Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Οι εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος στέλνουν το μήνυμά τους με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Εν μέσω πανδημίας όπου τα προβλήματα είναι ακόμα πιο έντονα τα Άτομα με Αναπηρία τιμούν τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, που καθιερώθηκε κάθε 3η Δεκεμβρίου διεθνώς, από τον Ο.Η.Ε., δίνοντας την ευκαιρία σε όλες τις κοινωνίες του κόσμου να εστιάσουν, έστω και για μία ημέρα, την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ζουν με αναπηρίες. Συχνά, δεν γνωρίζουμε τον μεγάλο αριθμό των συμπολιτών μας που ζουν με αναπηρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Η πρώτη Παγκόσμια Έκθεση για την αναπηρία αποκαλύπτει ότι από το ένα δισεκατομμύριο άτομα με ειδικές ανάγκες παγκοσμίως, το ένα πέμπτο εξ αυτών, δηλαδή 110-190 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητα τους. Επιπλέον, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται άμεσα από την αναπηρία, όπως οι άνθρωποι που τους φροντίζουν και τα μέλη της οικογένειας.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην χώρα μας αλλά και στην περιοχή μας είναι πολλά. Αγωνίζονται για την άρση των αποκλεισμών που βιώνουν καθώς παραμένει ζητούμενο η προσβασιμότητα και οι ίσες ευκαιρίες παντού. «Δεν είμαστε άτομα κατώτερου Θεού» λένε και ζητούν από την πολιτεία ισότιμη μεταχείριση, αξιοπρέπεια και δικαίωμα στο αυτονόητο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Ροή ειδήσεων

Advertisement