Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κορωνοϊός: Τι έδειξε η ανάλυση των λυμάτων στο Αίγιο-Αναμονή για Πάτρα

Published

on

Αμελητέο ποσοστό ανίχνευσης του κορωνοϊού στα αστικά λύματα του Αιγίου έδειξαν τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν πρόσφατα στην πρωτεύουσα της Αιγιάλειας, ενώ για την Πάτρα η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει μία πρώτη εικόνα.

Η Πάτρα καθυστέρησε να ξεκινήσει την διαδικασία ελέγχου των λυμάτων, κάτι που είχαν κάνει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αφού προϋπόθεση για την εξαγωγή κρίσιμων συμπερασμάτων είναι η ύπαρξη μίας βάσης όσον αφορά στις τιμές που καταγράφονται στα λύματα.

Τους ελέγχους των λυμάτων της Πάτρας έχει αναλάβει το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών με επικεφαλής τον Καθηγητή, Απόστολο Βανταράκη, ο οποίος ανέφερε πως σχεδόν καθημερινά πραγματοποιούνται δειγματοληψίες από τον Βιολογικό Καθαρισμό, προκειμένου ο έλεγχος να έχει αναφορά σε τιμές διαφορετικών ημερών για να είναι αξιόπιστα και τα αποτελέσματα.
Όσον αφορά στο Αίγιο, φαίνεται πως η πιστή τήρηση των προστατευτικών μέτρων κατά του covid-19 φαίνεται πως αποδίδει καρπούς για τους κατοίκους του Αιγίου, καθώς ο ιός παρουσιάζει αμελητέο ποσοστό ανίχνευσης στα αστικά λύματα.
Τα αποτελέσματα από το εργαστήριο που έχει αναλάβει την ανάλυση των λυμάτων με παράμετρο τη διάδοση του κορωνοϊού στην πόλη, έφτασαν στην υπηρεσία της ΔΕΥΑ και όπως ξεκάθαρα αναφέρεται, ο ιός δεν ανιχνεύεται σε υπολογίσιμο επιστημονικά ποσοστό.
Η βελτιωμένη αυτή εικόνα του δείγματος λυμάτων που ελήφθη 10 περίπου μέρες μετά την έναρξη του δεύτερου lockdown, δίνει μια νότα αισιοδοξίας αλλά και ταυτόχρονα υποδεικνύει στους πολίτες πως είναι στο χέρι τους να διατηρηθεί, έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα που έδειχνε ανάλυση από δείγματα που ελήφθησαν λίγες μέρες πριν το lockdown.
Υπενθυμίζεται πως έλεγχοι πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τον περασμένο Μάιο, κατόπιν εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας που απεστάλη στους Δήμους της χώρας και στις οικείες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης.

Τα δείγματα από τα αστικά λύματα αποστέλλονται σε πιστοποιημένα εργαστήρια για να ανιχνευτούν τα ίχνη του covid-19 μέσω της μεθόδου Real Time PCR (Polymerase Chain Reaction) και πολλοί είναι πλέον οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα, που συμμετέχουν στην έρευνα αυτή και συμβάλουν στην ενίσχυση των πληροφοριών για τη διάδοση του ιού.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement