Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Διχασμός για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού–Πρωτιά για ΝΔ και Μητσοτάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Προβληματισμός επικρατεί στους πολίτες αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού καθώς εμφανίζονται διχασμένοι για το αν θα πρέπει να το κάνουν ή όχι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega.

Παράλληλα οι ερωτηθέντες στην συντριπτική τους πλειοψηφία θεωρούν πως τα δύσκολα όσον αφορά τον κορονοϊό είναι μπροστά μας ενώ σκούρα βλέπουν τα πράγματα και στην οικονομία.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου η ΝΔ παραμένει πρώτη με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο καταλληλότερος και ο ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega.

Σε σωστή κατεύθυνση η χώρα

Στην ερώτηση για το αν η χώρα κινείται στη σωστή η στη λάθος κατεύθυνση το 49% θεωρεί προς τη σωστή, το 42% προς τη λάθος ενώ ένα 5% ούτε στη σωστή ούτε στη λάθος.

Οι ψηφοφόροι της ΝΔ θεωρούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία (82%) πως η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ το ΚΙΝΑΛ σε ποσοστό 66,9%. Αντίθετα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν κατά 66% πως η χώρα βαδίζει σε λάθος δρόμο ενώ αυτοί του ΚΚΕ σε 63%.

Ο κορονοϊός το μεγάλο πρόβλημα

Για το ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρα οι ερωτηθέντες θεωρούν τον κορονοϊό και την ιατρική περίθαλψη σε ποσοστό 54% και ακολουθούν η οικονομίας με 21%, η ανεργία με 7%, το πολιτικό σύστημα με 5%, η εξωτερική πολιτική με 4%, το προσφυγικό/μεταναστευτικό με 2% και η παιδεία με 1%.

Θετικά αξιολογούν κυβέρνηση και Μητσοτάκη

Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης το 51% την κρίνει θετικά ενώ το 40% αρνητικά με ένα 7% να μην έχει ούτε θετική ούτε αρνητική άποψη.

Οι ψηφοφόροι της ΝΔ με ποσοστό που αγγίζει το 90% την κρίνουν θετικά ενώ θετικά κατά 62,9% εκφράζονται και οι οπαδοί του ΚΙΝΑΛ. Στον αντίποδα οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται αρνητικά κατά 72,4% του ΚΚΕ κατά 60% και των υπόλοιπων κομμάτων κατά.

Στο ιδεολογικό πρόσημο αρνητικά κρίνουν την κυβέρνηση οι αριστεροί σε ποσοστό 82,3% και οι κεντροαριστεροί σε 63,8%. Αντίθετα οι κεντρώοι θετικά κατά 55,4%, οι κεντροδεξιοί κατά 87% και οι δεξιοί κατά 79%.

Στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θετικά εκφράζεται το 58% , αρνητικά το 36% και ούτε θετικά, ούτε αρνητικά το 5%. Θετικά εκφράζονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ σε ποσοστό 93% και του ΚΙΝΑΛ με 70% ενώ αντίθετα αρνητική γνώμη έχουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με 63,8%, του ΚΚΕ με 61% και των άλλων κομμάτων με 52,5%.

Χαμηλές “πτήσεις” για Τσίπρα

Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλεξη Τσίπρα θετικά εκφράζεται το 21% ενώ το 71% έχει αρνητική άποψη με ένα 6% να μην εκφέρει ούτε θετική, ούτε αρνητική άποψη.

Χαμηλά είναι τα ποσοστά του και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με μόλις 48,5% ενώ ακολουθούν αυτοί του ΚΙΝΑΛ με 15,5%. Αντίθετα αρνητικά είναι οι κρίσεις από το 87% των ψηφοφόρων της ΝΔ, του ΚΚΕ και των λοιπών κομμάτων και κατά 81% του ΚΙΝΑΛ και των 38,6% του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαισιοδοξία την οικονομία

Στο πως αξιολογούν οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση της metron analysis την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα το 55% την κρίνει αρνητικά, το 11% θετικά και το 33% ουδέτερα.

Τι λένε για τις απαγορεύσεις για το Πολυτεχνείο

Για την απαγόρευση των διαδηλώσεων στο Πολυτεχνείο το 71% τη θεωρεί σωστή, το 26% αρνητική. Χαρακτηριστικό είναι πως οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων, άλλοι με μικρότερο άλλοι με μεγαλύτερο ποσοστό, την θεωρούν σωστή.

Τα δύσκολα βρισκονται μπροστά μας – Τι λένε για το εμβόλιο

Στην ερώτηση για την πανδημία του κορονοϊού και για το αν έχουμε αφήσει τα δύσκολα μπροστά μας οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση κατά 67% θεωρούν πως τα δύσκολα έρχονται και μόλις το 24% πως τα έχουμε αφήσει πίσω μας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις για το εμβόλιο και κατά πόσο θα το κάνουν καθώς μόλις το 51% απαντά ναι θα ήθελα, ενώ το 41% είναι αρνητικοί και ένα 8% δεν ξέρω, δεν απαντώ.

Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ θα έκαναν το εμβόλιο κατά 75%, της ΝΔ κατά 67,7, του ΣΥΡΙΖΑ κατά 53,4%, του ΚΚΕ κατά 49% και τα άλλα κόμματα μόλις κατά 25%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 45% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας το 17% και ο κανένας το 23%. Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι πρώτος και στη δημοφηλία των πολιτικών αρχηγών με 59%, ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά με 41%, ο Αλέξης Τσίπρας με 37%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 32%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 26% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 20%.

Πρωτιά με 16 μονάδες διαφορά για τη ΝΔ

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 16 μονάδες διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η ΝΔ έχει ποσοστό 35,1%, ελαφρά πεσμένα σε σχέση με το 36,2% στη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 19% (τον Οκτωβριο κατέγραψε 18,2%), Το ΚΙΝΑΛ παραμενει σταθερό στο 6,1% το ΚΚΕ με 4,8% (σε αντίθεση με το 5,1% τον Οκτώβριο). Ανεβασμένη εμφανίζεται η Ελληνική Λύση με 4,2% (έναντι 3,9% τον Οκτώβριο) και στα ίδια ποσοστά με 2,9% παραμένει το ΜεΡΑ25.

ΠΗΓΗ: newsit.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement