Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Μπάσκετ

Ο Παναγιώτης Φασούλας ανοίγει τα χαρτιά του στη «Γ» εν όψει των εκλογών της ΕΟΚ και μιλά για όλα

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΗ Χ. ΚΟΓΚΟΥ
Απλός, ταπεινός, με επιχειρήματα, χωρίς υπερβολές και πάνω απ’ όλα παθιασμένος με το μπάσκετ. Ο λόγος για τον παλαίμαχο αστέρα του αθλήματος και νυν υποψήφιο πρόεδρο της ΕΟΚ, Παναγιώτη Φασούλα, ο οποίος πρόσφαταβρέθηκε στην Πάτρα στο πλαίσιο της προεκλογικής περιοδείας που κάνει σε όλη την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην αχαϊκή πρωτεύουσα η θρυλική αράχνη του ελληνικού μπάσκετ επισκέφτηκε τα γραφεία της “Γ” και μίλησε με τον συντάκτη της Προκόπη Κόγκο για όλα.
Ο υποψήφιος πρόεδρος αναφέρθηκε στις σκέψεις του για την ΕΟΚ, για τον Βασιλακόπουλο, τον Λιόλιο, την Πάτρα, τους διαιτητές και όχι μόνο…
-Ποιο είναι το κίνητρο για την υποψηφιότητά σας για την ΕΟΚ;
Π.Φ.: “Έχω διαπιστώσει εδώ και καιρό πως το μπάσκετ δεν είναι κεντρικό θέμα συζήτησης στα μπασκετικά στέκια, αλλά ούτε και στα μέσα ενημέρωσης. Έχει εκλείψει η πίστη, αλλά και η αξιοπιστία στο άθλημα με αποτέλεσμα να χάνει έδαφος συνεχώς στη συνείδηση των φιλάθλων. Επίσης, το αναπτυξιακό σύστημα της ομοσπονδίας χωλαίνει, η παραγωγή ταλέντων είναι μικρή, δεν υπάρχουν αθλητές για να συμμετάσχουν στα κλιμάκια και σε όσα πρωταθλήματα γίνονται, υπάρχει μεγάλη γκρίνια σχετικά με τα όργανα, αλλά και τη διαιτησία.
Σε καμία περίπτωση δεν λέω πως η διαιτησία είναι διεφθαρμένη, όμως δεν μπορεί οι διαιτητές να έχουν μόνο ανόδους και όχι υποβιβασμούς, όπως συμβαίνει στις ομάδες. Έχουμε καταθέσει την πρότασή μας πως όλοι οι διαιτητές θα πρέπει να αξιολογούνται και να σταματήσει επιτέλους το φαινόμενο της σιωπηρής τιμωρίας.
Οι ρέφερι θα αξιολογούνται κάθε χρόνο και να καταλάβαιναν όλοι πως όταν δεν έχουν καλή απόδοση, θα υπάρχουν συνέπειες και μάλιστα δημόσια. Πλέον όλοι πρέπει να αξιολογούνται, παίκτες, προπονητές, παράγοντες και διαιτητές. Αυτό από μόνο του θα φέρει μια αξιοπιστία στο άθλημα και εμείς αυτό που θέλουμε είναι να μεγαλώσουμε τη διαδικασία αυτών που ασχολούνται με το μπάσκετ, ώστε να είναι ανοιχτό σε όλους, όπως έγινε και μετά την επιτυχία του 1987”.

-Οι περισσότεροι από τον χώρο του μπάσκετ μιλούν για αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της Ομοσπονδίας. Ποιες είναι οι βασικές κινήσεις που σκέπτεστε;
Π.Φ.: «Κοιτάξτε να δείτε, η διοίκηση της ΕΟΚ με τον α’ ή β’ τρόπο συνδέεται με το δημόσιο χρήμα και έτσι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια σε όλους τους τομείς. Εκτός από παίκτες, πρέπει να παραγάγουμε και νέα στελέχη, ώστε να ασχοληθούν διοικητικά με την ΕΟΚ. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν νέοι άνθρωποι να ασχοληθούν! Κανείς δεν εκλέγεται για να μείνει για 30 χρόνια στη διοίκηση μιας ομοσπονδίας. Για μένα στα 8 χρόνια πρέπει να τελειώνει η διαδικασία της επανεκλογής.
Για παράδειγμα θα πρέπει να υπάρχει μια επιτροπή 3 ατόμων που θα ασχολείται με την Α2 Εθνική και θα αποτελείται από προέδρους ή παράγοντες ομάδων της κατηγορίας. Στόχος της επιτροπής θα είναι να διοικήσει την κατηγορία, γιατί γνωρίζει καλύτερα τα δεδομένα της λόγω κατηγορίας. Θα πρέπει να φέρουν έσοδα στο πρωτάθλημα, αλλά και να επιλύουν προβλήματα των ομάδων που δεν θα μπορεί να τα λύσει το ίδιο γρήγορα η ΕΟΚ. Το ίδιο μοντέλο μπορεί να γίνει και με τις άλλες κατηγορίες, όπως είναι η Β’ αλλά και η Α1 Εθνική γυναικών.
Επίσης, σημαντικό κομμάτι στο οποίο θα δώσουμε σημασία είναι το μπάσκετ γυναικών. Δεν είναι τυχαίο που το ΝΒΑ προωθεί το μπάσκετ γυναικών και το ίδιο κάνει και η UEFA. Άπαντες θέλουν να μεγαλώσουν τον οργανισμό τους και αυτό θα γίνει μόνο αν έρθουν νέα μέλη. Και τις γυναίκες τις θέλουμε κοντά μας.
Να θυμίσουμε πως οι υποδομές μεγάλωσαν στην Ελλάδα, όταν μετά το ’87 όλη η Ελλάδα ήθελε να παίξει μπάσκετ και γι’ αυτό φτιάχτηκαν τόσα γήπεδα.
Δεν θα σταθώ στην Πάτρα που είναι από τις πόλεις με πολλές υποδομές, όμως σε άλλες πόλεις υπάρχει πρόβλημα και αν δεν υπάρξει αυτή η πίεση στους φορείς και τους πολιτικούς, δεν θα φτιαχτούν νέα γήπεδα για να μεγαλώσει το ενδιαφέρον».

-Στην κίνηση συμπεριλαμβάνονται πρώην συμπαίκτες σας. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Π.Φ.: «Υπάρχουν πολλά παιδιά και φίλοι που θέλησαν να συστρατευτούν σε αυτή την προσπάθεια και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Με ενδιαφέρει πολύ η δημοκρατική διοίκηση στη διαδικασία. Για να ασκήσεις μονοπρόσωπη διοίκηση, πρέπει να είσαι 40 χρόνια. Εμείς δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό. Χαρά μου είναι άνθρωποι που έχουν προσφέρει στο άθλημα να είναι δίπλα μας και ας μην ξεχνάμε πως ο Ευθύμης Ρεντζιάς ήταν αντιπεριφερειάρχης στη Θεσσαλία, άλλοι είναι καθηγητές στο Πολυτεχνείο, εγώ έχω υπάρξει βουλευτής και δήμαρχος, οπότε γνωρίζουμε από διοίκηση.
Επιπλέον οι περισσότεροι αθλητές έχει τύχει να έχουν αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο και μπορεί στην Ελλάδα να είναι ελάττωμα αυτό, αλλά σε άλλες χώρες δεν ισχύει. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές ομοσπονδίες ασκούν διοίκηση πρώην μπασκετμπολίστες. Προσωπικά μπορεί να έχω αγωνιστεί στο υψηλό επίπεδο, αλλά τόσα χρόνια γνωρίζω τι τραβάει ο παράγοντας του ερασιτεχνικού σωματείου για να βρει γήπεδο για προπόνηση. Είμαστε οι τεχνοκράτες του μπάσκετ, είτε το θέλουν ορισμένοι, είτε όχι.
Δεν είμαι ο ειδικός για να κάνω μάρκετινγκ και να πουλήσω το προϊόν που λέγεται μπάσκετ, αυτό θα το κάνουν οι ειδικοί, όμως εμείς είμαστε αυτοί που θα εκφράσουμε την πολιτική.
Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ψηφιοποίηση στην εποχή που ζούμε! Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε μητρώο αθλητών για το ποιοι αθλητές ασχολούνται από τα 14 ώς τα 18 και να μην ξέρουμε τα χαρακτηριστικά τους!
Θα πρέπει να ξέρουν οι προπονητές όλους τους παίκτες και μπορεί στην Πάτρα οι αποστάσεις να μην είναι τόσο μεγάλες, όμως άλλες περιοχές είναι απομακρυσμένες χωριά και δεν είναι εύκολο. Βέβαια για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να αμείβονται καλά γι’ αυτό και φυσικά θα ελέγχονται και αυτοί για το έργο που θα παράγουν».
-Υπάρχουν τα χρήματα για να γίνει πράξη αυτό το οργανόγραμμα;
Π.Φ.: «Να σας πω κάτι, δεν λέω πως λεφτά υπάρχουν, απλά εκτιμώ πως δεν μπορεί η ΕΟΚ να λειτουργεί μόνο με τα λεφτά του κράτους. Αυτό που λέμε εμείς είναι πως πρέπει να βρεθούν χρήματα και μπορούν να βρεθούν και από άλλους πόρους.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα διεξάγονται περίπου 50.000 παιχνίδια μπάσκετ, όμως η Ομοσπονδία παρουσιάζει μόνο τα 10 ματς της Εθνικής ομάδας και τίποτα άλλο. Ένας άνθρωπος που έχει σπουδάσει μάρκετινγκ μπορεί να παρουσιάσει μια πιο οργανωμένη πρόταση. Κάθε πόλη για παράδειγμα έχει τους τοπικούς χορηγούς, αλλά μπορεί ένας κεντρικός χορηγός να παρουσιάζεται σε κάθε παιχνίδι. Ποιος χορηγός δεν θα ήθελε η φίρμα του να φτάσει στο κάθε απομακρυσμένο χωριό;
Επίσης, ποιος φίλαθλος του μπάσκετ δεν θέλει να αγοράσει φανέλα του Αντετοκούνμπο, του Σπανούλη, του Καλάθη και άλλων παικτών της Εθνικής;
Για ποιο λόγο δεν υπάρχει ένα μουσείο μπάσκετ; Η χώρα ευτυχώς έχει βγάλει πολλούς και μεγάλους παίκτες στην Ελλάδα και μπορεί να δημιουργηθεί ένα μουσείο που θα φέρει και έσοδα στην Ομοσπονδία.
Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο δεν ασχολούμαστε με το άθλημα του “3 on 3” που είναι και ολυμπιακό άθλημα! Το “3 on 3” είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθεί για να κρατήσει νεαρούς παίκτες στον χώρο και πρέπει να το χρησιμοποιούμε.
Ο Πρίντεζης κάνει ένα ανάλογο τουρνουά στη Σύρο και είναι πολύ επιτυχημένο. Για ποιο λόγο και η ΕΟΚ να μην κάνει κάτι αντίστοιχο; Σε ένα νησί το καλοκαίρι μπορεί να φιλοξενηθεί ένα τέτοιο τουρνουά που θα βοηθήσει και στην τουριστική προβολή του νησιού.
Ένα ακόμα κομμάτι που θέλει αλλαγή είναι αυτό της λειτουργίας των μάνατζερ και όποιος διαβάσει τον κανονισμό λειτουργίας, πραγματικά θα φρίξει. Είμαστε πιθανόν η μόνη χώρα όπου τον μάνατζερ τον πληρώνει ο παίκτης. Πρέπει και εδώ να υπάρξει τομή και να βρούμε μια λειτουργία πρώτον για το ποιος είναι μάνατζερ και δεύτερον να αξιολογηθεί ώστε να μην είναι ασύδοτος να κάνει ό,τι θέλει. Δεν σταμάτησαν οι ληστείες από την θέσπιση ποινών, όμως έχουν μειωθεί. Πρέπει για όλους να υπάρχουν συνέπειες, αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ασχοληθείς με το αντικείμενο».

-Θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στη διαιτησία ή και στον τρόπο λειτουργίας των εθνικών ομάδων;
Π.Φ.: “Φυσικά! Η ΚΕΔ δεν μπορεί να είναι λειτούργημα, είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία, απαιτεί πολλές ώρες και τα μέλη της έχουν πολλές ευθύνες.
Οι ευθύνες είναι διοικητικές και οικονομικές, γιατί εδώ παίζονται χρήματα και όπου παίζονται χρήματα είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Οπότε αυτοί που ασχολούνται με τη διοίκηση, θα πρέπει να αμείβονται ικανοποιητικά, αλλά και να ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό σημαίνει πως αν δεν την κάνουν καλά, τότε δεν θα συνεχίσουν να την κάνουν.
Θα πρέπει οι διαιτητές στα τοπικά πρωταθλήματα να ξέρουν πως θα έχουν υποβιβασμούς και προβιβασμούς ανάλογα με τη βαθμολογία τους. Τη βαθμολογία δεν θα την βάζουν αυτοί που τους ορίζουν, θα είναι διαφορετικοί.
Δεν θα πρέπει τον ρέφερι να τον νοιάζει αν θα σφυρίξει καλά για τον γηπεδούχο ή τον φιλοξενούμενο, αλλά να παίζει για τον εαυτό του.
Επίσης, οι τιμωρίες θα αναρτώνται δημόσια από αυτούς που θα ελέγχουν. Αν σε ένα ματς ο διαιτητής έκανε 2-3 λάθη, τότε θα τιμωρηθεί 2-3 αγωνιστικές, αν στο επόμενο κάνει 7-8, θα τιμωρηθεί περισσότερες αγωνιστικές και αν συνεχίσει να κάνει λάθη, τότε θα υποβιβαστεί.

Αυτό θα έχει προέκταση και στις κατά τόπους Ενώσεις, ενώ θα αξιολογούνται συνεχώς όσοι ανεβαίνουν. Όλα αυτά θα προσδώσουν διαφάνεια στο άθλημα και φυσικά μπορεί στη δικαιοδοσία της ΕΟΚ να μην είναι η Βasket League, αλλά επειδή αυτή είναι η βιτρίνα του αθλήματος, θα πρέπει και εκεί να υπάρξει το 50-50 και όχι οι γκρίνιες που ακούμε κάθε Σαββατοκύριακο”.

-Η Πάτρα είναι η έδρα μιας Ένωσης με διευρυμένο γεωγραφικό πεδίο. Η άποψή σας για την ιστορία της πόλης στο άθλημα; Πόσο θεωρείτε σημαντικό τον ρόλο των Ενώσεων και πώς αυτός μπορεί να διευρυνθεί;
Π.Φ.: “Θα απαντήσω πρώτα για την ιστορία της πόλης. Αρκεί και μόνο να έρθει κάποιος ένα Σαββατοκύριακο στην Πάτρα και να δει τον οργασμό προσέλευσης στα γήπεδά της. Αυτό δείχνει την αγάπη των Πατρινών για το άθλημα. Δεν χρειαζεται να σας πω εγώ ότι η Πάτρα είναι μπασκετομάνα, το έχει δείξει τόσα πολλά χρόνια και διαθέτει ιστορικές ομάδες όπως είναι ο Απόλλων Πατρών, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν στη μεγάλη κατηγορία.
Οι υποδομές που έχει η πόλη και το πλήθος των αθλητών που ασχολούνται αποδεικνύουν το ενδιαφέρον που υπάρχει. Όλοι θα χαρούν να δουν τον Απόλλωνα πάλι στην Basket League και πιστεύω πως το μέλλον τού ανήκει. Αυτή τη στιγμή την πόλη εκπροσωπεί ο Προμηθέας στη μεγάλη κατηγορία, αλλά είμαι βέβαιος πως σύντομα και ο Απόλλωνας θα βρεθεί στην ίδια κατηγορία, ενώ και άλλες ομάδες της Αχαΐας θελουμε να βρίσκονται όσο το δυνατόν ψηλότερα στις εθνικές κατηγορίες”.

-Σε ό,τι αφορά τις τοπικές Ενώσεις;
Π.Φ.: “Οι Ενώσεις παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν για να μην απασχολούν τον πρόεδρο της ΕΟΚ με σειρά από τοπικά ζητήματα σε όλη τη χώρα. Ο ρόλος τους είναι ουσιαστικός και όχι μόνο διαδικαστικός για να εισπράττουν χρήματα από παράβολα. Οι Ενώσεις παίρνουν χρήματα από τον προϋπολογισμό της ΕΟΚ και αυτό θα συνεχιστεί αλλά όχι με το ίδιο μοντέλο.
Με το πρόγραμμα “Χείλων” με βάση μαθηματικό τύπο και ανάλογα με τα σωματεία που έχει στην ευθύνη της η κάθε Ένωση θα παίρνει συγκεκριμένο ποσό. Έτσι θα κάνουμε εμείς και όχι με την λογική να δώσουμε πιο πολλά χρήματα σε όποιον είναι φίλος μας.
Επίσης, θέλουμε να επαναφέρουμε το ενωσιακό πρωτάθλημα και τις μεικτές ομάδες όπως ήταν παλιά. Γνωρίζετε πως υπάρχουν Ενώσεις με διαφορετικούς κανονισμούς στη Θεσσαλονίκη από ό,τι στην Πάτρα; Θα πρέπει οι Ενώσεις να έχουν κοινή γραμμή και επίσης να ελαφρύνουν τα οικονομικά των σωματείων.
Αν το ένα σωματείο έχει 400 παιδιά και το άλλο 50, δεν πρέπει να υπάρχει η ίδια διαβάθμιση και η κάθε Ένωση θα πρέπει να γνωρίζει αυτά τα νούμερα όπως και ποια ακαδημία κάνει την καλύτερη δουλειά.
Όταν το κράτος μοιράζει χρήματα σε απόρους, δεν το κάνει το ίδιο, αλλά τα δίνει στον εκάστοτε δήμο για να τα μοιράσει όπως γνωρίζει αυτός καλυτέρα.
Αυτό τον ρόλο πρέπει να παίζουν οι Ενώσεις και εδώ να εκφράσω την εξής απορία: Για ποιο λόγο να υπάρχουν 15 Ενώσεις και 4 τεχνικές επιτροπές; Για ποιο λόγο σταματάμε το εφηβικό στα 18, την χρονιά δηλαδή που σταματάνε τα περισσότερα παιδιά για να ασχοληθούν με τις πανελλήνιες εξετάσεις;

Αντί να κρατήσουμε μια χρονιά ακόμα και να μείνουν τα νέα παιδιά μέσα στην οικογένεια του μπάσκετ, εμείς τα διώχνουμε. Ο μόνος τρόπος για να μεγαλώσει ένα άθλημα είναι να μεγαλώσει η βάση της πυραμίδας και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ασχοληθούμε”.
-Το σχόλιό σας για τη θητεία του Γιώργου Βασιλακόπουλου στην ΕΟΚ;
Π.Φ.: «Τιμούμε την παρουσία του για τα όσα έχει κάνει τόσα χρόνια στο άθλημα, όμως ούτε την άδεια κανενός πήρα και ούτε την ευλογία κάποιου. Αυτό που κάνω είναι να καταθέτω προτάσεις για κάτι νέο στο άθλημα που αγαπάμε και φυσικά ακούω προτάσεις από διαφόρους παράγοντες. Δεν έχουμε γράψει τις 10 εντολές, βλέπω προβλήματα και σίγουρα θα υπάρξουν αλλαγές σε ορισμένες προτάσεις που έχουμε κάνει, αφού είμαστε ανοιχτοί σε κάθε τι θετικό».
-Υπάρχει φόρμουλα επιστροφής του Ολυμπιακού στην Βasket League;
Π.Φ.: «Δεν μπορώ να πω πως υπάρχει κάποια φόρμουλα, όμως είναι πάγιο πως για εμάς δεν υπάρχει ελληνικό πρωτάθλημα χωρίς ΠΑΟ και Ολυμπιακό, αλλά αυτό θα πρέπει να το συναποφασίσουν η διοίκηση του Ολυμπιακού με τον ΕΣΑΚΕ. Εμάς μας ενδιαφέρει η Α2 Εθνική γενικότερα να γίνει ισχυρότερο πρωτάθλημα και πρώτα από όλα να πάψει να λέγεται Α2 Εθνική, γιατί αμέσως είναι υποτιμητικό.
Δεν λέει κανείς πως η Α2 Εθνική έχει στείλει δύο παίκτες στο ΝΒΑ, τον Αντετοκούνμπο και τον Ποκουσέφσκι. Οπότε δεν πρέπει να την υποτιμάμε, αλλά να κοιτάξουμε να την κάνουμε πιο εμπορική.
Αυτό που θέλουμε είναι να έρχεται κόσμος στο γήπεδα τόσο στις υψηλότερες κατηγορίες όσο και στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Θα πρέπει οι πρόεδροι όλων των ομάδων να το καταλάβουν αυτό και να βοηθήσουν στην προσέλευση φιλάθλων».
-Είδαμε πως το προηγούμενο διάστημα ο Βαγγέλης Λιόλιος, που έχει δηλώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για νέος πρόεδρος στην ΕΟΚ, αναφέρθηκε στο πρόσωπό σας. Έχετε να σχολιάσετε κάτι;
Π.Φ.: «Δεν θέλω να πω κάτι εγώ. Από την πρώτη μέρα που δήλωσα υποψηφιότητα μιλάω, δεν κάνω ευχολόγιο, ούτε τάζω σε κανέναν τίποτα και επιπλέον δεν κάνω διαπιστώσεις.
Εμείς πιστεύουμε πως οι θέσεις μας είναι καλύτερες και από εκεί και πέρα δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με κανέναν και στη τελική εκτιμώ πως όλοι μας θέλουμε το καλό του μπάσκετ.
Δεν έκρινα και δεν θα κρίνω κανέναν. Αυτό που έχω να πω είναι η εκλογική διαδικασία να γίνει δημοκρατικά. Και κάτι ακόμα, αν νομίζει κανείς πως θα γίνουν εκλογές με δικαίωμα ψήφου σε 120 ή 130 σωματεία, είναι γελασμένος.
Να γίνουν εκλογές με βάση τον νέο νόμο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αφού πρέπει να γίνει ξεκαθάρισμα, αλλά δεν θα συρρικνώσουμε το μπάσκετ τόσο πολύ».
-Το lock down έχει βάλει «πάγο» σχεδόν σε ολόκληρο το μπάσκετ. Το σχόλιό σας;
Π.Φ.: “Τι να πω! Πραγματικά πρωτόγνωρη διαδικασία και κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα. Από τον νέο χρόνο με τα εμβόλια που λένε πως θα βγουν ελπίζω να ηρεμήσουμε και να επανέλθουμε σιγά σιγά σε μια κανονικότητα. Άλλωστε υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις το καλοκαίρι, υπάρχουν αγώνες για το Προολυμπιακό της Εθνικής, οι Ολυμπιακοί αγώνες, υποχρεώσεις της Εθνικής γυναικών και πολλά ακόμα”.

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement