Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κορωνοϊός: Τι έδειξε η ανάλυση των λυμάτων στο Αίγιο-Αναμονή για Πάτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Αμελητέο ποσοστό ανίχνευσης του κορωνοϊού στα αστικά λύματα του Αιγίου έδειξαν τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν πρόσφατα στην πρωτεύουσα της Αιγιάλειας, ενώ για την Πάτρα η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει μία πρώτη εικόνα.

Η Πάτρα καθυστέρησε να ξεκινήσει την διαδικασία ελέγχου των λυμάτων, κάτι που είχαν κάνει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αφού προϋπόθεση για την εξαγωγή κρίσιμων συμπερασμάτων είναι η ύπαρξη μίας βάσης όσον αφορά στις τιμές που καταγράφονται στα λύματα.

Τους ελέγχους των λυμάτων της Πάτρας έχει αναλάβει το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών με επικεφαλής τον Καθηγητή, Απόστολο Βανταράκη, ο οποίος ανέφερε πως σχεδόν καθημερινά πραγματοποιούνται δειγματοληψίες από τον Βιολογικό Καθαρισμό, προκειμένου ο έλεγχος να έχει αναφορά σε τιμές διαφορετικών ημερών για να είναι αξιόπιστα και τα αποτελέσματα.
Όσον αφορά στο Αίγιο, φαίνεται πως η πιστή τήρηση των προστατευτικών μέτρων κατά του covid-19 φαίνεται πως αποδίδει καρπούς για τους κατοίκους του Αιγίου, καθώς ο ιός παρουσιάζει αμελητέο ποσοστό ανίχνευσης στα αστικά λύματα.
Τα αποτελέσματα από το εργαστήριο που έχει αναλάβει την ανάλυση των λυμάτων με παράμετρο τη διάδοση του κορωνοϊού στην πόλη, έφτασαν στην υπηρεσία της ΔΕΥΑ και όπως ξεκάθαρα αναφέρεται, ο ιός δεν ανιχνεύεται σε υπολογίσιμο επιστημονικά ποσοστό.
Η βελτιωμένη αυτή εικόνα του δείγματος λυμάτων που ελήφθη 10 περίπου μέρες μετά την έναρξη του δεύτερου lockdown, δίνει μια νότα αισιοδοξίας αλλά και ταυτόχρονα υποδεικνύει στους πολίτες πως είναι στο χέρι τους να διατηρηθεί, έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα που έδειχνε ανάλυση από δείγματα που ελήφθησαν λίγες μέρες πριν το lockdown.
Υπενθυμίζεται πως έλεγχοι πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τον περασμένο Μάιο, κατόπιν εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας που απεστάλη στους Δήμους της χώρας και στις οικείες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης.

Τα δείγματα από τα αστικά λύματα αποστέλλονται σε πιστοποιημένα εργαστήρια για να ανιχνευτούν τα ίχνη του covid-19 μέσω της μεθόδου Real Time PCR (Polymerase Chain Reaction) και πολλοί είναι πλέον οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα, που συμμετέχουν στην έρευνα αυτή και συμβάλουν στην ενίσχυση των πληροφοριών για τη διάδοση του ιού.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

 

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: «Νόσησε» από… συνοδό-2000 σήμερα στον “Άγιο Ανδρέα”

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε αγώνα δρόμου για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην Α΄ Παθολογική Κλινική μετά τον εντοπισμό τεσσάρων νοσηλευτριών και μιας γιατρού, οι οποίες βρέθηκαν θετικές, έχει επιδοθεί η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας».,

Η Α΄ Παθολογική Κλινική άμεσα τέθηκε σε καραντίνα, διενεργήθηκαν μοριακά τεστ σε όλο το προσωπικό και στους νοσηλευόμενους ασθενείς, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται σήμερα και ελήφθησαν αυστηρά μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του ιού στο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Ωστόσο, ο εντοπισμός θετικών κρουσμάτων σε υγειονομικό προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος προκάλεσε αναστάτωση και άμεσα ξεκίνησε ενδελεχής διερεύνηση για τον εντοπισμό της «πηγής» και λήψη μέτρων αντιμετώπισης.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο ιός «εισήχθη» στην Κλινική από συνοδό ασθενούς, η οποία είχε επιβεβαιωμένο κρούσμα στο οικογενειακό της περιβάλλον. Φέρεται να μην είχε ενημερώσει το νοσηλευτικό ίδρυμα για το γεγονός και εισερχόταν στην Α΄ Παθολογική Κλινική για να φροντίσει συγγενικό της πρόσωπο που νοσηλεύεται και έχρηζε βοήθειας.

Από την πρώτη στιγμή η Διοίκηση του Ιδρύματος ήταν σε επαφή με την Επιτροπή Λοιμώξεων Covid -19 του Νοσοκομείου αλλά και με τον καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΠΓΝΠ, αντιπρύτανη Μάρκο Μαραγκό προκειμένου να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για να υπάρξει «θωράκιση» των ασθενών και των εργαζομένων.

ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ – ΜΑΡΑΓΚΟΣ- ΑΚΙΝΟΣΟΓΛΟΥ

Χθες το απόγευμα, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης μετέβη στον «Αγ. Ανδρέα» μαζί με τον δ/ντή της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας Mάρκο Μαραγκό και την επίκουρο καθηγήτρια λοιμωξιολογίας του ΠΓΝΠ Καρολίνα Ακινόσογλου. Εγινε σύσκεψη στο γραφείο του διοικητή του ΓΝ Πατρών Ηλία Θεοδωρόπουλο, στην οποία συμμετείχαν επίσης η υπεύθυνη της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Πατρούλα Μανωλοπούλου και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝΠ Θανάσης Χονδρομάρας, οι οποίοι ενημέρωσαν για όλες τις ενέργειες που έγιναν μόλις εντοπίστηκαν οι θετικοί εργαζόμενοι στην Α΄ Παθολογική Κλινική.

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΕΛΑΒΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή της Διοίκησης του Νοσοκομείου άμεσα σταμάτησαν οι εισαγωγές περιστατικών στην εν λόγω Κλινική για την προστασία των ασθενών και τα περιστατικά εισάγονταν στην Β΄ Παθολογική Κλινική, χωρίς να χρειαστεί να σταματήσει η εφημερία του νοσηλευτικού ιδρύματος. Παράλληλα, αποφασίστηκε ο περιορισμός των ατόμων στον 3ο όροφο του κτιρίου και η παρουσία συνοδών αποκλειστά τις βαριές περιπτώσεις των ασθενών και σε όσους δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν μόνοι τους.

Οι οδηγίες για να μην μπαίνει κανείς συνοδός στην Α΄ Παθολογική Κλινική δόθηκαν και στην απογευματινή σύσκεψη, όπου τονίστηκε πως εάν επιχειρησιακά κριθεί αναγκαίο θα συνδράμει το ΠΓΝΠ στην διαχείριση των περιστατικών. Επισημάνθηκε η ανάγκη για αυστηρό έλεγχο στην χρήση των ατομικών μέτρων προστασίας από το σύνολο των εργαζομένων, ενώ τονίστηκε πως μόνο ένας συνοδός θα επιτρέπεται να εισέρχεται στην Παθολογική όταν κρίνεται αναγκαίος.

2.000 RAPID TEST ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Ο κ. Καρβέλης γνωστοποίησε πως σήμερα θα καταφθάσουν 2.000 rapid test για να γίνει πλήρης έλεγχος στο σύνολο του προσωπικού του Νοσοκομείου, ενώ χθες το βράδυ κατά την αυτοψία στην Α΄ Παθολογική Κλινική ζήτησε να υποβληθούν και όλοι οι συνοδοί που ήταν παρόντες σε rapid test.
«Στόχος είναι να μηδενιστεί η όποια διασπορά του ιού στο νοσηλευτικό ίδρυμα» δήλωσε στην «Γ» ο κ. Καρβέλης, τονίζοντας πως δόθηκαν σαφείς οδηγίες για την διαχείριση του ζητήματος που ανέκυψε.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔΗΝ

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος ζήτησε την παρέμβαση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ για το ζήτημα αναφέροντας σε ανακοίνωσή του τα εξής: «Στο επταόροφο κτίριο του Nοσοκομείου Άγιος Ανδρέας Πατρών, εν αντιθέσει με τα άλλα νοσοκομεία, επιτρέπεται η είσοδος επισκεπτών. Την Παρασκευή στη Α΄ παθολογική κλινική ένας συνοδός ειδοποίησε ότι είναι θετικός στο κορωνοϊό και κατά την ιχνηλάτηση μέχρι τώρα βρέθηκαν 4 ασθενείς θετικοί στον ίδιο και διπλανό θάλαμο.

Μάλιστα η μία ασθενής 44χρονη, μεταφέρθηκε στη κλινική κορωνοϊού, επιβαρύνθηκε η υγεία της, διασωληνώθηκε και δεν τα κατάφερε, έχασε τη ζωή της. Θετικοί στο κορωνοϊό βρέθηκαν και 4 συνοδοί ασθενών στους εν λόγω θαλάμους. Επίσης ένας γιατρός θετικός στη κλινική και η ιχνηλάτηση συνεχίζεται. Καλούμε τον Διοικητή της 6ης Υ.Πε που έχει αποδείξει την ευαισθησία του σε τέτοια ζητήματα να παρέμβει άμεσα. Δεν μπορεί να είναι το νοσοκομείο ξέφραγο αμπέλι ειδικά τώρα με τον κορωνοϊό. Με επιστολή τους το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής περιγράφει το μπάχαλο».

ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στους δρόμους για την Παιδεία-Κάλεσμα από το Εργατικό Κέντρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Στους δρόμους κατεβαίνουν αύριο φορείς της παιδείας και φοιτητικοί σύλλογοι προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο καθεστώς αστυνόμευσης των Πανεπιστημίων. Μάλιστα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου.

Σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «την ώρα που νοσοκομεία, σχολειά και πανεπιστήμια στενάζουν από τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, την ώρα που τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς ζητούν να παρθούν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών, η Κυβέρνηση προτιμά και εδώ να δώσει 30 εκατ. ευρώ για Ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας!

Η ίδρυση αυτού του σώματος έχει στόχο την καταστολή κάθε αγωνιστικής και διεκδικητικής φωνής που δεν δέχεται την μετατροπή της Παιδείας σε εμπόρευμα και την μετατροπή των φοιτητών σε πελάτες!
Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας στηρίζει τον αγώνα των φοιτητών, των μαθητών, των εκπαιδευτικών και γονιών. Στέκεται δίπλα στα παιδιά των εργαζομένων της πόλης μας που ζητούν τα αυτονόητα. Να θωρακιστούν σχολεία και Πανεπιστήμια απέναντι στην πανδημία, ώστε όλοι οι μαθητές και φοιτητές να γυρίσουν στα θρανία, να ανοίξουν οι σχολές τους.
Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα Συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς της πόλης μας, τους Συλλόγους Γονέων να συμμετέχουν στην κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων, των μαθητών, των Εκπαιδευτικών την Πέμπτη, 21 Γενάρη στις 6:00 μ.μ. στην Πλατεία Γεωργίου, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας».
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ
Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετέχει στις αυριανές κινητοποιήσεις επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση διά των Υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια, εκμεταλλευόμενη το διάστημα της πανδημίας, την καραντίνα, προωθεί τις αντιδραστικές πολιτικές της για τα ΑΕΙ, ελπίζοντας ότι θα αποφύγει τις αντιδράσεις από φοιτητές και εργαζόμενους στα πανεπιστήμια. Στο ίδιο νομοσχέδιο της αστυνομοκρατίας και της καταστολής, προβλέπονται επίσης τα μέτρα που δυσχεραίνουν την εισαγωγή, επαναφέρουν τα χρονικά όρια φοίτησης και νομιμοποιούν την περαιτέρω κατηγοριοποίηση των τμημάτων, την ένταση του ελιτισμού για κάποια τμήματα και την υποβάθμιση για άλλα.
Παράλληλα, ετοιμάζουν νέο νόμο-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια που τα συνδέει ακόμα πιο οργανικά με την επιχειρηματική δράση».
Ο Σύλλογος καλεί σε σύσκεψη σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο μεγάλο Αμφιθέατρο του Α, τους Συλλόγους ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ καθώς και τους φοιτητικούς συλλόγους, προκειμένου να καθοριστούν οι δράσεις της Πέμπτης, ενώ αναμένεται να γίνει και παράσταση στην Πρυτανεία.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

28 φιάλες αίματος προσφορά στον συνάνθρωπο

Δημοσιεύθηκε

στις


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μύλων Πατρών (Μπεγουλάκι) συμμετείχε, για μια ακόμη φορά, σε δράση κοινωνικού χαρακτήρα, αποδεικνύοντας ότι η συνεργασία μπορεί να επιφέρει θετιικά αποτελέσματα.

Η Ενορία Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Μύλων Πατρών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος, με τη συγκέντρωση 28 μονάδων αίματος, απέδειξαν ότι η αξία της προσφοράς χωρίς αντάλλαγμα είναι η δύναμη, η πίστη και η αγάπη για το συνάνθρωπό μας.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος απευθύνει ολόθερμες ευχαριστίες στο σύνολο των αιμοδοτών και κυρίως στους νέους, που προσήλθαν στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου Μύλων Πατρών και υπό τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας που βιώνουμε συνέβαλαν στην επιτυχία της δράσης.
«Οφείλουμε ένα «ευχαριστώ» στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», στον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Ν. Αχαΐας, Ανδρέα Μανωλόπουλο, στον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο του Συλλόγου μας, Νίκο Κωστή και Μαρία Κανελλοπούλου αντίστοιχα, καθώς και στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιου του Ιερού Ναού για την αμέριστη συμπαράστασή τους, επισφραγίζοντας τη ρήση «Η ισχύς εν τη ενώσει» και το σύνθημά μας «Ας είσαι εκεί… Δίνεις αίμα, σώζεις μια ζωή… για όποτε χρειαστεί!». Υγεία και καλή λευτεριά σε όλους, με «κορωνίδα» την κορυφαία πράξη προσφοράς, κάνοντας τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου!» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα