Κυριακή 18 Απριλίου 2021
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Ορθόδοξο μοναστήρι στην «καρδιά» της Αφρικής-Με πρωτοβουλία του συμπολίτη, Μητροπολίτη Κανάγκας, κ Θεοδοσίου

Δημοσιεύθηκε

στις

H θεμελίωση για την ανέγερση του πρώτου πρώτου Ορθοδόξου Μοναστηριού στην Ιερά Μητρόπολη Κανάγκας, στο Κονγκό της Αφρικής, πραγματοποιήθηκε ανήμερα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, πρωτοβουλία του συμπολίτη Μητροπολίτη Κανάγκας, κ. Θεοδοσίου.

«Με την Χάρη του Θεού και την ιδιαίτερη ευλογία της Κυρίας Θεοτόκου θέσαμε θεμέλιο λίθο, ανήμερα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, για την ανέγερση της πρώτης Κοινοβιακής Ιεράς ανδρώας Μονής στην μακρινή ιεραποστολική Ιερά Μητρόπολη Κανάγκας στο Κονγκό της Αφρικής. Η Ιερά Μονή θα είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου καθώς η εορτή αυτή υπενθυμίζει σε κάθε μοναχό την αφιέρωση του στον Θεό», τονίζει ο κ. Θεόδοσιος.
Προσωρινά, οι πρώτοι πέντε δόκιμοι μοναχοί διαμένουν σε μια παλαιά αποθήκη, που νοικοκυρεύτηκε, ενώ πέρα από τα μοναχικά τους καθήκοντα εργάζονται καθημερινώς στα χωράφια της Μονής προκειμένου να κερδίσουν τα αναγκαία προς το ζην.

ΔΩΡΗΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ, ΣΥΜΒΟΛΗ ΑΠΟ ΠΑΤΡΑ
Όπως αναφέρει ο Μητροπολίτης Κανάγκας, οι οικοδομικές εργασίες της νέας Μονής,κατέστη δυνατόν να ξεκινήσουν χάρις σε μια δωρήτρια από την πόλη του Αγρινίου η οποία προσέφερε χρηματικό ποσό μέσω του Προέδρου του Ιεραποστολικού Συνδέσμου Αγρίνιου «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛOΣ» Αρχιμ. Νεκταρίου Τριάντη. Το έργο ήρθε να υποστηρίξει ο Πρόεδρος του Ιεραποστολικού Συλλόγου Πατρών «Ιερός Χρυσόστομος», Ευστάθιος Μαλάκης.
ΜΙΚΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ
«Με τις παραπάνω πρώτες δωρεές, σχεδιάζουμε να χτιστεί καταρχήν ένας μικρός ναός προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου και δύο κελιά για να καλυφθούν οι υποτυπώδεις αρχικές ανάγκες της Μονής. Συγχρόνως το αρχιτεκτονικό γραφείο της κ. Μπέκυς Φιλιπποπούλου – Γεννάτου και της κ. Φωτεινής Γεννάτου έχει αναλάβει ευγενώς την εκπόνηση του συνολικού σχεδιασμού και των αναλυτικών μελετών όλων των κτηρίων του μοναστικού συγκροτήματος», αναφέρει ο κ. Θεοδόσιος.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν ούτε οι βασικοί χώροι για να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες των ήδη προσελθόντων δοκίμων μοναχών ενώ δεν είναι φυσικά δυνατόν να γίνουν δεκτοί και άλλοι νέοι με την σφοδρή επιθυμία της μοναχικής πολιτείας.
Καταλήγοντας στην επιστολή του, ο κ. Θεοδόσιο σημειώνει: «Στην δύσκολη και ανθρωπίνως σχεδόν ακατόρθωτη προσπάθειά μας για ικανοποίηση των αναγκών αυτών επικαλούμαστε τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου και του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου και πάντων των Αγίων ώστε ο Κύριος να οδηγήσει ευσεβείς χριστιανούς να συνδράμουν το παραπάνω έργο και η Μονή αυτή να οικοδομηθεί σιγά-σιγά και να αποτελέσει την πνευματική παλαίστρα των νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κανάγκας που έχουν την μοναχική κλήση.
Ο αγώνας αυτός μόλις τώρα αρχίζει! Παρακαλούμε για την προσευχή, την αγάπη αλλά και την συμπαράσταση όλων σας.
Προχωρούμε πάντα με τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Μ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β’.
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΕΣ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΙΑΣ-ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι στο πλευρό μας στέκονται οι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, το ποίμνιο τους, οι Ιεραποστολικοί Σύλλογοι που εδρεύουν στις επαρχίες τους «Ιερός Χρυσόστομος» στην Πάτρα και «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» στο Αγρίνιο καθώς και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι, Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και Ευκαρπίας κ. Ιερόθεος.
Προχωρούμε, με πολύ αγώνα και προσευχή ώστε να στερεωθεί το μοναστήρι αυτό εις τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου εις αιώνας αιώνων. Είμαστε σίγουροι πως και άλλοι Ιεραποστολικοί Σύλλογοι και αδελφοί και φίλοι θα σταθούν στο πλευρό μας.
Όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει οικονομικώς για την ανέγερση της Ιεράς Μονής Εισοδίων Θεοτόκου Κανάγκας μπορεί να καταθέσει στους εξής λογαριασμούς:
-Εθνική Τράπεζα με ΙΒΑΝ GR9301102250000022500663111 (Ιερά Μητρόπολις Κανάγκας)
-Τράπεζα Πειραιώς με ΙΒΑΝ GR1801725070005507096374505 (Πανελλήνιο Σωματείο Ορθοδόξου Ιεραποστολής «Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ» – Σύλλογος προς ενίσχυση της Ιεράς Μητροπόλεως Κανάγκας)
Αδελφοί μου, πολύτιμοι συνεργάτες και συνοδοιπόροι , σας ευχαριστώ όλους, για όλα !
Γνωρίζετε βέβαια ότι η οποιαδήποτε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενη προσφορά σας, θα αποτελεί κερί αναμμένο στον Θρόνο του Θεού.
Σας ασπάζομαι ευχόμενος κάθε ευλογία παρά Κυρίου, Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα».

Εκκλησιαστικά

Οι 50 πιστοί να γίνουν 100 ζητάει η Εκκλησία ενόψει Μεγάλης Εβδομάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Την επόμενη βδομάδα εκτιμάται πως θα λάβει απαντήσεις η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στα αιτήματα που έχει θέσει προς την κυβέρνησης και την επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας για το πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

Με επιστολή που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος προς την υπουργό Παιδείας στην τελευταία της συνεδρία ζητά να ανέλθει ο αριθμός των πιστών στους ναούς από έναν σε 25 τ.μ που ισχύει σήμερα σε έναν σε 15 τ.μ, καθώς και ο μέγιστος αριθμός που προβλέπεται στους μεγάλους ναούς, που σήμερα είναι 50, να αυξηθεί στους 100.

Επίσης, οι Συνοδικοί ζητούν να επιτραπεί κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Πέμπτη αλλά και την Ανάσταση, να τοποθετηθούν μεγάφωνα και να επιτραπούν οι τέσσερις λειτουργιές στο προαύλιο των ναών παρουσία πιστών.

Όπως επισημαίνει η ΔΙΣ, θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους ανοιχτούς χώρους με αποστάσεις 2 μέτρων ανά πιστό και μάσκες και με δυνατότητα για περισσότερες από μια λειτουργίες ώστε να εξυπηρετηθεί μεγαλύτερος αριθμός πιστών.
«Λιτός» Επιτάφιος

Πάντως η Εκκλησία διευκρινίζει ότι περιφορές όπως του Επιταφίου θα γίνουν λιτά και εντός των ναών προκειμένου να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός.

Το αίτημα της Εκκλησίας έχει φτάσει στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αλλά δεν συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή, και αναμένεται να συζητηθεί εντός της ερχομένης εβδομάδας. Την Τετάρτη συνεδριάζει προγραμματισμένα η ΔΙΣ, και εκκλησιαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ίσως μέχρι τότε θα έχουν δοθεί απαντήσεις στα αιτήματα της Εκκλησίας.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μειοψηφία ιεραρχών που κρατούν σκληρότερη στάση και ζητούν να αρθούν οι περιορισμοί τη Μεγάλη Εβδομάδα για τους Πιστούς λέγοντας ότι δεν μπορεί για δεύτερο Πάσχα η Ορθοδοξία να μη λειτουργήσει τους ναούς.
Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, και ερωτηθείς αν η εκκλησία ειδικά για το βράδυ της Ανάστασης θα ζητήσει χαλαρότερο ωράριο, απάντησε ότι την προσεχή εβδομάδα συνέρχεται η ΔΙΣ για να υποβάλει προτάσεις να συνεκτιμήσει την κατάσταση για να ζητήσει την παρέκταση χρονικά.
«Και ο επιτάφιος και η Ανάσταση γίνονται σε ανοιχτούς χώρους, επομένως μπορούν να τηρηθούν όλα τα ιατρικά πρωτόκολλα» τόνισε.

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Νέος Αρχιερατικός Επίτροπος Συμπολιτείας ο Αρχιμανδρίτης π. Ανδρόνικος Τσαχρίδης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος με απόφασή του προέβη στην τοποθέτηση νέου Αρχιερατικού Επιτρόπου Συμπολιτείας μετά την οικειοθελή παραίτηση του πρώην Αρχιερατικού Συμπολιτείας, Πρωτοπρεσβυτέρου π. Λεωνίδα Τσώνη, ο οποίος επί πολλά έτη εργάστηκε στην περιφέρεια αυτή κατά τρόπο υποδειγματικό, επιτελώντας τα καθήκοντά του με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αφοσίωση στην Τοπική μας Εκκλησία, κερδίζοντας έτσι επάξια τον σεβασμό και την αγάπη των ιερέων και των πιστών της περιοχής του.

Ο κ. Ιερώνυμος εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον π. Λεωνίδα και του εύχεται πατρικά κάθε ευλογία του Θεού για τη συνέχιση των ιερατικών του καθηκόντων από τη θέση του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Ροδοδάφνης.

Νέος Αρχιερατικός Επίτροπος τοποθετήθηκε ο Αρχιμανδρίτης π. Ανδρόνικος Τσαχρίδης. Γεννήθηκε στο Αίγιο το 1971. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές φοίτησε στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών. Στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου έλαβε το αγγελικό σχήμα. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, συνεκτιμώντας τη βαθιά του πίστη, την προς την Ιεροσύνη κλήση του και το εκκλησιαστικό του ήθος τον χειροτόνησε διάκονο το 1993 και ένα χρόνο αργότερα πρεσβύτερο. Το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη και το υπούργημα του πνευματικού πατέρα έλαβε το 2009.

Για εικοσιένα χρόνια υπηρετεί στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Σελιανιτίκων με υποδειγματική προσήλωση στα ιερατικά του καθήκοντα και έχοντας κερδίσει τον σεβασμό του ποιμνίου του. Αφοσιωμένος με ζήλο στο λειτουργικό και ενοριακό του έργο, προσφέρει παράλληλα και σοβαρό φιλανθρωπικό έργο. Για πολλά χρόνια είχε την οργάνωση του Κοινωνικού Εστιατορίου της Ιεράς Μητροπόλεως «Το στέκι της Αγάπης».Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, εκτιμώντας την πολυετή ιερατική και ποιμαντική του εμπειρία και την κοινωνική του προσφορά και καταξίωση τον ανέδειξε και τον διόρισε Αρχιερατικό Επίτροπο Συμπολιτείας.

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

«Να τρέξουμε, όχι να πάμε…»

Δημοσιεύθηκε

στις

Την προτροπή να δούμε το θέμα του εμβολιασμού «σαν τείχος προστασίας», εξέφρασε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Μάλιστα, τόνισε ότι «ιδιαίτερα εμείς οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες, πρέπει να τρέξουμε για να εμβολιαστούμε, όχι απλώς να πάμε».

Επιπλέον, σε δήλωσή του στην ΕΡΤ, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος εξήγησε, ότι «έτσι προστατεύουμε όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τους άλλους ανθρώπους. Και η χριστιανική αγάπη αυτό λέει». Επίσης, σημείωσε ότι «πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και στους ειδικούς και να μη διστάσουμε να εμβολιαστούμε, ώστε να γίνουμε ο τοίχος που θα μπορέσει να εμποδίσει την περαιτέρω ακμή της ασθενείας του κορωνοϊού».

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα