Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Γιατί δεν έχει επισκεφθεί την Ελλάδα ως βασίλισσα η Ελισάβετ;

Δημοσιεύθηκε

στις

Ποιος θα μπορούσε να ‘ναι ο λόγος που η Βασίλισσα Ελισάβετ και η υπόλοιπη βασιλική οικογένεια εκτός από τον Κάρολο, δεν έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα;

Η Ελισάβετ ως βασίλισσα έχει ταξιδέψει σε 196 χώρες, αλλά δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα, πατρίδα του συζύγου της Φίλιππου.

Την απάντηση είχε δώσει ο ιστορικός, ειδικευμένος στη βασιλεία, Hugo Vickers, ο οποίος ανέφερε πως η αποστροφή ότι της Ελισάβετ προς την Ελλάδα έχει να κάνει με την κακή μοίρα και κατάληξη του βασιλικού θεσμού στη χώρα μας -μια κατάληξη που επηρέασε και τον Φίλιππο.

“Το 1922, όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν μωρό, η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η οικογένεια εξορίστηκε και κατέφυγε στη Γαλλία, όπου άλλαξαν το επώνυμό τους σε Mountbatten“, λέει ο ιστορικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Φίλιππος δεν συμπαθεί την Ελλάδα γιατί “οδήγησαν σε δίκη τον πατέρα του (τον πρίγκιπα Ανδρέα) και παραλίγο να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα για τις ευθύνες του στη Μικρασιατική Καταστροφή”.

Ωστόσο, μπορεί να μην έχει επισκεφθεί ποτέ ως βασίλισσα τη χώρα, όμως όταν ήταν ακόμη πριγκίπισσα και είχε παντρευτεί τον Φίλιππο είχε έρθει στη χώρα μας στις 8 Δεκεμβρίου του 1950 μετά από πρόσκληση του Βασιλιά Παύλου και της Βασίλισσας Φρειδερίκης. Το ζευγάρι παρέμεινε στην Ελλάδα μια εβδομάδα και το BBC κατέγραψε την κάθε τους κίνηση. Έμειναν στα θερινά ανάκτορα στο Τατόι, όπου φιλοξενήθηκαν για έξι μέρες.

 

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement