Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Επένδυση 110 εκατ. ευρώ «όμηρος» πέντε μοναχών

Μπλοκάρει ξανά η ενεργειακή αναβάθμιση της Πελοποννήσου εξαιτίας των αντιδράσεων από την Ι.Μ. Αγίων Θεοδώρων

Δημοσιεύθηκε

στις

Από την σημερινή έντυπη έκδοση της Γνώμης

Στον «πάγο» μπαίνει ακόμη μια φορά ο Δυτικός Διάδρομος της Πελοποννήσου, το έργο επέκτασης του Συστήματος 400kVπου υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των αντιδράσεων της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα.

Το έργο είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την ενεργειακή ευστάθεια της Πελοποννήσου και αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκλειδώσουν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη δρομολογηθεί στην περιοχή προς όφελος της πράσινης ανάπτυξης. Για 14 μήνες, όμως, παραμένει «κολλημένο» εξαιτίας πέντε μοναχών που επιμένουν να εναντιώνονται στην τοποθέτηση των δύο –τελευταίων- πυλώνων σε απόσταση 500 μέτρων το μοναστήρι. Κάνουν λόγο για «οπτική όχληση» και «προσβολή του ησυχαστικού χαρακτήρα της Μονής» και απαιτούν με τρόπο «πραξικοπηματικό» το έργο να αναβληθεί.

Αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι γιατί οι μοναχές δεν λειτουργούν μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπεται από τη νομοθεσία, όπως κάνουν οι φορείς της Πολιτείας και των πολιτών που διαφωνούν με τον σχεδιασμό ενός έργου υποδομής. Οι διαφωνίες αυτές εκφράζονται με προσφυγές στο στάδιο της αδειοδότησης ενός έργου, οι οποίες στη συνέχεια εξετάζονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όχι αφού το έργο έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό 98% -όπως συμβαίνει με τον Δυτικό Διάδρομο.

Οι εν λόγω μοναχές αποφάσισαν να κινηθούν εκτός πλαισίου, ποντάροντας στη στρατηγική του αιφνιδιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 25 Νοεμβρίου, τα συνεργεία του αναδόχου του ΑΔΜΗΕ ξεκίνησαν τις εργασίες στην περιοχή και οι μοναχές έδωσαν το παρών και αυτή τη φορά, τοποθετώντας τα οχήματά τους μπροστά στα μηχανήματα εκσκαφής σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την ολοκλήρωση του έργου. Το αποτέλεσμα ήταν ο ανάδοχος να καταθέσει μήνυση την ίδια ημέρα κατά των μοναχών, οι οποίες –μάλλον προκειμένου να αποφύγουν το αυτόφωρο– υποχώρησαν.

Την ψευδή –όπως αποδείχθηκε– πρόθεσή τους να αποσυρθούν επιβεβαίωσε και ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμου, διαβεβαιώνοντας τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ότι «οι μοναχές συνειδητοποίησαν το λάθος τους» και έτσι οι εργασίες, ξεκίνησαν ξανά. Η «κανονικότητα», όμως, δεν κράτησε για πολύ: το απόγευμα της Παρασκευής 27/11 οι μοναχές κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλονται οι εργασίες μέχρι τις 16/12 που θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα. Ίσως είναι χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο επιλέγουν να λειτουργούν οι μοναχές ότι ο ΑΔΜΗΕ έλαβε μόλις τη Δευτέρα 30/11 το δικόγραφο της αίτησης που σταμάτησε ήδη από το Σάββατο, 28/11, το έργο των 110 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με στελέχη του ΑΔΜΗΕ είναι ξεκάθαρο ότι οι συγκεκριμένες μοναχές επιλέγουν να δημιουργήσουν κρίση στην ολοκλήρωση του έργου επιδιώκοντας να εκμεταλλευτούν την οποιαδήποτε πολιτική πίεση εκτιμούν ότι μπορούν να ασκήσουν παρασκηνιακά. Προσβλέπουν σε ακύρωση της επένδυσης η οποία συμπαρασύρει πολλές και σημαντικές επενδύσεις ΑΠΕ στην περιοχή, προκαλώντας μια σειρά από προβλήματα:

 1. Η Μεγαλόπολη δεν μπορεί να λειτουργήσει στην μέγιστη ισχύ των 800 MW.
 2. Διαιωνίζονται τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στην εφαρμογή του TargetModelκαι σχετίζονται με τον κορεσμό της Πελοποννήσου, τα οποία έχουν κατά καιρούς διατυπώσει συμμετέχοντες της αγοράς.
 3. Η Πελοπόννησος παραμένει «κορεσμένη» για επενδύσεις πράσινης ενέργειας και τα έργα ΑΠΕ που έχουν ήδη πάρει προσφορές σύνδεσης με τον όρο ηλέκτρισης της γραμμής αυτής δεν θα μπορούν να συνδεθούν και να λειτουργήσουν.
 4. Για το διάστημα που παραμένει «παγωμένο» το έργο (από τον Σεπτέμβριο 2019) ο Διαχειριστής δεν λαμβάνει έσοδα, καθώς για να γίνει αυτό θα πρέπει η νέα γραμμή να τεθεί σε λειτουργία. Για τον ίδιο λόγο, το Δημόσιο πλήττεται διπλά, αφού δεν εισπράττει ούτε φορολογικά έσοδα για την ίδια επένδυση και αυτές που το συνοδεύουν.

Το πρόβλημα δεν είναι του ΑΔΜΗΕ, είναι ολόκληρης της χώρας. Γιατί μεγάλα έργα υποδομών, με σημαντικά οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον, κινδυνεύουν να σταματήσουν ανά πάσα στιγμή. Ακόμη και όταν έχουν ολοκληρώσει όλα τα στάδια της αδειοδότησης τους, συμπεριλαμβανομένης της ΑΕΠΟ που αποτελεί τη βασική άδεια για μεγάλα έργα υποδομής στη χώρα. Τέτοιου είδους φαινόμενα έχουν ολέθριες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες συνολικά για τη χώρα.

ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ

Το έργο ήταν «κολλημένο» επί 12 χρόνια και ξεκίνησε το 2018 για να ολοκληρωθεί το 2020. Όμως οι αντιδράσεις της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα για δύο πυλώνες οδήγησαν σε προσωρινή παύση των εργασιών. Από τις 16 Σεπτεμβρίου 2019 και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόοδος. Η Γραμμή Μεταφοράς έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 98% και απομένουν δύο πυλώνες. Ο απαιτούμενος χρόνος ολοκλήρωσης όταν ξεπεραστεί το «αγκάθι» της Μονής είναι 60-80 ημέρες.

Η επέκταση του Συστήματος 400 kV προς την Πελοπόννησο περιλαμβάνει τον Δυτικό Διάδρομο, δηλαδή  τη διασύνδεση του ΚΥΤ Μεγαλόπολης με τη γραμμή μεταφοράς 400kV Αχελώου-Διστόμου, μέσω Πάτρας, και τον Ανατολικό Διάδρομο, δηλαδή τη νέα γραμμή μεταφοράς 400kV Μεγαλόπολη-Κόρινθος-Αττική, που βρίσκεται υπό κατασκευή με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Το τμήμα Μεγαλόπολη-Κόρινθος αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Η επέκταση του Συστήματος 400 kV προς τη Μεγαλόπολη (με τη δημιουργία στη συνέχεια βρόχου 400 kV Πάτρα – Μεγαλόπολη – Κόρινθος):

 • Αυξάνει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς προς και από την Πελοπόννησο
 • Δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης ΑΠΕ και θερμικών σταθμών
 • Βελτιώνει σημαντικά το περιθώριο της ευστάθειας των τάσεων για το Νότιο Σύστημα
 • Εξασφαλίζει την ενεργειακή ευστάθεια της Πελοποννήσου σε οποιονδήποτε συνδυασμό συνθηκών παραγωγής και φορτίου
 • Συνδέει ισχυρά το κέντρο παραγωγής Μεγαλόπολης με τις περιοχές υψηλού φορτίου (Αττική και περιοχή Πάτρας)
 • Συμβάλλει στην επίτευξη ισοβαρούς ανάπτυξης των Συστημάτων Παραγωγής και Μεταφοράς στο Νότιο Σύστημα[από ΔΠΑ 2021-2030].
Χρονικό
 • 2006:Εντάσσεται για πρώτη φορά στη Μελέτη Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς (ΜΑΣΜ) 2005-2009 η επέκταση 400 kV στην Πελοπόννησο (βρόχος Κουμουνδούρου – Κόρινθος – Μεγαλόπολη – Πάτρα – Αχελώος/Δίστομο). Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει έναρξη κατασκευής 6/2009.
 • 2014: Στο ΔΠΑ 2014-2023 γίνεται αναφορά στον υπό κατασκευή νέο ΘΗΣ Μεγαλόπολης και επιπλέον στην αναμενόμενη ανάπτυξη σημαντικής ισχύος από νέους σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ. Η εκτιμώμενη ένταξη του έργου είναι το Α’ εξάμηνο του 2016.
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τη σχεδιαζόμενη χωροθέτηση της γραμμής Μεγαλόπολη-Πάτρα, δύο πυλώνες περνούν κοντά από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων του Δήμου Καλαβρύτων και τοποθετούνται σε δημόσια δασική έκταση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Δασαρχείου Καλαβρύτων που έχει ο ΑΔΜΗΕ στην κατοχή του. Για την πρόσβαση στα σημεία των πυλώνων, εκδόθηκε από το Δασαρχείο Καλαβρύτων πρωτόκολλο εγκατάστασης στις δημόσιες δασικές εκτάσεις του Δήμου Καλαβρύτων, ενώ για την περιβαλλοντική άδεια του έργου έχει γνωμοδοτήσει θετικά η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Το κοντινότερο σημείο του έργου διέρχεται σε απόσταση 460 μέτρων από τη Μονή –μια απόσταση που σε καμία περίπτωση δεν τη θίγει, σύμφωνα με τις επιστημονικές κρίσεις της ΜΠΕ και τα αρμόδια κρατικά όργανα που την ήλεγξαν και την ενέκριναν. Παρ’ όλα αυτά, υπήρξαν αντιδράσεις από τρεις μοναχές, οι οποίες εκφράστηκαν με επιστολές στον ΑΔΜΗΕ από την ίδια τη Μονή και από την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας όπου αιτούνται την μετατόπιση των δύο πυλώνων. Η Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ έχει συναντηθεί επανειλημμένως τόσο με τις μοναχές, όσο και με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων, στα γραφεία της Εταιρείας αλλά και στην Ιερά Μονή και τη Μητρόπολη Καλαβρύτων.

Στις συναντήσεις αυτές κατέστη σαφές ότι το έργο είναι νόμιμα αδειοδοτημένο, έχουν χορηγηθεί όλες οι προβλεπόμενες γνωμοδοτήσεις από τους αρμόδιους φορείς και χωροθετείται σε μη ιδιόκτητους χώρους στην επίμαχη περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, οι μοναχές παρεμποδίζουν τα συνεργεία του Αναδόχου να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εργασίες στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε παραλλαγή της όδευσης συνεπάγεται καθυστέρηση του έργου για πάνω από 1,5 έτος, με υψηλό πρόσθετο κόστος για τους πολίτες της χώρας.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πεζοδρόμιο -«παγίδα»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Παγίδα» για τους διερχόμενους πολίτες αποτελεί το πεζοδρόμιο που βρίσκεται έξω από κατάστημα εστίασης στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου.

 

Στο σημείο έγιναν εργασίες από συνεργείο της ΔΕΗ, όμως οι πλάκες του πεζοδρομίου δεν επανατοποθετήθηκαν στη θέση τους με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα «όρυγμα» που ταυτόχρονα αποτελεί εμπόδιο για τους πολίτες. Μάλιστα σύμφωνα με καταγγελίες, ήδη μία γυναίκα τραυματίστηκε πριν από δύο ημέρες στο πόδι όταν έπεσε πάνω στις πλάκες του πεζοδρομίου. Το κατάστημα δε, αναμένεται να επαναλειτουργήσει με… εμπόδια όμως στην είσοδό του, αφού το συνεργείο έκανε τη δουλειά του και εξαφανίστηκε!..

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΠΓΝΠ: Με κάρτα πλέον οι συνοδοί

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Με κάρτα γίνεται η είσοδος των συνοδών των ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των μέτρων στα νοσοκομεία της περιφέρειάς μας για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

Μετά τα όσα συνέβησαν με την «είσοδο» του ιού από συνοδό στην Α΄ Παθολογική Κλινική του ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας» έγιναν αυστηρές συστάσεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής για να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη είσοδο συνοδών σε μια προσπάθεια θωράκισης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που είναι ευαίσθητοι χώροι.

Οι συνοδοί παραλαμβάνουν τις κάρτες τους στην είσοδο όπου καταγράφεται το όνομά του και επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός για κάθε ασθενή, ενώ απαγορεύονται αυστηρά τα επισκεπτήρια.

Το γεγονός αυτό πάντως έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να δουν τους «δικούς τους ανθρώπους».

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γώγος: Το εμβόλιο καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη–Τι ισχύει για τα άλλα δύο στελέχη

Δημοσιεύθηκε

στις

Για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού, οι οποίες τρομοκρατούν τους επιστήμονες στην Ελλάδα, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι σε αυτές, καθώς και την κολχικίνη, μίλησε στο MEGA ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

«Η κολχικίνη είναι μια θεραπευτική προσέγγιση όπως είναι όλα τα φάρμακα μέχρι στιγμής για τον κοροναϊό. Μέχρι τώρα υπήρχε ένα θεραπευτικό κενό για τους ασθενείς που είναι σπίτι τους. Εκεί έρχεται η κολχικίνη που χρησιμοποιούμε κυρίως σε ρευματικά νοσήματα και σε καρδιολογικά προβλήματα. Είναι αντιφλεγμονώδες φάρμακο» είπε ο κ. Γώγος.

«Την κολχικίνη τη δίνουμε στα πρώτα 24ωρα της νόσου, στο σπίτι, σε ασφαλή δόση χωρίς παρενέργειες. Αν κάποιος γνωρίζει ότι νοσεί, πρέπει να τη λάβει άμεσα. Στο πρώτο 24ωρο αν είναι δυνατόν. Οι προϋποθέσεις είναι κάποιος να έχει θετικό μοριακό τεστ, και να μην είναι ασυμπτωματικός. Οι άνω των 60 που νοσούν, την παίρνουν όλοι γιατί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Για τους υπόλοιπους, από 18 που επιτρέπεται η χορήγηση έως 60, είναι αυτοί που νοσούν και είναι συμπτωματικοί και έχουν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα. Χορηγείται με ιατρική συνταγή και υπάρχει οπωσδήποτε και μια παρακολούθηση» συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Παρενέργειες ιδιαίτερες η κολχικίνη δεν έχει. Πρέπει να προσέξουμε τη χορήγησή της μαζί με άλλα φάρμακα, που μπορεί η χορήγησή τους μαζί να έχει κάποιες παρενέργειες. Πρέπει ο γιατρός που τη χορηγεί να γνωρίζει την αγωγή του ασθενούς, ώστε να μην υπάρξει τέτοιο πρόβλημα» ξεκαθάρισε ο κ. Γώγος.

Μεταλλάξεις και εμβόλια

Μιλώντας για τις μεταλλάξεις του ιού, και την ανησυχία που έχουν φέρει στους ειδικούς για το κατά πόσο τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά και απέναντι σε αυτές, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «στον κοροναϊό είχαμε πάνω από 1.000 μεταλλάξεις από την αρχή της πανδημίας. Από αυτές είναι 3-4 που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Για αυτές γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι μεταδοτικότερος, που σημαίνει περισσότερους νοσούντες και περισσότερα ενδεχομένως θύματα. Αυτό πρέπει να μας προβληματίζει ως προς τη μετάδοση του ιού, και να είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση για το θέμα λήψης μέτρων προστασίας, ώστε να μην υπάρξει διασπορά».

«Για το θέμα των εμβολίων φαίνεται ότι με τα δεδομένα που έχουμε, καλύπτεται το βρετανικό στέλεχος. Υπάρχουν ερωτηματικά με το βραζιλιάνικο και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Υπάρχουν διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη. Είμαστε σε αναμονή και σύντομα θα έχουμε μια εικόνα. Νομίζω μέσα σε μία δύο εβδομάδες θα γνωρίζουμε. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δεδομένα ότι τα εμβόλια δεν καλύπτουν τα μεταλλαγμένα στελέχη» κατέληξε.

www.in.gr

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα