Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Πίτα του βοσκού με κολοκύθα και κιμά     

Δημοσιεύθηκε

στις

      

 

Υλικά (για 4 άτομα)

750γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 πράσο ψιλοκομμένο

1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 μεγάλη τομάτα τριμμένη

1 καρότο, σε κύβους

1 φλιτζάνι αρακά

3 κλαδάκια βασιλικό (τα φυλλαράκια ψιλοκομμένα)

2-3 κλαδάκια δυόσμο (τα φυλλαράκια ψιλοκομμένα)

Για τον πουρέ κολοκύθας

1.200γρ. κολοκύθα σε φέτες, μαζί με τη φλούδα

1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό

1 πατάτα βρασμένη

1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη

2 αβγά

2-3 κλαδάκια δυόσμο (τα φυλλαράκια ψιλοκομμένα)

λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

λίγη κανέλα

αλάτι, πιπέρι

Για την επικάλυψη

3-4 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη ή άλλο πικάντικο τυρί

3 κουτ. σούπας κολοκυθόσπορους

50γρ. βούτυρο

Εκτέλεση:

Αφαιρείτε τους σπόρους από τις φέτες της κολοκύθας και τις απλώνετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και λίγη κανέλα, ραντίζετε με σταγόνες από ελαιόλαδο και τις ψήνετε στους 180ºC για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Στο μεταξύ σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το πράσο. Προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε να σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά να αλλάξει χρώμα. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε τα καρότα, την ξυσμένη τομάτα και σιγοβράζετε για ένα μισάωρο προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί. Στο τέλος ανακατεύετε μέσα τον αρακά, το βασιλικό και το δυόσμο ψιλοκομμένα κι αφήνετε τον κιμά στην άκρη. Αφαιρείτε από την κολοκύθα τη φλούδα και τη ρίχνετε σε μπολ σε κομμάτια. Προσθέτετε τη βρασμένη πατάτα και πολτοποιείτε το μίγμα. Αφήνετε να κρυώσει λίγο και χτυπάτε τα αβγά με το γιαούρτι. Τα ενσωματώνετε στη γέμιση προσθέτοντας το δυόσμο και το τριμμένο τυρί. Αλατοπιπερώνετε ανάλογα. Αδειάζετε τον κιμά σε πυρίμαχο σκεύος και τον σκεπάζετε με τον πουρέ της κολοκύθας. Πασπαλίζετε από πάνω το τριμμένο τυρί και τους κολοκυθόσπορους. Μοιράζετε το βούτυρο σε κύβους και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά ακόμη μέχρι να κάνει μια ωραία κρούστα το φαγητό.

Μαγειρική

Χειμωνιάτικη σούπα      

Δημοσιεύθηκε

στις

   

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό μοσχάρι για βραστό (ποντίκι & κότσι)

2 κρεμμύδια

2 μέτριες πατάτες

1 λευκή γλυκοπατάτα

1 μεγάλο πράσο

2 καρότα

3-4 μικρά άγρια μανιτάρια

100γρ. σελινόριζα

1 φύλλο δάφνης

30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα

μπούκοβο

λεμόνι ή ξίδι

Εκτέλεση

Πλένετε το κρέας και το βάζετε σε ευρύχωρη κατσαρόλα με νερό, περίπου 1,5 λίτρο. Ξεκινάτε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, ξαφρίζοντας συνεχώς όσο χρειαστεί. Προσθέτετε το δαφνόφυλλο και το ένα κρεμμύδι ολόκληρο, χαμηλώνετε σε μέτρια φωτιά και βράζετε για περίπου μιάμιση ώρα. Κόβετε τα λαχανικά σε ομοιόμορφα κομμάτια και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα. Αν χρειάζεται ρίχνετε και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε να βράζετε τη σούπα για 20 λεπτά. Τη σερβίρετε αμέσως πασπαλίζοντας με μπούκοβο και περιχύνοντας με λεμόνι ή ξίδι, ανάλογα την προτίμησή σας. Προσαρμόστε τη συνταγή προσθέτοντας τα αγαπημένα σας λαχανικά, αλλά μην παραλείψετε να βράσετε το κρέας σύμφωνα με τις οδηγίες.

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Καλαμαρομακαρονάδα με λιαστές τομάτες και μουστάρδα          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό καλαμαράκια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα, σε ροδέλες

1 πακέτο σπαγγέτι Νο. 6

4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 πράσο (το λευκό μέρος), ψιλοκομμένο

200 ml λευκό ξηρό κρασί

200 ml ζωμό λαχανικών καυτό, σπιτικό ή ψυγείου

1 γεμάτο κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου ή 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

400 γρ. τοματάκια ολόκληρα από κονσέρβα

1 φλιτζ. λιαστές τομάτες, πολτοποιημένες

3 κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους

½ ματσάκι φυλλαράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένα

αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα καλαμαράκια, το κρεμμύδι και τα πράσα και σοτάρετε για 4’. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε τον ζωμό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τα καλαμαράκια να μαγειρευτούν για 20’. Προσθέτετε τα τοματάκια πιέζοντάς τα με ένα πιρούνι να μισολιώσουν, τον πολτό λιαστής τομάτας, την πάστα σκόρδου, τη μουστάρδα και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε τα καλαμαράκια να σιγοβράσουν μέχρι να ετοιμάσετε τα ζυμαρικά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζετε άφθονο αλατισμένο νερό. Ρίχνετε το σπαγγέτι και τα βράζετε για 3’ λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Με μια πιρούνα μεταφέρετε το σπαγγέτι μέσα στην κατσαρόλα με τα καλαμαράκια. Ανακατεύετε καλά και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 4 λεπτά. Σερβίρετε σε μια μεγάλη πιατέλα πασπαλίζοντας με τον μαϊντανό.

Περισσότερα

Μαγειρική

Τάρτα κολοκύθας με σπανάκι και μπλε τυρί 

Δημοσιεύθηκε

στις

Υλικά (για 4 άτομα)

220γρ. αλεύρι

175γρ. βούτυρο σε κομμάτια 1 εκ.

λίγο νερό κρύο

450γρ. κολοκύθα

450γρ. σπανάκι τρυφερό

2 αβγά

250ml κρέμα γάλακτος

100γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

150γρ. μπλε τυρί

½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

150γρ. φρέσκα φύλλα σαλάτας (ρόκα, παντζαρόφυλλα, βαλεριάνα, νεροκάρδαμο)

2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

½ κουτ. σούπας ξίδι

½ κουτ. γλυκού σιναπόσπορο

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Βάζετε το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι σε μπολ και τα ανακατεύετε να ενωθούν σαν τρίμματα. Προσθέτετε 2 κουταλιές νερό κρύο και ζυμώνετε λίγο ακόμη. Τυλίγετε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνετε 30΄ στο ψυγείο. Αλείφετε με βούτυρο μια φόρμα για τάρτες (25 εκ.). Τοποθετείτε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με πλάστη την ανοίγετε σε στρογγυλό φύλλο. Ξεκολλάτε την πάνω λαδόκολλα, αναποδογυρίζετε το φύλλο της ζύμης στην ταρτιέρα και καλύπτετε τον πάτο και τα πλαϊνά της. Κόβετε τη ζύμη που εξέχει τριγύρω και καλύπτετε την υπόλοιπη με πλαστική μεμβράνη. Την αφήνετε να σταθεί για 30 λεπτά στο ψυγείο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Καθαρίζετε την κολοκύθα από τους σπόρους και τη φλούδα και την κόβετε σε κύβους των 2 εκ. τους οποίους απλώνετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ραντίζετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνετε στο φούρνο για 20΄. Χοντροκόβετε το σπανάκι και το σοτάρετε ελαφρά. Το σουρώνετε καλά. Σε μπολ χτυπάτε τα αβγά, την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και την κεφαλογραβιέρα.  Απλώνετε το σπανάκι στην τάρτα και ρίχνετε τα κομμάτια κολοκύθας από πάνω. Λιώνετε με πιρούνι το blue cheese και το απλώνετε στην τάρτα. Περιχύνετε με το μίγμα των αβγών και ψήνετε για 40 λεπτά. Ανακατεύετε ελαιόλαδο με ξίδι και σιναπόσπορο και περιχύνετε τα φύλλα σαλάτας. Σερβίρετε την τάρτα με τη φρέσκια σαλάτα.

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα