Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Φόροι: Τι πρέπει να πληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ

 

 

Λίγες ώρες έχουν οι φορολογούμενοι στη διάθεσή τους για να καταβάλλουν πληρωμές σε μια σειρά από φόρους.

Έτσι μέχρι σήμερα πρέπει να πληρωθούν οι φόροι για τους οποίους δεν δόθηκε αναστολή στην πληρωμή, είτε πρόκειται για πληττόμενες κατηγορίες επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, είτε όχι.

Σημειώνεται ότι αναστολές πληρωμών τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2021 προβλέπονται για οφειλές ΦΠΑ και δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής που χρωστούν αυτόν τον μήνα οι πληττόμενοι από την πανδημία του κορωνοϊού.

Για όσους δεν εντάσσονται στα πληττόμενα ΚΑΔ, οι οφειλές ΦΠΑ και δόσεων ρυθμίσεων που λήγουν μέσα στον Νοέμβριο πρέπει να εξοφληθούν κανονικά μέχρι το τέλος του μηνός αυτού.

Από τις αναστολές -σε κάθε περίπτωση- εξαιρούνται επίσης οι δόσεις Νοεμβρίου των οφειλών του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης του φορολογικού έτους 2019, καθώς επίσης και η δόση Νοεμβρίου της οφειλής του φετινού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Αναλυτικά θα πρέπει μέχρι τα μεσάνυχτα  να έχουν εξοφληθεί:

  • Η 5η δόση της συνολικής οφειλής που αναγράφει κάθε χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (ΦΕΦΠ) και φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων (ΦΕΝΠ).
  • Η 3η μηνιαία δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ) του 2020.
  • Η 1η από τις 2 δόσεις του ΦΠΑ του μηνός Οκτωβρίου, ο οποίος προκύπτει από χρεωστική δήλωση που πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 30/11/2020 από κάθε επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικά βιβλία και δεν έχει υποχρεωθεί να αναστείλει τη λειτουργία της εντός του Νοεμβρίου λόγω της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19
  • Η 2η δόση της οφειλής του ΦΠΑ του τρίτου τριμήνου του 2020, η οποία προέκυψε από χρεωστική δήλωση υποβληθείσα μέχρι τις 30/10/2020 από κάθε επιχείρηση που τηρεί απλογραφικά βιβλία και δεν έχει υποχρεωθεί να αναστείλει τη λειτουργία της εντός του Οκτωβρίου ή εντός του Νοεμβρίου.
  • Η 2η δόση του ΦΠΑ του μηνός Σεπτεμβρίου, ο οποίος προέκυψε από χρεωστική δήλωση υποβληθείσα μέχρι τις 30/10/2020 από κάθε επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικά βιβλία και δεν έχει υποχρεωθεί να αναστείλει τη λειτουργία της εντός του Οκτωβρίου ή εντός του Νοεμβρίου.

ΟΙ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Να σημειωθεί ότι μέχρι τον Απρίλιο ισχύουν οι εξής αναστολές καταβολής φορουποχρεώσεων για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού:

  • Η οφειλή του ΦΠΑ του μηνός Οκτωβρίου, η οποία προκύπτει από χρεωστική δήλωση που πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 30/11/2020 από κάθε επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικά βιβλία και έχει υποχρεωθεί να αναστείλει τη λειτουργία της εντός του Νοεμβρίου. Εναλλακτικά και αυτή η οφειλή μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να αποπληρωθεί τμηματικά είτε σε 2 έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 2,5%. Στην περίπτωση αυτή η 1η δόση της ρύθμισης θα πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο του 2021.
  • Η 2η δόση χρεωστικού υπολοίπου ΦΠΑ του τρίτου τριμήνου του 2020, το οποίο προέκυψε από χρεωστική δήλωση υποβληθείσα μέχρι τις 30/10/2020 από κάθε επιχείρηση που τηρεί απλογραφικά βιβλία και έχει υποχρεωθεί να αναστείλει τη λειτουργία της εντός του Οκτωβρίου ή εντός του Νοεμβρίου. Εναλλακτικά και αυτή η οφειλή μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να αποπληρωθεί τμηματικά είτε σε 2 έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 2,5%. Στην περίπτωση αυτή η 1η δόση της ρύθμισης θα πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο του 2021.
  • Η 2η δόση χρεωστικού υπολοίπου ΦΠΑ του μηνός Σεπτεμβρίου, το οποίο προέκυψε από χρεωστική δήλωση υποβληθείσα μέχρι τις 30/10/2020 από κάθε επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικά βιβλία και έχει υποχρεωθεί να αναστείλει τη λειτουργία της εντός του Οκτωβρίου ή εντός του Νοεμβρίου. Εναλλακτικά και αυτή η οφειλή μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να αποπληρωθεί τμηματικά είτε σε 2 έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 2,5%. Στην περίπτωση αυτή η 1η δόση της ρύθμισης θα πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο του 2021.
  • Η μηνιαία δόση οποιασδήποτε ρύθμισης τμηματικής καταβολής χρέους προς τη φορολογική διοίκηση, την οποία έπρεπε κανονικά να πληρώσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου κάθε επιχείρηση που έχει υποχρεωθεί να αναστείλει τη λειτουργία της εντός του Νοεμβρίου. H πληρωμή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου των ρυθμίσεων των επιχειρήσεων αυτών μετατίθεται μετά το τέλος όλων των υπολοίπων μηνιαίων δόσεων που ακολουθούν.
  • Η μηνιαία δόση οποιασδήποτε ρύθμισης τμηματικής καταβολής πρέπει να εξοφληθεί κανονικά μέχρι τις 30 Νοεμβρίου από κάθε εργαζόμενο σε επιχείρηση η οποία είτε έχει υποχρεωθεί να αναστείλει τη λειτουργία της είτε έχει υποστεί σημαντική μείωση στις εισπράξεις της και υπολειτουργεί.

Προϋπόθεση είναι ο εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή της σύμβασης εργασίας του. H πληρωμή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου των ρυθμίσεων των εργαζομένων αυτών μετατίθεται μετά το τέλος όλων των υπολοίπων μηνιαίων δόσεων που ακολουθούν

.


Ροή ειδήσεων

Advertisement