Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Νερό σε δεκαοκτώ χωριά-Αρχές Ιανουαρίου η πρώτη φάση της υδροδότησης Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου

Published

on

Δεκαοκτώ χωριά της Δυτικής Αχαΐας και του Ερυμάνθου θα υδροδοτηθούν σε πρώτη φάση από τις αρχές του προσεχούς Ιανουαρίου από το Φράγμα Πείρου- Παραπείρου, ενώ το φθινόπωρο του 2021 αναμένεται να πάρουν νερό και οι υπόλοιπες περιοχές των δύο Δήμων.

Χθες το πρωί στο γραφείο του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη με τη συμμετοχή των Δημάρχων Σπύρου Μυλωνά και Θεόδωρου Μπαρή πραγματοποιήθηκε ενημερωτική σύσκεψη με αντικείμενο την υδροδότηση των Δήμων Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου από το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου.
Τόσο η Προϊσταμένη της ΕΥΔΕ Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Ακριβή Χάραρη, όσο και η επιβλέπουσα του έργου, Παρασκευή Διαμαντοπούλου, ενημέρωσαν για το συνολικό αντικείμενο της εργολαβίας που έχει ήδη ολοκληρωθεί, αλλά και για τις τελευταίες εργασίες που εκτελούνται, ώστε να επιτευχθεί στις αρχές του χρόνου η υδροδότηση των Δήμων Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου.

Συγκεκριμένα, αναλύθηκε ο προγραμματισμός βάσει του οποίου στις αρχές του 2021 θα υδροδοτηθούν οι περιοχές που εντάσσονται στην α’ φάση του έργου, ενώ θα ξεκινήσει η μελέτη για την β΄ φάση στην οποία θα συμπεριληφθούν οι υπόλοιπες προς υδροδότηση περιοχές.

Ήδη ο Περιφερειάρχης, με απόφασή του, έχει εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» το έργο «Ύδρευση Πάτρας από τους ποταμούς Πείρο και Παραπείρο – Δίκτυα Υδροδότησης υπολοίπων οικισμών Αχαΐας» εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση ύψους 16 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθεί συμπληρωματικό δίκτυο μεταφοράς ύδατος για την υδροδότηση των υπολοίπων πεδινών και παραλιακών οικισμών της Β.Δ. Αχαΐας.

Ν. ΦΑΡΜΑΚΗΣ: ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

«Χρειάστηκαν 14 ολόκληρα χρόνια για να αποπερατωθεί ένα έργο με το οποίο αντιμετωπίζεται το πρόβλημα ύδρευσης της Πάτρας, της ΒΙ.ΠΕ. και όλης της βορειοδυτικής Αχαΐας. Υπήρξαν πολλά εμπόδια και προβλήματα που χρειάστηκε να ξεπεραστούν για να μπορούμε σήμερα να τελειώνουμε με μια μεγάλη εκκρεμότητα του παρελθόντος. Συνεχίζουμε τη συνεργασία και παρακολουθούμε τις εξελίξεις ώστε σύντομα να προχωρήσουμε σε δημοπράτηση της δεύτερης φάσης και να δούμε ένα εμβληματικό έργο να ολοκληρώνεται στο σύνολό του» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

ΣΠ. ΜΥΛΩΝΑΣ: ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς, δήλωσε: «Μετά από σκληρές προσπάθειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Περιφερειάρχη και των υπηρεσιών φαίνεται ότι δρομολογείται επιτέλους η αντιμετώπιση ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δυτική Αχαΐα, αυτό της υδροδότησης. Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, από το νέο χρόνο θα υδροδοτούνται από το φράγμα Πείρου – Παραπείρου οι Δημοτικές Ενότητες Ωλενίας και Δύμης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προσωπικά τον κ. Φαρμάκη, την προϊσταμένη της αρμόδιας υπηρεσίας κ. Χάραρη και τους συνεργάτες της. Τέτοιες ενέργειες καταξιώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα στελέχη της στα μάτια της κοινωνίας, επιλύοντας προβλήματα που για χρόνια ταλαιπώρησαν τον τόπο».

Θ. ΜΠΑΡΗΣ: ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΧΩΡΙΑ

Αντιστοίχως, ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θόδωρος Μπαρής, δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς γιατί με βάση τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων υπηρεσιών από τις αρχές του χρόνου θα υδροδοτούνται από το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου οι οικισμοί Βασιλικό, Ίσωμα, Φαρραί, που ανήκουν στην α΄ φάση και παράλληλα ξεκινάει η μελέτη για τους οικισμούς της β’ φάσης. Με το νέο χρόνο και ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο στις συγκεκριμένες περιοχές θα έχει αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της υδροδότησης. Ιδιαίτερα για την περιοχή μας η οποία φιλοξενεί το μεγάλο έργο του Φράγματος αποτελούσε μέγιστο ζητούμενο η υδροδότηση των χωριών μας, η οποία μετά από αρκετά χρόνια επιτυγχάνεται».

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΘΟΥΝ

Οι περιοχές των Δήμων Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου που θα υδροδοτηθούν είναι οι εξής:
Δυτική Αχαΐα: Άνω Αχαΐα, Κάτω Αχαΐα, Αγιοβλασίτικα, Άνω Αλισσός, Κάτω Αλισσός, Νιφορέικα, Άγιος Νικόλαος Κράλης, Άγιος Στέφανος, Άνω Σουδενέικα, Αχαϊκό, Λουσικά, Μιτόπολη, Φλόκα, Χαϊκάλι, Μαζαράκι ενώ απομένουν Ελαιοχώρι, Πετροχώρι, Φώσταινα, Καραίικα, Κρίνος, Λιμνοχώρι, Μύρτος, Σαγέικα, Φράγκα, Άραξος, Λακκόπετρα,
Ερυμάνθεια: Βασιλικό, Ίσωμα, Φαρρές, ενώ απομένουν Αγία Ελεούσα, Κριθαράκια, Σταροχώρι, Χαλανδρίτσα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement