Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Κάθεται» η περιουσία…

Έναν μικρό θησαυρό έχει στα χέρια της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδοaς, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίησή του

Published

on

Αναξιοποίητα ακίνητα, εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων διάσπαρτες και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδος, αλλά και κινητά μέσα που «σαπίζουν» εγκαταλελειμμένα αποτελούν εδώ και χρόνια περιουσιακά στοιχεία της Περιφέρειας, τα οποία τελευταία φορά κατεγράφησαν το 2011, όταν μεταφέρθηκαν από τις πρώην Νομαρχίες.

Η νέα περιφερειακή Αρχή σχεδόν έντεκα χρόνια μετά ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση της περιουσίας προς όφελος των πολιτών, αλλά και σε μία προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων. «Πάγια και απαρέγκλιτη βούληση της περιφερειακής αρχής αποτελεί η καταλληλότερη χρήση και δυναμικότερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΠΔΕ ως υποστηρικτικού εργαλείου του στόχου της αύξησης των ιδίων πόρων της, την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όλες τις ομάδες πληθυσμού, τη βελτίωση των υποδομών, του περιβάλλοντος και της αισθητικής της πόλης, τοποθετώντας τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος ως προϋπόθεση οικονομικού στόχου. Ωστόσο καμία προσπάθεια αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να γίνει με αποσπασματικό τρόπο, ενώ απαιτείται συστηματική και εξαντλητική καταγραφή της, προκειμένου ο σχεδιασμός να γίνει βάσει των αναγκών της Περιφέρειας και της μεγιστοποίησης των αποδόσεων από την αξιοποίησή της», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης, Πάνος Σακελλαρόπουλος.

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης μιλώντας στη «Γ» έχει ολοκληρωθεί σε συντριπτικό ποσοστό η καταγραφή όλων της ακίνητης και κινητής περιουσίας, για την διασφάλιση της οποίας έχουν γίνει ήδη οι απαραίτητες διαδικασίες μέσω των Υποθηκοφυλακίων και του Κτηματολογίου και πλέον διερευνούνται τρόποι για την αξιοποίησή της.

Μάλιστα, ο κ. Σακελλαρόπουλος έφερε ως παράδειγμα το παραλιακό ακίνητο δεκάδων στρεμμάτων που βρίσκεται στο Αίγιο προς την πλευρά της Αλυκής (παλιές αποθήκες της Νομαρχίας), για το οποίο από το 2018 ο πρώην Δήμαρχος Αιγιάλειας είχε ζητήσει την κατεδάφισή του λόγω επικινδυνότητας χωρίς ωστόσο να λάβει καμία απάντηση. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη ειδικά για το συγκεκριμένο ακίνητο έχει εξασφαλιστεί πίστωση προκειμένου να αποκατασταθούν τα κτίρια, να είναι και πάλι ασφαλή και να αξιοποιηθούν.

Αντίστοιχα, ανεκμετάλλευτες εκτάσεις (και καλλιεργήσιμες) υπάρχουν σε αρκετές περιοχές, όπως στο Μεσολόγγι, στις Μουριές, στο Μεσήνη, στον Πύργου, και αλλού. Ακόμη η Περιφέρεια έχει στην ιδιοκτησία της κτίριο εγκαταλελειμμένο στην Βιομηχανική Περιοχή, καθώς και τον χώρο που προοριζόταν για αεροδρόμιο στο Επιτάλιο. «Αρκετά από τα ακίνητα δεν ήταν περιφραγμένα και έχουν γίνει καταπατήσεις, ενώ υπάρχουν και αμέτρητα απαξιωμένα πάγια στοιχεία, από τα οποία πρέπει να απαλλαγούμε. Ακόμη μέρος της κινητής περιουσίας έχει γίνει έρμαιο επιτηδείων. Για παράδειγμα στον Πύργο σε χώρο της Περιφέρειας υπάρχει ότι έχει απομείνει από μεταλλικό κτίριο το οποίο αγόρασε η προηγούμενη αρχή από το Ανόβερο. Ένα κτίριο το οποίο ουδέποτε στήθηκε και φυσικά δεν αξιοποιήθηκε», τόνισε ο κ. Σακελλαρόπουλος.

Σκοπός είναι αφότου ολοκληρωθεί πλήρως η καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων, η κατάστασή τους και τακτοποιηθούν εκκρεμή ζητήματα κυρίως με τους τίτλους ιδιοκτησίας σκοπός είναι να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων η οποία θα επιτρέπει την εύκολη, γρήγορη και αποτελεσματική διαχείρισή τους.

ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement