Connect with us

Ελλάδα

Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών εργαστηρίων στη διατίμηση των τεστ κορωνοϊού

Published

on

Η διατίμηση των τεστ κορονοϊού, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την κυβέρνηση, έχει προκαλέσει μεγάλη αντίδραση από την πλευρά των ιδιοκτητών ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων.

Οι τιμές που ορίστηκαν, στα 10 ευρώ για τα τεστ αντιγόνων (rapid) και στα 40 ευρώ για τα μοριακά τεστ (PCR), είναι κάτω από τα όρια του κόστους, όπως λένε, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν το μέτρο.

Οι κλινικοί γιατροί προειδοποιούν, ότι εάν η απόφαση εφαρμοστεί, θα υπάρξει δραματική μείωση στη διενέργεια των τεστ κορωνοϊού από τον ιδιωτικό τομέα και συνακόλουθος κίνδυνος αύξησης της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

“Πολύ φοβάμαι ότι η απόφαση θα οδηγήσει σε έκπτωση στην εκτέλεση του επιστημονικού πρωτοκόλλου διενέργειας των εξετάσεων και λανθασμένη ιχνηλάτηση του κορονοϊού στον πληθυσμό”, επισημαίνει μιλώντας στο iatropedia.gr, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κα. Άννα Μαστοράκου και συμπληρώνει: “Το κράτος δικαίου οφείλει να συνομιλεί με τους θεσμικούς παράγοντες πριν την λήψη τόσο σοβαρών αποφάσεων. Εν μέσω πανδημίας, η σοβαρή πολιτεία οφείλει να ψάχνει συμμάχους και όχι να κάνει εχθρούς”.

Ιδιωτικά Εργαστήρια: “Αγοράζουμε τα rapid τεστ από 9 έως 16 ευρώ το ένα”

Οι ιδιώτες γιατροί των εργαστηρίων υποστηρίζουν ότι το πλαφόν των 40 ευρώ ανά μοριακό τεστ (PCR COVID), έρχεται να αναιρέσει απόφαση της κυβέρνησης από τον προηγούμενο Μάρτιο, (ΚΥΑ 848Β 13/03/2020), που όριζε το κόστος στα 85 ευρώ. Σχετικά με τα rapid test αντιγόνων, οι γιατροί υποστηρίζουν, ότι τα 10 ευρώ και άνω, είναι η τιμή με την οποία αγοράζουν οι ίδιοι από τους προμηθευτές τους.

Σύμφωνα με την κα. Μαστοράκου: “Οι προσφορές των προμηθευτών προς τα εργαστήρια για τα rapid τεστ ξεκινούν από 9 ευρώ και καταλήγουν στα 16 ευρώ ανά τεστ. Βάλτε και το κόστος του υγειονομικού προστατευτικού υλικού (μάσκες, γάντια, στολές, ασπίδες) γιατί ο άρρωστος μπορεί να βήξει και το προσωπικό οφείλει να είναι προστατευμένο, βάλτε και το κόστος της απολύμανσης του χώρου της λήψης, βάλτε και την ιατρική αμοιβή γιατί είναι μια ειδική λήψη, και θα δείτε ότι το δεκάευρο δεν βγαίνει. Δεν βγαίνει! Είναι πολύ απλό!”, αναφέρει.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement