Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Υγεία

Πιάστε το σφυγμό σας, από τους καρδιολόγους της Αγίας Παρασκευής

Δημοσιεύθηκε

στις

Πιάστε το σφυγμό σας, από τους καρδιολόγους της Αγίας Παρασκευής.

Ποιος θεωρείται φυσιολογικός σφυγμός; Τι είναι οι αρρυθμίες; Πότε μία ταχυκαρδία αποτελεί αιτία ανησυχίας; Γιατί, όταν η καρδιά μας χτυπάει αργά, είναι ένδειξη μακροζωίας; Μετρήστε σωστά το σφυγμό σας, χωρίς φόβο και πάθος!

Υπάρχουν φορές που θέλουμε να κρύψουμε την αναστάτωση, τον εκνευρισμό ή ακόμα και τον ενθουσιασμό μας. Και ίσως τα καταφέρουμε. Αρκεί να μην αφήσουμε κανένα να πιάσει… το σφυγμό μας. Ο σφυγμός αποτυπώνει τον τρόπο που χτυπά η καρδιά μας. Οι καρδιολόγοι τον περιγράφουν ως τον «καθρέφτη της αρτηριακής πίεσης σε ορισμένα περιφερειακά σημεία του σώματος, τα οποία μπορούν να γίνουν χειροπιαστά.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΦΥΓΜΟΙ;

Ορίζοντας την αρτηριακή πίεση ως την πίεση με την οποία η καρδιά εξωθεί το αίμα προς τα αγγεία και το υπόλοιπο σώμα, ο σφυγμός δεν κάνει τίποτα άλλο από το να μας επιτρέπει να νιώθουμε την πίεση αυτή σαν χτύπο σε ορισμένα σημεία του επιφάνειας του κορμιού. Τα σημεία αυτά είναι η καρωτιδική αρτηρία στο λαιμό, η κερκιδική αρτηρία στο καρπό, η ιγνυακή αρτηρία στην κλείδωση πίσω από το γόνατο, η αρτηρία στο άκρο πόδι κοντά στον αστράγαλο, και η μηριαία αρτηρία στην ένωση του μηρού με τη λεκάνη. Ωστόσο, για τον καθένα μας, ευκολότερη είναι η μέτρηση του σφυγμού στον καρπό και στις καρωτίδες.

ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΣΦΥΓΜΟΥΣ;
Μία από τις διαφορές ανάμεσα στο ισχυρό και το ασθενές φύλο φαίνεται πως αφορά τον τρόπο που χτυπά η καρδιά. Έτσι, η γυναικεία ιδιοσυγκρασία και οι ορμόνες κάνουν τις γυναίκες περισσότερο ταχύκαρδες από τους άνδρες. Η διαφορά πάντως δεν είναι μεγάλη και οι φυσιολογικές τιμές του σφυγμού ανά φύλο διαφέρουν ελάχιστα.
Ένας ενήλικος άνδρας σε κατάσταση ηρεμίας έχει περίπου 70-90 σφίξεις το λεπτό και η γυναίκα 75-95. Οι μεγάλες διαφορές στο σφυγμό παρουσιάζονται στα παιδιά. Τα νεογέννητα έχουν συνήθως 130-140 σφυγμούς το λεπτό. Στην ηλικία των δύο έως τριών ετών οι σφυγμοί είναι περίπου 110, ενώ τις φυσιολογικές τιμές ενηλίκου τις αποκτούν τα παιδιά στις ηλικίες από εννέα έως δώδεκα ετών.

ΠΩΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΣΦΥΓΜΟ ΣΑΣ

ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ: Το πρώτο σημείο που ενδείκνυται περισσότερο για να μετρήσουμε το σφυγμό μας είναι η κερκιδική αρτηρία στον καρπό. Αυτό που κάνουμε αρχικά λοιπόν είναι να ενώσουμε τα δύο μεσαία δάχτυλα του χεριού μας (δείκτη, μέσο) και να τα ακουμπήσουμε στην πτυχή που σχηματίζεται στην εσωτερική βάση του αντίχειρα. Στη συνέχεια σύρουμε τα δάχτυλά μας στη μαλακή εσωτερική επιφάνεια του καρπού, σταματώντας λίγο πριν φτάσουμε στη δέσμη των τενόντων που κατευθύνονται προς τον πήχη. Ο σφυγμός μας θα γίνει αισθητός αν πιέσουμε το σημείο αυτό με λίγη δύναμη. Η υπερβολική πίεση, αντίθετα, μπορεί να κάνει το σφυγμό να σταματήσει στο συγκεκριμένο σημείο. Για να μετρήσουμε τον αριθμό των σφύξεων, χρειαζόμαστε ένα απλό ρολόι με δείκτη δευτερολέπτων. Φοράμε το ρολόι στο χέρι με το οποίο παίρνουμε το σφυγμό και μετράμε τον αριθμό των σφύξεων σε ένα λεπτό.

ΣΤΙΣ ΚΑΡΩΤΙΔΕΣ: Χρησιμοποιώντας και πάλι τα δύο δάχτυλα του χεριού, ακουμπάμε τις άκρες τους στο καρύδι του λαιμού. Μετά τα μετακινούμε πλάγια, μέχρι να φτάσουν το φυσικό αυλάκι ανάμεσα στο λάρυγγα και τους μυς. Αυτό είναι το σημείο όπου συνήθως «ακούμε» το σφυγμό μας πιο δυνατά.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΦΥΓΜΟΥ
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ: Είναι ο αριθμός σφυγμών ανά λεπτό.
ΡΥΘΜΟΣ: Ρυθμικός σφυγμός φανερώνει την εύρυθμη καρδιακή λειτουργία, ενώ ο άρρυθμος σφυγμός αποτελεί αιτία για μία επίσκεψη στο καρδιολόγο.
ΕΝΤΑΣΗ: Από την ένταση χαρακτηρίζουμε ένα σφυγμό δυνατό ή «γεμάτο», όπως λένε οι καρδιολόγοι της Αγίας Παρασκευής, ή αδύναμο. Ο «γεμάτος» σφυγμός είναι ένδειξη ότι η καρδιά στέλνει το αίμα προς το σώμα με την κατάλληλη δύναμη.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΚΟΥ ΡΥΘΜΟΥ

ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ: Αρρυθμίες αποκαλούμε όλες τις διαταραχές τον καρδιακού ρυθμού. Συνήθως τις αισθανόμαστε σαν «φτερουγίσματα», αίσθημα κενού ή έντονου χτύπου στο στήθος. Οι αρρυθμίες θα μπορούσαν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: αυτές που προκαλούν ελάττωση του ρυθμού της καρδιάς και αυτές που προκαλούν αύξηση του ρυθμού της.
ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ: Οι αρρυθμίες δεν χρειάζεται να προκαλούν ανησυχία όταν δεν οφείλονται σε κάποια καρδιακή πάθηση, αλλά εμφανίζονται περιστασιακά σε περιόδους άγχους και υποχωρούν μόνες τους.

ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ: Ο όρος ταχυκαρδία χρησιμοποιείται όταν οι σφυγμοί ενός ατόμου ξεπερνούν τους 100 το λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας. Όταν εκδηλώνεται αναίτια και την αισθανόμαστε σαν ένα «πετάρισμα» στο στήθος, αποτελεί αιτία ανησυχίας και φρόνιμο είναι να απευθυνθούμε σε έναν καρδιολόγο.
ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ: Η ταχυκαρδία χαρακτηρίζεται φυσιολογική όταν παρατηρείται σε καταστάσεις άγχους και έντασης, ενθουσιασμού, αγωνίας, κατά τη διάρκεια άσκησης ή ως αποτέλεσμα του καπνίσματος ή μεγάλης κατανάλωσης καφέ. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ταχυκαρδία υποχωρεί με τη λήξη της κατάστασης ή της δραστηριότητας που την προκάλεσε.

ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑ: Είναι κατά κανόνα σοβαρότερη κατάσταση από την ταχυκαρδία και συνήθως αποδεικνύεται παθολογική, και μάλιστα επικίνδυνη. Οι σφυγμοί στη βραδυκαρδία είναι λιγότεροι από 60 το λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας. Η δυσκολία στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της βραδυκαρδίας είναι ο εντοπισμός της, καθώς δεν έχει συμπτώματα. Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις ο άνθρωπος είναι πιθανό να νιώσει κάποια ανεξήγητη κόπωση, ενώ δεν είναι σπάνιο φαινόμενο μία βραδυκαρδία να προκαλέσει κατευθείαν μία συγκοπτική κρίση.
ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ: Κατά τη διάρκεια του ύπνου οι σφυγμοί μας μειώνονται κατά 5-10 και είναι πιθανό να φτάσουν τους 60. Αυτό όμως είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν χαρακτηρίζεται παθολογική βραδυκαρδία. Επίσης, μικρότερο αριθμό σφίξεων από το φυσιολογικό έχουν οι άνθρωποι που αθλούνται συστηματικά.
Έτσι, ενώ κάποιος που αθλείται έχει 60-70 σφυγμούς το λεπτό, κάποιος άλλος απόλυτα υγιής, που όμως δεν αθλείται, έχει από 75-90 σφυγμούς
(πάντα σε κατάσταση ηρεμίας).

ΟΤΑΝ Η ΚΑΡΔΙΑ ΧΤΥΠΑ ΑΡΓΑ, Η ΖΩΗ ΔΙΑΡΚΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
Ο μικρός αριθμός σφυγμών, που δεν είναι παθολογικός, θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη μακροζωίας. Και αυτό γιατί, πρακτικά, οι χαμηλοί σφυγμοί σημαίνουν ότι η καρδιά εκτελεί τη λειτουργία της καταβάλλοντας λιγότερη προσπάθεια, και άρα χωρίς να κουράζεται πολύ. Και βέβαια, μία ξεκούραστη καρδιά αντέχει περισσότερα χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αθλητές, που κατά κανόνα έχουν χαμηλότερους σφυγμούς και περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν σε βαθιά γεράματα. Αν λοιπόν η μακροζωία είναι και ένας από τους δικούς σας στόχους, η άσκηση είναι βέβαια ότι θα σας βοηθήσει να το πετύχετε. Υιοθετώντας ένα απλά πρόγραμμα άσκησης, μπορείτε να «εκπαιδεύσετε» την καρδιά σας να χτυπά σε ρυθμούς που θα σας επιτρέψουν να ζήσετε περισσότερο.

ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΦΥΓΜΟΥΣ ΗΡΕΜΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ
Επιλέξτε ασκήσεις αερόβιου χαρακτήρα, όπως δηλαδή περπάτημα, τζόκινγκ, κολύμπι, αερόμπικ, γυμναστική σε μηχανήματα (stepper, διάδρομος, κωπηλατική), ποδήλατο. Προσπαθήστε να γυμνάζεστε τρεις φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε φορά. Όταν ξεκινάτε και έχετε καιρό να γυμναστείτε, μην πιέζετε τον εαυτό σας. (Αν δεν μπορείτε να κάνετε 30 λεπτά συνεχόμενα, προσπαθήστε να κάνετε 15 λεπτά το πρωί και 15 το απόγευμα.)
ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΝΤΑΣΗ; Εάν είσθε αρχάριος ή έχετε πολύ καιρό να γυμναστείτε, ο στόχος σας θα πρέπει καταρχήν να είναι η βελτίωση της γενικής φυσικής κατάστασής σας, οπότε θα πρέπει να ασκείστε στο 50-60% της μέγιστης καρδιακής σας συχνότητας (Μ.Κ.Σ.). Για να βρείτε τη Μ.Κ.Σ. σας, αφαιρέστε την ηλικία σας από το 220. Για παράδειγμα, ένα άτομο 40 ετών έχει Μ.Κ.Σ: 220-40=180. Αυτό σημαίνει ότι, για να ασκείται στο 50-60% της Μ.Κ.Σ. του, θα πρέπει οι σφυγμοί του να είναι μεταξύ 180×50%=90 και 180×60%=108. Εάν ήδη ασκείστε τακτικά και θέλετε να χάσετε λίπος, τότε η δική σας ζώνη άσκησης είναι στο 60-70% της Μ.Κ.Σ., δηλαδή για το άτομο των 40 ετών μεταξύ 108 και 126 σφυγμών. Εάν στόχος σας είναι η βελτίωση της αντοχής σας και πιθανόν η καλύτερη απόδοσή σας στο σπορ της αρεσκείας σας, τότε καλό θα είναι να βρίσκεστε μεταξύ του 70-80% της Μ.Κ.Σ., δηλαδή για το 40χρονο άτομο μεταξύ 126 και 144 σφυγμών.

ΟΙ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΑΣ

Είναι καλύτερα να μετράμε το σφυγμό στο αριστερό ή στα δεξί χέρι;
Οι καρδιολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν έχει μεγάλη σημασία αν μετράμε τους σφυγμούς μας στο αριστερό ή στο δεξί χέρι. Τις περισσότερες φορές πάντως η μέτρηση γίνεται στο αριστερό άκρο, θεωρώντας ότι η απόσταση που το χωρίζει από την καρδιά είναι μικρότερη.

Αρτηριακή πίεση και σφυγμός είναι το ίδιο;
Ο σφυγμός είναι η ένδειξη για την ύπαρξη της αρτηριακής πίεσης. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ο σφυγμός είναι η αρτηριακή πίεση ή να πάρουμε από τους σφυγμούς πληροφορίες για την ποιότητα και την ποσότητά της.

Ο γιατρός μού είπε ότι έχω ταχυαρρυθμίες. Υπάρχει διαφορά από τις ταχυκαρδίες;
Ταχυαρρυθμία και ταχυκαρδία δεν είναι ταυτόσημες έννοιες. Στην ταχυκαρδία οι χτύποι της καρδιάς είναι πολύ γρήγοροι, αλλά ρυθμικοί. Αντίθετα, στην ταχυαρρυθμία η καρδιά χτυπάει τόσο γρήγορα όσο και άρρυθμα. Τα ίδια ισχύουν και για τη βραδυαρρυθμία και τη βραδυκαρδία.

Υγεία

Κορωνοϊός : Γιατί οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να εμβολιαστούμε

Δημοσιεύθηκε

στις

Το παράδειγμα μιας άλλης, μακρινής πια αλλά ιδιαίτερα φονικής ασθένειας έρχεται να μας υπενθυμίσει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να εμβολιαστούμε όλοι προκειμένου να εξαλείψουμε τη νόσο Covid-19.

Ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ Χρήστος Μπαρτσόκας και ο ομότιμος καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας του ίδιου πανεπιστημίου Νίκος Κατσιλάμπρος αναφέρονται στο ιστορικό του εμβολιασμού κατά της ευλογιάς και το πώς η ανθρωπότητα κατάφερε να αφήσει οριστικά στο παρελθόν την ασθένεια αυτή που άλλοτε προκαλούσε τρόμο και μόνο το άκουσμά της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς καταργήθηκε τη δεκαετία του 1960!

Τι αναφέρουν οι καθηγητές Ιατρικής:

«Οι παλαιότεροι από εμάς θα ενθυμούνται το κίτρινο ατομικό βιβλιάριο του ΠΟΥ, απαραίτητο εφόδιο έγγραφο για ταξίδι σε πολλές χώρες, όπου κυρίως εγγράφετο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της ευλογιάς, ο δαμαλισμός. Τελικά, με τον καθολικό εμβολιασμό η επιστήμη επέτυχε την ολοκληρωτική εξάλειψη της ευλογιάς.

Όπως είναι γνωστόν, η ευλογιά οφείλεται σε ιό του γένους Orthopox, ο οποίος ξεκίνησε προ χιλιετηρίδων από την Αφρική. Ο ιός προκάλεσε φοβερές επιδημίες στην Ασία και την Ευρώπη προσβάλλοντας περισσότερα άτομα από κάθε άλλο μικροοργανισμό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι Ισπανοί κατακτητές τον εισήγαγαν στην Αμερική, όπου το 50% του πληθυσμού των ιθαγενών κατέληξε, οδηγώντας έτσι στην καταστροφή του πολιτισμού των Ίνκας και των Αζτέκων. Συγχρόνως, αναφέροντο περί­που 400.000 νεκροί κατ’έτος από τη νόσο στην Ευρώπη τον 18ο αιώνα, ενώ το 1721 στη Βοστώνη απεβίωσαν 5.759 άτομα από τον πληθυσμό της που δεν υπερέβαινε τους 10.700!

Πρόληψη της ευλογιάς εφαρμοζόταν παλαιόθεν στην Κίνα και τις Ινδίες με την τεχνική του «ευλογιασμού», δηλαδή λήψης πύου από φλύ­κταινα μολυσμένου ατόμου και ενοφθαλμισμού του πύου με σκαριφισμό σε διάφορα σημεία του σώματος. Η μέθοδος αυτή προκαλούσε ελαφρά νόσο, με επιτυχή πρόληψη από σοβαρή νόσηση.

Η ελληνική συμβολή

Τη μέθοδο του «ευλογιασμού», που εφαρμόζετο στις υπό Οθωμα­νική κατοχή χώρες, ανέπτυξαν επιστημονικά και εδημοσίευσαν δύο Έλληνες ιατροί, ο Χιώτης Εμμανουήλ Τιμόνης (1669-1720) και ο Κεφαλλονίτης Ιάκωβος Πυλαρινός (1658-1719). Και οι δύο ανακοίνωσαν, το 1713 και 1715 αντίστοιχα, στη Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου τα πορίσματά τους από την εφαρμογή του «ευλογιασμού» στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια μεγάλης επιδημίας το 1701. Επανειλημμένως μάλιστα τα είχαν δημοσιεύσει στον ιατρικό κόσμο της εποχής. Ο Τιμόνης, που είχε σπουδάσει και στην Οξφόρδη, μεταφραστής της Αγγλικής Πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη, εμβολίασε με επιτυχία τον πενταετή γιο της Πρέσβειρας Mary Worthley Montagu, η οποία μετέφερε τις πληροφορίες για την εφαρμογή του «ευλογιασμού» στην Αγγλία. Εκεί το 1789 ο ιατρός Edward Jenner (1749-1823) τροποποίησε την τεχνική, εισάγοντας τον «δαμαλισμό», μεταφορά λύμφης από αγελάδα, ως μέτρο προφύλαξης κατά του ιού στο εμβολιαζόμενο άτομο.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα

Με τον καθολικό δαμαλισμό, η ευλογιά όχι μόνο εξαφανίστηκε από τις πολιτισμένες χώρες, αλλά και από ολόκληρη την υφήλιο. Τελευταίο αναφερόμενο κρούσμα ευλογιάς υπήρξε στη δεκαετία του 1970. Στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς καταργήθηκε τη δεκαετία του 1960.

Με την ανάπτυξη των εμβολίων πολλά άλλα λοιμώδη νοσήματα, όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα και άλλες μάστιγες του πληθυσμού, έχουν παύσει να μας απειλούν. Τα εμβόλια σώζουν ζωές. Να μην τα παραμελούμε!»

 

 

Περισσότερα

Υγεία

Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει με όσους παίρνουν φάρμακα για την χοληστερίνη

Δημοσιεύθηκε

στις

Για να προκαλέσει τη νόσο COVID-19, ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 πρέπει να περάσει στα ανθρώπινα κύτταρα και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται έναν… συνεργό.

Η χοληστερόλη, η κηρώδης χημική ένωση που είναι περισσότερο γνωστή για την απόφραξη των αρτηριών, βοηθά τον κορονοϊό να ανοίξει τα κύτταρα και να εισέλθει μέσα τους.

Ο κορονοϊός βασίζεται στα μόρια της χοληστερόλης, για να διαπεράσει την προστατευτική μεμβράνη των κυττάρων, σύμφωνα με έρευνα από το Howard Hughes Medical Institute.

Ο κορονοϊός χρησιμοποιεί την χοληστερόλη για να μολύνει τα κύτταρα

Χωρίς την χοληστερόλη, ο κορονοϊός δεν μπορεί να τρυπήσει το προστατευτικό φράγμα ενός κυττάρου και να προκαλέσει λοίμωξη”, γράφουν οι ερευνητές σε σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv.org. Η έρευνα, η οποία αναδημιούργησε το πρώιμο στάδιο της μόλυνσης σε εργαστηριακά κύτταρα, δεν έχει υποβληθεί ακόμη στη διαδικασία επιστημονικής επιθεώρησης.

“Η χοληστερόλη είναι αναπόσπαστο μέρος των μεμβρανών που περιβάλλουν τα κύτταρα και ορισμένους ιούς, όπως και ο κορονοϊός SARS-CoV-2. Είναι λογικό να είναι παίζει σημαντικό ρόλο στην μόλυνση”, λέει ο επικεφαλής της έρευνας, Clifford Brangwynne, βιοφυσικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο για καλύτερα αποτελέσματα υγείας σε ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι παίρνουν φάρμακα για την μείωση της χοληστερόλης, γνωστά ως στατίνες.

Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καθορίσει τον ακριβή μηχανισμό, αυτή η μελέτη και μια άλλη δημοσιευμένη πέρυσι το φθινόπωρο υποδηλώνουν ότι τα φάρμακα για την χοληστερίνη δυσκολεύουν τον κορονοϊό να εισέλθει στα κύτταρα, ακριβώς επειδή μειώνουν τα διαθέσιμα μόρια χοληστερόλης.

Αυτή η ανακάλυψη για την σημασίας της χοληστερόλης θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέες μεθόδους θεραπείας της COVID-19, έως ότου εμβολιαστεί η πλειοψηφία των ανθρώπων, λέει ο Brangwynne. Η εν λόγω έρευνα μπορεί επίσης να ρίξει φως σε ένα παράξενο χαρακτηριστικό της νόσου: τον σχηματισμό γιγαντιαίων, σύνθετων κυττάρων που βρέθηκαν στους πνεύμονες ασθενών με COVID-19. Στα πειράματά τους, οι επιστήμονες είδαν τέτοια μεγάλα κύτταρα κάτω από το μικροσκόπιο.

Πολλά κύτταρα μπορούν να συντηχθούν μαζί, παράγοντας μεγάλα κύτταρα (σ.σ. τα πράσινα που βλέπετε στο βίντεο), παρόμοια με εκείνα που βρίσκονται στους πνεύμονες ασθενών με COVID-19

Κορονοϊός: Πώς έγινε εργαστηριακή η μίμηση της ιογενούς λοίμωξης
Γενικά η ομάδα του Brangwynne μελετά τις φυσικές δυνάμεις που οργανώνουν μόρια μέσα στα κύτταρα. Αλλά την άνοιξη του 2020, το εργαστήριό του, όπως και πολλά άλλα σε όλο τον κόσμο, εστίασαν τις έρευνές τους στο ιό SARS-CoV-2. Άρχισαν να διερευνούν πώς αλληλεπιδρούν οι πρωτεΐνες του κορονοϊού με τις ανθρώπινες πρωτεΐνες και πώς αυτή η αλληλεπίδραση επιτρέπει στον ιό SARS-CoV-2 να εισέρχεται στα κύτταρα.

«Δεν είμαστε εργαστήριο ιολογίας, δεν έχουμε δουλέψει ποτέ σε αυτόν τον χώρο στο παρελθόν, οπότε ξεκινήσαμε να σκεφτόμαστε πώς τα εργαλεία και οι προσεγγίσεις που έχουμε αναπτύξει στο παρελθόν, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εδώ», ανέφερε.

Το εργαστήριο του Brangwynne δουλεύει συχνά με κύτταρα που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο. Για να μιμηθεί την μόλυνση SARS-CoV-2, η ομάδα του σχεδίασε τέτοια κύτταρα για να μιμηθούν ένα από τα δύο μόρια: είτε την ιική “πρωτεϊνική ακίδα”, είτε τον υποδοχέα ACE2 στα ανθρώπινα κύτταρα.

Για να προκαλέσει λοίμωξη, ο κορονοϊός πρέπει να συντήξει τη μεμβράνη του στη μεμβράνη ενός κυττάρου. Αυτή η διαδικασία ξεκινά όταν οι πρωτεΐνες των ακίδων του συνδέονται με τον κυτταρικό τους στόχο, τον υποδοχέα ACE2.
Στο εργαστήριο, οι ερευνητές παρακολούθησαν το πώς τα εργαστηριακά κύτταρα αλληλεπιδρούν με αυτές τις πρωτεΐνες. Πρώτον, μικροσκοπικά «πλοκάμια» εμφανίστηκαν από κύτταρα με ACE2 και προσκολλήθηκαν σε ακίδες πρωτεϊνών σε κοντινά κύτταρα. Σε αυτά τα σημεία, οι δύο κυτταρικές μεμβράνες συντήχθηκαν και σχηματίστηκαν ανοίγματα, επιτρέποντας στο περιεχόμενο των κυττάρων να αναμιχθεί. Τελικά, τα δύο κύτταρα συγχωνεύτηκαν, παρόμοια με τον τρόπο που οι επιστήμονες υποθέτουν ότι ο κορονοϊός συγχωνεύεται με ένα κύτταρο για να τον μολύνει.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να διαταράξουν αυτήν την τήξη των κυττάρων. Χρησιμοποιώντας ένα αυτοματοποιημένο σύστημα, δοκίμασαν τα αποτελέσματα περίπου 6.000 ενώσεων, καθώς και περισσότερα από 30 μετατροπές στην πρωτεϊνική ακίδα.

Αυτά τα πειράματα έδειξαν, ότι εάν η μεμβράνη του ιού SARS-CoV-2 δεν έχει χοληστερόλη, ο κορονοϊός δεν μπορεί να εισέλθει στο κύτταρο-στόχο του.

Κορονοϊός: Τι ρόλο παίζουν οι στατίνες που παίρνουν πολλοί για την χοληστερίνη
Αυτή δεν είναι η πρώτη απόδειξη που εμπλέκει την χοληστερόλη με την COVID-19. Προηγούμενη μελέτη, από μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, είχε δείξει ότι η ανοσοαπόκριση του σώματος στον ιό, παράγει μια ένωση που εξαντλεί την χοληστερόλη. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση γίνεται στην μεμβράνη του ίδιου του κυττάρου και όχι σε εκείνη του ιού.

“Η χοληστερόλη έχει μελετηθεί πολύ καλά ως σημαντικός παράγοντας σε μεγάλο αριθμό ιογενών λοιμώξεων”, λέει ο Peter Kasson, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια που μελετά τους φυσικούς μηχανισμούς ιογενών νοσημάτων.

“Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ρόλος της χοληστερόλης στην ιική είσοδο ποικίλλει πολύ μεταξύ των ιών. Δεν είναι σαφές το πώς βοηθά η χοληστερόλη τον SARS-CoV-2, αλλά η κατανόηση αυτής της διαδικασίας θα μπορούσε να προσφέρει ενδείξεις για τη βιολογία της λοίμωξης”, λέει ο Kasson, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Η ευεργετική επίδραση των στατινών επεκτείνεται και σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι στατίνες επηρεάζουν και τον ιό της γρίπης, στερώντας τον από την χοληστερόλη που χρειάζεται. Αλλά αυτός δεν μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι στατίνες μπορούν να αλλάξουν την πορεία των ιογενών λοιμώξεων. “Είναι λίγο περίπλοκο επειδή οι στατίνες τροποποιούν επίσης την ανοσολογική απόκριση”, επισήμανε ο Peter Kasson.

Τα μυστηριώδη μεγάλα κύτταρα
Καθώς εξελίσσονταν τα πειράματα του Brangwynne, η ομάδα του παρατήρησε κάτι περίεργο: Τα κύτταρα συνέχισαν να ενοποιούνται μεταξύ τους, συγκεντρώνοντας το περιεχόμενό τους, σαν αυγά που σπάνε μέσα στο ίδιο μπολ. Τα σύνθετα κύτταρα, γνωστά ως συγκύτια (syncytia), που φάνηκαν με το μικροσκόπιο, μοιάζουν με εκείνα που βρίσκονται σε υγιείς ιστούς, όπως οι μύες και ο πλακούντας, και σε ορισμένες ιογενείς ασθένειες.

«Ξέραμε ήδη ότι ο κορονοϊός θα δημιουργήσει συγκύτια, αλλά οι ερευνητές μπόρεσαν να απεικονίσουν τη διαδικασία όμορφα», λέει η Jennifer Lippincott-Schwartz, επικεφαλής στο Janelia Research Campus του HHMI, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Η σύντηξη κυττάρων είναι από μόνη της μια διεξοδικά μελετημένη διαδικασία στη βιολογία».

Τα πειράματα πιθανώς δείχνουν πώς σχηματίζονται μεγάλα κύτταρα που βρίσκονται στους πνεύμονες των ασθενών, λέει: «Ο σχηματισμός συγκυτίων μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής στην περίπτωση της COVID-19, όπου μπορεί να καταστρέψει τους πνεύμονες και να οδηγήσει σε θάνατο».

Ο Brangwynne λέει ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα συγκύτια παίζουν ή όχι σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της COVID-19. Αλλά επισημαίνει ότι η ανακάλυψη της συμβολής της χοληστερόλης θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταπολεμήσουν την ασθένεια. «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την πιθανή χρησιμότητα των στατινών και άλλων [παρόμοιων] θεραπειών».

Πηγή: https://phys.org

Περισσότερα

Υγεία

Ποιες και πόσο σοβαρές είναι

Τι δείχνουν τα στοιχεία από τις αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Δημοσιεύθηκε

στις

\Ο εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2 με το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη διεθνώς.

Από τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις που έχουν αναφερθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν συγκεντρώσει οι αλλεργικές αντιδράσεις.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα από τη δημοσίευση των Tom Shimabukuro και Narayan Nair στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA στις 21 Ιανουαρίου 2021 (Allergic Reactions Including Anaphylaxis After Receipt of the First Dose of Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine, doi:10.1001/jama.2021.0600).

Κατά το χρονικό διάστημα από 14 έως 23 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν 1.893.360 πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech (1.177.527 γυναίκες, 648.327 άνδρες, 67.506 αδιευκρίνιστο φύλο).

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων διαπίστωσε 21 περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλαξίας), το οποίο αντιστοιχεί σε 11,1 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο χορηγηθεισών δόσεων.

Τέσσερις ασθενείς (19%) νοσηλεύτηκαν, συμπεριλαμβανομένων και 3 σε μονάδα εντατικής θεραπείας, και 17 (81%) αντιμετωπίστηκαν σε τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Τουλάχιστον οι 20 περιπτώσεις (95%) είναι γνωστό ότι έχουν λάβει εξιτήριο και έχουν αναρρώσει.

Δεν αναφέρθηκε καμία περίπτωση θανάτου λόγω αναφυλαξίας

Η διάμεση περίοδος από τη λήψη του εμβολίου έως την έναρξη των συμπτωμάτων ήταν 13 λεπτά (εύρος 2 έως 150 λεπτά).

Οι 15 ασθενείς (71%) είχαν έναρξη συμπτωμάτων εντός 15 λεπτών και οι 18 ασθενείς (86%) είχαν έναρξη συμπτωμάτων αναφυλαξίας εντός 30 λεπτών.

Τα συχνότερα σημεία και συμπτώματα ήταν κνίδωση, αγγειοοίδημα, εξάνθημα και αίσθημα δύσπνοιας.

Δεκαεπτά από τους 21 ασθενείς (81%) με αναφυλαξία είχαν ατομικό ιστορικό αλλεργίας ή ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων σε φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα, τρόφιμα και δήγματα εντόμων, 7 άτομα (33%) είχαν ιστορικό αναφυλαξίας στο παρελθόν, συμπεριλαμβάνομενου και ενός ατόμου με αναφυλαξία στο αντιγριπικό εμβόλιο έναντι του H1N1 και ενός ατόμου με αναφυλαξία στο εμβόλιο έναντι της λύσσας.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου δηλώθηκαν επίσης 83 περιπτώσεις μη αναφυλακτικών αλλεργικών αντιδράσεων έπειτα από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Συχνά αναφερόμενες αλλεργικές αντιδράσεις περιελάμβαναν κνίδωση, εξάνθημα, αίσθημα γδαρμού στο λαιμό και μετρίου βαθμού αναπνευστικά συμπτώματα.

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ έχει εκδώσει ειδικές οδηγίες για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των αλλεργικών και αναφυλακτικών αντιδράσεων από τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 που βασίζονται στο mRNA.

Οι ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα αναφυλαξίας πρέπει να λαμβάνουν εξειδικευμένη ιατρονοσηλευτική φροντίδα και να ζητούν άμεση βοήθεια σε περίπτωση που δεν αισθάνονται καλά με τον εμβολιασμό.

Τα εμβολιαστικά κέντρα πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένα με όλα το απαραίτητο υγειονομικό υλικό για αντιμετώπιση της αναφυλαξίας, συμπεριλαμβανομένης ικανής ποσότητας ενέσεων αδρεναλίνης σε προγεμισμένες σύριγγες ή/και σε σύριγγες αυτο-χορήγησης.

Επιπλέον, πρέπει να εντοπίζουν τα άτομα με πιθανές αντενδείξεις εμβολιασμού και να εφαρμόζουν περίοδο παρακολούθησης 15 ή 30 λεπτών μετά τον εμβολιασμό, ανάλογα με το ατομικό ιστορικό αλλεργιών.

Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να γνωρίζει και να αναγνωρίζει έγκαιρα τα συμπτώματα και τα σημεία της αναφυλαξίας και να χορηγεί έγκαιρα ενδομυϊκά αδρεναλίνη ανάλογα με τις ενδείξεις.

Καθώς η πανδημία Covid-19 βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως, ο καθολικός εμβολιασμός με αποτελεσματικά εμβόλια αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέσο ανάσχεσης της πανδημίας.

(Πηγή πληροφοριών: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα