδα

Εκλογές ΚΙΝ.ΑΛ.: Ποιους ψήφισαν οι απόδημοι- Σε εξέλιξη η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα πρώτα αποτελέσματα από τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού για τους απόδημους Έλληνες έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται αφού οι κάλπες έκλεισαν.

Μέχρι ώρας:

Μόναχο

Ανδρουλάκης: 54
Γερουλάνος:6
Καστανίδης:5
Λοβέρδος: 27
Παπανδρέου: 87
Χρηστίδης:12

Νυρεμβέργη

Ανδρουλάκης: 19
Γερουλάνος: 1
Καστανίδης: –
Λοβέρδος: 12
Παπανδρέου: 46
Χρηστίδης: 1

Στουτγάρδη

Ανδρουλάκης: 28
Γερουλάνος: 2
Καστανίδης: 6
Λοβέρδος: 51
Παπανδρέου: 104
Χρηστίδης: 8

Φρανκφούρτη

Ανδρουλάκης: 48
Γερουλάνος: 5
Καστανίδης: 13
Λοβέρδος: 16
Παπανδρέου: 52
Χρηστίδης: 1

Οφφενμπαχ

Ανδρουλάκης: 15
Γερουλάνος: 3
Καστανίδης: 1
Λοβέρδος: 9
Παπανδρέου: 29
Χρηστίδης: 2

Κολωνία

Ανδρουλάκης: 11
Γερουλάνος: 4
Καστανίδης: 3
Λοβέρδος: 22
Παπανδρέου: 30
Χρηστίδης: –

Ντίσελντορφ

Ανδρουλάκης: 83
Γερουλάνος: 1
Καστανίδης: 3
Λοβέρδος: 14
Παπανδρέου: 87
Χρηστίδης: 3

Βουπερρταλ

Ανδρουλάκης: 18
Γερουλάνος: 1
Καστανίδης: 4
Λοβέρδος: 15
Παπανδρέου: 18
Χρηστίδης: 4

Βερολίνο

Ανδρουλάκης: 33
Γερουλάνος: 9
Καστανίδης: 4
Λοβέρδος: 23
Παπανδρέου: 49
Χρηστίδης: –

Στοκχόλμη

Ανδρουλάκης: 33
Γερουλάνος: 3
Καστανίδης: 3
Λοβέρδος: 17
Παπανδρέου: 118
Χρηστίδης: 2

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα