Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Μητσοτάκης: Παρέμβαση στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των εργαζομένων

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρέμβαση στη βουλή έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το νομοσχέδιο αφορά «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

Ομιλία Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Ξεκινώντας την παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός, είπε:

Επέλεξα να μιλήσω σήμερα στην βουλή σε μια στιγμή δύσκολης μάχης με την πανδημία για ένα σημαντικό νομοσχέδιο που προσθέτει ακόμα μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Το νομοσχέδιο υπηρετεί και έναν κεντρικό στόχο κυβέρνησης: την συνέχιση ελάφρυνσης νοικοκυριών και συνέχιση ελάφρυνσης επιχειρήσεων.

Βρίσκομαι εδώ για να δείξω ότι το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται παρά τις δυσκολίες κορωνοϊού. Δεν περιορίζονται οι μεταρρυθμίσεις μας. Απόδειξη ότι ακολουθεί στην Βουλή κρίσιμο νομοσχέδιο για επαγγελματική εκπαίδευση και απαντά σε πραγματικά ζητούμενα της αγοράς εργασίας.

Ακολουθεί το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο το οποίο λύνει τολμηρά, χρόνια προβλήματα όπως οι παρεκκλίσεις από την εκτός σχεδίου δόμηση.

Θα ακολουθήσει νομοσχέδιο και για τον εκσυγχρονισμό πλαισίου δημόσιων συμβάσεων. Είναι πλευρές του κυβερνητικού έργου που είχαμε παρουσιάσει προεκλογικά, είχα ανακοινώσει στην ΔΕΘ. Παρά τις πολλές δυσκολίες και την εξαιρετικά προβληματική συγκυρία η κυβέρνηση παραμένει συνεπής στην συμφωνία της με τους πολίτες και μιλά την γλώσσα αλήθειας.

Πριν λίγο ο αναπληρωτής υπ Οικονομίας έκανε την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Το προσχέδιο έχει ήδη σταλεί στην ΕΕ. Το υλικό έχει αναρτηθεί σε διαβούλευση. Λιγο πριν κατατεθεί το οριστικό σχέδιο της χώρας στην ΕΕ θα έρθει και στην εθνική αντιπροσωπεία για να συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων

Το νομοσχέδιο που συζητούμε αποσκοπεί στην αντοχή και συνοχή κοινωνίας. Παρέχει ασπίδες σε ευάλωτους και συνεχίζει με σταθερά βήματα στο δρόμο κεντρικής στρατηγικής μας κατεύθυνσης: οι πολίτες να απαλλάσσονται σταδιακά από τα βάρη και παράλληλα να τονώνεται η απασχόληση. Κεντρικός στόχος η νέα αποκλιμάκωση των βαρών εργαζόμενων και εργοδοτών.

Γνωρίζουμε από όλες τις έρευνες ότι το μη μισθολογικό κόστος στην πατρίδα μας παραμένει δυσανάλογα μεγάλο. Αποθαρρύνει επενδύσεις και ενθαρρύνει εισφοροδιαφυγή. Συνεπώς κάθε μείωση του μη μισθολογικού κόστους διευλκολύνει επενδύσεις κα ενισχύει το πορτοφόλι εργηαζόμενων Σωρευτικά οι εισφορές μειώνονται 3,9%. Ωφελεί σχεδόν 2 εκατ. εργαζόμενους . Ετήσιο κέρδος 228 ευρώ για μισθωτό των 1000 ευρώ, 456 ευρώ για μισθωτό των 2000 ευρώ. Ανάλογη κλιμάκωση θα έχουν και τα οφέλη για τις επιχειρήσεις. Εξαιρετικά σημαντική η παρέμβαση ειδικά για μισθωτή εργασία που χτυπήθηκε από την πανδημία και πρέπει να κάνουμε πιο ελκυστική για να δημιουργήσουμε καλά πληρωμένες θέσεις απασχόλησης. Φαντάζομαι ότι όλα τα κόμματα μιλούν με μεγάλες και μικρές συνδικαλιστικές ενώσεις, τις παραγωγικές δυνάμεις που λένε ότι η μείωση εισφορών είναι πολύ σημαντική ίσως πιο σημαντική από τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Η κυβέρνηση είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της γι’ αυτό και έχει προχωρήσει και σε μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις όπως ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών.

Διευκολύνονται περισσότεροι από 800.000 ασφαλισμένοι και διευθετείται για 1,5 εκατ. εργαζόμενους η πολύπλοκη διαδικασία υπολογισμού εισφορών.

Για το Δεκέμβριο διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους σχεδόν 500.000 δικαιούχους. Σε αυτούς εντάσσονται για πρώτη φορά άστεγοι συμπολίτες μας αλλά και γυναίκες θύματα βίας που ζουν σήμερα σε ξενώνες φιλοξενίας. Ισως είναι συμβολικό ότι ψηφίζεται σήμερα που είναι η παγκόσμια ημέρα εξάλειψης βίας κατά γυναικών και καλύπτουμε αυτό το κενό.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Είναι μηχανισμός στήριξης πιο αδύναμων που δοκιμάζονται. Θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατοχυρώθηκε συνταγματικά από την κυβέρνηση της ΝΔ και τώρα διπλασιάζουμε το επίδομα του Δεκεμβρίου.

Με το νομοσχέδιο ειδική μέριμνα λαμβάνεται και για επαγγελματίες επιστημονικών κλάδων με εφάπαξ οικονομική ενίσχυση.

Επεκτείνεται το καθεστώς αναστολής συμβάσεων.

Τέλος αναθεωρείται το πλαίσιο για περιστασιακή εργασία ανέργων ή μακροχρόνια ανέργων που θα διατξρούν τα δικαίώματα έσρτω και αν εργάστηκαν για λιγότερες από 70 ημέρες

Το νομοσχέδιο πλαισιώνουν μια σειρά από διατάξεις που αφορούν ευάλωτους συμπολίτες μας.

Αφορούν ζητήματα που δεν απασχολούν τα μίντια. Όμως αυτή την κυβέρνηση την απασχολούν όλες οι όψεις της κοινωνίας. Διπλασιάζεται η σύνταξη τέκνων που έχουν χάσει και δύο γονείς. Ενισχύονται οι συμπολίτες μας με κυστική ίνωση ενισχύεται το πρόγραμμα στέγαση και εργασία για αυτόνομη διαβίωση και εξασφαλισμένη εργασία στα μέλη τους

Παρατείνονται οι προθεσμίες για κατάθεση αίτησης επιδόματος γέννησης και το πρόγραμμα ενισχύεται για το 2021 με ακόμα 37 εκατ. ευρώ


Ροή ειδήσεων

Advertisement