Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Σουπιές λεμονάτες με μαραθόριζα και πατάτες    

Δημοσιεύθηκε

στις

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό σουπιές καθαρισμένες, σε μεγάλα κομμάτια

350γρ. μαραθόριζα, σε λεπτές φέτες

2-3 καρότα μέτρια, σε μπαστουνάκια

5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

500γρ. πατάτες καθαρισμένες, σε λεπτές ροδέλες

1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ

2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

χυμό από 1-2 λεμόνια

αλάτι, πιπέρι

Για τις πατάτες

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο

χυμό από ½ λεμόνι

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι νερό ή ζωμό λαχανικών

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180-200 βαθμούς. Βάζετε σε μεγάλη λεκάνη όλα τα υλικά για τις πατάτες εκτός από το ζωμό λαχανικών και ανακατεύετε καλά. Τις στρώνετε σε μεγάλο ταψί να ακουμπάει λίγο η μία επάνω στην άλλη ώστε να υπάρχει μόνο μία στρώση από πατάτες. Τις περιχύνετε με το νερό ή το ζωμό και τις ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα. Βάζετε τις σουπιές σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνετε να βγει και να απορροφηθεί το νερό τους. Ρίχνετε το ελαιόλαδο και τις σοτάρετε να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτετε τη μαραθόριζα, τα κρεμμυδάκια, τα καρότα, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύετε να μαραθούν. Ρίχνετε όσο νερό χρειάζεται να σκεπαστούν τα υλικά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσουν για 40 λεπτά. Ελέγχετε τα υγρά και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό. Στο τέλος το φαγητό πρέπει να μείνει με περίπου 1½ φλιτζάνι ζωμό. Παίρνετε περίπου ½ φλιτζάνι ζωμό από τις σουπιές και το ανακατεύετε καλά με το χυμό λεμονιού και το κορνφλάουρ. Αδειάζετε το μίγμα στις σουπιές και βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς κουνώντας την κατσαρόλα να πήξει η σάλτσα. Τοποθετείτε τις πατάτες στη μέση των πιάτων και από πάνω σερβίρετε τις σουπιές με τα λαχανικά.

Μαγειρική

  Κοτόπουλο παστιτσάδα   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κοτόπουλο σε μερίδες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα

4 σκελίδες σκόρδο

1 κρασοπότηρο λευκό κρασί

500γρ. τομάτα, τριμμένη

3 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

1 κουτ. γλυκού κανέλα

1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, κοπανισμένο

1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, κοπανισμένο

2 φύλλα δάφνης

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

1 πακέτο μακαρόνια Νο. 2

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε το κοτόπουλο στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδοκοκκινίσει και από τις δύο πλευρές. Το βγάζετε στην άκρη και ρίχνετε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σοτάρετε για 5 λεπτά. Ξαναβάζετε στην κατσαρόλα το κοτόπουλο και ρίχνετε όλα τα μπαχαρικά, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα φύλλα της δάφνης. Ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί για 15 λεπτά. Προσθέτετε την τομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε ένα νεροπότηρο νερό. Ανακατεύετε, αλατίζετε και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά, μέχρι να αρχίζει να πήζει η σάλτσα του. Βράζετε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό και σουρώνετε. Βγάζετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και ρίχνετε τα στη σάλτσα του. Ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με τριμμένο τυρί.

Περισσότερα

Μαγειρική

Γιουβαρλάκια μπακαλιάρου σούπα  

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα γιουβαρλάκια

500γρ. φιλέτο μπακαλιάρου

1 κρεμμύδι τριμμένο

1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας μάραθο, ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο

½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή χυμό λεμονιού, για το σερβίρισμα

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σούπα

1 μαραθόριζα ψιλοκομμένη

1 καρότο σε κύβους

2 πατάτες σε κύβους

2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο

1 πράσο ψιλοκομμένο

30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 λίτρο ζωμό ψαριού ή λαχανικών

40γρ. ρύζι νυχάκι

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Στεγνώνετε καλά το φιλέτο μπακαλιάρου σε ένα σουρωτήρι, κατόπιν τον μαδάτε και τον πιέζετε ξανά με τα χέρια να βγουν τα υγρά του. Σε μπολ ρίχνετε τα κομματάκια του μπακαλιάρου και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα γιουβαρλάκια. Αν χρησιμοποιήσετε παστό μπακαλιάρο, πρέπει να προσέξετε πόσο αλάτι θα προσθέσετε. Πλάθετε το μίγμα σε κεφτεδάκια όσο γίνεται ίδιου μεγέθους και τα βάζετε στο ψυγείο. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε τα λαχανικά για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μια σπάτουλα. Προσθέτετε τον ζωμό και μόλις πάρει μια βράση ρίχνετε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και βράζετε τη σούπα για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τα γιουβαρλάκια και συνεχίζετε το βράσιμο για 10 λεπτά, χωρίς να ανακατεύετε. Σερβίρετε σε πιάτα αμέσως περιχύνοντας με όσο χυμό λεμονιού θέλετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο, παστό ή κατεψυγμένο φιλέτο μπακαλιάρου. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μαδάτε το φιλέτο με τα δάχτυλα και να τα στύβετε πολύ καλά για να μη διαλυθούν τα γιουβαρλάκια.

Περισσότερα

Μαγειρική

Ομελέτα φούρνου με μπρόκολο, πατάτες και γραβιέρα

Δημοσιεύθηκε

στις

  

Υλικά (για 4 άτομα)

500γρ. πατάτες

150γρ. γραβιέρα

300γρ. μπρόκολο

8 μεγάλα αβγά

30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ή ξερό

100ml γάλα φρέσκο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC, στον αέρα. Τρίβετε τις πατάτες και τη γραβιέρα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, χωρίζετε το μπρόκολο σε μπουκετάκια και τα ανακατεύετε όλα σε μπολ. Χτυπάτε τα αβγά ελαφρά με πιρούνι και τα προσθέτετε στο μπολ. Ρίχνετε το ελαιόλαδο, το θυμάρι, το γάλα, αρκετό πιπέρι και αλάτι, ανακατεύετε και μεταφέρετε το μίγμα σε ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος. Ψήνετε την ομελέτα για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια. Τη σερβίρετε αμέσως με μια ωραία πράσινη σαλάτα στο πλάι. Εμπλουτίστε την ομελέτα με επιπλέον μυρωδικά, όπως άνηθο ή φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Εκτός από γραβιέρα προσθέστε και κατσικίσιο τυρί, ταιριάζει πολύ.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα