Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Κατερίνα Γρ. Σολωμού: «Βιαστική και αδικαιολόγητη η διατίμηση των τεστ κορωνοϊού»

Δημοσιεύθηκε

στις

Μόνο ως βιαστική, αδικαιολόγητη και παιδαριώδης μπορεί να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη διατίμηση των τεστ διάγνωσης για τον Covid -19 (Rapid test -PCR test), εφόσον καταδεικνύεται ότι δεν έχει βασισθεί σε αναλυτική κοστολόγηση.

Τα περί αισχροκέρδειας που επικαλείται το Υπουργείο Ανάπτυξης δημιουργούν μεν εντυπώσεις η πραγματικότητα δε είναι εντελώς διαφορετική.  Και τα στοιχεία δίνουν τις απαντήσεις!

Σε ότι αφορά στα rapid test, το κόστος αγοράς σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 10 ευρώ κατά μέσον όρο ανά τεστ, για ένα μέσου βεληνεκούς εργαστήριο, με εύρος τιμών αγοράς 9,5-12 ευρώ. Προσθέτοντας το κόστος λήψης μέτρων υγειονομικής προφύλαξης, την ιατρική αμοιβή και τέλος την επιμεριζόμενη αναλογία λοιπών δαπανών εργαστηρίου πιστεύετε ότι είναι δυνατή η τιμολογιακή διατίμηση που ανακοινώθηκε και που έρχεται τις επόμενες ημέρες προς ψήφιση στην Βουλή;

Ανάλογη είναι και η εικόνα όσον αφορά το PCR test, όπου το κόστος αγοράς κυμαίνεται από 45-65 ευρώ το καθένα.

Με βάση τα παραπάνω, μέσο κόστος αγοράς και αμοιβή ιατρικής πράξης υπερβαίνουν κατά πολύ το πλαφόν τιμών που θέτει το Υπουργείο!

Κύριοι της κυβέρνησης, δυστυχώς, με την απόφασή σας αυτή και την βιασύνη σας, διαμορφώνεται ένα κλίμα δυσπιστίας ιατρού – πολίτη και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Οφείλατε, να αξιολογήσετε τα δεδομένα, να συνομιλήσετε με τους φορείς εργαστηριακών ιατρών και να υπάρξει συμφωνία σε μια τιμή κοινά αποδεκτή, αφού πρωτίστως το κράτος διατιμήσει το κόστος του αντιδραστηρίου και υποχρεώσει τις εταιρείες να μειώσουν την τιμή στη λογική της μείωσης λόγω όγκου (rebate).

Πολύ φοβάμαι πως θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των διενεργούμενων στον ιδιωτικό τομέα rapid test, γεγονός που θα δυσχεράνει την ανάδειξη και την ιχνηλάτηση στην κοινότητα του ιού.

Οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι ο ιδιωτικός τομέας συμβάλλει και αυτός στην μάχη κατά του κορωνοϊού και αποφορτίζει σημαντικά στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας φροντίδας τις ήδη υπερφορτωμένες δημόσιες δομές υγείας.

Πρέπει, λοιπόν, τα Υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης σε συνεννόηση με τα επίσημα όργανα των ιατρών και με ταχύτατες διαδικασίες να δουν με την ανάλογη σοβαρότητα το θέμα προτού λάβουν οριστικές αποφάσεις.

Στον αγώνα κατά του κορωνοϊού πρέπει να είναι όλοι παρόντες!

 

(*) Η Κατερίνα Γρ. Σολωμού είναι υποψήφια βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Αχαΐας, αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, καθηγήτρια Ιατρικής του Παν/μίου Πατρών 

Περισσότερα

Ροή ειδήσεων

Advertisement