Σάββατο 31 Ιουλίου 2021
Connect with us

Υγεία

Πιάστε το σφυγμό σας, από τους καρδιολόγους της Αγίας Παρασκευής

Δημοσιεύθηκε

στις

Πιάστε το σφυγμό σας, από τους καρδιολόγους της Αγίας Παρασκευής.

Ποιος θεωρείται φυσιολογικός σφυγμός; Τι είναι οι αρρυθμίες; Πότε μία ταχυκαρδία αποτελεί αιτία ανησυχίας; Γιατί, όταν η καρδιά μας χτυπάει αργά, είναι ένδειξη μακροζωίας; Μετρήστε σωστά το σφυγμό σας, χωρίς φόβο και πάθος!

Υπάρχουν φορές που θέλουμε να κρύψουμε την αναστάτωση, τον εκνευρισμό ή ακόμα και τον ενθουσιασμό μας. Και ίσως τα καταφέρουμε. Αρκεί να μην αφήσουμε κανένα να πιάσει… το σφυγμό μας. Ο σφυγμός αποτυπώνει τον τρόπο που χτυπά η καρδιά μας. Οι καρδιολόγοι τον περιγράφουν ως τον «καθρέφτη της αρτηριακής πίεσης σε ορισμένα περιφερειακά σημεία του σώματος, τα οποία μπορούν να γίνουν χειροπιαστά.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΦΥΓΜΟΙ;

Ορίζοντας την αρτηριακή πίεση ως την πίεση με την οποία η καρδιά εξωθεί το αίμα προς τα αγγεία και το υπόλοιπο σώμα, ο σφυγμός δεν κάνει τίποτα άλλο από το να μας επιτρέπει να νιώθουμε την πίεση αυτή σαν χτύπο σε ορισμένα σημεία του επιφάνειας του κορμιού. Τα σημεία αυτά είναι η καρωτιδική αρτηρία στο λαιμό, η κερκιδική αρτηρία στο καρπό, η ιγνυακή αρτηρία στην κλείδωση πίσω από το γόνατο, η αρτηρία στο άκρο πόδι κοντά στον αστράγαλο, και η μηριαία αρτηρία στην ένωση του μηρού με τη λεκάνη. Ωστόσο, για τον καθένα μας, ευκολότερη είναι η μέτρηση του σφυγμού στον καρπό και στις καρωτίδες.

ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΣΦΥΓΜΟΥΣ;
Μία από τις διαφορές ανάμεσα στο ισχυρό και το ασθενές φύλο φαίνεται πως αφορά τον τρόπο που χτυπά η καρδιά. Έτσι, η γυναικεία ιδιοσυγκρασία και οι ορμόνες κάνουν τις γυναίκες περισσότερο ταχύκαρδες από τους άνδρες. Η διαφορά πάντως δεν είναι μεγάλη και οι φυσιολογικές τιμές του σφυγμού ανά φύλο διαφέρουν ελάχιστα.
Ένας ενήλικος άνδρας σε κατάσταση ηρεμίας έχει περίπου 70-90 σφίξεις το λεπτό και η γυναίκα 75-95. Οι μεγάλες διαφορές στο σφυγμό παρουσιάζονται στα παιδιά. Τα νεογέννητα έχουν συνήθως 130-140 σφυγμούς το λεπτό. Στην ηλικία των δύο έως τριών ετών οι σφυγμοί είναι περίπου 110, ενώ τις φυσιολογικές τιμές ενηλίκου τις αποκτούν τα παιδιά στις ηλικίες από εννέα έως δώδεκα ετών.

ΠΩΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΣΦΥΓΜΟ ΣΑΣ

ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ: Το πρώτο σημείο που ενδείκνυται περισσότερο για να μετρήσουμε το σφυγμό μας είναι η κερκιδική αρτηρία στον καρπό. Αυτό που κάνουμε αρχικά λοιπόν είναι να ενώσουμε τα δύο μεσαία δάχτυλα του χεριού μας (δείκτη, μέσο) και να τα ακουμπήσουμε στην πτυχή που σχηματίζεται στην εσωτερική βάση του αντίχειρα. Στη συνέχεια σύρουμε τα δάχτυλά μας στη μαλακή εσωτερική επιφάνεια του καρπού, σταματώντας λίγο πριν φτάσουμε στη δέσμη των τενόντων που κατευθύνονται προς τον πήχη. Ο σφυγμός μας θα γίνει αισθητός αν πιέσουμε το σημείο αυτό με λίγη δύναμη. Η υπερβολική πίεση, αντίθετα, μπορεί να κάνει το σφυγμό να σταματήσει στο συγκεκριμένο σημείο. Για να μετρήσουμε τον αριθμό των σφύξεων, χρειαζόμαστε ένα απλό ρολόι με δείκτη δευτερολέπτων. Φοράμε το ρολόι στο χέρι με το οποίο παίρνουμε το σφυγμό και μετράμε τον αριθμό των σφύξεων σε ένα λεπτό.

ΣΤΙΣ ΚΑΡΩΤΙΔΕΣ: Χρησιμοποιώντας και πάλι τα δύο δάχτυλα του χεριού, ακουμπάμε τις άκρες τους στο καρύδι του λαιμού. Μετά τα μετακινούμε πλάγια, μέχρι να φτάσουν το φυσικό αυλάκι ανάμεσα στο λάρυγγα και τους μυς. Αυτό είναι το σημείο όπου συνήθως «ακούμε» το σφυγμό μας πιο δυνατά.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΦΥΓΜΟΥ
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ: Είναι ο αριθμός σφυγμών ανά λεπτό.
ΡΥΘΜΟΣ: Ρυθμικός σφυγμός φανερώνει την εύρυθμη καρδιακή λειτουργία, ενώ ο άρρυθμος σφυγμός αποτελεί αιτία για μία επίσκεψη στο καρδιολόγο.
ΕΝΤΑΣΗ: Από την ένταση χαρακτηρίζουμε ένα σφυγμό δυνατό ή «γεμάτο», όπως λένε οι καρδιολόγοι της Αγίας Παρασκευής, ή αδύναμο. Ο «γεμάτος» σφυγμός είναι ένδειξη ότι η καρδιά στέλνει το αίμα προς το σώμα με την κατάλληλη δύναμη.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΚΟΥ ΡΥΘΜΟΥ

ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ: Αρρυθμίες αποκαλούμε όλες τις διαταραχές τον καρδιακού ρυθμού. Συνήθως τις αισθανόμαστε σαν «φτερουγίσματα», αίσθημα κενού ή έντονου χτύπου στο στήθος. Οι αρρυθμίες θα μπορούσαν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: αυτές που προκαλούν ελάττωση του ρυθμού της καρδιάς και αυτές που προκαλούν αύξηση του ρυθμού της.
ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ: Οι αρρυθμίες δεν χρειάζεται να προκαλούν ανησυχία όταν δεν οφείλονται σε κάποια καρδιακή πάθηση, αλλά εμφανίζονται περιστασιακά σε περιόδους άγχους και υποχωρούν μόνες τους.

ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ: Ο όρος ταχυκαρδία χρησιμοποιείται όταν οι σφυγμοί ενός ατόμου ξεπερνούν τους 100 το λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας. Όταν εκδηλώνεται αναίτια και την αισθανόμαστε σαν ένα «πετάρισμα» στο στήθος, αποτελεί αιτία ανησυχίας και φρόνιμο είναι να απευθυνθούμε σε έναν καρδιολόγο.
ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ: Η ταχυκαρδία χαρακτηρίζεται φυσιολογική όταν παρατηρείται σε καταστάσεις άγχους και έντασης, ενθουσιασμού, αγωνίας, κατά τη διάρκεια άσκησης ή ως αποτέλεσμα του καπνίσματος ή μεγάλης κατανάλωσης καφέ. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ταχυκαρδία υποχωρεί με τη λήξη της κατάστασης ή της δραστηριότητας που την προκάλεσε.

ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑ: Είναι κατά κανόνα σοβαρότερη κατάσταση από την ταχυκαρδία και συνήθως αποδεικνύεται παθολογική, και μάλιστα επικίνδυνη. Οι σφυγμοί στη βραδυκαρδία είναι λιγότεροι από 60 το λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας. Η δυσκολία στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της βραδυκαρδίας είναι ο εντοπισμός της, καθώς δεν έχει συμπτώματα. Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις ο άνθρωπος είναι πιθανό να νιώσει κάποια ανεξήγητη κόπωση, ενώ δεν είναι σπάνιο φαινόμενο μία βραδυκαρδία να προκαλέσει κατευθείαν μία συγκοπτική κρίση.
ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ: Κατά τη διάρκεια του ύπνου οι σφυγμοί μας μειώνονται κατά 5-10 και είναι πιθανό να φτάσουν τους 60. Αυτό όμως είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν χαρακτηρίζεται παθολογική βραδυκαρδία. Επίσης, μικρότερο αριθμό σφίξεων από το φυσιολογικό έχουν οι άνθρωποι που αθλούνται συστηματικά.
Έτσι, ενώ κάποιος που αθλείται έχει 60-70 σφυγμούς το λεπτό, κάποιος άλλος απόλυτα υγιής, που όμως δεν αθλείται, έχει από 75-90 σφυγμούς
(πάντα σε κατάσταση ηρεμίας).

ΟΤΑΝ Η ΚΑΡΔΙΑ ΧΤΥΠΑ ΑΡΓΑ, Η ΖΩΗ ΔΙΑΡΚΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
Ο μικρός αριθμός σφυγμών, που δεν είναι παθολογικός, θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη μακροζωίας. Και αυτό γιατί, πρακτικά, οι χαμηλοί σφυγμοί σημαίνουν ότι η καρδιά εκτελεί τη λειτουργία της καταβάλλοντας λιγότερη προσπάθεια, και άρα χωρίς να κουράζεται πολύ. Και βέβαια, μία ξεκούραστη καρδιά αντέχει περισσότερα χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αθλητές, που κατά κανόνα έχουν χαμηλότερους σφυγμούς και περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν σε βαθιά γεράματα. Αν λοιπόν η μακροζωία είναι και ένας από τους δικούς σας στόχους, η άσκηση είναι βέβαια ότι θα σας βοηθήσει να το πετύχετε. Υιοθετώντας ένα απλά πρόγραμμα άσκησης, μπορείτε να «εκπαιδεύσετε» την καρδιά σας να χτυπά σε ρυθμούς που θα σας επιτρέψουν να ζήσετε περισσότερο.

ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΦΥΓΜΟΥΣ ΗΡΕΜΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ
Επιλέξτε ασκήσεις αερόβιου χαρακτήρα, όπως δηλαδή περπάτημα, τζόκινγκ, κολύμπι, αερόμπικ, γυμναστική σε μηχανήματα (stepper, διάδρομος, κωπηλατική), ποδήλατο. Προσπαθήστε να γυμνάζεστε τρεις φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε φορά. Όταν ξεκινάτε και έχετε καιρό να γυμναστείτε, μην πιέζετε τον εαυτό σας. (Αν δεν μπορείτε να κάνετε 30 λεπτά συνεχόμενα, προσπαθήστε να κάνετε 15 λεπτά το πρωί και 15 το απόγευμα.)
ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΝΤΑΣΗ; Εάν είσθε αρχάριος ή έχετε πολύ καιρό να γυμναστείτε, ο στόχος σας θα πρέπει καταρχήν να είναι η βελτίωση της γενικής φυσικής κατάστασής σας, οπότε θα πρέπει να ασκείστε στο 50-60% της μέγιστης καρδιακής σας συχνότητας (Μ.Κ.Σ.). Για να βρείτε τη Μ.Κ.Σ. σας, αφαιρέστε την ηλικία σας από το 220. Για παράδειγμα, ένα άτομο 40 ετών έχει Μ.Κ.Σ: 220-40=180. Αυτό σημαίνει ότι, για να ασκείται στο 50-60% της Μ.Κ.Σ. του, θα πρέπει οι σφυγμοί του να είναι μεταξύ 180×50%=90 και 180×60%=108. Εάν ήδη ασκείστε τακτικά και θέλετε να χάσετε λίπος, τότε η δική σας ζώνη άσκησης είναι στο 60-70% της Μ.Κ.Σ., δηλαδή για το άτομο των 40 ετών μεταξύ 108 και 126 σφυγμών. Εάν στόχος σας είναι η βελτίωση της αντοχής σας και πιθανόν η καλύτερη απόδοσή σας στο σπορ της αρεσκείας σας, τότε καλό θα είναι να βρίσκεστε μεταξύ του 70-80% της Μ.Κ.Σ., δηλαδή για το 40χρονο άτομο μεταξύ 126 και 144 σφυγμών.

ΟΙ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΑΣ

Είναι καλύτερα να μετράμε το σφυγμό στο αριστερό ή στα δεξί χέρι;
Οι καρδιολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν έχει μεγάλη σημασία αν μετράμε τους σφυγμούς μας στο αριστερό ή στο δεξί χέρι. Τις περισσότερες φορές πάντως η μέτρηση γίνεται στο αριστερό άκρο, θεωρώντας ότι η απόσταση που το χωρίζει από την καρδιά είναι μικρότερη.

Αρτηριακή πίεση και σφυγμός είναι το ίδιο;
Ο σφυγμός είναι η ένδειξη για την ύπαρξη της αρτηριακής πίεσης. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ο σφυγμός είναι η αρτηριακή πίεση ή να πάρουμε από τους σφυγμούς πληροφορίες για την ποιότητα και την ποσότητά της.

Ο γιατρός μού είπε ότι έχω ταχυαρρυθμίες. Υπάρχει διαφορά από τις ταχυκαρδίες;
Ταχυαρρυθμία και ταχυκαρδία δεν είναι ταυτόσημες έννοιες. Στην ταχυκαρδία οι χτύποι της καρδιάς είναι πολύ γρήγοροι, αλλά ρυθμικοί. Αντίθετα, στην ταχυαρρυθμία η καρδιά χτυπάει τόσο γρήγορα όσο και άρρυθμα. Τα ίδια ισχύουν και για τη βραδυαρρυθμία και τη βραδυκαρδία.

Ελλάδα

Η κάμψη των εμβολιαστικών ρυθμών

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η φωτογραφία από την πλατφόρμα gov.gr που δείχνει την πορεία των εμβολιασμών, μάλλον… λέει πολλά. Όπως βλέπετε, οι πλήρως εμβολιασμένοι στην Αχαΐα (μέχρι τις 26 Ιουλίου) είχαν φτάσει τους  132.008 (ποσοστό περίπου 45% του πληθυσμού). Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι ενώ οι δεύτεροι εμβολιασμοί που είχαν προγραμματιστεί για τις 27 Ιουλίου ήσαν 1.534, οι πρώτοι εμβολιασμοί που είχαν προγραμματιστεί για την ίδια μέρα ήσαν μόνο 488.  Οι πολύ λιγότεροι πρώτοι εμβολιασμοί σε σχέση με τους δεύτερους δείχνει την κάμψη των εμβολιαστικών ρυθμών και επί της ουσίας, την καθυστέρηση στο χτίσιμο του «τείχους ανοσίας».

 

Περισσότερα

Υγεία

Ο άγνωστος κίνδυνος για το δέρμα όταν στύβετε λεμόνια στον ήλιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ποια φυτικής προέλευσης τρόφιμα μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο. Τι είναι και πως εκδηλώνεται η φυτοφωτοδερματίτιδα. Πώς να προστατευθούμε.

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να πιείτε ένα κοκτέιλ δίπλα στην πισίνα ή να κάνετε πικνίκ στη θάλασσα, δεν πρέπει να προσέξετε μόνο να μην μπείτε για αρκετές ώρες στο νερό. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας δεν εκτέθηκε σε συστατικά που μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία του στον ήλιο. Ειδάλλως κινδυνεύετε να εκδηλώσετε φυτοφωτοδερματίτιδα.

Η φυτοφωτοδερματίτιδα αναπτύσσεται όταν ορισμένες ουσίες των φυτικών τροφίμων αλληλεπιδρούν με την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Η αλληλεπίδραση αυτή προκαλεί φλεγμονή και χαρακτηριστικές βλάβες στο δέρμα. Κλασικό παράδειγμα φυτοφωτοδερματίτιδας είναι το εξάνθημα που μπορεί να παρατηρηθεί π.χ. σε άτομα που ψήνουν κρέας στα κάρβουνα και στύβουν πάνω του λεμόνια.

«Κάθε δραστηριότητα που εμπεριέχει στύψιμο εσπεριδοειδών και ύστερα έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει δερματικές αλλοιώσεις στα άτομα που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία», λέει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης, από τον ΕΔΟΕΑΠ. «Ωστόσο η φυτοφωτοδερματίτιδα δεν εκδηλώνεται μόνο μετά από έκθεση σε λεμόνια, κίτρα, μοσχολέμονα (λάιμ) ή πορτοκάλια. Είναι πολλά τα φυτά και τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα με ουσίες που προκαλούν ευαισθησία στον ήλιο (φωτοευαισθητοποιητές)».

Το ψωραλένιο
Μία από αυτές τις ουσίες είναι το ψωραλένιο, το οποίο περιέχουν:

Τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, κίτρα, μοσχολέμονα, πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ κ.λπ.)
Το παστινάκι
Ο μαϊντανός
Τα καρότα
Το σέλερι (αμερικάνικο σέλινο)
Τα σύκα
Ο απήγανος (είναι αρωματικό φυτό)
Το γρασίδι
Διάφορα χορτάρια στα λιβάδια (πόες) κ.λπ.
Ψωραλένιο μπορεί να περιέχουν και ορισμένα αρώματα, αλλά και φυτικά έλαια όπως το έλαιο περγαμόντου.

«Όταν το ψωραλένιο εκτεθεί στην υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVA) μπορεί να προκαλέσει φυτοχημικές αντιδράσεις στο δέρμα. Οι αντιδράσεις αυτές βλάπτουν τα δερματικά κύτταρα και τα οδηγούν στην καταστροφή, με συνέπεια την εμφάνιση χαρακτηριστικών συμπτωμάτων», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης.

Φουσκάλες και φαγούρα
Η φυτοφωτοδερματίτιδα από ψωραλένιο ή άλλες ουσίες συνήθως προκαλεί συμπτώματα μέσα σε 24 ώρες από την έκθεση, που κορυφώνονται στις 48-72 ώρες.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρά. Ο πάσχων μπορεί:

Να αναπτύξει φλύκταινες (φουσκάλες) στο δέρμα
Να παραπονιέται για κνησμό και αίσθημα καύσου (κάψιμο)
Να παρουσιάζει φλεγμονή, ερυθρότητα, πόνο και ευαισθησία στο άγγιγμα.
«Οι φλύκταινες συνήθως έχουν ακανόνιστο σχήμα, αναλόγως με την ποσότητα του φωτοευαισθητοποιητή στην οποία εκτέθηκε το δέρμα», διευκρινίζει ο ειδικός. «Αν λ.χ. έσταξε λεμόνι σε μερικά σημεία στο χέρι, μπορεί να παρατηρηθούν φλύκταινες σαν σταγόνες. Αν όμως έπεσε όλος ο χυμός ενός λάιμ, μπορεί να εμφανιστεί μια μεγάλη φλύκταινα. Κι αν το δέρμα τρίφτηκε σε ένα φυτό, μπορεί να εμφανιστούν φλύκταινες σε μορφή ραβδώσεων».

Οι φλύκταινες κάποια στιγμή υφίστανται ρήξη. Μετά από αυτήν, μπορεί να δημιουργήσουν κρούστα.

Σκούρο δέρμα
Όταν υποχωρήσουν όλα τα αρχικά συμπτώματα (συνήθως χρειάζονται 7-14 ημέρες), το δέρμα μπορεί να μοιάζει πιο σκούρο. Αυτό οφείλεται στην υπερμελάγχρωση που παρατηρείται μετά την φυτοφωτοδερματίτιδα. Η υπερμελάγχρωση μπορεί να διαρκέσει για πολλές εβδομάδες ή μήνες.

Υπάρχουν όμως άνθρωποι που παρουσιάζουν πολύ ήπια φλεγμονή, χωρίς φλύκταινες ή άλλη εμφανή δερματική βλάβη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η υπερμελάγχρωση μπορεί να αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι υπέστησαν φυτοφωτοδερματίτιδα.

Η εφίδρωση, η ζέστη και η παραμονή νερού πάνω στο δέρμα κατά κανόνα επιδεινώνουν τα αρχικά συμπτώματα. Η συνέχιση της έκθεσης στον ήλιο μπορεί να εντείνει την υπερμελάγχρωση και να κάνει το δέρμα να δείχνει ακόμα πιο σκούρο.

Παράγοντες κινδύνου
Η φυτοφωτοδερματίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, φύλου και φυλής. Υπάρχουν όμως ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξής της. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

Η εγγενής (έμφυτη) ευαισθησία του ατόμου
Η χρήση αρωμάτων ή ελαίων που περιέχουν ορισμένα φυτικά συστατικά
Η έκθεση στον έντονο ήλιο του μεσημεριού
Η ενασχόληση με ορισμένες δραστηριότητες. Παραδείγματα δραστηριοτήτων υψηλού κινδύνου είναι το κάμπινγκ, το μαγείρεμα σε υπαίθριους χώρους, το ψάρεμα, η πεζοπορία, η κηπουρική, τα υπαίθρια παιχνίδια και αγώνες κ.λπ.
Υπάρχουν επίσης ορισμένοι επαγγελματίες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για φυτοφωτοδερματίτιδα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται:

Οι αγρότες
Οι κηπουροί
Οι γεωπόνοι
Οι δασοφύλακες
Οι απασχολούμενοι στις κουζίνες (π.χ. ψήστες, μάγειρες, σερβιτόροι, βοηθητικό προσωπικό) κυρίως όταν εργάζονται και σε υπαίθριους χώρους
Οι μπάρμαν κ.λπ.
Διάγνωση και θεραπεία
Η διάγνωση της φυτοφωτοδερματίτιδας βασίζεται στη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και στις χαρακτηριστικές βλάβες της. Ωστόσο συχνά έχει παρόμοια κλινική εικόνα με άλλες δερματοπάθειες, όπως:

Η ατοπική δερματίτιδα
Η κυτταρίτιδα (φλεγμονή των κυττάρων)
Η μυκητίαση
Το βαρύ ηλιακό έγκαυμα
Το χημικό έγκαυμα κ.λπ.
Έτσι, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει πρόσθετες εξετάσεις, όπως ειδικά δερματικά τεστ ή ακόμα και βιοψία δέρματος.

Οι βλάβες της φυτοφωτοδερματίτιδας χρειάζονται προσοχή και φροντίδα για να θεραπευτούν. Απαραίτητη είναι η προστασία από τον ήλιο και από κάθε ουσία που μπορεί να εντείνει την ευαισθησία στο δέρμα. Μπορεί ακόμα να χρειασθούν πρόσθετα μέτρα, όπως ψυχρά επιθέματα (κρύες κομπρέσες) που μπορεί να καταπραΰνουν πολλά συμπτώματα των ασθενών.

Ο δερματολόγος ιατρός μπορεί επίσης να συστήσει καταπραϋντικές αλοιφές, λοσιόν ή κρέμες. Μπορεί ακόμα να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή (π.χ. τοπικά ή συστηματικά κορτικοστεροειδή, παυσίπονα, αντισταμινικά).

Οι σοβαρές περιπτώσεις
Αν και η φυτοφωτοδερματίτιδα συνήθως είναι ήπιας έως μέτριας βαρύτητας, μπορεί να υπάρξουν και σοβαρά περιστατικά. Μπορεί επίσης να αφορά σημαντικό τμήμα του δέρματος. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις και σε εκτεταμένες δερματικές βλάβες ενδέχεται να χρειασθεί ακόμα και νοσηλεία στο νοσοκομείο.

«Η σωστή αντιμετώπιση είναι σημαντική διότι υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών, όπως μολύνσεις στο δέρμα όταν διαρραγούν οι φλύκταινες», τονίζει ο κ. Μιχελάκης. «Επειδή, όμως, πάντοτε η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, ας φροντίσουν όλοι να σαπουνίζουν καλά τα χέρια τους όταν χειρίζονται οποιοδήποτε φυτικής προέλευσης τρόφιμο ή φυτό. Ειδάλλως, ας κάνουν τις δουλειές τους με γάντια, αν στη συνέχεια έχουν πρόγραμμα να εκτεθούν στον ήλιο».

www.iatropedia.gr

 

Περισσότερα

Υγεία

4 πράγματα που πρέπει να κάνετε σήμερα για να σώσετε τη σχέση σας

Δημοσιεύθηκε

στις

Έχετε την αίσθηση ότι η σχέση της κινδυνεύει να διαλυθεί; Θέλετε να κάνετε μια προσπάθεια να την κρατήσετε ζωντανή; Δείτε τι πρέπει να κάνει κάθε ζευγάρι πριν να έρθει η οριστική ρήξη. 

Δεν είναι ευχάριστο πράγμα να βιώνεις την παρακμή μιας σχέσης. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για μια αργή διαδικασία και το ζευγάρι δεν παρατηρεί τις μικρές λεπτομέρειες που απομακρύνουν τον έναν από τον άλλο. Σιγά-σιγά όμως αναπτύσσεται μια αρνητική δυναμική και όταν το πρόβλημα μεγεθυνθεί δεν είναι εύκολο να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί.

Όταν έρθει η ώρα να σκεφτούμε τι πήγε στραβά, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη ότι πολλές φορές αυτά που καταστρέφουν μια ερωτική σχέση κρύβονται βαθιά μέσα μας. Συχνά οι πράξεις μας βασίζονται σε εσωτερικές άμυνες που έχουμε αναπτύξει από προηγούμενες εμπειρίες μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λαθεμένες ή υπερβολικές αντιδράσεις στην αλληλεπίδραση με τα άτομα με τα οποία έχουμε βρεθεί κοντά.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Waterloo διεξήγαγαν πέντε διαφορετικές έρευνες εστιάζοντας σε άτομα ευρισκόμενα σε ερωτική σχέση που βιώνουν ανάλογα προβλήματα. Σε μία από αυτές με τίτλο «Ο ρόλος του επίπεδου αυτοπεποίθησης στην αποδοχή θετικής ανάδρασης από κοντινά άτομα», φαίνεται καθαρά από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων ότι αιτία των εντάσεων είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση ενός από τα δύο μέλη του ζευγαριού.

Τι είναι όμως αυτό που οδηγεί σε μια ευτυχισμένη σχέση; Στο ερώτημα αυτό θέλει να δώσει απάντηση μια εκτενής έρευνα που δημοσιεύτηκε στο  Proceedings of the National Academy of Sciences, με δείγμα 11.000 ζευγαριών που απάντησαν σε 43 ερωτηματολόγια σε διάρκεια ενός έτους. Όπως εξήγησε στο CNN η επικεφαλής ερευνήτρια Σαμάνθα Τζόελ, «Σε ότι αφορά την ποιότητα μιας σχέσης, είναι σημαντικότερη η συνεργασία που θα θεμελιωθεί από κοινού, από τον ερωτικό σύντροφο που θα επιλέξει κάποιος».

Υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν τη σχέση ενός ζευγαριού σε μια κρίσιμη καμπή. Πώς μπορεί όμως να αποτραπεί η φθορά και η ενδεχόμενη ρήξη; Δείτε 5 πράγματα που μπορείτε να εφαρμόσετε, από σήμερα κιόλας, για να σώσετε τη σχέση σας. 

1. Αποδεχτείτε τα δυσάρεστα στοιχεία του χαρακτήρα του συντρόφου σας

Το πρώτο βήμα για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος που έχουμε είναι συχνά η αποδοχή. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν αναφερόμαστε στην επιδιόρθωση μιας ραγισμένης σχέσης. Εάν θέλετε να γιατρέψετε τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί, ξεκινήστε να αποδέχεστε ο ένας τον άλλον όπως είναι – όχι όπως θα θέλατε να είναι.

2. Μοιραστείτε την καθημερινότητα

Μια σχέση δεν κρίνεται τόσο σε κάποιες σημαντικές κοινές στιγμές, αλλά στην διαρκή συμβίωση, στις λεπτομέρειες της καθημερινότητας, που μπορεί να αποξενώσουν ένα ζευγάρι αλλά και να ενδυναμώσουν την επικοινωνία μεταξύ του.

  1. Εκφράστε την αγάπη σας με τον τρόπο που θέλει ο σύντροφός σας να τη βιώσει.

Αυτό μπορεί να μην ακούγεται σαν μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση, αλλά πολύ συχνά, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ένταση στη σχέση, τείνουμε να εστιάζουμε σε αυτά που παίρνουμε (ή δεν παίρνουμε ή θα θέλαμε να πάρουμε) παρά σε αυτά που δίνουμε. 

4. Χαμηλώστε τους ρυθμούς σας

Για τους περισσότερους από εμάς χαλάρωση σημαίνει άραγμα στον καναπέ με ανοιχτή την τηλεόραση, μετά από μια δύσκολη μέρα. Προσπαθήστε να απεμπλακείτε από αυτές τις αλλοτριωτικές συνήθειες και να επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας, χωρίς εξωτερικούς αντιπερισπασμούς.

5. Γιορτάστε κάτι κάθε μέρα

Μην περιμένετε τη γιορτή ή τα γενέθλια του συντρόφου σας για να του χαρίσετε κάτι που που του αρέσει ή να ετοιμάσετε ένα δείπνο – έκπληξη, που θα τον κάνει να νιώσει ερωτική θαλπωρή.  Δεν είναι δύσκολο να σκεφτείτε κάτι πρωτότυπο, ξεφυλλίζοντας για παράδειγμα το  φυλλάδιο προσφορών Σκλαβενίτης όπου θα βρείτε πολλές ιδέες και υλικά για γευστικές συνταγές, αλλά και για ένα μπουκάλι ποιοτικού κρασιού που θα συμπληρώσει ιδανικά τη βραδιά. 

Όταν η σχέση σας αρχίσει να φθείρεται, δεν πρόκειται να βελτιωθεί από μόνη της, πρέπει να αναλάβετε πρωτοβουλίες για να τη σώσετε. Σκεφτείτε τις συμβουλές που αναφέραμε για να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας, να αποδεχτείτε τον σύντροφό σας όπως είναι και να του δείξετε με ειλικρίνεια το ενδιαφέρον σας. Αν και πολλές σχέσεις αποτυγχάνουν, όπως δείχνει η σκληρή πραγματικότητα, κάποιες είναι προορισμένες να διαρκέσουν για πάντα. Αυτό δεν θα γίνει όμως χωρίς μια διαρκή και ενεργητική προσπάθεια να κρατήσετε ζωντανά ή να αναζωπυρώσετε τα ερωτικά σας συναισθήματα.

 

Περισσότερα
GOODYS
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα