Connect with us

Οικονομία

Ο Εμπορικός Σύλλογος καταγγέλλει, με επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη,  τράπεζες και funds και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα

«Kαταχρηστικές συμπεριφορές»

Published

on

Καταχρηστικές συμπεριφορές τραπεζών και funds, εν μέσω πανδημίας, καταγγέλλει με επιστολή του, στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή, «η τακτική των Fund -πολλά από τα οποία ανήκουν στις ίδιες τις Τράπεζες – κινείται στα όρια της παρανομίας και της αυθαιρεσίας αφού:

-Ζητούν προκαταβολές ποσών που τις ορίζουν χωρίς καμία εξήγηση, για να ξεκινήσουν τις συζητήσεις με τον δανειολήπτη.

-Εφόσον το δάνειο καλύπτεται επαρκώς από ακίνητο δεν χαρίζουν ούτε ένα ευρώ και ζητούν το σύνολο του εμφανιζομένου χρέους.

-Απορρίπτουν ακόμη και προτάσεις μετρητοίς εξόφλησης μέρους των οφειλών έστω και αν είναι πάνω από την αρχική οφειλή.

-Αρνούνται να δώσουν ανάλυση και εξηγήσεις για το πώς προκύπτουν υπερδιπλάσια και τριπλάσια  ποσά από τα υπόλοιπα του αρχικού χρέους.

MEIZON ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Όπως επισημαίνει ο Ε.Ε.Σ.Π «οι εκβιαστικές αυτές τακτικές θα δημιουργήσουν μείζον κοινωνικό πρόβλημα με χιλιάδες άδικες περιπτώσεις απώλειας ακινήτων, κυρίως πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης».

Ο Εμπορικός Σύλλογος ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

-Κάθε δανειολήπτης να αντιμετωπίζεται μοναδικά. Υπάρχουν δανειολήπτες που έχουν εξοφλήσει το κεφάλαιο, έχουν πληρώσει άλλα τόσα σε τόκους και θα χάσουν τα πάντα ακόμη και την πρώτη κατοικία τους γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν λόγω της κρίσης προσαυξήσεις και τόκους επί των τόκων.

-Για το σύνολο των δανείων να υπάρξει με νομοθετική ρύθμιση διαγραφής τόκων και προσαυξήσεων για τα χρόνια των μνημονίων και της πανδημίας. Το υπόλοιπο κεφάλαιο να μπορεί να εξοφληθεί με μακροχρόνιες ανάλογα με τις δυνατότητες και το εισόδημα του δανειολήπτη.

-Να δοθεί στους οφειλέτες η δυνατότητα διακανονισμού σε ένα σημαντικό ποσοστό επί του κεφαλαίου οφειλής από 25-40% και καταβολή του νέου οφειλόμενου ποσού σε 240 δόσεις Σε αυτή την ρύθμιση πρέπει να ενταχθούν και τα δάνεια ΤΕΜΠΤΕ και να παγώσει η μεταφορά τους στις ΔΟΥ. Ακολούθως η κάθε περίπτωση να επανεξετάζεται  μετά 4-5 χρόνια, σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας και τις δυνατότητες του δανειολήπτη , με σκοπό είτε να συνεχιστεί η ίδια ρύθμιση, είτε να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω το αρχικά ρυθμιζόμενο ποσό, ώστε να αυξηθεί το ποσό που καταβάλλουν οι οφειλέτες και φυσικά να πλησιάζει περισσότερο στην πλήρη εξόφληση της οφειλής.

-Να επανεξεταστεί και τροποποιηθεί ο Νέος Πτωχευτικός κώδικας ούτως ώστε να δίνεται η δυνατότητα του οφειλέτη (επαγγελματία ή μη) επαναγοράς της πρώτης κατοικίας συνυπολογιζόμενων και των καταβληθέντων μισθωμάτων (όπως στις συμβάσεις leasing)

Καταλήγοντας ο Εμπορικός Σύλλογος επισημαίνει επίσης ότι εν μέσω πανδημίας κλείνουν πολλά υποκαταστήματα τραπεζών στην πόλη μας, ιδιαίτερα περιφερειακά, με αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μεγάλος συνωστισμός και ουρές στο κέντρο της πόλης πράγμα που πρέπει να αποφεύγεται εν μέσω της πανδημίας και τονίζει: « Η καταχρηστική συμπεριφορά των Τραπεζών και των Funds δεν συνάδει με την πολιτική στήριξης που ακολουθεί  η κυβέρνηση σας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα ευάλωτα νοικοκυριά. Δεν είναι δυνατόν εν μέσω γενικής οικονομικής ύφεσης όπου οι οικογένειες υποφέρουν να  ασκούνται ακραίες κερδοσκοπικές και ασύδοτες συμπεριφορές.

Ευελπιστούμε στην προσωπική σας παρέμβαση καθώς και της κυβέρνησής σας για να αρθεί αυτή η κατάφορη κοινωνική αδικία»

 

 

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement