Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Τα εμβόλια θα πλήξουν την πανδημία»- Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλά στη «Γ»

«Μάσκα, αποστάσεις, κανόνες υγιεινής είναι τα ασφαλή μέτρα»

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΗΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Τριγμοί στο Σύστημα Υγείας. Η Βόρεια Ελλάδα σε «εμπόλεμη» κατάσταση. Τα σύνορα έκλεισαν. Επεβλήθη η Επίταξη Ιδιωτικών Νοσοκομείων. Ως διέξοδος. Ως λύση ανάγκης.

Η Εθελοντική προσφορά Νοσηλευτικού Προσωπικού στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ενώνει τις δυνάμεις  σε μια άνιση μάχη, με αντίπαλο την πανδημία.

Τα κρούσματα εμμένουν σε αριθμό τετραψήφιο.To 2 ο Lockdown θα φτάσει σχεδόν ως τα Χριστούγεννα. Γιορτές του 2020 η ελπίδα μείωσης του επιδημικού δείκτη Rt. Θα μπορέσει το 2 ο Lockdown να αναχαιτίσει την επέλαση της πανδημίας ;

Τα καθολικά  «κυλιόμενα lockdown» αν επιβληθούν, είναι η ενδεδειγμένη λύση για το Σύστημα Υγείας και για την οξυγόνωση της οικονομίας; Η μόνη ελπίδα φαίνεται πως είναι τα εμβόλια. Ποια όμως είναι η αποτελεσματικότητά τους; Καλύπτουν όλο το ηλικιακό φάσμα; Ποιες οι παρενέργειες; Εξασφαλίζουν το μείζον ζητούμενο, την ανοσία; Πότε και πώς θα αρχίσει ο εμβολιασμός;

Ο γνωστός σε όλους, διακεκριμένος Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του
Πανεπιστημίου Πατρών- Δ/ντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου
Metropolitan και Μέλος της  Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας
Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος απαντά.

 

-To δεύτερο lockdown ακόμα δεν έχει αποδώσει και είναι βέβαιο ότι θα επεκταθεί πέραν της 10ης  του Δεκέμβρη. Θεωρείτε ότι η όποια επέκτασή του θα μπορέσει να αναχαιτίσει την επέλαση της πανδημίας;

«Η επέκταση του lockdown είναι το τελευταίο θέμα που πρέπει να μας απασχολεί. Σε αυτή τη φάση της εκτεταμένης διασποράς, οι προβλέψεις δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Λογικά με το lockdown που εξασφαλίζει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό την έλλειψη συνωστισμού και την  κατ’ επιταγή τήρηση των μέτρων θα πρέπει αυτή την εβδομάδα να αρχίσει να περιορίζεται  ο αριθμός των κρουσμάτων. Υπάρχει μια μικρή μείωση στην εκθετική αύξηση με ποιοτικές παραμέτρους σταθεροποίησης του επιδημικού δείκτη Rt στο 1,2/1,4. Αρχικά θα πρέπει να σταθεροποιηθεί αυτός ο δείκτης και να ευχηθούμε να μειωθεί κατά πολύ για να μπορούμε να μιλάμε για έλεγχο της πανδημίας. Το επιθυμητό είναι τα κρούσματα να κατέβουν σε τριψήφια κλίμακα και όσο το δυνατόν σε μικρότερο τριψήφιο αριθμό. Για να επιτευχθεί αυτή η μείωση χρειάζεται αυστηρή τήρηση και επιτήρηση των μέτρων».

«Η ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΘΑ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΟΧΙ ΤΑ ΚΥΛΙΟΜΕΝΑ LOCKDOWN»

-Αν δεν επιτευχθεί μείωση του επιδημικού δείκτη Rt, θεωρείτε ότι η μεσοβέζικη λύση των καθολικών κυλιόμενων lockdown είναι η ενδεδειγμένη τόσο για το Σύστημα Υγείας όσο και για την οξυγόνωση της οικονομίας;

«Αμφιλεγόμενο να επικρατήσει και να αποδώσει μια κατάσταση αυξομείωσης των μέτρων με τέτοιο τρόπο. Αποδείχθηκε ότι μετά από lockdown επικρατεί αυξημένη χαλαρότητα. Τα ήπια  μέτρα που αν εφαρμοζόντουσαν σωστά, θα κρατούσαν υπό έλεγχο την πανδημία, δεν κρατούνται. Παραβιάζονται κατά κόρον, επικρατεί πλήρης απεμπόληση. Παραμένει μόνον η επιθυμία άμεσης επιστροφής στην κανονικότητα. Στην επιστροφή και τις συνήθειες μιας κανονικής ζωής από έναν πληθυσμό κουρασμένο παγκόσμια. Έναν πληθυσμό που δυστυχώς δεν έχει κατανοήσει ότι τα μέτρα πρέπει να τα εφαρμόζει σαν ενσυνείδητη απόφαση και όχι από το φόβο της αστυνόμευσης και της καταπίεσης. Γιατί αν δεν γίνει η τήρηση των μέτρων ως ενσυνείδητη στάση, η αστυνόμευση  που προσβάλλει τη δημοκρατία και την ατομική  ελευθερία δεν είναι λύση. Λοιπόν ένα κυλιόμενο lockdown αν επιτύχει τη μείωση των κρουσμάτων, τότε η ασφάλεια που θα δώσει θα είναι πλασματική, γιατί η άρση των μέτρων  επιδεινώνει την κατάσταση τάχιστα. Άρα ούτε το Σύστημα Υγείας αποφορτίζεται ούτε οξυγονώνεται η οικονομία. Τα ήπια μέτρα και η συνεχής και συνειδητοποιημένη τήρησή τους από τους πολίτες, δηλ. μάσκα, αποστάσεις, κανόνες υγιεινής, είναι τα πλέον ασφαλή μέτρα να ελέγξουν την πανδημία και να δώσουν οξυγόνο στην οικονομία. Ιδανική είναι η σταδιακή και πολύ προσεκτική έξοδος από το lockdown με τη λειτουργία των σχολείων αρχικά, του λιανεμπορίου και της εστίασης υπό όρους και με αυστηρή τήρηση των μέτρων».

«ΑΠΟ 500 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ COVID-19»

-Πόσο πρέπει να πέσει η τιμή του επιδημικού δείκτη Rtλ ώστε να θεωρήσετε ότι ελέγχεται η πανδημία;

Ο επιδημικός δείκτης Rt (επιδημικός δείκτης με μέτρα) πρέπει να μειωθεί από το 1,2/1,4 που βρίσκεται τώρα και να φτάσει κάτω από τo 1. Το επιθυμητό είναι τα κρούσματα να κατέβουν στον τριψήφιο αριθμό 500 και κάτω. Για να επιτευχθεί αυτή η μείωση, χρειάζεται πολύς χρόνος αυστηρής και ενσυνείδητης τήρησης των μέτρων. O βασικός όμως δείκτης είναι η αξιοπρεπής και σωστή νοσηλεία των πασχόντων. Σε αυτό πρέπει να συμβάλουμε όλοι, πολίτες και το κράτος. Αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη. Είναι ο κατάλληλος χρόνος για να φανεί η απόδοση των μέτρων με τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων».

«ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ  ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ»

-Ελπίδα τα εμβόλια. Οι εταιρείες Pfizer και Moderna Inc. ισχυρίζονται ότι τα εμβόλιά τους  είναι αποτελεσματικά κατά 95%. Είναι αρκετές οι κλινικές δοκιμές των συγκεκριμένων εμβολίων για την αποτελεσματικότητά τους σε όλο το ηλικιακό φάσμα, τις παρενέργειες και την ανοσία που εξασφαλίζουν;

«Η διαδικασία έγκρισης όλων των εμβολίων γενικώς είναι σταθερή και αμετάβλητη και δεν επηρεάζεται από καμιά κατάσταση πολλώ δε μάλλον από την παρούσα σοβαρή κατάσταση της πανδημίας, η οποία δεν επιδέχεται καμιά αβλεψία. Βρισκόμαστε εν αναμονή οριστικοποίησης των εμβολίων που αναφέρατε, αλλά και άλλων όπως π.χ. το εμβόλιο της Οξφόρδης που δίνει αγώνα ταχύτητος με κλινικές δοκιμές για την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων του. Όσον αφορά στο εμβόλιο της εταιρείας Pfizer, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που δημοσίευσε η εταιρεία, είναι αποτελεσματικό πάνω από 90%. Από τους 44.000 εθελοντές της Pfizer οι μισοί έλαβαν placebo (εμβολιάστηκαν εικονικά) και οι άλλοι μισοί έλαβαν το εμβόλιο. Το αποτέλεσμα με τα νέα στοιχεία δείχνει ότι οι περισσότεροι εκ των εθελοντών που έλαβαν το placebo ασθένησαν με covid και όχι εκείνοι που έκαναν το εμβόλιο.Το εμβόλιο της Moderna εμφάνισε και αυτό αποτελεσματικότητα άνω του 90% απέναντι στον κορωνοϊό. Τα δύο εμβόλια είναι της ίδιας τεχνολογίας, δηλαδή μεταφέρουν  γενετικό υλικό στον ασθενή παράγοντας πρωτεΐνες όπου όταν ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό πολεμάται, δημιουργώντας μία ανοσιακή απάντηση και έτσι καταφέρνει να μην δημιουργηθεί λοίμωξη. Τα συγκεκριμένα εμβόλια βασίζονται στην τεχνολογία mRNA, η οποία  επελέγη για πρώτη φορά, αφού οι επιστήμονες γνώριζαν ότι μόνον έτσι θα αναπτυσσόταν  γρήγορα ένα εμβόλιο και θα ήταν αποτελεσματικό. Να το πούμε απλά, με τη μέθοδο αυτή μετατρέπουν τον οργανισμό σε εργοστάσιο παραγωγής «ανοσοποιητικών στρατιωτών»  έτοιμων να καταπολεμήσουν τη νόσο covid-19 σε μια μελλοντική έκθεση στον ιό του εμβολιασμένου. Σύμφωνα με τις εταιρείες οι παρενέργειες είναι ήπιες ή μέτριες, ανάλογες με αυτές του εμβολίου της γρίπης. Φαίνεται εκ των έως τώρα αποτελεσμάτων ότι εξασφαλίζουν ανοσία τουλάχιστον για τους μήνες που έχουν γίνει οι δοκιμές. Πάντως η Ε.Ε. έχει εξασφαλίσει 300 εκατ. δόσεις δηλαδή για 150 εκατ. ανθρώπους, αφού χρειάζονται 2 δόσεις εμβολίου για τον καθένα μας».

«Η Ε.Ε. ΕΧΕΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑ-Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2021»

-Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι έχουν προαγοραστεί τα εμβόλια και έχουν σχεδιαστεί τα κέντρα εμβολιασμού. Ποια τα κριτήρια επιλογής των εμβολίων, από ποιον και πότε θα αρχίσει ο εμβολιασμός;

«Όντως η Ε.Ε. έχει εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα εμβολίων ανάλογη με τον πληθυσμό της κάθε χώρας η οποία τα προαγοράζει. Συγκεκριμένα κάθε εμβόλιο που ολοκληρώνει τη διαδικασία των δοκιμών περνά από τη διαδικασία έγκρισης και αν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, θα διατίθεται στις χώρες που τα έχουν προαγοράσει σε ποσότητες που θα καλύπτουν τον πληθυσμό της χώρας. Κριτήρια προφανώς αποτελούν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών των εμβολίων όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά τους κατά του ιού, στην κάλυψη όλου του ηλικιακού φάσματος και στην ανοσία. Πρωτίστως οι εταιρείες θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να παραγάγουν με ασφάλεια το εμβόλιό τους σε ευρεία κλίμακα. Στις αρχές του 2021 αναμένεται να εισαχθούν τα πρώτα εμβόλια. Πράγματι έχουν σχεδιαστεί επακριβώς τα Κέντρα Εμβολιασμού στη χώρα μας και ο εμβολιασμός θα αρχίσει κατά προτεραιότητα ομάδων. Πρώτη προτεραιότητα ο εμβολιασμός των υγειονομικών και των ευπαθών ομάδων, ώστε να εξασφαλιστεί σταθερότητα και ελάφρυνση στο Υγειονομικό Σύστημα και παράλληλα να μειωθεί η νοσηρότητα και η θνησιμότητα. Σε δεύτερη φάση θα αρχίσει ο ομαδικός εμβολιασμός ώστε να επιτευχθεί η περίφημη ανοσία της αγέλης. Αυτό θα πάρει χρόνο, σίγουρα θα χρειαστεί το τέλος του χρόνου και επιπλέον ένα τρίμηνο εξάμηνο για να παγιωθούν τα αποτελέσματα».

 

AΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ 23-11-20

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στην Αμφιλοχία η διανυκτέρευση των υδροπλάνων

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι πρόεδροι των δύο εταιρειών που «τρέχουν» τις εξελίξεις με τα υδροπλάνα στον ελληνικό χώρο, μέσα στην 5ετία θα λειτουργούν κάπου 150 υδατοδρόμια στην Ελλάδα, γεγονός που θα σημαίνει πως η χώρα μας θα έχει το μεγαλύτερο δίκτυο στην Ευρώπη.

Τα όσα ανέφεραν οι δύο άνδρες σχετικά με τις διαδικασίες που δρομολογούνται, είχαν και ένα ισχυρό τοπικό ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε πως το υδατοδρόμιο Αμφιλοχίας ορίζεται από την Hellenic Seaplanes S.A. ως το σημείο διανυκτέρευσης των υδροπλάνων στην πλευρά του Ιονίου και αναμένεται η τελική έγκριση από τον Δήμο Αμφιλοχίας. Με άλλα λόγια, φαίνεται πως η όμορφη κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας θα αποτελέσει την βάση των υδροπλάνων στην πλευρά του Ιονίου, γεγονός που επίσης σημαίνει ότι η Πάτρα καθίσταται πλέον ένας απλός σταθμός των υδροπλάνων στο δίκτυο του Ιονίου.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Ομόφωνη στήριξη στους οκταμηνίτες του Κοινωφελούς από το δημοτικό συμβούλιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την εισήγηση του Δημάρχου Κώστα Πελετίδη στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης(20/1) εκδόθηκε απόφαση για τη στήριξη των εργαζομένων του Κοινωφελούς(2019).

Ομόφωνα αποφασίστηκε το αίτημα των εργαζομένων για προσφυγή στα δικαστήρια της Αθήνας, να στηριχτεί από το δημοτικό συμβούλιο, όπως και αναμενόταν.

Η εκπροσώπηση της δημοτικής αρχής θα γίνει σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο, με τη στήριξη να λαμβάνει έμπρακτα χώρα τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα προσδιοριστεί η δίκη. Το “παρών” στη δικαστική αίθουσα αναμένεται να δώσει ο ίδιος ο Δήμαρχος Πατρέων όπως έχει κάνει σε ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Άσχημες εικόνες σε κηδεία-Αρπάχτηκαν για μια θέση στο Ναό

Δημοσιεύθηκε

στις

Καβγάς μεταξύ ανιψιών. Ποιοι θα εισέλθουν στον Ναό για να συμμετάσχουν στην ακολουθία της κηδείας της αγαπημένης τους θείας;

Έμεναν δύο κενές θέσεις από τις εννέα που προβλέπει η απόφαση, ο ιερέας δεν δεχόταν να αυξηθούν τα άτομα, προτείνοντας εναλλάξ παρουσία.

Οι τέσσερις ανιψιές όμως ήσαν ανένδοτες και τελικά για να αποφευχθεί η παρεξήγηση έμειναν όλες έξω, μπαίνοντας στο τέλος στον Ναό για να προσκυνήσουν.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΑΙΧΜΗΡΑ ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα