Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τι σημαίνει το όνομα Ανδρέας

Published

on

Χρόνια πολλά σήμερα στους Αντρίκους και τις Ανδριάνες! Υγεία και μακροημέρευση!

Τι σημαίνει όμως το όνομα Ανδρέας; Το όνομα του πολιούχου της Πάτρας είναι γνήσιο ελληνικό και προέρχεται από τη λέξη ανδρεία που παράγεται από την αρχαία ελληνική λέξη ανήρ (γενική: του ανδρός). Άρα σημαίνει ο πραγματικός άνδρας, ο γενναίος, ο ανδρείος, ο άφοβος. Είναι εκείνος που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του ισχυρού φύλου: θάρρος, δύναµη, αποφασιστικότητα, τόλµη.

Ο τύπος Ανδρεύς συναντάται και στην ελληνική μυθολογία. Έτσι έλεγαν τον ιδρυτή της νήσου Άνδρου, ενώ Ανδρεύς ονομαζόταν και ο γιος του Πηνειού και πρώτος οικιστής του Ορχομενού της Βοιωτίας. Λόγω της ελληνιστικής επίδρασης ήταν πολύ συνηθισμένο ήδη από τον 2ο π.Χ. αιώνα οι Ιουδαίοι, όπως ήταν και ο Ανδρέας, ο ψαράς από την Γαλιλαία που κλήθηκε πρώτος να ακολουθήσει τον Ιησού, να έχουν ελληνικά ονόματα (βλέπε αντίστοιχα και τα Φίλιππος και Νικόδημος).

Η μεγάλη διάδοσή του οφείλεται φυσικά στον Απόστολο Ανδρέα, ο οποίος όχι μόνο το έκανε γνωστό μαζί με το κήρυγμα του Ευαγγελίου, αλλά και με τον σταυρικό του θάνατο (η παράδοση θέλει να τον επέλεξε ο ίδιος) απέδειξε και στην πράξη την ανδρεία που πρεσβεύει το όνομά του.

Ήταν, θα μπορούσαμε να πούμε, μια θεία προοικονομία ο πρωτόκλητος μαθητής του χριστιανισμού να λέγεται έτσι, αφού, αν και αντιμετώπισε διωγμούς, στερήσεις, κακουχίες, ταλαιπωρίες, τίποτε δεν στάθηκε ικανό να ανακόψει την θερμή αγάπη του για τον Χριστό και τον ζήλο του για την ιεραποστολική του δράση.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ “ΤΟ ΤΑΛΑΝΤΟ” ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Ροή ειδήσεων

Advertisement