Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Υγεία

Σολωμού: «Βιαστική και αδικαιολόγητη η διατίμηση»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Βιαστική, αδικαιολόγητη και παιδαριώδη», χαρακτηρίζει την απόφαση για τη διατίμηση των τεστ, η Κατερίνα Γρ. Σολωμού υποψήφια βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Αχαΐας, αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων και καθηγήτρια Ιατρικής του Παν/μίου Πατρών.

Σύμφωνα με την κ. Σολωμού η απόφαση δεν έχει βασισθεί σε αναλυτικό κοστολόγηση, ενώ τα περί αισχροκέρδειας, που επικαλείται το ΥΠ.ΑΝ, θεωρεί ότι δεν δικαιολογούνται από τα στοιχεία. Eπισημαίνει, επίσης, όσον αφορά στα rapid test, το κόστος αγοράς σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 10 ευρώ κατά μέσον όρο ανά τεστ, για ένα μέσου βεληνεκούς εργαστήριο, με εύρος τιμών αγοράς 9,5-12 ευρώ, ενώ αν προστεθεί και το κόστος λήψης μέτρων υγειονομικής προφύλαξης, η ιατρική αμοιβή και τέλος η επιμεριζόμενη αναλογία λοιπών δαπανών εργαστηρίου, δεν είναι δυνατή η τιμολογιακή διατίμηση που ανακοινώθηκε.
Ανάλογη είναι και η εικόνα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Ιατρικής, και για το PCR test, όπου το κόστος αγοράς κυμαίνεται από 45-65 ευρώ το καθένα.
«Κύριοι της κυβέρνησης, δυστυχώς, με την απόφασή σας αυτή και την βιασύνη σας, διαμορφώνεται ένα κλίμα δυσπιστίας ιατρού – πολίτη και μάλιστα εν μέσω πανδημίας», αναφέρει-μεταξύ άλλων- υπογραμμίζοντάς ότι έπρεπε να αξιολογηθούν τα δεδομένα και να υπαρξει διάλογος με τους εργαστηριακούς γιατρούς και συμφωνία για τις τιμές, αφού πρώτιστα το κράτος διατιμήσει το κόστος του αντιδραστηρίου και υποχρεώσει τις εταιρείες να μειώσουν την τιμή στη λογική της μείωσης λόγω όγκου (rebate).
Καταλήγοντας η κυρία Σολωμού εκφράζει φόβους ότι θα μειωθεί δραματικά ο αριθμός των τεστ στον ιδιωτικό τομέα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάδειξη και ιχνηλάτηση του ιού και καλεί τα αρμόδια υπουργεία να συνεννοηθούν με τα επίσημα όργανα των γιατρών, πριν καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις».

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement