Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Ο «αλιέας» των ψυχών…

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Πρωτόκλητος Απόστολος από ψαράς έγινε «αλιέας ψυχών», κηρύττοντας το λόγο του Ιησού Χριστού και από όλη του τη διαδρομή, άφησε έντονο το αποτύπωμά του στην Πάτρα στην πόλη που έζησε, δίδαξε και βρήκε μαρτυρικό τέλος.

Θεωρείται απόστολος της Ελλάδας και ιδίως της Πάτρας, η οποία έχει το προνόμιο να κατέχει ως θησαυρό ανεκτίμητο την Τιμία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου και τον Σταυρό του Μαρτυρίου του, αλλά και τον Αποστολικό του Τάφο.
Το κήρυγμα του Αποστόλου και τα θαύματά του στην Πάτρα είχαν θαυμαστούς καρπούς. Με ορμητήριο την Πάτρα ο Ανδρέας εκήρυξε σε όλη την Αχαΐα, την εποχή που ήταν ανθύπατοι ο Λέσβιος και ο διάδοχός του Αιγεάτης. Τον Λέσβιο πέτυχε να τον προσελκύσει στο Χριστό όπως και τη σύζυγό του Αιγεάτη Μαξιμίλλα. Μαρτύρησε στην Πάτρα με σταυρικό θάνατο πιθανώς την εποχή του διωγμού του Νέρωνα.
ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΕΟΝΤΙΟ
Ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας άφησε στην… κυριολεξία το αποτύπωμά του και στο Λεόντιο της Αχαΐας (παλαιά Γουρδούμιτσα) απ όπου κατά τηήν τοπική παράδοση διήλθε και δίδαξε.
Κατά την παράδοση, επανήλθε στον τόπο, όπου και συνελήφθη από τούς Ρωμαίους στρατιώτες τού Αιγεάτου και οδηγήθηκε στην Πάτρα, όπου και τελείωσε τον βίο επί τού χιαστού Σταυρού. Στον λόφο όπου υπάρχει το ναΰδριο του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φώς τα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής μεγάλων διαστάσεων. Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ανέδειξε τον τόπο αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από τα πρώτα έτη της Αρχιερατικής του διακονίας στην Πάτρα, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Λεοντίου καί τίς τοπικές Αρχές.
Κάθε χρόνο στο «πάτημα» τού Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά μήνα Ιούλιο, αφού τον Νοέμβριο, λόγω των δύσκολων, στην ορεινή περιοχή καιρικών συνθηκών, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις. Σημαντική σε όλη αυτήν την προσπάθεια υπήρξε η συμβολή του ιερέα της Ενορίας π. Αντώνιου Παρασκευόπουλου, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου και όλων των κατοίκων του Λεοντίου γιά τήν εργασία τους στό Εκκλησιαστικό, πνευματικό καί ευρύτερο κοινωνικό χώρο.

Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement