Οικονομία
Επιστρεπτέα 4: Άλλα 700 εκατ. σε επιπλέον 143.169 δικαιούχους
Δημοσιεύθηκε
2 μήνες πρνστις

Την καταβολή σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς ακόμη 143.169 δικαιούχων του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ποσό ύψους 700,3 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του «σε λιγότερο από μία εβδομάδα από την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 222.173, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση ενίσχυση ύψους 1,12 δισ. ευρώ».
Συγκεκριμένα, οι 10 ΚΑΔ με τον μεγαλύτερο αριθμό ωφελουμένων από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, μέχρι σήμερα, είναι:
- Υπηρεσίες που παρέχονται από καφετερία, 5.605 ωφελούμενοι
- Υπηρεσίες ταξί ή αγοραίων, με οδηγό ιδιόκτητη, 4.644 ωφελούμενοι
- Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου, 3.750 ωφελούμενοι
- Νομικές υπηρεσίες (δικηγόρου), 3.575 ωφελούμενοι
- Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία, 3.569 ωφελούμενοι
- Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο/ταβέρνα, 3.519 ωφελούμενοι
- Υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ-μπαρ, 3.445 ωφελούμενοι
- Υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, 3.310 ωφελούμενοι
- Υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων δωματίων ή διαμερισμάτων, 2.991 ωφελούμενοι
- Λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού, 2.739 ωφελούμενοι.
Σύμφωνα με τον κ.Σταϊκούρα «αποδεικνύεται έτσι, έμπρακτα, ότι η Κυβέρνηση στηρίζει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τις επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και να ανακάμψουν, όσο γίνεται πιο γρήγορα.
Η στήριξη αυτή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αφορά κατά κύριο λόγο πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είναι, ενδεικτικά, καφετέριες, ταξί, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, καφενεία, σχολικά κυλικεία, αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια, καθώς και δικηγόρους, λογιστές, και φροντιστήρια».
Σε ό,τι αφορά στη γεωγραφική κατανομή της χρηματοδότησης, η κάλυψη είναι μεν πανελλαδική, αλλά στοχευμένη.
Όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών «το μεγαλύτερο κομμάτι της κατευθύνεται σε γεωγραφικές περιοχές που επλήγησαν εντονότερα από τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, εάν εξαιρέσουμε την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι περιοχές στις οποίες έχουν διατεθεί τα υψηλότερα ποσά χρηματοδοτικής ενίσχυσης είναι η Κρήτη με 99,6 εκατ. ευρώ, οι Κυκλάδες με 58,7 εκατ. ευρώ, τα Επτάνησα με 56 εκατ. ευρώ, και τα Δωδεκάνησα με 50,1 εκατ. ευρώ.
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, δρώντας έγκαιρα, συστηματικά και με κοινωνική δικαιοσύνη» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ.Σταϊκούρας.
Σχετικά θέματα
-
Σταϊκούρας: Πάνω από 414.000 οι αιτήσεις για τη Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5
-
Σταϊκούρας: Βοηθήσαμε την κοινωνία – Δώσαμε 23,2 εκατ. ευρώ σε πάνω από 60.000 δάνεια
-
Σταϊκούρας: Πρόωρη αποπληρωμή 3,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ
-
Γεωργιάδης: Δάνεια έως 50.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις – Αύριο το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους σε αναστολή
-
Νέα μέτρα στήριξης
-
Eurogroup : Επιβεβαιώθηκε η δημοσιονομική ευελιξία για το 2021, τονίζει ο Χρήστος Σταϊκούρας
Οικονομία
Σταϊκούρας: Ξεκινούν οι πληρωμές σε ιδιοκτήτες ακινήτων και επιστρεπτέα προκαταβολή 5
Δημοσιεύθηκε
4 ώρες πρνστις
19 Ιανουαρίου 2021 22:46
Tις επόμενες ημέρες αρχίσει η καταβολή των 1,5 δισ. ευρώ περίπου σε επιχειρηματίες και επαγγελματίες από την Επιστρεπτέα 5, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προσθέτοντας ότι από σήμερα αρχίζει η επιστροφή του 50% της απώλειας των ενοικίων μηνός Νοεμβρίου.
Όπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα γίνει και η επιστροφή της απώλειας Δεκεμβρίου ενώ πιταχύνονται παράλληλα, δήλωσε, οι πληρωμές για τις αποζημιώσεις ενοικίου του 2021,ενώ στα τέλη Ιανουαρίου θα γίνει και η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.
«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος» πως το σημερινό άνοιγμα του εμπορίου «θα πάει καλά και θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα» δήλωσε ο υπουργός.
Οι εταιρείες που αρχίζουν να ανοίγουν από σήμερα επιβεβαίωσε ότι θα μπορούν να βάλουν – αν το επιθυμούν – ένα μέρος των εργαζομένων τους σε αναστολή ως πληττόμενες. Το κράτος και συνεχίζει να επεκτείνει τα μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί, είπε αναφέροντας πως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι περίπου 32 δισ. ευρώ.
Για την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων η οποία ισχύει έως το τέλος Απριλίου ανέφερε ότι το κρίσιμο θέμα είναι «τι κάνουμε σήμερα για να βοηθήσουμε».
Για το ενδεχόμενο παράτασης είπε πως «δεν έχει αλλάξει κάτι σήμερα, αλλά θα δούμε πως θα είναι η πραγματική οικονομία τον Απρίλιο του 2021».
Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αναφέρθηκε σε 263.000 συμψηφισμούς που έγιναν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου αλλά και σε 80.000 περιπτώσεις που δεν έγιναν συμψηφισμοί λόγω λαθών (για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε έως και τον Οκτώβριο).
Οικονομία
Κράτησαν… άμυνα στην πανδημία: 972 εγγραφές και 377 διαγραφές επιχειρήσεων στην Αχαΐα το 2020
Δημοσιεύθηκε
4 ώρες πρνστις
19 Ιανουαρίου 2021 22:30
Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, το 2020 «έκλεισε» με θετικό ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Αχαΐας.
Οι νέες επιχειρήσεις υπερίσχυσαν των «λουκέτων», παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που επέβαλε ο κορωνοϊός, αναγκάζοντας πολλές ΜμΕ να κατεβάσουν ρολά για μήνες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΜΗ από το Επιμελητήριο Αχαΐας, το 2020, σε σχέση με αυτές που άνοιξαν και αυτές που έκλεισαν, το πρόσημο είναι θετικό, εφόσον η διαφορά ανέρχεται στις 595 επιχειρήσεις. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 55 επιχειρήσεις περισσότερες στην μεταποίηση, δεδομένου ότι άνοιξαν 125 αλλά έκλεισαν 70.
Στον κλάδο του εμπορίου, η ψαλίδα άνοιξε περισσότερο, εφόσον η διαφορά έφθασε τις 156 επιχειρήσεις, καθώς άνοιξαν 287 και έκλεισαν 131.
Η μεγαλύτερη διαφορά καταγράφεται στον κλάδο των υπηρεσιών, καθώς φθάνει το ύψος των 384, με δεδομένο ότι άνοιξαν 560 και έκλεισαν 176 επιχειρήσεις. Ωστόσο, πλήρης αποτύπωση της κατάστασης στο επιχειρείν αναμένεται το επόμενο διάστημα, όταν επιστρέψουμε πλήρως στην κανονικότητα και διαφανεί πόσες τελικά επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να σηκώνουν ρολά και να ανοίξουν πάλι τις πύλες τους ελπίζοντας σε επιβίωση. Εκτιμάται από ανθρώπους της αγοράς πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχουν
κλείσει περισσότερες επιχειρήσεις μέσα στο 2020 και να μην το έχουν δηλώσει ακόμη στο Επιμελητήριο Αχαΐας.
Πάντως, τα επίσημα αριθμητικά δεδομένα δείχνουν πως οι επιχειρήσεις κράτησαν… άμυνα απέναντι στην επέλαση του κορωνοϊού που έπληξε τις επιχειρήσεις και προκάλεσε βαθύτατο ρήγμα στην οικονομία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ
Οικονομία
Χρηματιστήριο: Άνοδος στο ξεκίνημα της συνεδρίασης
Δημοσιεύθηκε
16 ώρες πρνστις
19 Ιανουαρίου 2021 11:20
Mε ανοδικές τάσεις άνοιξε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, εν μέσω ανοδικής κίνησης και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Η αγορά ανακάμπτει μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικές απώλειες 1,80%.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 796,53 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,1%.
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 4,45 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,22 %, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,80%, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (+2,53%), της Τέρνα Ενεργειακή (+2,45%), της ΔΕΗ (+2,03%) και της Πειραιώς (+1,85%).
Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ (-1,33%) και της ΕΥΔΑΠ (-0,58%).
Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+2,00%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+1,63%) , ενώ οριακές απώλειες καταγράφει μόνο ο δείκτης των Τροφίμων (-0,06%).
Ανοδικά κινούνται 45 μετοχές, 11 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Τζιρακιάν +11,86% και Moda Bango +9,84%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Audiovisual -3,51% και Τεχνική Ολυμπιακή -2,23%.
Ροή ειδήσεων
Σταϊκούρας: Ξεκινούν οι πληρωμές σε ιδιοκτήτες ακινήτων και επιστρεπτέα προκαταβολή 5
Κράτησαν… άμυνα στην πανδημία: 972 εγγραφές και 377 διαγραφές επιχειρήσεων στην Αχαΐα το 2020
Eυχές σε «οικογενειακό» κύκλο
Γουχάν: Ήξεραν από το 2019 για τον κορονοϊό αλλά πίεζαν τους γιατρούς να λένε ψέμματα
Ναβάλνι από τη φυλακή: Ο Πούτιν και οι φίλοι του είναι βουτηγμένοι στην διαφθορά
Πάτρα: Δείτε ΒΙΝΤΕΟ από τη διάρρηξη μίνι μάρκετ στην οδό Τρικάλων
Ο Ομάρ Ελαμπντελαουί βγήκε από το νοσοκομείο
Άγριες Μέλισσες: Η Ελένη καταγγέλλει τους βιασμούς που υπέστη και το χωριό την απομονώνει
Με το δεξί η πρεμιέρα της Εθνικής πόλο γυναικών στην Τεργέστη
Πάτρα: 2.000 τεστ την Τετάρτη στο νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας”-Ανησυχία για διασπορά του ιού
Αυτή την εβδομάδα
-
Μπάσκετ3 ημέρες πρν
O Προμηθέας ενδιαφέρεται για τον Αμερικάνο Κουίνσι Φορντ
-
Αθλητισμός3 ημέρες πρν
Πρεμιέρα με ισοπαλία για την Παναχαϊκή
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα3 ημέρες πρν
Ανοσοποιητικό: Οι διατροφικές συνήθειες που το αποδυναμώνουν
-
Αθλητισμός4 ημέρες πρν
Το gnomip.gr στην πρεμιέρα της Παναχαϊκής Live ενημέρωση (1-1 ΤΕΛΙΚΟ)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
“Έφυγε” νωρίς η Πατρινή φωτογράφος Αλεξία Τούλιου
-
Σινεμά3 ημέρες πρν
3 “διαβολικές” ταινίες που θα απολαύσεις αν σου άρεσε το Lucifer
-
Παναχαϊκή3 ημέρες πρν
Με λάθη εναντίον της Παναχαϊκης ο διαιτητής Ζαμπαλάς
-
Εκκλησιαστικά3 ημέρες πρν
Ο,τι αποστρέφεσαι μην το κάνεις στον άλλον